Επίσκεψη του Γ.Σπιλάνη στη Χίο

 
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο» για τις περιφερειακές εκλογές Γιάννης Σπιλάνης επισκέφθηκε τη Χίο στις 13-15 Μαρτίου για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τους βασικούς στόχους της παράταξης αλλά και για συναντήσεις με άτομα και φορείς.

Τη Παρασκευή ο Γ. Σπιλάνης με μέλη του συνδυασμού έδωσαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Ο επικεφαλής του συνδυασμού αναφέρθηκε στη κρισιμότητα των εκλογών που διεξάγονται σε περίοδο κρίσης και στην αναγκαιότητα να υπάρξει ανατροπή προσώπων και νοοτροπιών που μας οδήγησαν στην κρίση αυτή. Ο Γ.Σπιλάνης υπογράμμισε ιδιαίτερα την ελπιδοφόρα κινητοποίηση των πολιτών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο που αποφάσισαν να δώσουν τέλος στη σχέση πολίτη-πελάτη των πολιτικών-κομματικών γραφείων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «ανατροπή με γνώση και σχέδιο».

Στη συνέχεια ο Γ. Σπιλάνης εστίασε στην αναπτυξιακή στρατηγική που προτείνει στις δημιουργικές δυνάμεις των νησιών ο συνδυασμός «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο». Η στρατηγική αυτή εστιάζεται στο τρίπτυχο «Ποιοτικό Αιγαίο», «Πράσινο Αιγαίο» και «Δημιουργικό Αιγαίο» ώστε τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας να αντιμετωπιστούν με εξωστρέφεια και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών που είναι το μοναδικό φυσικό, το πολιτιστικό το παραγωγικό και το ανθρώπινο τους κεφάλαιο.

Ο Σταμάτης Σπυράκης αναφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο γεγονός ότι ενώ κατά γενική παραδοχή αποτελεί το βασικό μοχλό ανάπτυξης και καινοτομίας, δεν έχει αποκτήσει υποδομές ανάλογες με το ρόλο που καλείται και μπορεί να διαδραματίσει για την έξοδο της Περιφέρειας από την κρίση.

Ο Μιχάλης Πιπίδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα έργα υποδομής κατασκευάζονται χωρίς να υπάρχει ουσιαστική μελέτη σκοπιμότητας που να δικαιολογεί την υλοποίηση πολλών από αυτά, με αποτέλεσμα η δαπάνη εκατομμυρίων ευρώ να γίνεται χωρίς αντίκρισμα, και έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα της αλλαγής σχεδιασμού για τη σωστή αξιοποίηση των πόρων.

Τέλος, η Τζένη Λαγού εστίασε την παρέμβασή της στις αιτίες που την οδήγησαν προσωπικά στο να είναι υποψήφια δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι αρχές χρησιμοποίησαν εδώ και δεκαετίες τα άφθονα χρήματα που δαπανήθηκαν στην Περιφέρεια χωρίς να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και αυτά της ανάπτυξης. Κάλεσε τους Χιώτες να αναλογισθούν αν τα πρόσωπα που βρίσκονται στις ίδιες θέσεις εδώ και πολλά χρόνια είναι σε θέση να δώσουν κάτι διαφορετικό απ’ ότι έχουν δώσει τώρα μέχρι και την ανάγκη να έρθουν στο προσκήνιο άτομα με αξία, γνώση και όραμα. 

Η συνέντευξη τύπου καθώς και το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ.Σπιλάνη είναι διαθέσιμα μέσα από τις σελίδες www.facebook.com/spilanis.ioannis και ioannispilanis@blogspot.gr

Ο Γ.Σπιλάνης και η Τζ Λαγού είχαν συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Δ/ντή του ΔΗΠΕΘΕ Β.Αιγαίου Γιάννη Ζαφείρη. Ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Θέατρο εξ αιτίας της αδιαφορίας τόσο του Δήμου Χίου όσο και της Περιφέρειας Β.Αιγαίου στην ικανοποίηση των συμβατικών τους υποχρεώσεων σε ότι αφορά τη στέγαση και τη χρηματοδότηση του με συνέπεια να μην μπορεί να έχει πλήρη δραστηριότητα και παρουσία σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας. Ο Γ.Σπιλάνης υπογράμμισε τη σημασία που έχει η στήριξη θεσμών όπως το ΔΗΠΕΘΕ για τη πολιτιστική ανάπτυξη των νησιών με την προϋπόθεση να λειτουργούν με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα αντί της διασπάθισης των περιορισμένων πόρων στη χρηματοδότηση φορέων για μεμονωμένες δράσεις με αδιαφανή κριτήρια και έντονο «πελατειακό άρωμα».

Ο Γ.Σπιλάνης συναντήθηκε επίσης με εκπρόσωπο των εργαζομένων της Αναπτυξιακής Εταιρείας Χίου (ΕΝΑ) που σήμερα ουσιαστικά αποτελεί τη μοναδική αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας μετά την αναστολή λειτουργίας των αντίστοιχων εταιρειών των πρώην νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Λέσβου και Σάμου και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις που είναι αποτέλεσμα κυρίως της «πελατειακής» λειτουργίας τους από τις προηγούμενες διοικήσεις. Ενημερώθηκε για την απόφαση της Περιφέρειας να μην αξιοποιήσει την συσσωρευμένη εμπειρία της Εταιρείας και να την οδηγήσει σε κλείσιμο γεγονός που θα στοιχήσει πάνω από 400.000€ στους φορολογούμενους. Ο Γ.Σπιλάνης υπογράμμισε ότι αυτά τα χρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση δράσεων σε τομείς όπου η Περιφέρεια έχει σήμερα παντελή απουσία όπως ο τουριστικός σχεδιασμός, η ανάπτυξη της υπαίθρου, η αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού της κοινωνικής οικονομίας κλπ.  


Ο Γ.Σπιλάνης θα επισκεφθεί τη Λήμνο από τις 19 Μαρτίου, για να έχει επαφή με άτομα και φορείς, ενώ θα δώσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...