Κριτική για την εξειδίκευση του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής 2019

Η Περιφερειακή Αρχή προχώρησε στη ψήφιση της 1ης εξειδίκευσης του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής 2019 χωρίς να έχει συζητήσει με τους φορείς του τουρισμού της Περιφέρειας - αν και έχει δημιουργήσει Επιτροπές Τουρισμού ανά Περιφερειακή Ενότητα από το Σεπτέμβριο του 2017- (το πλήρες κείμενο στο https://www.alithia.gr/…/h-protasi-tis-perifereiakis-arhis-…)
Αποτελεί μια συνήθη πρακτική τακτική για την Περιφερειακή Αρχή που αξιοποιώντας την πλειοψηφία που της έδωσε ο εκλογικός νόμος, αλλά και αδιαφορώντας για την ουσία, λειτουργεί μόνο με πολιτικούς συγγενείς και προσωπικούς φίλους.
Ακολουθώντας μια πρωτόγνωρη διαδικασία αξιολογεί με κριτήρια που δεν έχουν ποτέ δημοσιοποιηθεί τις προτάσεις που υποβάλουν όσοι φορείς .......γνωρίζουν ότι η Περιφέρεια χρηματοδοτεί δραστηριότητες πολιτιστικές, αθλητικές κλπ
Μερικά σχόλια (μερικά από εκπροσώπους φορέων που ειδοποιήσαμε εμείς να έρθουν στη συνάντηση):
- η πλειοψηφία των δράσεων δεν αφορούν στη τουριστική προβολή και δεν δημιουργούν πρόσθετη τουριστική κίνηση πέρα από τους συμμετέχοντες αφού δεν υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση των εν δυνάμει ενδιαφερόμενων, ενώ προφανώς δεν προβάλλονται από τις τουριστικές σελίδες της Περιφέρειας που παραμένουν σχεδιασμένες με λογική προηγούμενων δεκαετιών.
- οι δράσεις δεν έχουν χωρική και χρονική διασπορά με τη δικαιολογία ότι η Περιφέρεια εγκρίνει με βάση τις προτάσεις που της έρχονται και δεν διαθέτει ένα σχέδιο στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρότειναν δράσεις. Μεγάλοι χαμένοι η Ικαρία και η Λήμνος, ενώ οι δράσεις που υλοποιεί η ΠΕ Σάμου βρίσκονται εκτός του πλαισίου αυτού (?????). Προφανώς τα 5 μικρά νησιά της περιφέρειας έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί από τον οπτικό ορίζοντα της κας Καλογήρου και των συνεργατών της που τα θυμόνται μόνο για να κάνουν γλαφυρές περιγραφές.
- με την ίδια λογική η Περιφέρεια δεν ζητά προτάσεις που θα υλοποιούνται εκτός του δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου όταν τα ποσοστά πληρότητας είναι υψηλά και το κόστος των εκδηλώσεων (και κατά συνέπεια της χρηματοδότησης) χαμηλότερο.
- η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να αγνοεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως φορέα έρευνας, καινοτομίας και εκπαίδευσης αναθέτοντας σε άλλα ιδρύματα τις αντίστοιχες δράσεις, έτσι κάνει και για τον τουρισμό, αποδεικνύοντας ότι οι όποιες δηλώσεις έχει κάνει κατά καιρούς η κα Καλογήρου ήταν απλά για τα μάτια του κόσμου. Και βέβαια αγνοεί τη διεθνή πρακτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση για την αναγκαιότητα της συνεργασίας δημόσιου τομέα, επιχειρηματικού κόσμου και επιστημονικής κοινότητας σε τοπικό επίπεδο γνωστής ως 3πλού έλικα (triple helix) όπως αναδείχτηκε και στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο της Χίου. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει υιοθετήσει αυτήν τη προσέγγιση και την έχει αποτυπώσει στο λογότυπο της θεωρώντας την ως προωθητική δύναμη για τα νησιά μας.
- αν και μερικές από τις εκδηλώσεις που χρηματοδοτούνται είναι αξιόλογες, τη στιγμή που δεν εντάσσονται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό δεν μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων και στην ενίσχυση της τουριστικής εικόνας και αναγνωρισιμότητας των νησιών
Ετσι για παράδειγμα οι δράσεις γαστρονομίας παραμένουν αποσπασματικές αφού πέρα από το στενό χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο υποχρεωτικά υλοποιούνται κανείς επισκέπτης δεν αντιλαμβάνεται το αποτέλεσμα τους αφού πχ. δεν υπάρχουν εστιατόρια και παραγωγικές μονάδες με την αντίστοιχη διαπίστευση. Ετσι ακόμη και αν ένας τουρίστας βρεθεί στις εκδηλώσεις αυτές, δεν μπορεί να βρεί ποιές επιχειρήσεις προσφέρουν τα εδέσματα που παρουσιάζονται.
- Προφανώς η επιτροπή τουρισμού δεν δέχτηκε να συζητηθεί έστω και με καθυστέρηση ενός χρόνου το σχέδιο που καταθέσαμε μετά από διαβούλευση με τους φορείς των νησιών (πλην Ικαρίας) πέρσι.
- Τέλος, το χειρότερο είναι ότι η Περιφερειακή Αρχή πιστεύει ότι η μόνη αρμοδιότητα που έχει με βάση τον νόμο αφορά στη τουριστική προβολή, ενώ είναι σαφές έχει και την αρμοδιότητα του τουριστικού σχεδιασμού.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η κριτική έχει χαρακτήρα απλά αντιπολιτευτικό. Δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό όπως δείχνουν οι αριθμό
Δυστυχώς και στον τουρισμό η Περιφερειακή Αρχή της κας Καλογήρου όχι απλά δεν θα αφήσει έργο πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει κανείς και να προχωρήσει, αλλά μόνο αναποτελεσματικές πρακτικές χωρίς αποτελέσματα. Το δείχνουν τα δημοσιευμένα στοιχεία παρά τη προσπάθεια της κας Καλογήρου να πείσει για το αντίθετο.
Δυστυχώς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...