Συνέντευξη Σπιλάνη στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ


Ερωτήσεις
-Κ. Σπιλάνη διεκδικείτε μια περιφέρεια, αυτη του Βορείου Αιγαίου, που εμφανίζεται ουραγός σε όλες τις σχετικές λίστες ανάπτυξης και με τον πλέον γηρασμένο πληθυσμό. Τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε να αναστραφεί αυτη η πραγματικότητα  ;
Έχετε δίκιο. Η ΠΒΑ είναι προτελευταία σε ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ, οι κάτοικοι της έχουν από τα χαμηλότερα εισοδήματα  και είναι η περιοχή με τον πιο γερασμένο πληθυσμό.
Ωστόσο διαθέτει πληθώρα θετικών χαρακτηριστικών, τα οποία μένουν αναξιοποίητα απο την ανικανότητα της σημερινής διοίκησης. Χαρακτηριστικά σπάνια και μοναδικά , όπως τα προϊόντα της , τις φυσικές ομορφιές , τη διατήρηση του τοπίου κ.α . Όλα αυτά καλούμαστε να τα συνδυάσουμε , δημιουργώντας ένα μοντέλο που θα συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό , ώστε τα ποιοτικά προϊόντα να βρουν τη θέση τους στις αγορές τόσο τις εσωτερικές των νησιών , όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Συμβάλοντας έτσι και στη δημιουργία ενός αναγνωρίσιμου brand name που τόσο έχουν ανάγκη τα νησιά μας.

Ποια είναι τα εχέγγυα αυτής της προσπάθειας που προσφέρετε στον ψηφοφόρο;
Το πρόγραμμα μας -μιας και είμαστε η μοναδική παράταξη στο Βόρειο Αιγαίο που διαθέτει δημοσιευμένες επεξεργασμένες προτάσεις- αλλά κυρίως η τεχνογνωσία να το εφαρμόσουμε.
Η περιφερειακή ανάπτυξη είναι το αντικείμενο που διαπραγματεύομαι  τα τελευταία 32 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ενας  από τους πρώτους οικονομολόγους που μίλησε για την αειφόρο ανάπτυξη στα νησιά μας πριν από πολλά χρόνια και για το μεταφορικό ισοδύναμο. Η θητεία μου στην γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με οδήγησε να γνωρίσω και από τη πλευρά της διοίκησης τα νησιά του Β. Αιγαίου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που μπορεί να έχουν, αλλά και το πως μπορούν να δρομολογηθούν λύσεις. Η πείρα μου ως εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και Διευθυντή του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου αλλά και η συνεργασία μου με την Επιτροπή Νησιών της Ευρ. Ένωσης νομίζω ότι προσφέρουν ένα ελάχιστο εγγυήσεων, ώστε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας.


-Το προσφυγικό μονοπωλεί την επικαιρότητα της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τα τελευταία χρόνια. Πόσο σημαντικό θεωρείται ως πρόβλημα και ποιο  σχέδιο αντιμετώπισης προτείνει ο συνδυασμός σας;
Ο συνδυασμός μας διαθέτει ανθρώπους με εμπειρία παντού και βεβαίως στο προσφυγικό όπου στάθηκαν αλληλέγγυοι από την πρώτη στιγμή με ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον καπετάν Θανάση Μαρμαρινό τον ψαρά από τη Συκαμνιά που προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης . Το προσφυγικό υπάρχει ως ζήτημα , αλλά δεν είναι αυτό που κρατά καθηλωμένη την Περιφέρεια. Αντίθετα τα όποια προβλήματα , δημιουργούνται κυρίως από τη διάθεση ορισμένων να σπεκουλάρουν πολιτικά πάνω σε αυτό  αποκομίζοντας πολιτικά οφέλη. Γιατί δεν μιλάει κανείς για Κω και Λέρο ; Και εκεί τα ίδια πάνω- κάτω ισχύουν .. Αλλά εκεί το προσφυγικό έχει πάψει να είναι στη πρώτη γραμμή επικαιρότητας, όταν εδω κάποιοι επιμένουν να το συντηρούν για τους παραπάνω λόγους. Τουναντίον θα λέγαμε ,ότι το προσφυγικό συνέβαλε και θετικά , αφού πολλοί άνθρωποι από την Ευρώπη και αλλού έφθασαν στα νησιά και έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσφέροντας στη τοπική οικονομία αλλά και στη κουλτούρα, δουλευοντας στο πεδίο αυτό. Όμως δεν αξιοποιήσαμε την αυξημένη αναγνωρισιμότητα των νησιών που δεν είχαν πετύχει οι καμπάνιες τουριστικής προβολής τα προηγούμενα 30 χρόνια.  
Μια άλλη παράπλευρη θετική επίπτωση είναι ότι σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης δούλεψαν και πολλοί ντόπιοι , είτε ως εργαζόμενοι , είτε ως παροχείς ειδών ή υπηρεσιών ακόμα και σε περιόδους όπου η φύση  της δουλειάς του το απέκλειε. Π.Χ Ξενοδοχεία , ταξί , λεωφορεία, σίτιση , στέγαση κ.α και δαπανήθηκαν πολλά χρήματα.
Προφανώς δεν θα θέλαμε να έχει συμβεί αυτή η παγκόσμια κρίση στην Ελλάδα και ειδικά στα νησιά μας, ούτε και αποτελεί αναπτυξιακή επιλογή. Οφείλουμε όμως να συμβάλουμε στη διαχείριση της χωρίς να διχάσουμε τις τοπικές κοινωνίες παράλληλα με την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας  με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και ταυτόχρονα του δικαιώματος των κατοίκων για ομαλή καθημερινότητα. Το Καρά Τεπέ, το πρ. ΠΙΚΠΑ το Mosaic, δομές με ελεγχόμενο πληθυσμό και υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας, ψυχολογικής υποστήριξης ψυχαγωγίας, δημιουργικής απασχόλησης κλπ προς τους πρόσφυγες είναι πρότυπα για εμάς.
Βεβαια δεν ξεχνάμε ότι το προσφυγικό δεν είναι το μόνο κοινωνικό πρόβλημα.

