Επιστολή στην εντεταλμένη σύμβουλο τουρισμού Α.Σαραντινού

Αγαπητή Συνάδελφε,
Σήμερα πληροφορήθηκα δια του τύπου ότι καταθέσατε προτάσεις στους φορείς για τη προβολή των νησιών της Περιφέρειας και ζητούσατε με επιστολή σας τη γνώμη τους μέχρι τις 10 Μαϊου ώστε να ανταποκριθείτε στο αίτημα της Υπουργού Τουρισμού για κοινή πρόταση (όπως μάθαμε από τον τύπο) .

Γνωρίζοντας ότι έχετε αναλάβει πρόσφατα τη θέση αυτή δεν έχει νόημα να σας ρωτήσω προσωπικά γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ ζητούσε προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προσφυγικού μέσα από μια Επιτροπή Διαχείρισης της Κρίσης που δεν λειτούργησε παρά για περιορισμένο διάστημα με αποκλειστική ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής. Ούτε γιατί δεν έχει συσταθεί Περιφερειακή Επιτροπή Τουρισμού για να συζητά όλα αυτά τα θέματα έγκαιρα και οργανωμένα με στόχο να λαμβάνει αποφάσεις που θα υλοποιεί μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης που θα χρηματοδοτείται τόσο από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας όσο και από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Εστω και αν είστε ως μέλος της Περιφερειακής Αρχής οφείλετε να έχετε άποψη για τις πράξεις της και τις παραλήψεις της, αφού εδώ και 2,5 χρόνια έχετε συμβάλει σ’αυτές είτε δια της ψήφου σας, είτε δια της σιωπής σας .

Διαβάζοντας το δημοσίευμα, έχω την εντύπωση ότι οι προτάσεις σας βασίζονται στα συμπεράσματα της μελέτης που ανέθεσε η Περιφερειακή Αρχή στην εταιρεία V&και η οποία παρουσιάστηκε στους φορείς πριν δύο μήνες περίπου δεχόμενη πολλές κριτικές για την ανάλυση της και τις προτάσεις της. Μάλιστα τότε η απάντηση ήταν ότι οι παρατηρήσεις των παρευρισκόμενων θα λαμβάνονταν υπόψη και θα υπάρξει προσαρμογή της μελέτης, το οποίο δεν γνωρίζουμε αν έχει γίνει. Δεν θα προχωρήσω σε κριτική των προτάσεων που διατύπωσα κατά τη παρουσίαση και στις οποίες μπορείτε και να ανατρέξετε αφού είναι κατατεθειμένες δημόσια. Αλλωστε αυτό αποτελεί μια άλλη συζήτηση που ελπίζω ότι θα γίνει σύντομα. Το θέμα που θα ήθελα να επισημάνω εδώ είναι η, για μια ακόμη φορά, αγνόηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Ως Περιφερειακό Συμβούλιο:
·         αγνοούμε επίσημα το περιεχόμενο της μελέτης – εγώ παραβρέθηκα από προσωπικό (επαγγελματικό) ενδιαφέρον -, αλλά και αυτή καθ’ αυτή την ανάθεση αφού η απόφαση λήφθηκε από την Οικονομική Επιτροπή με τη διαδικασία της απ’ευθείας ανάθεση, διαδικασία για την οποία πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΕΚ ΤΩΝ  ΥΣΤΕΡΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. Το μόνο που έχουμε υπόψη μας ως ΠΣ είναι το σχέδιο τουριστικής προβολής που εγκρίνουμε κάθε χρόνο και είναι γενικόλογο, χωρίς συγκεκριμένες και κοστολογημένες δράσεις, χωρίς προσδιορισμένο προϋπολογισμό (και προφανώς χωρίς αντίστοιχη εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2017) έτσι ώστε να μην υπάρχει τίποτα δεσμευτικό και να «χωράει τα πάντα και τίποτα» αν και όταν προκύψουν, προχωρώντας έτσι χωρίς σχέδιο
·         αγνοούμε και το περιεχόμενο της επιστολής σας στους φορείς για ένα τόσο σημαντικό θέμα που απασχολεί έντονα τους επιχειρηματίες και τους πολίτες των νησιών μας εδώ και 1,5 χρόνο.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει το πώς βλέπετε εσείς και η Περιφερειακή Αρχή στο σύνολο της το ρόλο του ΠΣ: όχι ως του οργάνου που με βάση τον νόμο οφείλει να σχεδιάζει την ανάπτυξη της Περιφέρειας αλλά ως του υποχρεωτικού διαδικαστικού «εμποδίου» που υπάρχει στη πορεία διεκπεραίωσης του ότι και όποτε αποφασίσει η Περιφερειακή Αρχή.


Αγαπητή Συνάδελφε,

Θα έχετε κατ’επανάληψη ακούσει εμένα και άλλους συναδέλφους της αντιπολίτευσης ότι ως Περιφερειακή Αρχή πορεύεστε χωρίς σχέδιο σε όλους τους τομείς (συμπεριλαμβανόμενου και του τουρισμού) και ότι υποβαθμίζετε τη λειτουργία του ΠΣ σε ρόλο διεκπεραιωτή. Ζητώ για ακόμη μια φορά να σταματήσει η πρακτική αυτή προς όφελος των συμπολιτών μας. Οι καιροί επιβάλλουν άμεση αλλαγή πορείας

Για το λόγους που ανέφερα προηγούμενα σας ζητώ στο προσεχές ΠΣ να ενημερώσετε το σώμα για τις μέχρι τώρα ενέργειες σας αλλά και για τις συγκεκριμένες δράσεις που σχεδιάζετε για το επόμενο διάστημα ώστε να αντιμετωπίσετε τα σοβαρότατα διαρθρωτικά και συγκυριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στη Περιφέρεια μας. Και ασφαλώς πριν καταθέσετε τις προτάσεις σας στην κα Υπουργό.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Γ. Σπιλάνης
Περιφερειακό Σύμβουλος
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...