ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ. ΠΟΙΟΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;


Κάθε μέρα που περνά η κατάσταση στα νησιά χειροτερεύει στο προσφυγικό και καλούμαστε -νησιώτες και  όργανα της αυτοδιοίκησης- να παίρνουμε αποφάσεις κάτω από όλο και δυσμενέστερες συνθήκες εξ αιτίας της τακτικής και των παραλήψεων της Κυβέρνησης, αλλά και των αντιφατικών κινήσεων των τοπικών αρχών.
Στο πλαίσιο αυτό έρχεται και το ψήφισμα κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής των Θυμιανών που αντιδρούν στην απόφαση δημιουργίας δομής για τη καραντίνα των νεοεισερχόμενων προσφύγων.

Πως φτάσαμε εδώ;
  • Απ’ τη μια εξαιτίας της αδυναμίας της Κυβέρνησης να χειριστεί το θέμα των νεοεισερχόμενων προσφύγων την εποχή του κορωναϊού, πετώντας ΚΑΙ αυτό το μπαλάκι στους δήμους και αφήνοντας τους σε παραλίες, βουνά και λιμάνια επί εβδομάδες για «καραντίνα».
  • Αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την πίεση που η ίδια η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει με την μη αποσυμφόρηση των νησιών, με τη νομοθέτηση των τεράστιων κλειστών κέντρων –φυλακών ψυχών στα νησιά, κόντρα στη θέληση των κατοίκων τους, τις επιτάξεις και την προσπάθεια κατασκευής τους με τα ΜΑΤ.
  • Αφήνοντας σιωπηρά τα κέντρα στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ και στο Βαθύ να λειτουργούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες μέχρις ότου όχι απλά οι νησιώτες «αποδεχτούμε» τη πολιτική αυτή ως τετελεσμένο γεγονός, αλλά και να «παρακαλούμε» να υλοποιηθεί το συντομότερο για να γλυτώσουμε από τα χειρότερα. Η προχθεσινή «αερο-διανομή» φαγητού στη Μόρια, η χθεσινή πυρκαγιά στο Βαθύ, αλλά και τα επεισόδια παραμονή του Πάσχα στη ΒΙΑΛ, είναι ένα μικρό δείγμα μιας πραγματικότητας που είτε την αγνοείτε είτε την διαστρεβλώνετε.
  • Απ΄ την άλλη η αντίδραση των κατοίκων ως αποτέλεσμα όλης της ρητορικής της κυβέρνησης και των υποψήφιων αυτοδιοικητικών της παρατάξεων που δημιούργησαν ένα εντελώς αρνητικό κλίμα ενάντια σε πρόσφυγες και όσους εμπλέκονται με τη διαχείριση του προσφυγικού. Και η ρητορική ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες- πέραν των άλλων- ενισχύεται τελευταία απ το φόβο του κορωναϊού φορτώνοντας τους γενικώς ότι κακό μας συμβαίνει ή μπορεί να μας συμβεί. Έτσι είναι απολύτως φυσιολογικό κανείς να μην τους δέχεται στον τόπο του.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έχει εγκλωβιστεί και η Περιφερειακή Αρχή με τα μέλη της να διαφοροποιούνται για την αποσυμφόρηση ή όχι και προς ποια κατεύθυνση, για το αν θέλουν ή όχι κλειστά κέντρα, για τις προσωρινές δομές νεοεισερχόμενων κλπ. Προσπαθούν να ελιχθούν ανάμεσα στους υφάλους που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις κατά καιρούς αντιφατικές τοποθετήσεις τους προσπαθώντας να είναι ευχάριστοι στα διαφορετικά ακροατήρια τους.
Και ο κ. Περιφερειάρχης αφού εξυμνήθηκε από τους οπαδούς του για τη ρωμαλέα αντίδραση του στη Κυβέρνηση, αρκείται στο να ανεβάζει πότε πότε κάποια ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συντηρεί την εικόνα του αντάρτη, ενώ ενδιάμεσα δηλώνει ότι η κυβερνητική πολιτική από την αρχή του χρόνου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Άραγε πριν τη θεσμοθέτηση των τεράστιων κλειστών δομών ή μετά; Πριν ή μετά την χρησιμοποίηση λιμανιών, βουνών και παραλιών ως τόπους καραντίνας;

