«Κάν’το όπως ο Μόλυβος». Ο απόηχος από την Γενική Συνέλευση του Φορέα Τουρισμού Μολύβου


«Κάν’το όπως ο Μόλυβος».
Ο απόηχος από την Γενική Συνέλευση του Φορέα Τουρισμού Μολύβου
Στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο της Χίου προσπαθώντας να συνοψίσω σε μια φράση το αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνουμε, έδωσα την αυθόρμητη απάντηση «Καν’ το όπως η μαστίχα». Εξήγησα ότι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών αξιοποίησε την τοπική μοναδική πρώτη ύλη που μέχρι τότε πουλούσε μόνο χύμα και σε συγκεκριμένες αγορές και δημιούργησε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων ποιότητας, με έντονο άρωμα τοπικότητας και ενσωμάτωση καινοτομίας, που έδωσαν στη Μαστίχα υψηλή προστιθέμενη αξία. Αυτό είχε ως συνέπεια υψηλότερα εισοδήματα για τους παραγωγούς και νέες θέσεις εργασίας στην παραγωγή των προϊόντων αυτών, ενώ διατήρησαν συγχρόνως σε μεγάλο βαθμό τους αγρότες στα χωράφια και στα σπίτια τους. Παράλληλα ανέδειξαν την πολιτιστική διάσταση της μαστιχοκαλλιέργειας και την ιστορία της, που πάει πίσω στην εποχή της τουρκοκρατίας και των γενουατών.
Εχτές στην Γενική Συνέλευση θα μπορούσα να έχω πει «Καν’ το όπως ο Μόλυβος» γιατί πολλά από τα στοιχεία αυτά τα ξανασυνάντησα εδώ. Ο Μόλυβος ήταν από τη δεκαετία του 70 ένας ποιοτικός προορισμός που βασιζόταν στην αξιοποίηση της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, αλλά και της Λέσβου ολόκληρης. Ένας αξεπέραστος οικισμός με εμβληματικά κτίσματα όπως το Κάστρο, το Ελαιοτριβείο, το Χαμάμ κλπ, αλλά και την Πινακοθήκη, το Παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και όλα αυτά μέσα στο υπέροχο λεσβιακό τοπίο με τις ελιές, τα πεύκα και τις αναβαθμίδες.
Ήδη όμως από τις αρχές τις δεκαετίας του ’90 ξεκίνησαν τα προβλήματα κάτω από την επίδραση του μαζικού τουρισμού του «ήλιου και της θάλασσας», που μετέτρεψε αυτόν τον πλούτο από πρωταγωνιστή σε απλό σκηνικό. Με το χρόνο και το ίδιο το σκηνικό άρχισε να «φθείρεται», αφού πολίτες και τουρίστες του έδιναν όλο και λιγότερη σημασία, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι αυτό ήταν που έδινε αξία στο τουριστικό προϊόν.
Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου προέκυψε ως ανάγκη για να αντιμετωπιστεί αυτή η εξέλιξη, παράλληλα με την αδιαφορία ή ακόμη και την εχθρική στάση δημοτικών και περιφερειακών αρχών να ακούσουν το πρόβλημα και να στηρίξουν λύσεις. Ο Φορέας προέκυψε ως ανάγκη των τοπικών επαγγελματιών και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους με τη μορφή ενός σύγχρονου Συνεταιρισμού παραγωγών με τους πολίτες εν δράσει.
Φέτος ακούγοντας τον απολογισμό από το στόμα του προέδρου του Φορέα διαπιστώσαμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε όλους τους άξονες δράσης, άξονες που οφείλει να έχει ένα πλήρες σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης. Ακούσαμε για:
-          Την ανάπτυξη δράσεων γύρω από θεματικές όπως η γαστρονομία, οι περιπατητικές διαδρομές, το ποδήλατο, η μουσική, η ευεξία κτλ με στόχο την υποστήριξη της συνειδητής επιλογής ότι η Λέσβος αποτελεί προορισμό εναλλακτικού τουρισμού
-          Την κατάρτιση επιχειρηματιών και εργαζόμενων σε διάφορες θεματικές, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις
-          την πολιτική προβολής με παράλληλη υιοθέτηση brand name για τη Λέσβο
-          τη πολιτική συνεργασιών με ομάδες επιχειρήσεων σε άλλους τουριστικούς προορισμούς του νησιού
-          την ευαισθητοποίηση των πολιτών και προώθηση του εθελοντισμού, μέσα από δράσεις αθλητισμού, πολιτισμού και περιβάλλοντος
Φτάνουν αυτά τα φωτεινά παραδείγματα στο Μόλυβο αλλά και σε άλλες περιοχές για να αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία του τουρισμού στη Λέσβο; Όχι βέβαια, αφού οι υποχρεωτικά περιορισμένης χωρικά και θεματικά εμβέλειας δράσεις των κατά τόπων Φορέων, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την αδράνεια των καθ’ ύλην αρμόδιων. Ειδικά του Δήμου και της Περιφέρειας που δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν και να λειτουργήσουν τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου μετά από 3 χρόνια «κυοφορίας». Οι όποιες χρηματοδοτήσεις δίνονται για την υποστήριξη μεμονωμένων δράσεων, δεν συνιστούν σχέδιο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με συγκεκριμένους στόχους, αλλά «ανακουφιστική» χρηματοδότηση διάσπαρτων αιτημάτων.
Πως μπορούμε να προχωρήσουμε την επόμενη μέρα; Εμείς στην ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα αξιοποιήσουμε  καλές πρακτικές, δίκτυα και εμπειρίες όπως του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών, παλαιότερα της Αναπτυξιακής Εταιρείας Χίου και άλλων γνωστών ή λιγότερο γνωστών εγχειρημάτων, μέσα από τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος. Ειδικά σε ότι αφορά στην ενεργοποίηση των επιχειρηματιών και των πολιτών, γιατί οι άνθρωποι που έχουν δοκιμαστεί και επιτύχει να ξεπεράσουν αδράνειες και κάθε φύσης εμπόδια είναι πολύτιμοι. Αγκαλιάζοντας και εντάσσοντας τέτοιες πρωτοβουλίες σε ένα γενικότερο σχέδιο και όραμα για όλη την Περιφέρεια του Β. Αιγαίου.
Γιατί μόνος σου μπορεί να πας πιο γρήγορα, όμως μαζί μπορούμε να πάμε πιο μακριά!

Γιάννης ΣΠΙΛΑΝΗΣ
Υποψήφιος Περιφερειάρχης
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βορείου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...