ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ

Η δημοσιοποίηση της απάντησης της Ενωσης Ξενοδόχων στην εντεταλμένη σύμβουλο τουρισμού κ.Σαραντινού σχετικά με τη πρόταση που κατέθεσε για τη τουριστική προβολή των νησιών, με βοηθάει να εξηγήσω την αντίδραση μου, αλλά και άλλων συναδέλφων περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης, στη προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής (ΠΑ) να συνεχίσει τη πρακτική της μη συζήτησης, της μη διαβούλευσης, της μη λογοδοσίας προς το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) και προς την κοινωνία των νησιών.

Οι εκφράσεις "ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ" και "Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ είναι απόρροια της κατάστασης που ζούμε στο ΠΣ εδώ και 2,5 χρόνια:
- από τη μιά την αδιαφορία της ΠΑ να φέρει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, συνολικό και ανά τομέα που να αποτυπώνεται σε στόχους και κοστολογημένες δράσεις εγγεγραμμένες στο προϋπολογισμό της Περιφέρειας και των νομικών προσώπων που εποπτεύει (Περιφερειακό Ταμείο, Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Λέσβου & Σάμου, Αναπτυξιακή Εταιρεία). Αντι αυτού έρχονται για έγκριση ένας προϋπολογισμός χωρίς εισήγηση και ανάλυση προγραμματιζόμενων δαπανών και ετήσια σχέδια δράσης στον τουρισμό, στον πολιτισμό, τις μεταφορές, την αγροτική ανάπτυξη που είναι εκθέσεις ιδεών χωρίς στόχους και κοστολογημένες δράσεις με τις αντίστοιχες εγγραφές στον προϋπολογισμό.
- από την άλλη, αξιοποιώντας τον νόμο όπως ίσχυε μέχρι το 2016 επιτρέποντας στη ΠΑ να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή με συνοπτικές διαδικασίες την έγκριση της όποιας δαπάνης μέχρι 20.000€ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟ ΠΣ, δαπάνες των οποίων αμφισβητείται ευθέως η στόχευση και η αναγκαιότητα (σκοπιμότητα), ενώ για ορισμένες αμφισβητείται και η νομιμότητα με βάση τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Δεν αποτελεί στόχο, τουλάχιστον δικό μου, να μετατραπεί το ΠΣ σε όργανο ελέγχου των διαγωνιστικών διαδικασιών ανάθεσης των έργων και των υπηρεσιών (αυτός είναι ο ρόλος της ΟΕ), ούτε ελέγχου νομιμότητας (αυτός είναι ο ρόλος της υπηρεσίας). Αντίθετα στόχος μου είναι να ανακτήσει το ρόλο του στην επεξεργασία των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειας, στη χάραξη των κλαδικών πολιτικών (πχ. τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης, ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, απασχόλησης, ποιότητας ζωής) για την επίτευξη των στόχων και στην επιλογή των έργων και άλλων δράσεων για την επίτευξη τους.

Σήμερα, όπως λειτουργεί το ΠΣ δεν έχει λόγο σε κανένα από τα 3 στάδια. Για τα δύο πρώτα, που αφορούν τον ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, η ΠΑ έχει αποφασίσει ότι είναι περιττά. Μια ματιά στον προϋπολογισμό και στα ετήσια σχέδια δράσης αρκεί για να πεισθεί και ο πλέον άσχετος. Για το τελευταίο, επέλεξε την ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ μέσα από τη λειτουργία της ΟΕ. Σε ότι αφορά την εκ των υστέρων ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ την αποφεύγει μη απαντώντας σε ερωτήσεις, ενώ μετέτρεψε τον ετήσιο απολογισμό Περιφερειάρχη και Εκτελεστικής Επιτροπής σε απολογισμό υπηρεσιών οδηγώντας με να εγκαταλείψω την αίθουσα κατηγορώντας την ΠΑ για παράβαση του νόμου. Η απάντηση ήταν, ότι δεν προβλέπεται ποινή για τη παράβαση!!!!!!

Η επιστολή Σαραντινού και η απάντηση της Ενωσης Ξενοδόχων εντάσσεται στην αδιαφορία σχεδιασμού στον συγκεκριμένο τομέα του τουρισμού. Η ΠΑ 2,5 χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και 2 χρόνια μετά την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, το μόνο που έχει φέρει στο ΠΣ είναι ετήσια σχέδια προβολής που έχουν «άρωμα» δεκαετίας του ’80, ενώ η μελέτη που εκπονήθηκε εν αγνοία του ΠΣ (πέρασε από την ΟΕ αφού η δαπάνη ήταν κάτω από 20.000€) δεν παρουσιάστηκε στο ΠΣ ώστε να συναποφασίσουμε για τη συνέχεια. Αυτό με οδήγησε να στείλω στην κα Σαραντινού επιστολή (υπάρχει στο ioannispilanis.blogspot.gr) ζητώντας να γίνει η ολοκληρωμένη συζήτηση για το θέμα στο ΠΣ και γιατί όχι να ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάταξης του τουρισμού με βάση τη πρόσθετη χρηματοδότηση που δήλωσε ο Υπ. Ανάπτυξης Α.Χαρίτσης ότι έχει αποφασιστεί να δοθεί στη ΠΒΑ με βάση σχέδιο που θα υποβληθεί. Αλήθεια τι νέα έχουμε γι’αυτό;

Επομένως το θέμα της μεταφοράς της αρμοδιότητας ανάθεσης έργων, προμηθειών και υπηρεσιών από το ΠΣ στην ΟΕ είμαι η αφορμή να φέρουμε στην επιφάνεια το συνολικό πρόβλημα λειτουργίας της Περιφέρειας μακριά από το στόχο που θέλει ο νομοθέτης, δηλαδή τον αναπτυξιακό σχεδιασμό όπως επισημαίνουμε 2,5 χρόνια τώρα με επανειλημμένες παρεμβάσεις (ioannispilanis.blogspot.gr)

Ειδικά σήμερα, μετά από 7ετή κρίση που έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα και σε συνδυασμό με τη κρίση του προσφυγικού, δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε χρήματα αλλά ούτε διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό για χάσιμο. Χρειάζεται να αξιοποιηθούν όλοι και όλα με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Ειδικά σήμερα που η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναθέσει στη Περιφέρεια την παραγωγική ανασυγκρότηση, η ΠΒΑ που έχει μεγάλα και διαρθρωτικά προβλήματα πρέπει να είναι λειτουργικά έτοιμη να εκμεταλλευτεί την όποια ευκαιρία.     

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...