ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ


Εγκλωβισμένη στο προσφυγικό βρίσκεται η ηγεσία της αυτοδιοίκησης του Β. Αιγαίου αφού μετέτρεψε μια συνάντηση με ευρωπαίους αξιωματούχους με θέμα το ΕΣΠΑ και την ανάπτυξη των νησιών, σε μια συζήτηση για το προσφυγικό.

Η ευθύνη βαραίνει ιδιαίτερα τον προεδρεύοντα της συνάντησης περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη που επέτρεψε αυτήν την εξέλιξη. Ο κ. Μουτζούρης, «παρασυρμένος» από την απαράδεκτη δήλωση του ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, δεν αντιλήφθηκε ότι η συζήτηση για το προσφυγικό έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο πριν 10 μέρες όπου αρνήθηκε με παράτυπο τρόπο να υπάρξει απόφαση για το θέμα. Τότε μπορούσε, αν ήθελε, να θέσει θέμα συνάντησης με  τον πρωθυπουργό και να διαμορφωθεί συγκεκριμένη απόφαση αιτημάτων. Φαίνεται να μην επιθυμεί τον δημοκρατικό διάλογο και τη σύνθεση απόψεων -παρά το γεγονός ότι αυτό δήλωνε όλη τη προηγούμενη περίοδο επικαλούμενος τη θητεία του ως πρύτανης-. Προτιμάει να μην δεσμεύεται με αποφάσεις και την εύκολη συζήτηση με αυτούς με τους οποίους έχει παρόμοιες απόψεις.

Προφανώς ελάχιστα ενδιαφέρει το γεγονός ότι σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης, 200εκ € παραμένουν ακόμη στα αζήτητα, ούτε ότι μπροστά μας έχουμε μια νέα προγραμματική περίοδο όπου θα πρέπει να διαχειριστούμε 660 εκ €. Ούτε ότι το Βόρειο Αιγαίο βρίσκεται στη τελευταία θέση της ανταγωνιστικότητας, ούτε ότι έχουμε χαμηλά εισοδήματα, παραπαίουσα αγροτική παραγωγή, χαμηλού επιπέδου τουρισμό, χαμηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό και τόσα άλλα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν βγήκε καμία ανακοίνωση σχετικά με τα προβλήματα που επισημάνθηκαν από αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και εμποδίζουν την απορρόφηση των πόρων και είτε είναι εξωγενή όπως η υποστελέχωση των υπηρεσιών, το ακατάλληλο για τα νησιά θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης έργων, είτε είναι ενδογενή και αφορούν τον τρόπο που (δεν) λειτουργούν οι θεσμοί και οι διαδικασίες στο εσωτερικό της Περιφέρειας.

Μακάρι η ζέση που υπήρξε για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και με την οποία βγήκε η απόφαση να ζητηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το θέμα, να υπήρχε και για το αναπτυξιακό με μια κοινή διατύπωση αιτημάτων προς τον πρωθυπουργό κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε ο συνάδελφος του του Ν.Αιγαίου.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δηλώνει ότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι σοβαρό θέμα και απαιτεί μελετημένες κινήσεις και όχι δηλώσεις για λαϊκή κατανάλωση. Η σύνδεση του  με την αναπτυξιακή καθυστέρηση του Β.Αιγαίου (που προϋπήρχε του προσφυγικού κατά 40 χρόνια τουλάχιστον) είναι όχι μόνο ατυχής αλλά και επιζήμια. Αναρωτιόμαστε μάλιστα μήπως αυτό γίνεται σκόπιμα, όπως και με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, για να κρύψει κάτω από το χαλί τις ορατές πλέον αδυναμίες όχι απλά για αναπτυξιακό σχεδιασμό αλλά και για την στοιχειώδη παραγωγή έργου.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ όχι μόνο δεν θα ακολουθήσει την Περιφερειακή Αρχή στη κατεύθυνση αυτή, αλλά, όπως φαίνεται ήδη στη πράξη με τις πρωτοβουλίες μας, θα συμβάλουμε για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας. Σ’ αυτή τη προσπάθεια καλούμε όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις