Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας στη Χίο - Συνάντηση με κτηνοτρόφους

Συνάντηση με μέλη του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χιου κκ Γ.Γεωργούλη και Δ.Μαθιουδη είχαμε χτες βράδυ μαζί με την Γ.Αργυρούδη και Γ.Μισετζή με αφορμή το προχθεσινό δημοσίευμα του "Πολίτη" σχετικά με την τιμή του κατσικίσιου γάλακτος αλλά και τη γενικότερη δυσκολία διάθεσης του προϊόντος. Μια αφορμή που έδωσε την ευκαιρία να μπουν στο τραπέζι μια σειρά απο προβλήματα του κλάδου. Συνοπτικά αναφέρουμε:
- πολύ μεγάλος αριθμός ζώων (50-55.000) σε σχέση με την βοσκοικανοτητα της Χιου που οφείλεται στις επιδοτήσειςΔυστυχώς παλαιότερη προσπάθεια της τότε αρμοδιας αντιδημάρχου περιβαλλοντος κας Ποταμουση για αναλογική μείωση των κοπαδιών που είχε τη σύμφωνη γνώμη των κτηνοτρόφων δεν προχώρησε.
- έλλειψη σχεδίων διαχείρισης βοσκοτόπων με αποτέλεσμα αλλού να είναι τα κοπάδια και αλλού να δηλώνονται με πολλαπλές συνέπειες. Η Περιφερεια μετα απο πολλες καθυστερήσεις ξεκινά μόλις τώρα τη μελέτη που όμως θα καθυστερήσει. Εξεταστηκε και το ενδεχόμενο να ερθουν ζωοτροφές από τη Λήμνο που εχει πλεόνασμα που δεν μπορεί να το διαθεσει
- ανάγκη για συνεργασία με τη Δ/νση Δασων για την εκπόνηση σχεδιου διαχείρισης που να προβλέπει βόσκηση με όρους και στόχο τον καθαρισμό του υποοροφου απο τη καύσιμη ύλη και τον περιορισμό του κινδύνου πυρκαγιάς.
- την γενικότερη στρέβλωση που έχουν προκαλέσει οι επιδοτήσεις με αποτέλεσμα αρκετοί κτηνοτρόφοι να μην ενδιαφέρονται για το προϊόν αλλα για την επιδότηση
- την έλλειψη επενδυτικών πρωτοβουλιών για την τυποποίηση και την μεταποίηση του γάλακτος μετά την αποτυχία του "Πεληναιου" που εχει δημιουργήσει το πρόβλημα της μη απορρόφησης
- την δυσκολία διάθεσης φρεσκου γαλακτος και τυριών ακόμη και στην αγορά της Χιου λογω των καταναλωτικών προτύπων που εχουν προκύψει. Αναφέρθηκαν και παραδείγματα επιχειρήσεων που έβαλαν στα πιάτα τους τοπικά τυριά και τα "απογείωσαν" με πολύ μικρό πρόσθετο κόστος αλλά πολλαπλάσιο οικονομικό όφελος
Ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του Γ.Μισετζή που με την ιδιότητα του Προέδρου των Ξενοδόχων ανέλαβε τη πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή με τους συναδέλφους του και το Επιμελητήριο ώστε γάλα και τυρί να χρησιμοποιηθούν απο τα μελη τους. Παράλληλα θα γίνουν επαφές για να ενταχθούν τα τυριά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Κλείνοντας τη συνάντηση υπογράμμισα οτι η ΣΥΜΠΑΡΆΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ εχει τη φιλοσοφία των παρεμβάσεων που λύνουν τα προβλήματα αλλά με ενεργή συμμετοχή των ενδιαφερομένων ομάδων. Η διασύνδεση της αγροδιατροφης με τον τουρισμό και γενικότερα με τη τοπική αγορά αλλά και τις αγορές γειτονικών νησιών είναι μονόδρομος, οπως και αυτη της ποιοτικής παραγωγής.
Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ επιμενουμε στο οτι θέλουμε και αναζητούμε να ενεργοποιήσουμε ΠΟΛΊΤΕΣ συνοδοιπόρους στο έργο μας με στόχο το κοινό συμφέρον με λύσεις που αντέχουν στο χρόνο και όχι να βρούμε ΠΕΛΑΤΕΣ που περιμένουν προσωπικές λύσεις-ρουσφέτια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις