Συνάντηση με αλιείς στη Σκάλα Καλλονής


Η προστασία του κόλπου της Καλλονής και συνάμα των ανθρώπων που ζουν από αυτόν , ήταν το επίκεντρο της συζήτησης , στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες , στη Σκάλα Καλλονής , μεταξύ των αλιέων της περιοχής.
Από την πλευρά των αλιέων , μπήκαν τα ζητήματα που αφορούν την οστρακοκαλλιέργεια από ιδιωτική μονάδα , ζητώντας η παραχώρηση θαλασσίων ζωνών να περιοριστεί στα σημερινά μεγέθη και να μην υπάρξει νέα, είτε τώρα είτε μελλοντικά.
Οι ίδιοι έθεσαν και μια σειρά αιτημάτων, όπως της φορολογίας και της προσαρμογής των εργαλείων αλιείας σαρδέλας , στα πραγματικά δεδομένα του κόλπου και της βιοποικιλότητας.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσαν τις προτάσεις της Συμπαράταξης Πολιτών για μια συνολική πολιτική προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος του κόλπου της Καλλονής,  που θα ξεκινά από την στεριά, σταματώντας τους ρύπους από αστικά λύματα και φυτοφάρμακα που απειλούν την βιοποικιλότητα και τα φυσικά αλιεύματα,   Τονίστηκε ότι  η «Συμπαράταξη Πολιτών Βορείου Αιγαίου»  θα σταθεί δίπλα τους σε όλα τα δίκαια αιτήματα προς τη πολιτεία.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη ύπαρξης συνεργασίας των αλιέων, μέσω ενός  συνεταιρισμού που θα προωθεί την μεταποίηση των παραγόμενων αλιευμάτων , δίνοντας διέξοδο στην ανάπτυξη με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σημαντικό ρόλο η Συμπαράταξη Πολιτών Βορείου Αιγαίου  δίνει και στον τουρισμό της περιοχής με την ανάπτυξη υποδομών και προβολής που αφορούν την παρατήρηση άγριων πτηνών και τα οποία αφθονούν στους πλούσιους υδροβιότοπους του κόλπου.
Ο  Γιάννης Σπιλάνης έκανε την παρακάτω δήλωση " Η οικολογική αξία του κόλπου  της Καλλονής,  είναι γνωστή από την εποχή ακόμα του Αριστοτέλη και του Θεοφράστου.  Οι παλιότερες γενιές σε ισορροπία με τη φύση,  διατήρησαν αυτό το θαύμα που έχουμε την υποχρέωση να το προστατεύσουμε και για το μέλλον. Οι αλιείς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ρύπανση, οι καταστροφές των υγροτόπων και εν γένει του περιβάλλοντος, επηρεάζουν άμεσα τη δουλειά τους μέσα στον κόλπο, προκαλώντας μείωση τόσο της ποιότητας, όσο και της ποσότητας των αλιευμάτων. Η πρόσφατη θέσπιση του φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και η επικείμενη εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, αποτελούν θετικά σημάδια και πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, αγρότες, αλιείς, επαγγελματίες του τουρισμού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονική κοινότητα να κάτσουμε επιτέλους στο ίδιο τραπέζι και να συνεργαστούμε για την προστασία και ανάδειξη του κόλπου της Καλλονής."
Ο ίδιος υπενθύμισε την αντίθεση του , από την αρχή σε κάθε σκέψη κατασκευής φράγματος στο Τσικνιά , τονίζοντας ότι το υδρευτικό- αρδευτικό  πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής,  μπορεί να λυθεί με μικρότερες παρεμβάσεις που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την οικολογική ισορροπία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...