Μεταφορά αρμοδιότητας απ'ευθείας αναθέσεων από ΠΣ σε ΟΕ και η συνεχιζόμενη προβληματική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με αφορμή την μεταφορά της αρμοδιότητας των απ’ ευθείας αναθέσεων δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών από το ΠΣ στην Οικονομική Επιτροπή, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο ένα πρωτεύον θέμα: αυτό της λειτουργίας του Π.Σ ως κεντρικού οργάνου της Περιφέρειας που ασκεί με βάση τον νόμο ΟΛΕΣ τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας.

Το θέμα της μη σωστής λειτουργίας του ΠΣ έχει τεθεί από όλες τις παρατάξεις σε όλους τους τόνους και από πολύ νωρίς. Εχουν κατ’ επανάληψη επισημανθεί θέματα πρακτικά (πχ. ετήσιος προγραμματισμός τακτικών συνεδριάσεων ώστε οι σύμβουλοι να είναι διαθέσιμοι από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, αναβάθμιση εξοπλισμού ώστε να διεξάγεται η τηλεδιάσκεψη χωρίς προβλήματα) αλλά και θέματα ουσίας (πχ. τρόπος εισαγωγής και συζήτησης θεμάτων, διαδικασία ψηφοφοριών, συζήτηση θεμάτων που θέτει η αντιπολίτευση κλπ).

Μέχρι σήμερα, ο εκλογικός νόμος επιτρέπει στον πρώτο συνδυασμό να εξασφαλίζει το 60% των συμβούλων ανεξάρτητα του αποτελέσματος τόσο του πρώτου γύρου (που στη δική μας περίπτωση θα του εξασφάλιζε μόλις 13 συμβούλους με βάση το 31,5% που πήρε αν ίσχυε η απλή αναλογική) όσο και του δεύτερου γύρου, με βάση το οποίο θα έπρεπε να έχει 21 ή το πολύ 22 συμβούλους στους 41 αντί 25 που έχει σήμερα. Αντίστοιχες και οι αναλογίες στην Οικονομική Επιτροπή. Το γεγονός αυτό έδινε την ευχέρεια στη Περιφερειακή Αρχή να αγνοεί ΕΝΤΕΛΩΣ την αντιπολίτευση. Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης, δεν εξετάζονταν ποτέ, αφού η απόφαση ήταν ήδη δεδομένη, ενώ στα ερωτήματα που έθεταν οι σύμβουλοι δεν έπαιρναν απαντήσεις. Τακτική πρακτική ήταν σε κάθε θέμα μετά την εισήγηση (τις περισσότερες φορές από υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι από τα αρμόδια πολιτικά πρόσωπα), να τοποθετούμαστε οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και να προχωρά ο Πρόεδρος σε ψηφοφορία χωρίς πολιτική απάντηση.

Ισχυρή από αυτή τη θέση, η Περιφερειακή Αρχή μπορεί να παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα του νόμου περί λειτουργίας της Περιφέρειας, αφού δεν προβλέπεται καμία σχετική ποινή, όπως μας πληροφόρησε ο νέος Πρόεδρος όταν πρόσφατα διατυπώσαμε ενστάσεις επί της διαδικασίας συζήτησης του ετήσιου απολογισμού της Περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπου παραβιάστηκαν όλα τα άρθρα του νόμου και κυρίως η ουσία που είναι η ενημέρωση των πολιτών.

 Η απόφαση ορισμένων συμβούλων της πλειοψηφίας να διαφοροποιούνται από τις προτάσεις της Περιφερειακής Αρχής δημιουργεί ένα νέο τοπίο. Μας φέρνει πιο γρήγορα κοντά σ’αυτό που θα ζήσουμε μετά τις εκλογές του 2019 όταν, με βάση τη κυβερνητική πρόθεση εισαγωγής της απλής αναλογικής, θα πάψει να υπάρχει η απαράδεκτη, καλπονοθευτική και πλαστή ισχυρή πλειοψηφία της πρώτης παράταξης. Καλούμαστε από τώρα να λειτουργήσουμε σε συνθήκες «συναίνεσης» που πολλοί επικαλούνται, αλλά το εννοούν πραγματικά μόνο όταν οι ίδιοι βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Είναι λοιπόν ευκαιρία τώρα να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του ΠΣ, που πρέπει να ασχοληθεί με τα κύρια θέματα και κυρίως τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και τη παρακολούθηση της υλοποίησης του σε όλες τις πτυχές του: υποστήριξη της κατάρτισης της απασχόλησης και, προώθηση της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, του κλάδου της αγροδιατροφής, της προστασίας και της ανάδειξης του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής κλπ.

