ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


Κε Περιφερειάρχη, κε Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού,

Η Οικονομική Επιτροπή  στην προηγούμενη συνεδρίαση της προχώρησε στην αναστολή  της πρόσκλησης για την απευθείας «Ανάθεση Έργου Παροχής Υπηρεσιών Συμβούλου Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημοσιότητας και Δημόσιων Σχέσεων» για τις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου και Σάμου, με την αιτιολογία ότι κάποιες από τις δράσεις του έργου δεν μπορούν να υλοποιηθούν αυτόν τον καιρό εξαιτίας των απαγορεύσεων της πανδημίας. Μια πρόσκληση, ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τουριστικό τομέα που ταλανίζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις, για την οποία μάλιστα δεν είχαμε ενημερωθεί παρότι αποτελεί αντικείμενο της εξειδίκευσης του ετήσιου σχεδίου δράσης.

Θεωρούμε ότι η διαδικασία σχεδιασμού, λήψης απόφασης και υλοποίησης των αποφάσεων στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο με μια μακροχρόνια προοπτική και όχι ad hoc λύσεις διάρκειας ενός έτους. Αυτό  σημαίνει ότι περεταίρω καθυστερήσεις ,πλέον των 7 μηνών που έχουν ήδη χαθεί, λειτουργούν αρνητικά για τα νησιά μας ,την ώρα που ήδη έχουν αρχίσει οι κρατήσεις για το 2021 και τα νησιά του Β.Αιγαίου έχουν να καλύψουν πολλαπλά εμπόδια. Για το λόγο αυτό δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί αναστείλατε τη διαδικασία αφού είναι γνωστό ότι μέχρι να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει ένα έργο χρειάζεται έτσι ή αλλιώς αρκετός χρόνος. Θα συμφωνούσαμε με αυτό αν πρόθεση σας είναι να αλλάξετε το περιεχόμενο των προκηρύξεων ή ακόμη και τη φιλοσοφία τους, δεδομένου ότι εντοπίζουμε αρκετά προβλήματα στους όρους της. Αλλά και πάλι αυτό θα πρέπει να γίνει ταχύτατα. Πέρα από το τυπικό της διαδικασίας, υπάρχει και το ουσιαστικό που, ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, μας ενδιαφέρει περισσότερο και αφορά τον συνολικό τουριστικό σχεδιασμό.

Η άποψη μας ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι:
  • Να δημιουργηθεί μια γνωμοδοτική επιτροπή του άρθρου 164 παρ .3 του ν.3852/2010 για τον τουριστικό σχεδιασμό με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παρατάξεων και των φορέων, εμπειρογνωμόνων και υπηρεσιακών που θα αναλάβει την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης για τον τουρισμό. Που θα περιλαμβάνει εκτός από τα θέματα προβολής και όλες τις άλλες αναγκαίες δράσεις που έχει ανάγκη το τουριστικό προϊόν των νησιών μας, αλλά και τα θέματα εξόδου από τη κρίση της πανδημίας που οφείλουμε να διαχειριστούμε
  • Να δημιουργηθεί Επιτροπή Τουρισμού και Αγροδιατροφής του άρθρου 164 παρ.1 για να υπάρχει δυνατότητα ταχείας λήψης αποφάσεων
  • Να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα που διαχειρίζεται η ΕΛΟΡΙΣ ώστε να δημιουργηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα Φορέας Διαχείρισης και Προβολής Προορισμού που θα αναλάβει την υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου.

Κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Όπως η παράταξή μας έχει τονίσει πολλές φορές,ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα που υπάρχουν στη Περιφέρεια μας δεν μπορούν να λυθούν με αποσπασματικές ενέργειες, αλλά χρειάζονται σχέδιο, διαβούλευση και συνέργειες.  Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είμαστε στη διάθεση σας να συμβάλουμε στη κατεύθυνση αυτή.

Για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στο Βόρειο Αιγαίο

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι

Γιάννης Σπιλάνης, Γιούλα Αργυρούδη, Μανώλης Κάρλας, Μαρία Νικολάρα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις