H ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα σταθεί δίπλα στους κατοίκους του Β.Αιγαίου σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.


H ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα σταθεί δίπλα στους κατοίκους του Β.Αιγαίου σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
 Έχουν περάσει επτά εβδομάδες από τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και όλοι περιμένουν το πως το Υπουργείο Εσωτερικών θα καταφέρει να φαλκιδεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών καταργώντας δια νόμου την απλή αναλογική. Πιο συγκεκριμένα αναζητείται τρόπος να νομοθετηθεί η άποψη Πατούλη και της πλειοψηφίας των αιρετών της ΝΔ και να νομοθετηθεί η «αυτόματη» πλειοψηφία στις δύο βασικές επιτροπές Δήμων και Περιφερειών που είναι η Εκτελεστική και η Οικονομική Επιτροπή με παράλληλη αποδυνάμωση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Και όλα αυτά συζητούνται ως απαραίτητη προϋπόθεση της κυβερνησιμότητας, αγνοώντας σκόπιμα ότι η αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη λειτουργεί αποτελεσματικά εδώ και δεκαετίες με βάση την απλή αναλογική και τις συνεργασίες. Αντίθετα στην Ελλάδα η αυτοδιοίκηση των πλειοψηφιών του 60% των συμβούλων στον νικητή του 2ου γύρου ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του πρώτο γύρου, λειτουργεί αδιαφανώς, πελατειακά και κυρίως αναποτελεσματικά με θύματα τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον. Γιατί άραγε κάποιοι δεν θέλουν να αφήσουν να δοκιμαστεί η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση;
Και η συζήτηση συνεχίζει και μετεκλογικά να εστιάζεται αποκλειστικά στα πρόσωπα και τις θέσεις ευθύνης-εξουσίας που θα αναλάβουν (και τον αντίστοιχο μισθό που θα λάβουν), ενώ καμία συζήτηση για το τι θα κάνουν. Προφανώς, ότι προκύψει…… με στόχο την ικανοποίηση προσωπικών στρατηγικών, προεκλογικών υποσχέσεων- κοινώς ταξίματα- αντί ενός κοινά συμφωνημένου ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου που έχουν ανάγκη τα νησιά μας και θα συμβάλει στο κοινό όφελος.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, όποια και αν είναι αυτή. Στα πλαίσια αυτά και με βάση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις προς τους πολίτες, ετοίμασε ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι αρμοδιότητες και οι χρηματοδοτικές δυνατότητες της Περιφέρειας ώστε το όραμα για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη των νησιών μας να γίνει πράξη μέσα από ένα αποκεντρωμένο, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα διακυβέρνησης.
Το σχέδιο μας το υποβάλαμε ήδη στην παράταξη του νέου περιφερειάρχη, ως απάντηση στην πρόταση συμπόρευσης και ως βάση για συζήτηση, αλλά και στη παράταξη του Π. Χριστόφα που δέχθηκε και εκείνη αντίστοιχη πρόταση, και περιμένουμε την ανταπόκριση τους. Με λίγα λόγια για να προχωρήσει, να δοκιμαστεί στη πράξη η απλή αναλογική, αλλά και η διάθεση για σχεδιασμό της επόμενης μέρας του Β.Αιγαίου με συνεργασία και διαφάνεια, είναι απαραίτητο συστατικό να μπει πάνω στο τραπέζι ποια πορεία θέλουμε να χαράξουμε για τα νησιά μας, με ποιο τρόπο , πως θα πετύχουμε τους στόχους. Για την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ η όποια συζήτηση και οι διαρροές στα ΜΜΕ για πρόσωπα και θέσεις που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το έργο αυτό κρίνεται πρωθύστερη.

Στόχος μας είναι η υπηρέτηση δύο αρχών:
-          η υποστήριξη της απλής αναλογικής που περνά υποχρεωτικά μέσα από συνεργασίες και προγραμματικές συγκλίσεις
-          τη δεδηλωμένη πρόθεση μας να δουλέψουμε συλλογικά με βάση ένα σωστά επεξεργασμένο σχέδιο για να αξιοποιήσουμε όλες τις αρμοδιότητες και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της περιφέρειας προς κοινό όφελος ώστε να μην χαθούν και άλλες ευκαιρίες για τα νησιά και τους πολίτες τους,
Για την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ η ουσιαστική λειτουργία όλων των συλλογικών οργάνων (Περιφερειακό Συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή, Εκτελεστική Επιτροπή) αλλά και των διαδικασιών διαβούλευσης με τους φορείς της κοινωνίας και τους πολίτες, αποτελούν την προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω.
Η διάθεση μας για συνεργασία και για ολοκληρωμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις ήταν έκδηλη στην περίοδο από το 2014 μέχρι σήμερα μέσα από τις προτάσεις μας,  ώστε να μην πάει καμία ευκαιρία χαμένη, αλλά η κα Καλογήρου «οχυρωμένη» πίσω από την πλαστή πλειοψηφία που της έδινε ο νόμος τις απέρριπτε χωρίς καν να τις συζητήσει. Εξακολουθούμε λοιπόν με την ίδια διάθεση και τον ίδιο στόχο, για μια προγραμματική συζήτηση με βάση τις παραπάνω αρχές, ανεξάρτητα από το πώς το Υπ. Εσωτερικών θα «ρυθμίσει» την απλή αναλογική.
Θέλουμε όμως να είμαστε ξεκάθαροι προς όλους και ιδιαίτερα προς όσους μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Η συμμετοχή μας στο διάλογο είναι στο πνεύμα συνεργασίας και στήριξης της αρχής της αναλογικής στην οποία πιστεύουμε ακράδαντα και η συναίνεση μας όπου απαιτείται θα είναι σαφέστατα για το κοινό καλό και πάνω στο κοινά προαποφασισμένο σχέδιο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρερμηνευθεί ως άνευ όρων συναίνεση ή επιθυμία για προσωπική ανάδειξη. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρέχουμε άλλοθι, για επανάληψη πρακτικών που βιώσαμε με τον χειρότερο τρόπο την πενταετία που ολοκληρώνεται. Αυτό το βασικό σημείο θέλουμε να είναι ξεκάθαρο σε όλους και κυρίως στους συνομιλητές μας.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ με τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτουν τα εκλεγμένα μέλη της, αλλά και τη δυναμική που έχει το σύνολο των ανθρώπων που την στήριξαν είτε συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο μας, είτε απλά υποστηρίζοντας τη προσπάθεια μας αυτή, ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, όποια και να είναι αυτή, για να υπηρετήσει τις αρχές της και τους στόχους της.
Θεωρούμε ότι η περίοδος που πέρασε ήταν μια χαμένη πενταετία με πόρους και ευκαιρίες που δεν αξιοποιήθηκαν και ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ οργανώνεται για να έχει μια θετική παρουσία για τα νησιά μας στην επόμενη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...