Να ανοίξει ο διάλογος για την ΕΟΖ

Ως παράταξη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχουμε αποφασίσει ότι θα βάλουμε στο τραπέζι των συζητήσεων όλα τα θέματα που απασχολούν τις κοινωνίες των νησιών μας χωρίς να θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από "αρμοδιότητες".
Είναι προφανές ότι το αναπτυξιακό αποτελεί κεντρική θεματολογία και βασική συνιστώσα του οράματος που προτείνουμε στο τρίπτυχο "Βιώσιμη ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Συμμετοχική ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για όλους".
Πρόσφατα ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Π.Μπαρούτης έθεσε το θέμα της δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στο Β.Αιγαίο ως μοχλό ανάπτυξης. Στη συνάντηση που είχαμε με το Επιμελητήριο Λέσβου τοποθετηθήκαμε αρνητικά ως προς την ΕΟΖ τόσο σχετικά με τη γενική φιλοσοφία και σκοπιμότητα τους (στην ΕΕ υπάρχει μόνο στη Πολωνία) αλλά και ειδικότερα ως προς τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιφέρειας μας που ως νησιωτική χαρακτηρίζεται από στοιχεία εντελώς αντίθετα με αυτά των ΕΟΖ όπως είναι το μικρό μέγεθος, η έλλειψη πόρων και χώρου κλπ.
Το δικό μας σύνθημα για την ανάπτυξη βασίζεται στο τρίπτυχο "ποιότητα, τοπικότητα, υψηλή προστιθέμενης αξία" με αξιοποίηση του φυσικού, πολιτιστικού και παραγωγικού πλούτου των νησιών.
Ομως επειδή το θέμα έχει τεθεί και παραμένει στο τραπέζι μετά και το απαντητικό δημοσίευμα από τον κ.Μπαρούτη, καλούμε την οργάνωση από πλευράς Οικονομικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια των νησιών ενός διαλόγου πάνω στο θέμα.
Για να ανοίξουμε το θέμα επισυνάπτουμε ένα παλαιότερο άρθρο από το Liberal που περιγράφει τα βασικά στοιχεία μιας ΕΟΖ. Προφανώς ο καθένας μπορεί να βρει άφθονο υλικό στο διαδίκτυο για το θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...