Mε τον επιχειρηματικό κόσμο η πρώτη συνάντηση του συνδυασμού ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ


ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ                                                                Μυτιλήνη 14/1/2019
στο Βόρειο Αιγαίο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Mε τον επιχειρηματικό κόσμο η πρώτη συνάντηση του συνδυασμού ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
     Με το Επιμελητήριο Λέσβου ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση του επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καθηγητή Γιάννη Σπιλάνη, ο οποίος μαζί με την επίσης περιφερειακή σύμβουλο κα Μαρία Νικολάρα είχαν μια πρώτη συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Βαγγέλη Μυρσινιά και τον Β’ Αντιπρόεδρο Παρασκευά Φραντζέσκο το Σάββατο 12/1/2019.
     Η συνάντηση είχε ιδιαίτερο - συμβολικό χαρακτήρα με δεδομένο ότι η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει δώσει από την πρώτη ημέρα πρωταρχική σημασία στα θέματα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, της αύξησης  της απασχόλησης αλλά και των δίκαιων αμοιβών  των εργαζομένων. Πρωταρχικής σημασίας επίσης είναι και το θέμα της συνεργασίας μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων, σε αντίθεση με την πρακτική της απερχόμενης περιφερειακής αρχής της κ. Καλογήρου. Αυτό αποσκοπεί στην ενεργοποίηση της αναπτυξιακής έλικας ,που έχει ως βάση τη στενή και συνεχή συνεργασία της αυτοδιοίκησης με τον επιχειρηματικό κόσμο, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις ενεργές ομάδες των πολιτών.
Η συνάντηση δεν είχε απλά εθιμοτυπικό χαρακτήρα γνωριμίας και ενημέρωσης πάνω στα αναπτυξιακά προβλήματα, αφού αυτά είναι ήδη γνωστά όχι μόνο στην ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ και  στον Γ. Σπιλάνη ,αλλά και στην κοινωνία και συμπυκνώνονται στην χαμηλή ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια των παραγωγικών τομέων της οικονομίας (αγροδιατροφή, μεταποίηση, τουρισμός). Αποτυπώνονται άλλωστε στο χαμηλό ποσοστό των κλάδων αυτών στο ΑΕΠ και την απασχόληση της Περιφέρειας ,αλλά και στη χαμηλή ελκυστικότητα της Περιφέρειας στο να προσελκύσει νέες ανταγωνιστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό. Κατά τη συζήτηση υπογραμμίστηκε ακόμη ότι ούτε ο εμπορικός κόσμος των νησιών (που αποτελεί τη πλειοψηφία των νησιωτικών επιχειρήσεων) μπορεί να εφησυχάζει πλέον είτε λόγω της επιθετικής πολιτικής των επιχειρήσεων από τα απέναντι παράλια, είτε και κυριότερα, λόγω της ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
     Κατά τη συζήτηση υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών ότι το μέλλον - το όραμα-  της ανάπτυξης των νησιών βασίζεται στο τρίπτυχο «ποιότητα, τοπικότητα και υψηλή προστιθέμενη αξία». Θεωρώντας δεδομένο ότι η νησιωτικότητα οδηγεί αναπόφευκτα σε υψηλό κόστος παραγωγής ,με άμεση συνέπεια να είναι πρακτικά αδύνατη η επίτευξη του στόχου της ανταγωνιστικότητας  μέσα από παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλού κόστους. Με βάση τα παραπάνω, είναι ασύμβατη η προσέγγιση ότι η δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης μπορεί να λύσει να αναπτυξιακά προβλήματα της Περιφέρειας.  
Αντίθετα η επίτευξη αυτού του οράματος περνά μέσα από συγκεκριμένη δέσμη άμεσων πρωτοβουλιών που θα έχουν στόχο τη σύνδεση του κλάδου της αγροδιατροφής με τον τουρισμό αξιοποιώντας επιτυχημένες δράσεις όπως αυτή του Aegean Cuisine που υλοποιεί το Επιμελητήριο Κυκλάδων, τη προώθηση με συγκεκριμένες κοινές δράσεις των ειδικών μορφών τουρισμού αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές (πχ. προετοιμασία φακέλου για τον συνεδριακό τουρισμό μικρού και μεσαίου μεγέθους και προώθηση σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες).   
Συμφωνήθηκε επίσης ότι η υλοποίηση δράσεων που αφορούν κέντρα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας που προωθούνται από διάφορους φορείς (Επιμελητήριο Λέσβου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δήμος Χίου) οφείλουν να συντονιστούν και να υποστηριχθούν σε σταθερή βάση, όχι αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας ώστε οι δομές που θα δημιουργηθούν να είναι αποτελεσματικές και βιώσιμες. 
 Συναντίληψη επίσης υπήρξε  στην αναγκαιότητα ενός εκτεταμένου προγράμματος κατάρτισης, κατ’ αρχήν των επιχειρηματιών και ειδικότερα όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη προσπάθεια της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη κρίσιμη μάζα που, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών της Περιφέρειας (φυσικό, πολιτιστικό και παραγωγικό κεφάλαιο), θα τα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο. 
Από τη πλευρά του Επιμελητηρίου τέθηκε η αναγκαιότητα λειτουργίας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων και συμφωνήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός ευέλικτου σχήματος στο πλαίσιο της λειτουργίας της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης που σήμερα παραμένει ανενεργή.
Οι δυό πλευρές συμφώνησαν ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αποτελούν κυρίως ένα μέτρο για τη μερική αντιστάθμιση του κόστους διαβίωσης των κατοίκων και πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε στις επικείμενες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για το φορολογικό σύστημα να υπάρξει σχετική απόφαση που να αφορά το σύνολο των νησιών.
Τέλος οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τη συστηματική συνεργασία έτσι ώστε να ετοιμαστεί ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης που θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή της θητείας της νέας περιφερειακής αρχής.                                                                         

Από την Γραμματεία της παράταξης                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...