ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ

Η ΜΟΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ


Αυτές οι αυτό-διοικητικές εκλογές δεν μοιάζουν με καμία από τις προηγούμενες αναμετρήσεις αφού η παρατεταμένη ύφεση έχει δημιουργήσει εκρηκτικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που ζητάνε επιτακτικά λύσεις. Η εφαρμογή σκληρότατων δημοσιονομικών μέτρων, τα περισσότερα άδικα, αφού εφαρμόζονται οριζόντια επί δικαίων και αδίκων, και η βίαιη αναδιάρθρωση της κρατικοδίαιτης, μη ανταγωνιστικής και εσωστρεφούς παραγωγικής βάσης (που στηρίχθηκε στην οικοδομή, στο εμπόριο και στη κατανάλωση μόνο με δανεικά) οδήγησαν σε εκρηκτική ανεργία και μείωση εισοδημάτων φέρνοντας πολλές κοινωνικές ομάδες σε απόγνωση.

Ταυτόχρονα η βίαιη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και των υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος - χωρίς να αντιμετωπίζονται η σπατάλη και η χαμηλή παροχή υπηρεσιών στους πολίτες - εντείνει την αποστροφή των τελευταίων προς τους πολιτικούς και τους οδηγεί σε ακραίες πολιτικές επιλογές.


Ο νέος θεσμός της Περιφέρειας, αλλά και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των δήμων, που είχαν δώσει ελπίδες για ουσιαστική αναβάθμιση στην ελληνική περιφέρεια, έμειναν μετέωροι εξ αιτίας των τεράστιων περικοπών σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους. Παράλληλα, δεν έγινε ο απαραίτητος μηδενισμός της παράλογης γραφειοκρατίας διατηρώντας την αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα που βασανίζει τους πολίτες και αποθαρρύνει κάθε δημιουργική διάθεση. Επιπλέον, όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε η πολυσυζητούμενη αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, αλλά αντίθετα, αυξήθηκε η εξάρτηση των «αυτοδιοικητικών» από τα πολιτικά γραφεία υπουργών, σε αναζήτηση πόρων και άλλων «διευκολύνσεων». Ενώ νέοι μηχανισμοί προληπτικού ελέγχου (η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με προϊστάμενο πολιτικό πρόσωπο) αμφισβητούν τη σκοπιμότητα των αποφάσεων των νόμιμα εκλεγμένων οργάνων, δημιουργώντας πρόσθετα εμπόδια και καθυστερήσεις.


Ταυτόχρονα, η έλλειψη διαφάνειας και νομιμότητας των πράξεων, η διαφθορά, η συναλλαγή, ο λαϊκισμός και οι πελατειακές σχέσεις παραμένουν και σήμερα ισχυρές πρακτικές, διαφθείροντας ή έστω αμβλύνοντας συνειδήσεις. Σε λίγες περιπτώσεις στη χώρα, με κορυφαία τη περίπτωση των 5 δημάρχων, η πολιτική, με το «Π» κεφαλαίο, πήρε το πάνω χέρι γεγονός που επέτρεψε να απελευθερωθούν υγιείς δημιουργικές δυνάμεις με αυστηρή κρίση και πολιτική συνείδηση. Στη πλειοψηφία των περιπτώσεων, επικράτησε «το παλαιό σύστημα», μη επιτρέποντας να αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος γύρω από τα πραγματικά προβλήματα: τη βιώσιμη ανάπτυξη, την απασχόληση, τη κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την ορθολογική και αποδοτική χρήση των πόρων. Αντίθετα, έγινε συνειδητή προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η κοινωνία σε δευτερεύουσας σημασίας θέματα, για να καλύψουν τη γύμνια τους. Η απουσία, ενιαίου αναπτυξιακού σχεδιασμού και συνολικού οράματος, που θα μπορούσε να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει την κοινωνία των πολιτών και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, δεν επέτρεψαν να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα και να υπάρξουν θετικές απαντήσεις στις προκλήσεις των καιρών: η αναδιάρθρωση της οικονομίας με έμφαση σε εξωστρεφείς ανταγωνιστικές δραστηριότητες παραμένει ένα ζητούμενο με τη μετανάστευση να φαίνεται ως η μόνη διέξοδος στην ανεργία.


Αυτή η κατάσταση επεκράτησε και στο Β. Αιγαίο, με μικρές φωτεινές εξαιρέσεις σε Λήμνο και Ικαρία, που όμως συνάντησαν ανυπέρβλητα εμπόδια στην υλοποίηση των αυτονόητων, όπως η εξασφάλιση αξιόπιστων ακτοπλοϊκών συνδέσεων, η εξασφάλιση υπηρεσιών υγείας, η εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται έξω από τα όρια του νησιού τους, ένας στοιχειώδης αναπτυξιακός σχεδιασμός στις βασικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και η γεωργία. Όμως, αυτό που έλλειψε κυρίως, ήταν το κατάλληλο πλαίσιο σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για να αποδώσουν οι προσπάθειες όσων ήθελαν να αλλάξουν τα πράγματα.


