Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΛΕΠΕΤΥΜΝΟ

 


Τη Κλειού και τον Λεπέτυμνο επισκέφτηκε ο Γιάννης Σπιλάνης με κλιμάκιο της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ αποτελούμενο από τη Μαρία Νικολάρα, Στρατή Νικολάου, Βασίλη Τεντόμα και Θανάση Μαρμαρινό.

Στο κέντρο των συζητήσεων ήταν το θέμα της Πολιτικής Προστασίας και οι τρόποι αποτελεσματικότερης παρέμβασης από τη πλευρά της Πολιτείας και της Περιφέρειας ειδικότερα. Παρεμβάσεις που αφορούν στην επούλωση των πληγών από τον πρόσφατο ανεμοστρόβιλο που μεταξύ άλλων «σήκωσε» στη κυριολεξία τη στέγη του Συνεταιριστικού Ελαιοτριβείου Κλειούς. Από τη πλευρά της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ υπογραμμίστηκε ότι με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αλλά και την υποστελέχωση της υπηρεσίας, η ταχύτητα αποζημιώσεων είναι πάρα πολύ αργή, ενώ το ύψος τους είναι ιδιαίτερα χαμηλό για να καλύψει τις πραγματικές ζημιές. Αποτέλεσμα θα είναι ο Συνεταιρισμός να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση τα επόμενα χρόνια.

Στον Λεπέτυμνο η συζήτηση εστιάστηκε στην ανάγκη για την προληπτική αντιμετώπιση των διαβρωτικών φαινομένων και την απειλή που δέχονται οι κάτοικοι από τα υπόγεια ύδατα που υπάρχουν στον οικισμό στα ίδια τους τα σπίτια. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ υπογράμμισε ότι εξ αιτίας της έντασης και της συχνότητας των φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι αναγκαία η αλλαγή φιλοσοφίας των παρεμβάσεων πολιτικής προστασίας ώστε να δοθεί έμφαση σε δράσεις πρόληψης, με βάση τις σχετικές γραπτές και προφορικές παρεμβάσεις της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Με τον πρόεδρο της Κοινότητας Κλειούς Γιώργο Καπιωτέλλη συζητήθηκε ιδιαίτερα η μη υλοποίηση του ηλεκτροφωτισμού του λιμανιού στα Τσόνια παρά τις πολλαπλές υποσχέσεις που έχουν κατά καιρούς δοθεί. Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην απροθυμία της αυτοδιοίκησης να αντιμετωπίσει με σχέδιο το πρόβλημα των «ορφανών» λιμανιών αντί να συνεχίσει τα πρόχειρα μπαλώματα που τελικά δεν λύνουν τα προβλήματα.

Τέλος με τον πρόεδρο της Κοινότητας Λεπέτυμνου Θέμη Καμμένο συζητήθηκαν τα αιτήματα του χωριού που δεν βρίσκουν λύση, ενώ με την ιδιότητα του ως συντονιστή Δυτικής Λέσβου στο Δίκτυο Κοινοτήτων ξεκίνησε η συζήτηση για την αναγκαιότητα παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες για ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού. Ο Γ.Σπιλάνης υπογράμμισε τη δυνατότητα που δίνει η αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον τουρισμό συμπεριλαμβάνοντας το σύνολο του ορεινού όγκου του Λεπέτυμνου και γιατί όχι και του νησιού ολόκληρου.

Ηταν η δεύτερη μετά τον εγκλεισμό επαφή μας με θεσμικούς εκπροσώπους των κοινοτήτων της Λέσβου και επιβεβαιώνεται η πεποίθηση που έχουμε στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την αναγκαιότητα του ολοκληρωμένου συμμετοχικού σχεδιασμού με διαφάνεια ώστε να κάνουμε βήματα μπροστά κόντρα στη πολιτική των πελατειακών σχέσεων που διατηρούν τα νησιά μας στο τέλμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...