ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΙΑΚΟΜΑΤΙΚΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ


Προς


την Ελληνική Βουλή

τα κόμματα ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ – ΚΚΕ – ΜΕΡΑ

 

Κοινοποίηση

  • Πρόεδρο Δημοκρατίας
  • Βουλευτές νησιών Β. Αιγαίου και Δωδεκανήσου
  • Περιφερειακούς Συμβούλους ΠΒΑ

Η επιστολή αυτή είναι μια άμεση έκκληση για δράση προκειμένου να βρεθεί μια ανακουφιστική λύση στο μεταναστευτικό και μια ουσιαστική λύση για τα νησιά του Β. Αιγαίου

Τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα της Μόριας και όσα ακολούθησαν, αλλά και όσα έχουν συμβεί τη προηγούμενη περίοδο στα «προσφυγικά νησιά», αποδεικνύουν ότι η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ως σήμερα ούτε αποτελεσματική είναι, ούτε έχει τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Το τελευταίο γίνεται ιδιαίτερα αισθητό μέσα από τις ομόφωνες αποφάσεις των αυτοδιοικητικών οργάνων και τις παλλαϊκές αντιδράσεις των πολιτών. Γενική απαίτηση των πολιτών είναι η άμεση και ολοκληρωτική αποσυμφόρηση των τοπικών δομών και η μη δημιουργία νέας δομής «φιλοξενίας», κλειστής ή ελεγχόμενης, στα νησιά μας.


Η έλλειψη αποτελεσματικότητας έχει να κάνει:

  1. Αρχικά, με τις συνθήκες που βιώνουν οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται οι δομές, αλλά και με τις επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών που δημιουργεί η μακροχρόνια παραμονή μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο, χωρίς να έχει προβλεφθεί, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο κανενός είδους αποζημίωση για επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν πληγεί άμεσα.
  2. με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στις δομές των νησιών που από ΚΥΤ έχουν μετατραπεί σε άτυπες δομές μακράς φιλοξενίας, χωρίς να διαθέτουν ούτε καν τις στοιχειώδεις υποδομές και υπηρεσίες για να υποστηρίξουν τις βασικές ανάγκες των όσων διαμένουν. Αποτέλεσμα είναι η ανάπτυξη εντάσεων και ο πολλαπλασιασμός των παραβατικών συμπεριφορών προς πάσα κατεύθυνση.
  3. με την έλλειψη ουσιαστικής και δομημένης μεταναστευτικής πολιτικής για όσους αποκτούν άσυλο ή διεθνή προστασία και η μη προώθηση και μετεγκατάσταση τους σε άλλες χώρες. Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι αυτό συμβαίνει όχι απλά λόγω της άρνησης ορισμένων χωρών να τους δεχτούν, αλλά κυρίως λόγω της μη υποβολή σχετικού αιτήματος από τη πλευρά της χώρας μας. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται νέες εστίες προβλημάτων και κοινωνικών εντάσεων στα νησιά μας, αλλά και σε όλη τη χώρα, γεγονός που εμποδίζει τις γρήγορες και ασφαλείς μεταφορές στην ενδοχώρα και την αποσυμφόρηση των δομών.
  4. με τις συνθήκες που επικρατούν στο υγειονομικό σύστημα των νησιών, καθώς τα νοσοκομεία των νησιών μας με σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό και χωρίς ουσιαστική ενίσχυση, προσπαθούν τα τελευταία 5 χρόνια να εξυπηρετήσουν τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και ένα πλήθος ανθρώπων με αυξημένα προβλήματα υγείας. Εδώ και έξι μήνες δε λόγω της πανδημίας τα προβλήματα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Δυστυχώς η πολιτεία δεν έλαβε σοβαρά τις προειδοποιήσεις και δεν ανταποκρίθηκε στα τοπικά αιτήματα να δημιουργήσει άμεσα ειδικές δομές υγείας για τους αιτούντες άσυλο, φτάνοντας σήμερα σε αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση. Επιπλέον όχι μόνο αποθάρρυνε αλλά και βοήθησε να δημιουργηθεί δυσπιστία ακόμα και απέναντι σε διεθνώς αναγνωρισμένες οργανώσεις που δρούσαν ανακουφιστικά όλο αυτό το διάστημα αφήνοντας μας αβοήθητους.
  5. με τις συνθήκες που βιώνουν οι γυναίκες και οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας που καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν υπερβολικό και επικίνδυνο φόρτο εργασίας, χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα. Αυτό δεν τους επιτρέπει να λειτουργούν αποτελεσματικά και με ηρεμία και αφήνουν σημαντικά περιθώρια εκδήλωσης πρακτικών αυτοδικίας, από μικρά αλλά «δυναμικά» τμήματα του πληθυσμού.
  6. Τέλος, με την αναπτυξιακή υστέρηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που εντάθηκε εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης την τελευταία πενταετία ιδιαίτερα στα τρία νησιά και έχει επιφέρει οικονομική δυσπραγία σε μεγάλο αριθμό υφιστάμενων επιχειρήσεων και πολιτών αλλά και σε κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία και δημογραφική κατάρρευση. Αποτέλεσμα η κατάταξή της στην τελευταία θέση μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ.


Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε αντιστροφή του αρχικού θετικού κλίματος των κατοίκων προς τους πρόσφυγες και όσους εμπλέκονται με το προσφυγικό. Η διάσωση και η περίθαλψη των προσφύγων, που είχε εκδηλωθεί αυθόρμητα από τον τοπικό πληθυσμό και είχε αποσπάσει αρχικά το θαυμασμό όλης της υφηλίου, όπως καταγράφηκε από την αθρόα προσέλευση εθελοντών από τα πέρατα της γης, δεν υπάρχει πια ή «διώκεται». Σήμερα οι πολίτες κουρασμένοι με ισχυρό το αίσθημα εγκατάλειψης από όλους, φόβο για τη καθημερινή τους διαβίωση, αλλά και για το αύριο, εμφανίζουν έντονα διχαστικές τάσεις, αλλά και πράξεις βίας προς όσους έχουν αντίθετη άποψη. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση, που δεν τιμά την χώρα μας που μας εκθέτει διεθνώς με πολλαπλές επιπτώσεις.

Με πλήρη επίγνωση ότι οι λύσεις διαχείρισης του προσφυγικού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βρεθούν στα όρια των νησιών, προτείνουμε άμεσα στη Βουλή τη δημιουργία μιας Διακομματικής Επιτροπής με στόχο:

  • την καταγραφή των απόψεων των τοπικών φορέων, για την εξεύρεση άμεσης λύσης της κρίσης, αλλά και τη μεσο-μακροπρόθεσμη διαχείριση της όλης κατάστασης,
  • τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Πολιτικής Προστασίας, Υγείας, Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, που θα διαχειρίζεται άμεσα και ουσιαστικά σε καθημερινή βάση τη κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά,
  • την άμεση εκπόνηση σχεδίου επανεκκίνησης και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, όχι μόνο για να καλυφθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί από το προσφυγικό και οι επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και να σχεδιαστεί ένα γενικότερο σχέδιο αναπτυξιακής ανασυγκρότησης των νησιών.
  • η ενίσχυση των υπηρεσιακών δομών της αυτοδιοίκησης των νησιών για να μπορέσουν να διαχειριστούν τη κρίση, αλλά και να μπορούν να ανταποκριθούν και στα υπόλοιπα καθήκοντα τους δημιουργικά και ουσιαστικά.
  • η ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας σε όλες τις βαθμίδες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την μεγάλη αυτή πρόκληση τόσο για τον τοπικό πληθυσμό όσο και για τους αιτούντες άσυλο
  • και τέλος η ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας που επιχειρούν στα νησιά (λιμενικό, πυροσβεστική, αστυνομία) προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα τους.


Το Βόρειο Αιγαίο αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο και ουσιαστικό όριο της Ελλάδας, καθώς αποτελεί το σύνορο με την Τουρκία και οι άνθρωποι του σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη την άμεση και ουσιαστική βοήθεια όλων σας.


Για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Ο επικεφαλής

Γιάννης Σπιλάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...