ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Η συζήτησή μας γίνεται σε μέρες φορτισμένες από την Τουρκική εισβολή στις Κουρδικές περιοχές της Συρίας. Απ' τη δημιουργία νέων προσφύγων. Είναι φορτισμένες επίσης γιατί στην Περιφέρεια του Β.Αιγαίου το προσφυγικό – μεταναστευτικό βρίσκεται στο κόκκινο. Ο υπερπληθυσμός και στα τρία ΚΥΤ των νησιών μας, σε σημείο που θυμίζουν τις δύσκολες μέρες του 2015, μαζί με γεγονότα όπως  η φωτιά στη Μόρια, η φωτιά στο ΚΥΤ της Σάμου, η παρεμπόδιση πλοίου ΜΚΟ να δέσει στο Μόλυβο ή τη Σκαμιά από συμπολίτες μας, η έρπουσα φημολογία στη Δυτική Λέσβο και τόσα άλλα είναι στοιχεία που αποδεικνύουν που βρισκόμαστε.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ εγκλωβίστηκε στις ιδεοληψίες της. Κατάργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, έδιωξε απ' τις θέσεις τους όλους τους ανθρώπους με εμπειρία και αδιαφόρησε ή ακύρωσε όλα τα προγράμματα που είχε έτοιμα η προηγούμενη κυβέρνηση, ανάμεσά τους και τις 13000 θέσεις για μετεγκαταστάσεις στην Ηπειρωτική χώρα μέχρι το Νοέμβρη. Γι' αυτό και τώρα η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Κάθε βδομάδα μέχρι τον περασμένο Ιούνιο βάσει σχεδίου, έφευγαν απ' την Μόρια 300- 350 άτομα. Τώρα ποιο είναι το σχέδιο; Το έχει δει κάποιος;

Η  κυβέρνηση  βρίσκεται διπλά παγιδευμένη, αφού  προεκλογικά υποσχέθηκε πράγματα ανεδαφικά και το ήξερε. Τώρα δυσκολεύεται  να μεταφέρει στην ενδοχώρα αιτούντες άσυλο απ' τα νησιά μας, μιας και προεκλογικά είχε τάξει ότι θα απελάσει τους παράτυπα εισερχόμενους, θα φυλάξει καλά τα σύνορα που η κακιά κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε ανοιχτά, ή θα φτιάξει κλειστά κέντρα ή θα θα θα. Όμως είναι η ώρα να βγει επιτέλους να ομολογήσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες, αυτά δηλαδή που έκρυβε προεκλογικά προς άγραν εκλογικής πελατείας για να μην ζει ο κόσμος στην άγνοια και τον φόβο. Ας μην κρύβεται πίσω απ' τα φιλικά της ΜΜΕ. Ήδη ο κ.Κουμουτσάκος ομολόγησε στη Βουλή πως η κυβέρνηση δεν θέλησε να αποσυμφορήσει τα νησιά για "να μην στείλει μήνυμα προσέλκυσης νέων ροών". Εσκεμμένα για 3 μήνες άφησαν να εξελιχτεί το χάος. Οι καθημερινές ροές όμως και οι πάνω από 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώθηκαν αποδεικνύουν πως έχουμε να κάνουμε με ιδεοληψίες και ανοησίες που τις πληρώνουν πρόσφυγες και μόνιμοι κάτοικοι στα νησιά μας. Και ας μην μιλάμε μόνο για την Ευρώπη που έκλεισε τα σύνορά της, ας μιλήσουμε και για την Κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη που με τις επιλογές της έκλεισε στην πράξη και τα σύνορα μέσα στην Ελληνική επικράτεια. Αυτό ζούμε τώρα. Και οι τοποθετήσεις  του κ.Περιφερειάρχη που έκαναν το γύρο της Ελλάδας, περί θρησκευτικής ή πολιτιστικής αλλοίωσης δίνουν επιχειρήματα σε άλλες περιοχές για να μη δέχονται τη μεταφορά προσφύγων απ' τα νησιά μας  και συνεχίζουν να προκαλούν φόβο, ξενοφοβία  και ρατσισμό. Ακόμα και η σωστή του θέση για  δίκαιη κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, μετά την άμεση ή έμμεση άρνηση πολλών περιοχών φαίνεται  τελικά να δίνει άλλοθι στην Κυβέρνηση.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό που απαιτείται είναι λογική, ψυχραιμία, ειλικρίνεια, ενημέρωση και πράξη. Η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Οι ροές τρέχουν, οι συνθήκες που αναγκάζουν τον κόσμο να φεύγει γίνονται χειρότερες, τα νησιά μας είναι δίπλα στην οδό διαφυγής -που ειρήσθω εν παρόδω έχουν χρησιμοποιήσει και 7000 Τούρκοι πολίτες που διώκονται απ' το καθεστώς Ερντογάν. Αυτοί αλήθεια τι είναι πρόσφυγες ή μετανάστες;

Εδώ όμως δεν βρισκόμαστε για να εκθέσουμε τις απόψεις μας και να πάμε σπίτι. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και τις έχουμε δημοσιοποιήσει κατ' επανάληψη. Πρέπει να δούμε τι οφείλει αλλά και τι μπορεί  ακόμα και πέραν των αρμοδιοτήτων της να κάνει η Περιφέρεια Β.Αιγαίου για το ζήτημα. Και είναι επικίνδυνο ο κ. Περιφερειάρχης να βγαίνει στα κανάλια με τη θεσμική του ιδιότητα και να δηλώνει ότι πανικοβλήθηκε από την κατάσταση στη Μόρια τη βραδιά της κρίσης, γιατί δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες και μεταφέρει τον πανικό στα πρωτοσέλιδα. Μπορεί να αξιοποιήσει θετικά το κύρος και την επιρροή του.

