«Τα φώτα σβήνουν σε σπίτια και παραγωγικές μονάδες»
Ο Γιάννης Σπιλάνης, καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διευθυντής του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης και εμπειρογνώμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, επικεφαλής της παράταξης Συμπαράταξη Πολιτών. Μιλά σήμερα στην «Εφ.Συν.» για το διακύβευμα της περιφερειακής αρχής που θα προκύψει από τις εκλογές, αναφέρεται στα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και για τους άξονες του αναπτυξιακού σχεδιασμού που βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματός του για την επόμενη ημέρα.
• Ποιο είναι το πολιτικό στίγμα της Συμπαράταξης Πολιτών του Βορείου Αιγαίου;
Είμαστε το μήνυμα ενότητας του δημοκρατικού, του προοδευτικού χώρου, και από την 1η του Σεπτέμβρη θα αγωνιστούμε να αλλάξει η κατάσταση στα νησιά μας. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μένουν καθηλωμένα χρόνια τώρα με πρακτικές που αφήνουν τους πολίτες στην άκρη και οι «λύσεις» σε εισαγωγικά δίνονται από συγκεκριμένες πολιτικές και από πρόσωπα που τις υπηρετούν, αλλά που ελάχιστα τους απασχολεί να εξυπηρετήσουν τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους.
Στεκόμαστε ενάντια στην ανικανότητα, τα έργα βιτρίνας και την ιδιοτέλεια που έχουν επιδείξει όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες μας και τα νησιά μας, πίσω από τις κλειστές πόρτες, την τοπική διαπλοκή και τις πελατειακές σχέσεις.
Ενάντια στο σύστημα που βούλιαξε τη ΝΕΛ, τη Συνεταιριστική Τράπεζα, τα Lesvoshops, την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, την Αναπτυξιακή Εταιρεία και που εξακολουθεί να υπάρχει με παραλλαγμένα πρόσωπα ή με νέα προσωπεία. Που έχουν απλωθεί πάνω μας και πάνω από τα νησιά μας σαν ένας πυκνός ιστός αράχνης.
• Ποια είναι τα σημαντικότερα διακυβεύματα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα περιφερειακή αρχή;
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ) αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα: έχει τη χειρότερη διάρθρωση παραγωγικού ιστού από όλες τις περιφέρειες της χώρας με τις εξαγωγικές δραστηριότητες (αγροτικός τομέας, μεταποίηση, τουρισμός) να καλύπτουν μόλις το 16% του παραγόμενου προϊόντος, οι κάτοικοι της να έχουν από τα χαμηλότερα εισοδήματα και ο πληθυσμός να είναι γερασμένος ως συνδυασμός έντονης υπογεννητικότητας και μετανάστευσης. Τα φώτα σβήνουν σε παραγωγικές μονάδες και σπίτια. Το Βόρειο Αιγαίο παρουσιάζει σοβαρές υστερήσεις στην απορρόφηση και κυρίως στη σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων, εθνικών και ευρωπαϊκών, για πολλούς λόγους με κυριότερο αυτόν της ανικανότητας των διοικήσεων της Περιφέρειας. Αλλά και η καθημερινή διαχείριση είναι πλήρως αναποτελεσματική: μια σειρά δημοσίων έργων που έχουν μείνει ημιτελή ή δεν χρησιμοποιούνται λόγω κακής ιεράρχησης, η εκτέλεση της δακοκτονίας ήταν αναποτελεσματική και εξελίχθηκε σε καταστροφική για τη παραγωγή λαδιού (από 20.000 τόνους λαδιού η παραγωγή το 2018 συρρικνώθηκε σε μόλις 1.400 τόνους), οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση λόγω ασθενειών και αδυναμίας απορρόφησης του γάλακτος εξαιτίας ανεξέλεγκτων εισαγωγών και έλλειψης ελέγχων, το τουριστικό εισόδημα μειώνεται λόγω έλλειψης στρατηγικής και αναποτελεσματικής προβολής. Ωστόσο η ΠΒΑ διαθέτει εξαιρετικά χαρακτηριστικά, τα οποία μένουν αναξιοποίητα από την ανικανότητα της σημερινής διοίκησης αλλά και του συνολικού πλέγματος εξουσίας που επικυριαρχεί των νησιών και των κατοίκων τους, χρησιμοποιώντας τις χρηματοδοτήσεις δεκαετιών, την παραγωγή και τους ανθρώπους για προσωπικά και πελατειακά οφέλη.
• Ποιο είναι το σχέδιο σας αν εκλεγεί ο συνδυασμός σας;
Είμαστε η μοναδική παράταξη στο Βόρειο Αιγαίο που έχει καταθέσει όραμα και σχέδιο υλοποίησης, έχει δημοσιοποιήσει επεξεργασμένες προτάσεις, αλλά κυρίως έχει την τεχνογνωσία να το βάλει σε εφαρμογή. Το σχέδιο μας περιλαμβάνει οριζόντιες πολιτικές για όλα τα νησιά και κάθετες εξειδικεύσεις για κάθε νησί ξεχωριστά. Την καρδιά του όλου εγχειρήματος αποτελεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός. Φυσικό, πολιτιστικό και παραγωγικό κεφάλαιο - όπως είναι τα προϊόντα της σε λάδι, τυριά, κρασιά, μέλι, αρωματικά φυτά κ.λπ., η βιοποικιλότητα, το τοπίο, τα διεθνούς αναγνώρισης μνημεία (Ευπαλίνειο Ορυγμα, Νέα Μονή, Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου, Πολιόχνη), η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, η γεωθερμία και οι ιαματικές πηγές κ.ά. - ζητούν αξιοποίηση. Ολα αυτά καλούμαστε να τα συνδυάσουμε, δημιουργώντας ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, ώστε με ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, με έντονη την τοπική ταυτότητα και με υψηλή προστιθέμενη αξία να βρουν τη θέση τους στις αγορές σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Η δημιουργία ενός αναγνωρίσιμου brand name με βάση την ποιότητα αποτελεί την απάντηση στην αδυναμία των νησιών να παράξουν χαμηλού κόστους αγαθά και υπηρεσίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου