ΑΔΗΡΗΤΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: Ο ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ. ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ


Η προσπάθεια Μουτζούρη να δημιουργήσει ξανά το επαναστατικό κλίμα του περασμένου Φεβρουαρίου έπεσε στο κενό, αφού φορείς και πολίτες, με όσα έχουν συμβεί και ειπωθεί το τελευταίο εξάμηνο, έχουν κουραστεί από τις παλινωδίες του ίδιου και των άλλων αυτοδιοικητικών και δεν πιστεύουν πλέον ότι πραγματικά εννοούν αυτά που λένε. Έτσι ενώ το σύνθημα για αποσυμφόρηση αποτελεί κοινό στόχο όλων, οι ίδιοι διαπραγματεύονται με τη κυβέρνηση το «αντίτιμο» για τα μεγάλα κέντρα που έχουν αποφασιστεί εδώ και μήνες.

Οι συζητήσεις με τους φορείς βεβαίως δεν απέδωσαν. Αρνήθηκαν να επωμιστούν το κόστος μιας απεργίας διαρκείας χωρίς όφελος, όπως φάνηκε από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Πολύ σωστά κατά την άποψη μας, την οποία διατυπώσαμε σαφώς και στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο. Υπογραμμίσαμε, για μια ακόμη φορά, ότι το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα μόνο των νησιών μας, που εξαντλείται στο που και στο πως θα γίνει ένα μεγάλο κλειστό κέντρο, όπως είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης που μας παρουσίασε τόσο ξεκάθαρα ο κ.Μηταράκης. Είναι εθνικό και ευρωπαϊκό.

Απαίτηση όλων των πολιτών είναι να μην συνεχίσουν τα νησιά να παίζουν το ρόλο της «ασπίδας» της Ελλάδας και της Ευρώπης. Να μην μετατρέπονται σιγά σιγά σε τεράστιες φυλακές, με απαράδεκτες συνθήκες για τους πρόσφυγες, αλλά και για τους κατοίκους, αντί «πινακίου φακής». Άμεση απαίτηση όλων είναι βρεθεί ένας δρόμος που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο αυτό μια για πάντα. Απαίτηση όλων η άρση του αδιεξόδου και η χάραξη αναπτυξιακής πορείας για τα νησιά μας που η ίδια η κοινωνία θα βάλει τη σφραγίδα της.

Επομένως καλούνται οι τοπικοί άρχοντες να πιέσουν τη Κυβέρνηση να προτείνει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική και να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη τη νέα συμφωνία που θα οδηγήσει στη διαχείριση των ροών των προσφύγων με τρόπο που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων.

Ο κ. Μουτζούρης και οι συνοδοιπόροι του όμως, αφού αρχικά δεν επέτρεψαν να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση μας προς τη κατεύθυνση αυτή, δέχτηκαν στο τέλος μετά από πίεση να υπάρξει επαφή με τη Βουλή για το σκοπό αυτό. Στη συνέχεια ο κ. Περιφερειάρχης, κατά τη προσφιλή του τακτική, αγνόησε για άλλη μια φορά την απόφαση του ΠΣ και μετά την νέα απόρριψη της πρότασης του από τους φορείς, απλά πέρασε ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο.

Όχι όμως και η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Στείλαμε σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, στα κόμματα και στους βουλευτές, με κοινοποίηση στη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τη πρόταση μας για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής με αντικείμενο:

  • «την καταγραφή των απόψεων των τοπικών φορέων, για την εξεύρεση άμεσης λύσης της κρίσης, αλλά και τη μεσο-μακροπρόθεσμη διαχείριση της όλης κατάστασης με τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές σε Ελλάδα και ΕΕ,
  • τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Πολιτικής Προστασίας, Υγείας,  Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, που θα διαχειρίζεται άμεσα και ουσιαστικά σε καθημερινή βάση τη κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά,
  • την άμεση εκπόνηση σχεδίου επανεκκίνησης και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, όχι μόνο για να καλυφθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί από το προσφυγικό και οι επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και να σχεδιαστεί ένα γενικότερο σχέδιο αναπτυξιακής ανασυγκρότησης των νησιών.
  • την ενίσχυση των υπηρεσιακών δομών της αυτοδιοίκησης των νησιών για να μπορέσουν να διαχειριστούν τη κρίση, αλλά και να μπορούν να ανταποκριθούν και στα υπόλοιπα καθήκοντα τους δημιουργικά και ουσιαστικά.
  • την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας σε όλες τις βαθμίδες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την μεγάλη αυτή πρόκληση τόσο για τον τοπικό πληθυσμό όσο και για τους αιτούντες άσυλο, και
  • τέλος η ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας που επιχειρούν στα νησιά (λιμενικό, πυροσβεστική, αστυνομία) προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα τους.»

Προφανώς η επιστολή αυτή θα είχε ισχυρότερη υποστήριξη αν είχε φύγει ως απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου καταρχήν, των Δήμων και των υπόλοιπων φορέων στη συνέχεια. Ωστόσο και τώρα δεν είναι αργά. Μπορεί να υπάρξει και εκ των υστέρων συμφωνία προκειμένου να ισχυροποιήσουμε το αίτημα αυτό. Εκτός εάν ο στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να ντοπάρει τους οπαδούς της και όχι να λύσει τα προβλήματα των νησιών, όπως φαίνεται να κάνει ένα χρόνο τώρα. Τα αποτελέσματα είναι εντελώς ορατά πλέον.

Ο καιρός όμως δεν είναι για λόγια είναι για έργα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...