Η εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας αποτελεί μονόδρομο


Η εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας αποτελεί μονόδρομο
                    
Στις 5 & 6 Μαρτίου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Γ. Σπιλάνης βρέθηκε στις Βρυξέλλες προσκεκλημένος του ευρωβουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη μαζί με 18 παραγωγούς από διαφορετικά νησιά του Αιγαίου. Οι παραγωγοί αυτοί, επιλεγμένοι από την Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος σαν καλές πρακτικές στο τομέα τους, είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: αποτελούν επιτυχημένες προσπάθειες αξιοποίησης τοπικών πόρων (λαδιού, κρασιού, μελιού, δαμάσκηνων, αρωματικών φυτών, φιστικιών κλπ) αλλά και τουριστικών υπηρεσιών με στόχο τις εξαγωγές ποιοτικών προϊόντων στα πέρατα του κόσμου.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η αλληλογνωριμία μεταξύ των παραγωγών για τη διευκόλυνση ανταλλαγής εμπειριών, η συνάντηση τους με ανθρώπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εύρεση νέων αγορών, καθώς και με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων φορέων ώστε να τους ενημερώσουν για τις δυνατότητες χρηματοδότησης και άλλων αναπτυξιακών ευκαιριών.

Ο κ. Γιάννης Σπιλάνης ανάφερε ότι τα παραδείγματα των παρευρισκόμενων παραγωγών καταδεικνύουν την αναγκαιότητα για ποιότητα και καινοτομία ως προϋπόθεση για ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, αφού η προσπάθεια για φτηνά προϊόντα και υπηρεσίες σκοντάφτουν στον ανταγωνισμό από χώρες χαμηλού κόστους. Υποστήριξε ότι η αξιοποίηση της τοπικής παράδοσης θα πρέπει να συμβάλλει στη παραγωγή νέων μοναδικών ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, που να καλύπτουν τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς και απασχόληση εξειδικευμένων ανθρώπων. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η ανάδειξη της ταυτότητας του κάθε νησιού ξεχωριστά μπορεί να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα κάτω από μια ενιαία ομπρέλα, αυτής της Αιγαιακής Ποιότητας, αξιοποιώντας το Αιγαίο ως το γνωστότερο brand name στη παγκόσμια αγορά, εξ αιτίας της μοναδικότητας του.

Η αναδιάρθρωση του μοντέλου αγροτικής παραγωγής είναι αναγκαία: απαραίτητο να περάσουμε από το κυνήγι των επιδοτήσεων στη παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Γ.Σπιλάνης
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Β.Αιγαίου
Συνδυασμός «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...