Γ.Σπιλάνης - Βιογραφικό Σημείωμα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Γιάννης Σπιλάνης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 από γονείς που κατάγονται από τη νησιωτική Ελλάδα (Σέριφο και Ύδρα). Παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών 22 και 20 ετών, ζει και εργάζεται στη Λέσβο (Μυτιλήνη) εδώ και 28 χρόνια.
Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (1979). Στην συνέχεια ειδικεύτηκε στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Οικονομία στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Grenoble (Maitrise en Sciences Economiques 1980). Ακολούθησαν μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών D.E.A. «ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ» το 1981 και εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Ερευνών (C.U.R.E.I.) Grenoble Γαλλίας το 1985 με θέμα «Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη:  Η περίπτωση της Ελλάδας.»
Ακολούθως υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία.
Την περίοδο 1987 – 1990 εργάστηκε στο Υπουργείο Αιγαίου ως ειδικός σε θέμα τα ευρωπαϊκής πολιτικής, νησιωτικής και τουριστικής ανάπτυξης.
Από το 1990 διδάσκει στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου  θέματα «Βιώσιμης Ανάπτυξης» και από το 2000 στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τουρισμού «Περιφερειακή Τουριστική Ανάπτυξη».
Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά.
Ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του οποίου έχουν υλοποιηθεί πολλά ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο τη νησιωτική ανάπτυξη και τον τουρισμό με συμμετοχή σε πολλά επιστημονικά συνέδρια με το ίδιο αντικείμενο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το 2009-2011 ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος μελέτης για λογαριασμό της Ε.Ε. για την Ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών Νησιών και την Εφαρμογή Ειδικής Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών (2009–2011) για την Αξιολόγηση του Τουρισμού στη Μεσόγειο.
Εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου, ενώ συνεργάζεται και με την Επιτροπή Νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συμμετείχε σε πολυάριθμες έρευνες και μελέτες και άρθρα του έχουν καταχωρηθεί σε επιστημονικά περιοδικά, αρθρογραφεί εδώ και 20 χρόνια για θέματα ανάπτυξης και τουρισμού  στον νησιωτικό και εθνικό τύπο, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ημερίδες και συνέδρια με παρόμοια θέματα προσκεκλημένος φορέων σε πολλά νησιά του Αιγαίου.
Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο του με τίτλο «Ευρωπαϊκά Νησιά και Πολιτική Συνοχής».
Μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς από την ίδρυση της, εκπρόσωπος της Λέσβου στο 1ο και 2ο συνέδριο της, υπεύθυνος Νησιωτικής & Τουριστικής Πολιτικής και υποψήφιος βουλευτής Λέσβου στις εκλογές του 2012.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής (2012-13).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...