Απ' το 2015 μάταια καταθέτουμε προτάσεις για τη διαχείριση των προβλημάτων, για την άρση των αρνητικών συνεπειών αλλά και για πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης. Θα το επιχειρήσουμε και σήμερα. Προτείνουμε λοιπόν 3 άξονες:
  1. Συνεχής πίεση προς την Κυβέρνηση για αποσυμφόρηση
  2. Υποστήριξη και ενίσχυση των κατοίκων των νησιών αλλά και της οικονομίας τους ιδιαίτερα στους τομείς που πιέζονται  απ' την προσφυγική- μεταναστευτική κρίση και
  3. Διαρκείς  προσπάθειες  για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής  προσφύγων και μεταναστών για όσο διάστημα παραμένουν  στα νησιά.
Στα πλαίσια αυτά απαιτείται:
  1. Να ζητηθεί από την Κυβέρνηση η εκπόνηση και άμεση εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος αποσυμφόρησης με εβδομαδιαίο προγραμματισμό. Πρέπει να ξέρουμε κάθε μήνα πόσοι θα φεύγουν και μάλιστα με συνθήκες που να αρμόζουν σε ανθρώπους ταλαιπωρημένους από κακουχίες.
  2. Να απαιτηθεί από την Κυβέρνηση μόνιμη και ειλικρινής επικοινωνία και συντονισμός με συγκρότηση συγκεκριμένης επιτροπής μεταξύ Κυβέρνησης και Περιφέρειας έτσι που η Περιφέρεια να μιλάει και να ακούγεται. Διαφορετικά κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί. Να αποσαφηνιστούν οι πραγματικές διαθέσεις της: θέλουν να κάνουν τα νησιά φυλακές ή δεν μπορούν να διαχειριστούν το πρόβλημα;
  3. Διεκδικούμε να παραμείνουν τα νησιά υπό την προσοχή και το ενδιαφέρον ΚΑΙ της παρούσας κυβέρνησης με μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, αποζημιώσεις πληγέντων, ειδικά προγράμματα μέσω ΠΔΕ, ενίσχυση των Δήμων και των Περιφερειών του προσφυγικού για έργα ειδικού σκοπού, κατά παρέκκλιση ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα των Δημόσιων υπηρεσιών και των άλλων φορέων που έχουν επιβαρυνθεί από το προσφυγικό.
  4. Ανασύσταση με πρωτοβουλία της Περιφέρειας της επιτροπής διαχείρισης κρίσης στον τουρισμό που να επεξεργαστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ ένα σχέδιο επικοινωνίας και προβολής των νησιών για την απαλοιφή των αρνητικών επιπτώσεων.
  5. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την υπαρκτή και επιδεινούμενη κατάσταση των συνθηκών διαβίωσης και εξασφάλισης της υγείας  προσφύγων και μεταναστών. Η βελτίωση των συνθηκών στέγασης, σίτισης, η πρόσβαση σε ασφαλές νερό, η επαρκής αποχέτευση, η αποτελεσματική πρόσβαση στα συστήματα υγείας η εφαρμογή μαζικών εμβολιασμών και η έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών είναι συνθήκες απαραίτητες που εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, τον ασφαλή συγχρωτισμό με τις τοπικές κοινωνίες και την μείωση των εντάσεων. 
Απαιτείται λοιπόν συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών στα ΚΥΤ. Γι' αυτό λοιπόν ζητάμε:
  • Επαναφορά του ΑΜΚΑ σε όλους τους αιτούντες άσυλο έτσι που να υπάρχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες εν μέσω του επικείμενου χειμώνα. Να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για να αποσυρθούν οι πρόσφατες ρυθμίσεις Βρούτση.
  • Ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις δομές υγείας για την αρωγή όλων των κατοίκων και για την ανακούφιση των ίδιων που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με τον υπερπληθυσμό στα ΚΥΤ. Παροχή κινήτρων για την προσέλκυση τους και μάλιστα προσλήψεις με διαδικασίες έκτακτης  ανάγκης και έκτακτων συνθηκών.
