ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: «Γκρίνιες» για εμφανείς και αφανείς ρόλους



Σε πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο που συζητήθηκε το μεταναστευτικό πρόβλημα, είχαμε θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα (http://ioannispilanis.blogspot.gr/2015/10/21102015-1.html), όπως άλλωστε είχαμε κάνει και σε ανάλογη συζήτηση πριν το καλοκαίρι (http://ioannispilanis.blogspot.gr/2015/07/blog-post.html). Είχαμε επισημάνει ότι συναντήσεις γίνονται με πολιτικά πρόσωπα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, δελτία τύπου και φωτογραφίες βγαίνουν, αλλά το θέμα της ουσιαστικής παρέμβασης των κρατικών φορέων (της Περιφέρειας συμπεριλαμβανόμενης) και σχετικής ενημέρωσης λείπουν με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαμαρτυρίες από πολλές πλευρές, ειδικά για το ρόλο των ΜΚΟ αλλά και το ρόλο των τοπικών φορέων σε σχέση με αυτές, υπογραμμίζοντας ειδικά ότι "στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται" όταν δεν υπάρχει κάποιος συντονιστής φορέας.
Η απάντηση που πήραμε και τις δύο φορές σε ότι αφορά την επιχειρησιακή διάσταση των πραγμάτων (δηλαδή το ποιός κάνει τι) ήταν ότι η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητες, προσωπικό και χρήματα. Στην ουσία δηλαδή ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι.
Από τότε το πρόβλημα εντάθηκε και υπάρχουν καθημερινά "καταγγελίες" εφ'όλης της ύλης χωρίς να έρχονται απαντήσεις. Και οι διαμαρτυρίες εντείνονται περισσότερο όσο φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ υψηλές ροές χρημάτων με αδιευκρίνιστη πορεία και κατάληξη, ενώ σε αμφισβήτηση τίθεται ο ρόλος των "ενδιάμεσων" φανερών και μη. Από την άλλη πλευρά είναι προφανές ότι χωρίς τη παρουσία των ΜΚΟ, κυρίως των ξένων, η διαχείριση της κατάστασης θα ήταν εντελώς αδύνατη.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα που δεν σηκώνει εύκολες απαντήσεις. Ομως η αδράνεια που σημειώνεται έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις που μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις.
Είχαμε επισημάνει τον περασμένο Ιούνιο ότι "ο ρόλος της αυτοδιοίκησης οφείλει να είναι ουσιαστικός ιδιαίτερα στα νησιά όπου η παρουσία του κεντρικού κράτους είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, θεωρώντας ότι οι κινήσεις της κας Καλογήρου βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Όμως η διαχείριση των όποιων πόρων οφείλει να είναι διαφανής και αποτελεσματική γιατί όπως έχουμε δει και στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις (πχ. κατασκευές και σίτιση μεταναστών στη Παγανή) «στην αναμπουμπούλα….. τα τρωκτικά χαίρονται»". Όμως η συνέχεια δεν ήταν αντίστοιχη και ως μόνο επίτευγμα εμφανίστηκε το δάνειο των 3εκ για τη κατασκευή κέντρου υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων. Δηλαδή κάτι πραγματικά ανεπαρκές έως ασήμαντος για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας.
Επειδή δεν θεωρούμε ότι θα πάρουμε απαντήσεις από τους τοπικούς φορείς καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό κ.Μουζάλα να ξεκαθαρίσει την υπόθεση δίνοντας στη δημοσιότητα το όλο οργανόγραμμα και το πλαίσιο δράσης του κάθε φορέα (κράτους, Υπατης Αρμοστείας, λιμενικών και αστυνομικών αρχών, δομών υγείας, Περιφέρειας, Δήμου, ΜΚΟ), ενώ η τοποθέτηση συντονιστή (κατά προτίμηση υψηλόβαθμου υπηρεσιακού στελέχους με σχετική εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων και στον συντονισμό) φαίνεται αναπόφευκτη.

Γιάννης Σπιλάνης
Αναπληρωτής Καθηγητής
Περιφερειακός Σύμβουλος

(ioannispilanis.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...