Mε το βλέμμα στους νέους η πρώτη συνάντηση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ στη Λήμνο


 Mε το βλέμμα στους νέους η πρώτη συνάντηση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ στη Λήμνο.
        Στον Μούδρο έγινε η πρώτη συνάντηση του επικεφαλής της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ  Γ. Σπιλάνη και των υποψηφίων της στη Λήμνο Κώστα Σκούρα και Γιάννας Χαντζηαντωνάκη με κατοίκους της Ανατολικής Λήμνου.
Μετά από την ενημέρωση των παρευρισκόμενων πάνω στο πολιτικό όραμα και το σχέδιο υλοποίησης του που έχει καταστρώσει η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, έγινε συζήτηση  γύρω από τα ειδικά θέματα που απασχολούν τη Λήμνο και ιδιαίτερα το ανατολικό της τμήμα. Στη συνέχεια ο κ Σπιλάνης αναφέρθηκε στη φήμη που κυκλοφορεί στο Μούδρο από  την  παράταξη Καλογήρου ότι δήθεν ο  Σπιλάνης ήταν ο μόνος που δεν  ψήφισε την ολοκλήρωση της μελέτης για επέκταση του λιμανιού του Μούδρου.  
<<Είναι μεγάλο ψέμα και λυπάμαι που το διακινούν άνθρωποι που θεωρούνται   μορφωμένοι και σοβαροί. Εξήγησα σε προηγούμενη επιστολή μου ότι η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη και  κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει >> ,είπε ο κύριος Σπιλάνης.
Δεν μπορούν όμως, συνέχισε ο κ Σπιλάνης , να λένε στον κόσμο  ότι πρόκειται να γίνει εδώ ένα μεγάλο εμπορικό λιμάνι στο οποίο θα πιάνουν και κρουαζιερόπλοια, εμπορικά και επιβατικά πλοία όπως έλεγε η εισηγητική έκθεση  της Περιφέρειας για την τεκμηρίωση του έργου.  Ότι με κάποιο  μαγικό τρόπο θα αναπτυχθεί η περιοχή από ένα λιμάνι στο οποίο για πολλούς λόγους,  δεν πρόκειται να δέσουν μεγάλα σκάφη και να αποβιβάζουν ταξιδιώτες. Το προνόμιο του λιμανιού του Μούδρου είναι η ασφάλεια που παρέχει στα μικρά σκάφη, και γι αυτό πρέπει να το κάνουμε κέντρο τουριστικών, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ενώ μπορεί να χωροθετηθεί και το υδατοδρόμιο.
Σε ερώτηση  κατοίκου  για το τι πρέπει να γίνει στο Μούδρο για να σταματήσει ο κόσμος να φεύγει προς τη Μύρινα και αλλού, ο κ Σπιλάνης απάντησε:
 Το ανατολικό τμήμα του νησιού έχει όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης τόσο στον αγροτικό τομέα (αμπέλια, σιτάρια, άφκος, φασόλια, σουσάμια, κτηνοτροφία)  με μία προϋπόθεση όμως. Να έχουν ποιότητα, και να προβληθούν σαν ιδιαίτερης διατροφικής αξίας προϊόντα. Έτσι μόνο μπορούν να πωληθούν πιο ακριβά και να αφήσουν ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό. Εμείς δεν μπορούμε να ανταγωνισθούμε το φθηνό προϊόν που έρχεται από την Τουρκία ή την Ουκρανία. Πρέπει να παράγουμε κάτι ξεχωριστό και να το προβάλουμε  σαν  προϊόν Αιγαίου  που θα είναι εγγυημένο και αναγνωρισμένο. Έχουμε το Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες αξιόλογες ιδιωτικές εταιρίες που μπορούν να αποτελέσουν το μοχλό αγροτικής ανάπτυξης της Λήμνου ολόκληρης.
Στον τουριστικό τομέα που είναι και το αντικείμενο της επιστήμης μου, είπε ο κ Σπιλάνης, έχουμε εδώ στην περιοχή  τεράστιας αξίας  πολιτιστικά στοιχεία (Πολιόχνη, Καβείρια, Ηφαιστεία αλλά και το Κουκονήσι), αλλά και στοιχεία της μυθολογίας που μπορούν να αξιοποιηθούν για τουριστικούς λόγους. Έχουμε τον Κότσινα, περιοχές οικολογικής αξίας (Χορταρόλιμνη και Αλυκή), απολιθωμένα ευρήματα. Έχουμε περιοχές με αναφορές στην σύγχρονη ιστορία όπως το συμμαχικό νεκροταφείο στο Μούδρο, σημαντικά πρόσωπα που κατάγονται ή έζησαν στη περιοχή ως εξόριστοι όπως ο Ηλιού, ο Πυρομάγλου, ο Μοσχίδης, ο  Κοψίδης, ο Ρίτσος, ο Λειβαδίτης, ο Αλεξάνδρου. Αυτά να προβάλουμε. Μπορούμε επίσης να κάνουμε μία σωστή διαχείριση του Κέρους και  να αναπτύξουμε τον ναυταθλητικό τουρισμό και μέσα στον κόλπο του Μούδρου.
Στο διάλογο συμμετείχε και ομάδα νέων παιδιών που διατύπωσαν το όραμα τους για το μέλλον  και τη σχέση τους με τη Λήμνο. Προτεραιότητά τους είπαν, είναι να  βρουν ή να φτιάξουν μια δουλειά στον αγαπημένο τους τόπου, αφού πρώτα βγουν έξω από το νησί για να σπουδάσουν και να αποκτήσουν εμπειρίες.
Ο Γιάννης Σπιλάνης δήλωσε ότι απέναντι στα δαπανηρά έργα που δεν αξιοποιούνται γιατί έχουν γίνει χωρίς σχέδιο αλλά με σαφή πελατειακή στόχευση, η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ προτείνει ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική με τους νέους στο επίκεντρο.
Πολύ θεωρητικά όλα αυτά  του παρατήρησε κάποιος μετά την  εκδήλωση.  Εδώ δεν έχουμε στο Μούδρο αποχέτευση. Τι ποιοτικό τουρισμό να κάνουμε;
Δεν είναι καθόλου θεωρητικά τα βλέπουμε μπροστά μας και πρέπει να δώσουμε τώρα λύσεις.  Απάντησε ο κ Σπιλάνης. Βλέπω σε ένα φυλλάδιο που μου δώσανε για τα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή,  ότι  προτείνεται να φτιαχτεί δρόμος που να συνδέσει το Ρουσσοπούλι και το Μούδρο με το Κέρος για να αναπτυχθούν και  αυτά τα χωριά. Πώς δεν το είδε αυτό η περιφερειάρχης και οι σύμβουλοι της περιοχής; αναρωτήθηκε ο  κ Σπιλάνης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...