Ευτυχώς, δεν λείπουν και υγιείς αντιδράσεις κινήσεων πολιτών σε πολλά νησιά, που θέλουν να πετύχουν αλλαγή πορείας με βελτίωση της καθημερινής τους πραγματικότητας, της αξιοποίησης της δουλειάς τους,  της ποιότητας ζωής τους μέσα από αυτό-οργάνωση και μακριά από φθαρμένους πολιτικούς σχηματισμούς και απαξιωμένα πρόσωπα. Σε μερικές περιπτώσεις, για να αντιμετωπίσουν την ανικανότητα των τοπικών πολιτικών στην εκπλήρωση  του καθήκοντος τους, ομάδες πολιτών πήραν πρωτοβουλίες για καθαριότητα, για πυροπροστασία, για δενδροφύτευση, για συνδρομή στους μη έχοντες, για τουριστική πολιτική σε επίπεδο προορισμού και για τοπικό αναπτυξιακό σχεδιασμό ώστε να ξαναφέρουν την ελπίδα στον τόπο τους. Άλλες κινήσεις, πήραν περισσότερο πολιτικό, όχι κομματικό, χαρακτήρα επιλέγοντας να δραστηριοποιηθούν στους δήμους τους, φιλοδοξώντας έτσι να ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση. Συντασσόμαστε με αυτές τις προσπάθειες στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο και πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα φέρουμε την ανατροπή, μια ανατροπή με σχέδιο.


Γιατί, εμείς και μόνο εμείς έχουμε γνώση και σχέδιο, αλλά και θέληση να αλλάξουμε τη πορεία της Περιφέρειας. Εμείς που χρόνια δουλεύουμε και καταθέτουμε προτάσεις, που δεν αξιοποιούνται.


Έχουμε όραμα για το Β. Αιγαίο που εμπνέεται από τη Μελίνα και βασίζεται στην επιστημονική ανάλυση. Να μετατρέψουμε, το μοναδικό στο κόσμο αιγαίο, σε Αιγαίο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο του Κόσμου.


Τα βήματα είναι απλά αρκεί να τα υιοθετήσουμε:


-          Αξιοποίηση των τοπικών πόρων για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών με ποιότητα και ονομασία προέλευσης. Σύνθημα μας για να φτάσει στα πέρατα του κόσμου το «Aegean Quality». Επιτυχημένα παραδείγματα πολλά, από τη Λήμνο μέχρι την Ικαρία. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τον τουρισμό αξιοποιώντας ό,τι πολύτιμο έχουμε στα νησιά μας, τη Πολιόχνη και το Ευπαλίνιο Όρυγμα, τη Μεσαιωνική Χίο και το Γεωπάρκο της Λέσβου, το μύθο του Ικάρου αλλά και τον Πυθαγόρα, τα θερμά νερά και τη γεωθερμία …….


-          Προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος με σεβασμό στη κλίμακα των νησιών και στους περιορισμένους πόρους τους. Σύνθημα μας το “Green Aegean”. Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες των νησιών και όχι φαραωνικά έργα υψηλού κόστους και χαμηλής απόδοσης για να έχουμε νερό και ενέργεια, για να έχουμε καθαρές θάλασσες, για να έχουμε ποιότητα ζωής που να την ζηλεύουν όλοι.


-          Αξιοποίηση των μοναδικών φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών του Αιγαίου για την ανάπτυξη νέας πολιτισμικής παραγωγής που είναι το αύριο, το “Creative Aegean”. Πόσοι, παγκόσμιας εμβέλειας καλλιτέχνες και δημιουργοί, Έλληνες και ξένοι, δεν εμπνεύστηκαν από τη μοναδικότητα του χώρου, από το φώς του, αφήνοντας ανεξίτηλα τα ίχνη τους. Στο χέρι μας είναι να εμπνευστούμε και να συνεχίσουμε.


Για όλα τα παραπάνω, για να μπει η καινοτομία στη καθημερινή ζωή των επιχειρήσεων και των οικογενειών μας, έχουμε έναν συμπαραστάτη που δεν έχει αξιοποιηθεί: το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ας μετατρέψουμε το Αιγαίο σε παγκόσμιο κέντρο Γνώσης και Καινοτομίας.


Εγώ και η ομάδα μου είμαστε εδώ, έτοιμοι για δράση. Αρκεί ΕΣΕΙΣ να θελήσετε να αλλάξετε σελίδα. Αρκεί ΕΣΕΙΣ να αποφασίσετε να αφήσετε πίσω το φαύλο παρελθόν και να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά. Χρειαζόμαστε ανθρώπους επιτυχημένους στην επαγγελματική τους ζωής, άξιους, άφθαρτους, ανιδιοτελείς. Χρειαζόμαστε ΕΣΑΣ. Για το καλό το δικό μας, για το καλό των παιδιών μας, για το καλό του Αιγαίου.


Ανατροπή με γνώση και σχέδιο


Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο


Γιάννης Σπιλάνης

Υποψήφιος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...