Διαρκείας τα σκάνδαλα και η προχειρότητα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Διαρκείας τα σκάνδαλα και η προχειρότητα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Τον προηγούμενο Νοέμβριο η παράταξη ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ σχολίαζε ότι οι παθογένειες του πολιτικού συστήματος παραμένουν αλώβητες και δεν επιτρέπουν όχι απλά να αλλάξουμε σελίδα στον τρόπο λειτουργίας της χώρας και της περιφέρειας, όπως επιβάλλεται για να βγούμε από τη κρίση, αλλά ούτε καν να κάνουμε μερικά βήματα μπροστά. Έξι μήνες μετά την εγκατάσταση της νέας Περιφερειακής Αρχής τα πράγματα δεν έχουν μεταβληθεί.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο μπορούν να καταταγούν σε τέσσερεις ομάδες:
-          Στην ομάδα των θεμάτων που συνδέονται με σκάνδαλα, παλαιά και νέα: με τη συζήτηση περί Συνεταιριστικής και ΑΕΝΑΛ, την επαναδιαπραγμάτευση δανείων που είχαν πάρει οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και το έργο κατασκευής αναμεταδοτών του σήματος της DIGEA, φάνηκε ξεκάθαρα - για όποιον ήθελε να διαβάσει πίσω από τα γεγονότα- ο μηχανισμός που φτιάχνει περιουσίες και πολιτικές καριέρες ενώ ταυτόχρονα συσσωρεύει χρέη σε ιδιώτες και στο κράτος και ζημιές στο κοινωνικό σύνολο. Για παράδειγμα το δίλλημα που τέθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το 2010, αναφορικά με τη λήψη νέου μεγαλύτερου δανείου της ΑΕΝΑΛ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα, αφορούσε στην κάλυψη των οφειλών της ΑΕΝΑΛ σε προμηθευτές, εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία (που τελικά έμειναν ….στο περίμενε των προσφυγών) με ταυτόχρονη κάλυψη του προηγούμενου δανείου της από την Συνεταιριστική που είχε ληφθεί χωρίς υπογραφές και εξουσιοδοτήσεις. Το ξεσκέπασμα των αιτιών που τελικά οδήγησαν και τους δύο πολύτιμους για την ανάπτυξη του τόπου φορείς στη χρεωκοπία δεν τέθηκε ποτέ δημόσια.

-          Στην ομάδα των θεμάτων που αφορούν στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, που τα χαρακτηρίζει προχειρότητα και άγνοια. Τα επιχειρησιακά σχέδια κοινωνικής και πολιτιστικής πολιτικής αποσύρθηκαν και πέρασαν με την μορφή του επείγοντος οι δράσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων της μάχης της Καλλίπολης (χωρίς όμως να ξέρουμε πόσο θα στοιχίσουν) και κάποιες κοινωνικές δαπάνες που απέχουν πολύ από το να στοιχειοθετούν πολιτικές. Το ίδιο αφορά και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας που συνεχίζει τις ….καλές πρακτικές των νομαρχιών: σχεδόν αποκλειστικά έργα οδοποιίας.

-          Στην ομάδα των θεμάτων που αφορούν τομείς που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και απαιτούν λύσεις από τη πλευρά του κεντρικού κράτους και ειδικά την εφαρμογή μια ειδικής πολιτικής για τα νησιά. Έτσι, το θέμα της υγείας που συζητήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης περιέγραψε τη δραματική πραγματικά κατάσταση που επικρατεί, αλλά μέχρι εκεί αφού ούτε προτάσεις ακούστηκαν πέρα από τις γνωστές για αύξηση πόρων και προσωπικού (λες και όταν αυτά υπήρχαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες ήταν καλές), ούτε συζήτηση έγινε για τα θέματα Δημόσιας Υγείας που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και στα οποία οφείλουμε να σχεδιάσουμε τη δράση μας.

-          Στην ομάδα των θεμάτων που έχουν καθαρά διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και δεν θα έπρεπε να απασχολούν το Περιφερειακό Συμβούλιο. Για τα θέματα αυτά θα πρέπει, στην αναγγελθείσα τροποποίηση του καταστατικού χάρτη της αυτοδιοίκησης, να προβλεφθούν άλλες διαδικασίες. 

Με βάση τα παραπάνω, ως συνδυασμός ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο σε 3 άξονες:
-          Στην επεξεργασία του επιχειρησιακού αναπτυξιακού προγράμματος της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους Δήμους και τους παραγωγικούς φορείς της περιφέρειας ώστε να αξιοποιηθούν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι και να ξέρουν όλοι πως βαδίζουμε
-          Στην επεξεργασία νησιωτικής πολιτικής σε συνεργασία με ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ και ΕΟΑΕΝ και υποβολή προτάσεων στην κυβέρνηση για αντιμετώπιση θεμάτων που ανήκουν στη δική της αρμοδιότητα ή στην αρμοδιότητα ευρωπαϊκών θεσμών και αφορούν το ακτοπλοϊκό, την υγεία και την πρόνοια, την παιδεία, το περιβάλλον, τη φορολογία, την αγροτική πολιτική κλπ
-          Στην προετοιμασία προτάσεων για το πώς θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου ο νέος χάρτης της αυτοδιοίκησης, που ανακοίνωσε ότι θα φέρει για συζήτηση η κυβέρνηση.

Γιάννης Σπιλάνης
Επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ

Σημ. Αναλυτική παρουσίαση των θεμάτων του Περιφερειακού Συμβουλίου και των θέσεων του συνδυασμού ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.ioannispilanis.blogspot.com


     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...