Αντι αυτού ασχολούμαστε είτε με δευτερεύοντα θέματα (πχ. ορισμούς μελών επιτροπών και ανοίγματα λογαριασμών), είτε με σημαντικά θέματα που έρχονται στο ΠΣ αποσπασματικά και ως απλά διαδικαστικά χωρίς πολιτική εισήγηση (πχ. συνεχείς τροποποιήσεις τακτικού προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος). 

Ας έρθουμε τώρα στο προκείμενο, που είναι η παραχώρηση στην ΟΕ της αρμοδιότητας των απ’ευθείας αναθέσεων. Μάλιστα στην ημερήσια διάταξη σήμερα, φέρατε μια σειρά από θέματα για να μας δείξετε κα Περιφερειάρχη πόσο «οδυνηρό» θα είναι να αναλάβουμε εμείς την έγκριση των αποφάσεων αυτών.

Όμως και μόνο από την ανάγνωση των θεμάτων προκύπτουν τα ερωτήματα:
-          Πότε εγκρίναμε το πρόγραμμα δράσης κοινωνικής πολιτικής στο οποίο εντάσσονται οι δράσεις που προτείνει η κα Γόμου;
-          Σε ποια δράση του προγράμματος τουρισμού 2017 εντάσσεται η χρηματοδότηση για το LESVOS Enduro;
-          Σε ποιο σημείο του προγράμματος πολιτισμού εντάσσεται η χρηματοδότηση που εισηγείται ο κ.Αντιπεριφερειάρχης Χίου; Το ίδιο συμβαίνει και με όλες τις δράσεις που χρηματοδότησε η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού όπως μας πληροφόρησε στον απολογισμό της και δεν εντάσσονται σε κανέναν προγραμματισμό. Εκτός αν ο πρόγραμμα δράσης πολιτισμού είχε μόνο δράσεις για τη Σάμο.

Μπορούμε να συνεχίσουμε με πολλά παραδείγματα για να τεκμηριώσουμε αυτό που έχουμε πει πολλές φορές, ότι δηλαδή λειτουργείτε χωρίς σχέδιο και χρησιμοποιήσατε την ευχέρεια που σας παρείχε ο νόμος  και η πλειοψηφία σας για να ασκήσετε πολιτική με «άρωμα» άλλων εποχών που νομίζαμε ότι σήμερα, με την ένταση της κρίσης που βιώνουμε όλοι, είχε οριστικά μπει στο χρονοντούλαπο. Δυστυχώς όμως μας διαψεύσατε και μαζί με μας διαψεύδετε τις ελπίδες των πολιτών του Β.Αιγαίου για αλλαγή πορείας ώστε να βγούμε από τη κρίση.

Θεωρούμε ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν ένα μεγάλο, διαρκές και στείρο  ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ. Αντίθετα εμείς και πολλοί άλλοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης πολιτευόμαστε  με εποικοδομητική κριτική και προτάσεις για όλα τα μεγάλα θέματα. Και σήμερα είμαστε εδώ με την ίδια διάθεση. Όμως αρνούμαστε να δώσουμε λευκή επιταγή, όπως είναι να περνάτε τα θέματα από την ΟΕ χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα όχι απλά να υποβάλλουμε αντιρρήσεις που δεν λαμβάνονται υπόψη, αλλά να ελέγχουμε εποικοδομητικά την υλοποίηση του σχεδίου δράσης. Είναι ανάγκη να αντιληφθείτε ότι για να μπορέσει το Π.Σ να εκχωρήσει τις αρμοδιότητες αυτές , θα πρέπει να προηγηθεί ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος και να εμβαθυνθεί η δημοκρατία.

Στα πλαίσια αυτά ζητάμε:
-          Να γίνει άμεσα συζήτηση για τη λειτουργία του ΠΣ, των Επιτροπών και των Νομικών Προσώπων της Περιφέρειας (Περιφερειακό Ταμείο, ΚΕΚΑΠΕΛ, Αναπτυξιακή Εταιρεία Β.Αιγαίου)
-          Να γίνει άμεσα ουσιαστικός απολογισμός της λειτουργίας της Περιφέρειας και των Νομικών της Προσώπων με βάση τον σχεδιασμό που εσείς έχετε εγκρίνει
-          Να γίνει επανασχεδιασμός σχεδίων δράσης όπου θεωρούμε ότι υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα  πχ. τουρισμός, αγροτική ανάπτυξη
-          Να γίνει συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Περιφέρειας και να καταθέσουμε προτάσεις στον διάλογο που έχει ανοίξει για τη τροποποίηση του νόμου της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

Δεν ζητάμε να πάρουμε μέρος της εξουσίας της Περιφερειακής Αρχής. Ζητάμε να μπούμε σε μια περίοδο ουσιαστικής λειτουργίας του ΠΣ και περιμένουμε απτές αποδείξεις. Ζητάμε να ξεκινήσει μια νέα εποχή στο Β.Αιγαίο .


Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Γιούλη Αργυρούδη
Μαρία Νικολάρα

Γιάννης Σπιλάνης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...