-Που πιστεύετε ότι απέτυχε η νυν περιφερειάρχης και ποια η πρόκληση για εσας;
Απέτυχε σχεδόν παντού. Ακόμα και στην δακοκτονία , απο την έκβαση της οποίας χάθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για την ελαιοπαραγωγή της Λέσβου περυσι, ενώ φέτος δεν αντιμετωπίστηκε καμία από τις αιτίες που επικαλέστηκαν και φοβόμαστε παρόμοια εξέλιξη. Η κ Καλογήρου το μόνο έργο που έχει να επιδείξει είναι ασφαλτοστρώσεις χωρίς έλεος , χωρίς σχέδιο. Ασφαλτοστρώσεις παντού, μιας και αυτά είναι τα “εύκολα έργα”. Χρήσιμα δεν λέμε όχι , αλλά όταν το 80% του προυπολογισμού πηγαίνει εκεί και σε καθαρισμούς χειμάρρους , καμία αναπτυξιακή προοπτική δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί.
Αντίθετα εμείς σχεδιάζουμε , πολλές άυλες ενέργειες εκπαίδευσης , καινοτόμας επιχειρηματικότητας , και πολλά ακόμη με στόχο να υπάρξει διέξοδος και δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως για νέους. Κοιτάξτε...στην επόμενη προγραμματική περίοδο στη ΠΒΑ θα εισρεύσουν 630 εκ ευρώ από ΕΣΠΑ και άλλους πόρους . Αυτά δεν δύναται να ξοδευτούν  σε άσφαλτο και να πεταχτούν σε ρέματα .. Χρειάζεται σχέδιο και εμείς προτείνουμε συγκεκριμένη στρατηγική και δράσεις με στόχο την ποιότητα στη παραγωγή και στη ζωή των κατοίκων

-Ως νησιωτική περιφέρεια με  ιδιαίτερες συνθήκες ποιο μοντέλο διοίκησης προτείνετε ;
Το σχέδιο μας περιλαμβάνει , οριζόντιες πολιτικές για όλα τα νησιά και κάθετες εξειδικεύσεις για κάθε νησί ξεχωριστά. Οι οριζόντιες εκφράζονται από το τρίπτυχο , -ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-.
Οι εξειδικεύσεις θα γίνουν και γίνονται ήδη , σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες μέσα από οργανωμένο διάλογο αξιοποιώντας  το θεσμικό πλαίσιο. Και αυτό απαιτεί την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματιών, των εργαζόμενων, της επιστημονικής κοινότητας, των πολιτών. Διαφορετικά θα έχουμε αποτύχει.
Ως προς το δεύτερο σκέλος , προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη να αφορά όλους και όχι μόνο εργολάβους δημοσίων έργων .Για αυτο και υποστηρίζουμε τη δικτύωση επιχειρήσεων, το μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας, τις οργανώσεις παραγωγών ώστε να υπερβούμε τις συνέπειες της νησιωτικότητας. Και ας φρόντισαν κάποιοι να το απαξιώσουν , με τις χρεοκοπίες των οργανισμών όπως  της ΝΕΛ, την συνεταιριστική Τράπεζα , τα Lesvoshops, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου ,την ΕΝΑ Χίου..
Αυτοί που τώρα κάτω από άλλα προσωπεία διεκδιδούν πάλι τη ψήφο των πολιτών
Όσο για το τρίτο σκέλος δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία . Είμαστε εμείς που πρώτοι σηκώσαμε την σημαία της αλληλεγγύης και εμείς που τη κρατάμε ψηλά , όταν άλλοι κλείνουν πονηρά το μάτι στην ακροδεξιά, βάζοντας συγκεκριμένα πρόσωπα στους συνδυασμούς τους, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν αδιαφορία για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως τις οικογένειες με ΑΜΕΑ, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους άνεργους κλπ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...