Το πρόβλημα δυστυχώς δεν λύθηκε από την εποχή των παλλαϊκών συγκεντρώσεων του περασμένου Γενάρη, το αντίθετο. Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων του περασμένου Ιουνίου, περίπου 10 χιλιάδες στα 3 νησιά, έγινε τεράστιος με πάνω από 40 χιλιάδες, παρά τις προεκλογικές κορώνες και τις εβδομαδιαίες υποσχέσεις από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και αυτή την εβδομάδα ότι την ... επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η μεταφορά τους. Μεταφορές  που τις βλέπει τελικά  μόνο ο κ. Μηταράκης.
Τέτοιος συνωστισμός, δύσκολα διαχειρίσιμος σε ομαλή περίοδο, γίνεται εν δυνάμει υγειονομική βόμβα σε περίοδο πανδημίας, απουσία των πλέον στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και προστασίας. Και η μη ύπαρξη μέχρι τώρα κρουσμάτων οφείλεται μάλλον στη «φυσική προστασία» του νησιωτικού χώρου και όχι στα ανεπαρκή μέτρα. Τι προτείνει γι’ αυτό ο  Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας; Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει αν υπάρξει κρούσμα. Ποιο είναι το σχέδιο; Και όλα αυτά όχι τυχαία.
Ταυτόχρονα όσο παρατείνεται αυτός ο συνωστισμός, δημιουργούνται ολοένα μεγαλύτερες τριβές με τους τοπικούς πληθυσμούς που «ωθούνται» σε εξέγερση νοιώθοντας ανασφάλεια και εγκατάλειψη από κυβέρνηση, υπουργό, περιφερειάρχη, δήμαρχο, που άλλα τους έταζαν προεκλογικά για να πάρουν τη ψήφο τους. Επίσης όχι τυχαία.
Και περνούν οι μήνες και δεν έρχεται ούτε η ενίσχυση σε υγειονομικό προσωπικό στα ΚΥΤ, ή στις δομές υγείας των νησιών για να ελαφρύνουν τους εργαζόμενους από το τεράστιο βάρος που διαχειρίζονται καθημερινά. Όχι τυχαία.

Επιτέλους κ. Μουτζούρη δείξτε τη πυγμή σας για την οποία σας επευφημούσαν τα πλήθη τον περασμένο Γενάρη και απαντήστε στον κ. Υπουργό ότι δεν συμφωνείτε με τη νέα «προσωρινή» δομή των νεοεισερχόμενων μεταναστών, γιατί κανείς δεν τον εμπιστεύεται. Δείξτε την πυγμή σας απέναντι στα στελέχη της ΝΔ στην υπόλοιπη Ελλάδα που ακύρωσαν την μεταφορά των 1500 ευάλωτων απ τη Μόρια. Απαιτείστε να αποσυμφορηθούν ΤΩΡΑ και η ΒΙΑΛ και η Μόρια και το Βαθύ και θα φανούν οι λύσεις της καραντίνας. Γιατί συνεχίζουμε να βλέπουμε δυστυχώς ότι ο κ. Μηταράκης και η Κυβέρνηση θέλουν την εκλογική τους πίτα ολόκληρη, ενώ προσπαθούν να χορτάσουν και τα σκυλιά τους, που γνωστό είναι ότι γαβγίζουν αλλά δεν δαγκώνουν, για να τους υποστηρίξουν ξανά στις επόμενες εκλογές. Και όλο αυτό το παιχνίδι στη πλάτη των νησιωτών και των προσφύγων.

Κύριε Μουτζούρη και με τον «χωροφύλαξ» και με τον «αστυφύλαξ» δεν γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...