  • Οι Αρμόδιοι για την πολιτική προστασία χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και υπό την εποπτεία του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Μεταναστευτικού να μεριμνήσουν για την ύπαρξη σκηνικού κ.λ.π υλικού που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις θεομηνιών ή ακραίων καιρικών φαινομένων τόσο για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών όσο και για τους φιλοξενούμενους. Εικόνες σαν αυτές που ζει η Σάμος τούτες τις μέρες προσβάλουν κάθε ανθρωπιστική έννοια και εκθέτουν σε ντόπιους και τουρίστες την αυτοδιοίκηση, η οποία τους τελευταίους μήνες δείχνει αδρανοποιημένη ακολουθώντας τις θέσεις της Κυβέρνησης.
  • Να μιλήσει η Περιφερειακή αρχή με ειλικρίνεια και χωρίς μεγαλοστομίες στην κοινωνία και ιδιαίτερα στο πιο ακραίο μέρος του ακροατηρίου της προκειμένου να μην υπάρχει χώρος για ξενοφοβικές ή ρατσιστικές φωνές, για να υπάρχει αποτελεσματική παρέμβαση στη διαχείριση του ζητήματος. Δεν υποτιμούμε τη διαμαρτυρία όταν είναι υγιής και απαλλαγμένη από φόβους και άγνοια. Χρειάζεται ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταναστευτικού.
  • Αξιοποίηση των ΜΚΟ για την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού, για την απαλοιφή φόβου και του θυμού, για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων που διαβιούν στα hot spot, για την αλληλοκατανόηση μεταξύ προσφύγων- μεταναστών και τοπικών πληθυσμών, για τη μείωση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού. Και ας σταματήσει αυτή η καραμέλα με τις δήθεν «άγνωστες ΜΚΟ» και το ρόλο τους. Το κράτος και η αυτοδιοίκηση έχουν συνέχεια. Οι ΜΚΟ καταγράφηκαν με ευθύνη των χωρικών αντιπεριφερειαρχών της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής. Ο νυν Δήμαρχος Μυτιλήνης ήταν αντιπεριφερειάρχης στη Λέσβο, δεν έκανε την δουλειά του σωστά; Ο νυν Δήμαρχος Χίου ο κ. Κάρματζης το ίδιο; Η Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε; Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Κι αν υπάρχουν «κακές» ΜΚΟ, που χρησιμοποιούν ύποπτες πρακτικές, που δημιουργούν προβλήματα και προσβάλουν τον τόπο, γιατί καθυστερούμε; Να προσκομιστούν τα στοιχεία - τα στοιχεία όχι οι φήμες - στον εισαγγελέα και να αποπεμφθούν. Αλλά ας σταματήσει η καλλιέργεια αυτού του κλίματος που μόνο κακό κάνει. Να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για να υπάρξει εμπιστοσύνη από τον κόσμο. Όσοι δουλεύουν στο πεδίο, μαρτυρούν πως η συμβολή των ΜΚΟ  ήταν και είναι θετική. Η Περιφέρεια αντί να κουνά το δάχτυλο, ας συνεργαστεί μαζί τους ώστε όλοι μαζί να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση της διαμονής των προσφύγων όσο αυτή διαρκεί
  • Θετικές δράσεις συστηματικής καθοδήγησης  και υποβοήθησης, όλων των φορέων που ασχολούνται με το προσφυγικό – μεταναστευτικό στα νησιά μας είναι ένας ρόλος που μπορεί και πρέπει να παίξει η Περιφέρεια. Είναι υποκριτικό να κλείνει η Περιφέρεια χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στη Μόρια και μετά με κροκοδείλια δάκρυα να θρηνούμε το φριχτό θάνατο του 5χρονου, αντί οι υπηρεσίες μας να καθοδηγήσουν για την αδειοδότηση και την ασφαλή λειτουργία του. Ή αντί να βοηθάει η Περιφέρεια στην αντιμετώπιση θεμάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέσα στα ΚΥΤ, να επιβάλει πρόστιμα χιλιάδων για ύπαρξη εντόμων. Ας μην ανάβουμε άλλες φωτιές, ο ρόλος μας είναι να φροντίζουμε να σβήνουν οι υπάρχουσες.
Μαζί με όλα αυτά απαιτείται εξωστρέφεια, απαιτείται πίεση στην ΕΕ για διαμοιρασμό των αιτούντων  άσυλο σε όλες τις χώρες. Κυρώσεις γι' αυτούς που δε δέχονται πρόσφυγες με αποτέλεσμα να επιβαρυνόμαστε οι ίδιοι και οι ίδιοι, σκληρός διπλωματικός αγώνας με τους γείτονες.

Και το σημαντικότερο. Πίεση για να σταματήσουν οι αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...