ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΘΥΜΝΑΣ: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΘΥΜΝΑΣ: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ
Συνάντηση ομάδας της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ με τον ΦΟΡΕΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΘΥΜΝΑΣ πραγματοποιήθηκε χτες 22 Μαρτίου. Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκομένων η χρόνια έλλειψη στρατηγικής και στον τομέα του τουρισμού, που μας "αναγκάζει" να συζητάμε και σήμερα τα ιδία προβλήματα που είχαν τεθεί ήδη από τη δεκαετία του 90 και δεν αντιμετωπίστηκαν.
Το θέμα της τουριστικής διακυβέρνησης, δηλαδή του πως σχεδιάζονται, λαμβάνονται και υλοποιούνται οι αποφάσεις και από ποιους, σε ότι αφορά στον τουρισμό ,εντοπίστηκε ως το σημαντικότερο με βάση τα όσα έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια ,με εμφανή την αδυναμία συνεργασίας και ανάπτυξης των αναγκαίων συνεργειών. Υπό τις νέες μάλιστα συνθήκες με την δημιουργία δύο Δήμων στη Λέσβο αλλά και στη Σάμο, ο ρόλος της Περιφέρειας καθίσταται κεντρικός. Συζητήθηκε ποιο είναι το ενδεδειγμένο μοντέλο για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο.
Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που να βασίζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λέσβου οφείλει να προχωρήσει από τις γενικόλογες διακηρύξεις και τις αποσπασματικές (και αναποτελεσματικές όπως κοινά διαπιστώνεται) δράσεις σε μια σειρά δράσεων με βάση ένα κοινά συμφωνημένο σχέδιο. Πιο συγκεκριμένα, η ανάδειξη της Λέσβου (και των άλλων νησιών) σε γαστρονομικό προορισμό δεν μπορεί να υπηρετηθεί από μια σημειακή δράση, αλλά μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο διασύνδεσης αγροδιατροφής και τουρισμού με σειρά παρεμβάσεων. Ανάλογα σχέδια πρέπει να υπάρξουν με αντικείμενο την ευεξία (περπάτημα, ποδήλατο, ιαματικά, θαλάσσια σπορ) και τον πολιτισμό.
Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις και το κράτος ως κρίσιμος στόχος αναδείχτηκε από όλους τους παρευρισκόμενους ως κρίσιμος παράγοντας για την αναβάθμιση της εικόνας της Λέσβου. Η εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων και η τήρηση της νομοθεσίας εντοπίστηκαν ως κρίσιμα εργαλεία.
Τέλος κοινός τόπος αναδείχτηκε ότι η τουριστική προβολή όπως γίνεται μέχρι σήμερα δεν έχει αποτέλεσμα όπως δείχνουν και οι αριθμοί και η χρονική διασπορά των αφίξεων και κυρίως η ποιότητα των τουριστών.
Ο Γ. Σπιλάνης συνοψίζοντας το πνεύμα της συζήτησης υπογράμμισε ότι η έλλειψη στρατηγικής και συνεργασίας αποτελούν τροχοπέδη για όποια μεμονωμένη καλή πρακτική. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει σχέδιο που έχει καταθέσει στην περιφερειακή αρχή που παραμένει αναξιοποίητο και πιστεύει απόλυτα στη συνεργασία όλων. Τουρισμός και Αγροδιατροφή που αξιοποιούν Περιβάλλον και Πολιτισμό για παραγωγή επωνύμων και ποιοτικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία αποτελούν τους πυλώνες του οράματος της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για το αύριο των νησιών μας.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ οφείλει να υπογραμμίσει ότι διαχρονικά υπάρχουν ομάδες συμφερόντων που διαπλέκονται με τις εκάστοτε αρχές για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη και αρκούνται σ αυτό που υπάρχει εμποδίζοντας τους άλλους να δώσουν λύσεις. Η Περιφέρεια, όπως έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει, δεν συνομίλησε και δεν συνεργάστηκε με όλους που συμμετέχουν στην παραγωγή του τουριστικού προϊόντος και συνεχίζει μονομερείς ενέργειες που χαρακτηρίζονται από άγνοια, από αδιαφάνεια και προφανή πολιτική σκοπιμότητα.
 Εμείς ερχόμαστε για να απελευθερώσουμε το δυναμικό αυτό αλλάζοντας την Περιφέρεια! 
ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις