ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΟ ΠΣ


Σάμος 28.4.2020

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Στις  27.11.2019 στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε στη Χίο, μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ήταν και το θέμα «συζήτηση- ενημέρωση και λήψη απόφασης για τον τομέα της Δημόσιας Υγείας στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου», για το οποίο λήφθηκε η υπ’ αριθμ. 112 συνημμένη απόφαση.

Ρωτάμε την Περιφερειακή Αρχή:
  1. σε ποιες ενέργειες προέβη για την υλοποίηση της ως άνω απόφασης όσον αφορά στα θέματα που είναι στην άμεση αρμοδιότητά της και ποια τα αποτελέσματα.
  2. σε τι κινήσεις και δράσεις προχώρησε προς την κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθούν τα αιτήματά μας και τι απαντήσεις έλαβε.
Η διασφάλιση δωρεάν και υψηλής στάθμης Δημόσιας Υγείας αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας προς κάθε πολίτη.

Σήμερα τα θέματα Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά κυρίως στην νησιωτική μας Περιφέρεια αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι ερωτώντες περιφερειακοί σύμβουλοι της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Μανόλης Κάρλας
Γιούλα Αργυρούδη
Μαρία Νικολάρα
Γιάννης Σπιλάνης

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ. ΠΟΙΟΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;


Κάθε μέρα που περνά η κατάσταση στα νησιά χειροτερεύει στο προσφυγικό και καλούμαστε -νησιώτες και  όργανα της αυτοδιοίκησης- να παίρνουμε αποφάσεις κάτω από όλο και δυσμενέστερες συνθήκες εξ αιτίας της τακτικής και των παραλήψεων της Κυβέρνησης, αλλά και των αντιφατικών κινήσεων των τοπικών αρχών.
Στο πλαίσιο αυτό έρχεται και το ψήφισμα κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής των Θυμιανών που αντιδρούν στην απόφαση δημιουργίας δομής για τη καραντίνα των νεοεισερχόμενων προσφύγων.

Πως φτάσαμε εδώ;
  • Απ’ τη μια εξαιτίας της αδυναμίας της Κυβέρνησης να χειριστεί το θέμα των νεοεισερχόμενων προσφύγων την εποχή του κορωναϊού, πετώντας ΚΑΙ αυτό το μπαλάκι στους δήμους και αφήνοντας τους σε παραλίες, βουνά και λιμάνια επί εβδομάδες για «καραντίνα».
  • Αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την πίεση που η ίδια η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει με την μη αποσυμφόρηση των νησιών, με τη νομοθέτηση των τεράστιων κλειστών κέντρων –φυλακών ψυχών στα νησιά, κόντρα στη θέληση των κατοίκων τους, τις επιτάξεις και την προσπάθεια κατασκευής τους με τα ΜΑΤ.
  • Αφήνοντας σιωπηρά τα κέντρα στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ και στο Βαθύ να λειτουργούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες μέχρις ότου όχι απλά οι νησιώτες «αποδεχτούμε» τη πολιτική αυτή ως τετελεσμένο γεγονός, αλλά και να «παρακαλούμε» να υλοποιηθεί το συντομότερο για να γλυτώσουμε από τα χειρότερα. Η προχθεσινή «αερο-διανομή» φαγητού στη Μόρια, η χθεσινή πυρκαγιά στο Βαθύ, αλλά και τα επεισόδια παραμονή του Πάσχα στη ΒΙΑΛ, είναι ένα μικρό δείγμα μιας πραγματικότητας που είτε την αγνοείτε είτε την διαστρεβλώνετε.
  • Απ΄ την άλλη η αντίδραση των κατοίκων ως αποτέλεσμα όλης της ρητορικής της κυβέρνησης και των υποψήφιων αυτοδιοικητικών της παρατάξεων που δημιούργησαν ένα εντελώς αρνητικό κλίμα ενάντια σε πρόσφυγες και όσους εμπλέκονται με τη διαχείριση του προσφυγικού. Και η ρητορική ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες- πέραν των άλλων- ενισχύεται τελευταία απ το φόβο του κορωναϊού φορτώνοντας τους γενικώς ότι κακό μας συμβαίνει ή μπορεί να μας συμβεί. Έτσι είναι απολύτως φυσιολογικό κανείς να μην τους δέχεται στον τόπο του.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έχει εγκλωβιστεί και η Περιφερειακή Αρχή με τα μέλη της να διαφοροποιούνται για την αποσυμφόρηση ή όχι και προς ποια κατεύθυνση, για το αν θέλουν ή όχι κλειστά κέντρα, για τις προσωρινές δομές νεοεισερχόμενων κλπ. Προσπαθούν να ελιχθούν ανάμεσα στους υφάλους που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις κατά καιρούς αντιφατικές τοποθετήσεις τους προσπαθώντας να είναι ευχάριστοι στα διαφορετικά ακροατήρια τους.
Και ο κ. Περιφερειάρχης αφού εξυμνήθηκε από τους οπαδούς του για τη ρωμαλέα αντίδραση του στη Κυβέρνηση, αρκείται στο να ανεβάζει πότε πότε κάποια ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συντηρεί την εικόνα του αντάρτη, ενώ ενδιάμεσα δηλώνει ότι η κυβερνητική πολιτική από την αρχή του χρόνου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Άραγε πριν τη θεσμοθέτηση των τεράστιων κλειστών δομών ή μετά; Πριν ή μετά την χρησιμοποίηση λιμανιών, βουνών και παραλιών ως τόπους καραντίνας;

Το πρόβλημα δυστυχώς δεν λύθηκε από την εποχή των παλλαϊκών συγκεντρώσεων του περασμένου Γενάρη, το αντίθετο. Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων του περασμένου Ιουνίου, περίπου 10 χιλιάδες στα 3 νησιά, έγινε τεράστιος με πάνω από 40 χιλιάδες, παρά τις προεκλογικές κορώνες και τις εβδομαδιαίες υποσχέσεις από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και αυτή την εβδομάδα ότι την ... επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η μεταφορά τους. Μεταφορές  που τις βλέπει τελικά  μόνο ο κ. Μηταράκης.
Τέτοιος συνωστισμός, δύσκολα διαχειρίσιμος σε ομαλή περίοδο, γίνεται εν δυνάμει υγειονομική βόμβα σε περίοδο πανδημίας, απουσία των πλέον στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και προστασίας. Και η μη ύπαρξη μέχρι τώρα κρουσμάτων οφείλεται μάλλον στη «φυσική προστασία» του νησιωτικού χώρου και όχι στα ανεπαρκή μέτρα. Τι προτείνει γι’ αυτό ο  Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας; Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει αν υπάρξει κρούσμα. Ποιο είναι το σχέδιο; Και όλα αυτά όχι τυχαία.
Ταυτόχρονα όσο παρατείνεται αυτός ο συνωστισμός, δημιουργούνται ολοένα μεγαλύτερες τριβές με τους τοπικούς πληθυσμούς που «ωθούνται» σε εξέγερση νοιώθοντας ανασφάλεια και εγκατάλειψη από κυβέρνηση, υπουργό, περιφερειάρχη, δήμαρχο, που άλλα τους έταζαν προεκλογικά για να πάρουν τη ψήφο τους. Επίσης όχι τυχαία.
Και περνούν οι μήνες και δεν έρχεται ούτε η ενίσχυση σε υγειονομικό προσωπικό στα ΚΥΤ, ή στις δομές υγείας των νησιών για να ελαφρύνουν τους εργαζόμενους από το τεράστιο βάρος που διαχειρίζονται καθημερινά. Όχι τυχαία.

Επιτέλους κ. Μουτζούρη δείξτε τη πυγμή σας για την οποία σας επευφημούσαν τα πλήθη τον περασμένο Γενάρη και απαντήστε στον κ. Υπουργό ότι δεν συμφωνείτε με τη νέα «προσωρινή» δομή των νεοεισερχόμενων μεταναστών, γιατί κανείς δεν τον εμπιστεύεται. Δείξτε την πυγμή σας απέναντι στα στελέχη της ΝΔ στην υπόλοιπη Ελλάδα που ακύρωσαν την μεταφορά των 1500 ευάλωτων απ τη Μόρια. Απαιτείστε να αποσυμφορηθούν ΤΩΡΑ και η ΒΙΑΛ και η Μόρια και το Βαθύ και θα φανούν οι λύσεις της καραντίνας. Γιατί συνεχίζουμε να βλέπουμε δυστυχώς ότι ο κ. Μηταράκης και η Κυβέρνηση θέλουν την εκλογική τους πίτα ολόκληρη, ενώ προσπαθούν να χορτάσουν και τα σκυλιά τους, που γνωστό είναι ότι γαβγίζουν αλλά δεν δαγκώνουν, για να τους υποστηρίξουν ξανά στις επόμενες εκλογές. Και όλο αυτό το παιχνίδι στη πλάτη των νησιωτών και των προσφύγων.

Κύριε Μουτζούρη και με τον «χωροφύλαξ» και με τον «αστυφύλαξ» δεν γίνεται.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


Διαπιστώσεις:
Δύο είναι τα επίπεδα προσέγγισης: το οριζόντιο (κυβερνητικές αποφάσεις) και το περιφερειακό (δράσεις περιφέρειας).
  • Σε ότι αφορά στο κυβερνητικό επίπεδο:
    • Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θεωρούνται επαρκή για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ θεωρούνται εντελώς ανεπαρκή για τη διατήρηση εν ζωή των εποχικών τουριστικών επιχειρήσεων
    • Τα μέτρα για τους εργαζόμενους είναι ανεπαρκή και αφορούν μόνο τους ….. ανέργους και όχι την αγορά εργασίας που επανέρχεται σε μνημονιακές καταστάσεις σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό, τις εργασιακές σχέσεις, τον δανεισμό εργαζομένων, τα ωράρια κλπ που αφορούν ιδιαίτερα στους κλάδους της τουριστικής δραστηριότητας.
  • Σε ότι το αφορά το περιφερειακό επίπεδο: ανυπαρξία δράσης από πλευρά Περιφέρειας και αναζήτηση τρόπων πίεσης ή ακόμη και παράκαμψης της.

Προτάσεις:
  • Σε ότι αφορά τα οριζόντια (εθνικά) μέτρα που αφορούν στις επιχειρήσεις (καταλύματα, εστίαση, πρακτορεία, εταιρείες δραστηριοτήτων, εταιρείες μεταφοράς επιβατών) με δεδομένο ότι ο τουρισμός είναι η πλέον πληττόμενη οικονομική δραστηριότητα και η δραστηριότητα που θα έχει πιο αργή και σταδιακή επαναδραστηριοποίηση (που θα ξεπεράσει τον ορίζοντα του 2020, ίσως και του 2021) και θα υποστεί τεράστιες αναδιαρθρώσεις σε ότι αφορά στον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής, πρέπει να στοχεύσουν (α) στην επιβίωση των επιχειρήσεων και (β) στην αντιμετώπιση πάγιων διαρθρωτικών προβλημάτων του τουρισμού ώστε ο τομέας να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός στο διεθνές περιβάλλον που θα είναι διαφορετικό την επόμενη μέρα.
Πιο συγκεκριμένα:
(α) Αντιμετώπιση των πάγιων εξόδων των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανόμενων και των δανειακών υποχρεώσεων τους και της απώλειας εσόδων τους για τη περίοδο που θα λειτουργούσαν αλλά παρέμειναν κλειστές ή θα λειτουργήσουν με μειωμένα έσοδα. Αντί των πολλών ημίμετρων (πχ. 800 € ανά επιχείρηση, επιστρεπτέα προκαταβολή, χαμηλότοκα δάνεια με τραπεζικά κριτήρια, μείωση ΕΝΦΙΑ κλπ) που έχουν μεγάλο γραφειοκρατικό κόστος για το κράτος σε ότι αφορά τη διαχείριση τους και για τις επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει μια μη επιστρεπτέα αναπλήρωση τμήματος των καθαρών εσόδων των επιχειρήσεων με βάση τις περσινές δηλώσεις, τόσο των επιχειρήσεων που λειτουργούν όλο το χρόνο, όσο και των εποχιακών. Η λογική είναι να καλυφθούν οι απώλειες ώστε να μπορούν να απασχολήσουν το ανθρώπινο δυναμικό που έχουν και τα λειτουργικά τους έξοδα, τα έξοδα προετοιμασίας της νέας χρονιάς και να καλύψουν τις πάγιες υποχρεώσεις τους. Η χρηματοδότηση αυτή θα γίνει σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (πιθανά με διαφορετικό ποσοστό ανάλογα με κριτήρια όπως το μέγεθος). Η χρηματοδότηση αυτή να είναι εντελώς ανεξάρτητη από όποια δανειοδότηση γίνει με τραπεζικά κριτήρια και εγγύηση δημοσίου που αφορά λίγες επιχειρήσεις.  
) Η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων του τουρισμού σε επίπεδο επιχείρησης να γίνουν με: 
  • Επιδοτούμενα σεμινάρια στους επιχειρηματίες ειδικά των πολύ μικρών επιχειρήσεων με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών και στροφή στον βιώσιμο τουρισμό 
  • Επενδύσεις για αναβάθμιση εγκαταστάσεων και υπηρεσιών

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους με στόχο να αποφευχθεί η εκπτώχευση τμήματος του πληθυσμού και να διατηρηθεί η συνολική ζήτηση της οικονομίας.
  • Εξασφάλιση των περσινών μισθών για όσους δουλέψουν με κάλυψη του κόστους μέσω της επιδότησης των επιχειρήσεων
  • Να αποκλειστεί η εισαγόμενη και η μαύρη εργασία με εντατικοποίηση των ελέγχων
  • Αναπλήρωση τμήματος του εισοδήματος με βάση τις περσινές δηλώσεις για όσους εργαστούν λιγότερο ή καθόλου
  • Επιδοτούμενα σεμινάρια με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών και στροφή στον βιώσιμο τουρισμό σε αντικατάσταση απασχόλησης και για συμπλήρωση ημερομισθίων για επίδομα ανεργίας
  • Αλλαγή στον αριθμό ελάχιστων ημερομισθίων που είναι απαραίτητα για το εποχιακό επίδομα ανεργίας στον τουρισμό.

Σχεδιασμός σταδιακής επανεκκίνησης του κλάδου
  • Άμεση έκδοση των κανόνων ασφαλείας σε ότι αφορά την μετάδοση του κορωναϊου ώστε να προσαρμοστούν όσες επιχειρήσεις του κλάδου ανοίξουν. Εκπαίδευση για την εφαρμογή των μέτρων σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού που να περιλαμβάνει και τη καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τις μετακινήσεις στα νησιά
  • Έκδοση οδηγιών ασφάλειας μετακίνησης των ημεδαπών στο εσωτερικό της χώρας που αφορά και τους τουρίστες ανεξάρτητα του καταλύματος που θα διαμείνουν (επαγγελματικό, ιδιωτικό, φιλοξενία)
  • Εκδοση των κανόνων ασφάλειας των εισερχόμενων τουριστών λόγω του συνωστισμού που προκαλεί η μετακίνηση μέσω αεροπλάνων και πλοίων – Η προσπάθεια ενίσχυσης του τουρισμού από χώρες της Α.Ευρώπης λόγω μικρότερης έντασης πανδημίας και της δυνατότητας έλευσης σε μικρές ομάδες, πχ. με ΙΧ. Η έγκαιρη συμφωνία με τις βασικές χώρες προέλευσης τουριστών της Δ.Ευρώπης για τα συνολικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ειδικά στις αεροπορικές μεταφορές.
  • Branding και πολιτική προβολής που θα έχει ευρύτερη στόχευση και όχι αποκλειστικά το 2020 αναδεικνύοντας μια σύγχρονη εικόνα της χώρας με βάση τις νέες τάσεις με στόχο την αντιμετώπιση των πιέσεων που ασκούν ΤΟ και πλατφόρμες για μείωση τιμών και χειροτέρευση των όρων των συμβολαίων σε ότι αφορά τις πληρωμές. Αξιοποίηση της εικόνας της χώρας ότι ήταν και παραμένει ασφαλής προορισμός. Το πρόγραμμα προβολής Greecefromhome αποτελεί επιστροφή στο «νοσταλγικό» παρελθόν και όχι άνοιγμα στο παρόν και στο μέλλον του τουρισμού (τουρισμός εμπειρίας, βιώσιμος τουρισμός) με μια «φρέσκια» εικόνα της χώρας. Αξιοποίηση της εμπειρίας αλλά και των γραφείων εξωτερικού του ΕΟΤ.
  • Μείωση του ΦΠΑ στις δραστηριότητες που συνδέονται με τον τουρισμό

Ειδικά μέτρα από κεντρικό κράτος για το Β.Αιγαίο εξ αιτίας του προσφυγικού
  • Ειδικό σχέδιο ανάδειξης του Β.Αιγαίου ως νησιωτικού προορισμού εναλλακτικού τουρισμού σε συνεργασία με Περιφέρεια και εμπλεκόμενους φορείς
  • Ειδικό ολοκληρωμένο σχέδιο προβολής της νέας τουριστικής εικόνας του Β.Αιγαίου που να λαμβάνει υπόψη και το προσφυγικό
  • Ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης επαγγελματιών, εργαζόμενων και νεοεισερχόμενων στον τουρισμό
  • Ειδική πρόσθετη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων Λέσβου, Σάμου, Χίου λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων λόγω προσφυγικού με υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης εσόδων (ή σε σχέση με την καλύτερη χρονιά της 5ετίας)
  • Εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλους όσους έχουν ελληνικό ΑΦΜ για όσα χρόνια διαρκέσει η νέα οικονομική κρίση
  • Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.
  • Ενίσχυση των δομών υγείας για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας
Περιφερειακό σχέδιο για τον τουρισμό
Ενα περιφερειακό σχέδιο θα πρέπει να εστιάσει στα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιών της και να στηρίξει την επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας στο νέο περιβάλλον που όλοι προβλέπουν ότι θα έχει δημιουργηθεί μετά την πανδημία και την νέα οικονομική κρίση που προκαλεί το lockdown. Στόχος θα πρέπει να είναι η διεκδίκηση του μεγαλύτερου δυνατού κομματιού από την πίτα της αγοράς, όποιο και αν είναι αυτό για το 2020, αλλά κυρίως για τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο τον αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των προορισμών ώστε να κάνουν το ίδιο. Μια αγορά που προβλέπεται ότι θα είναι μικρότερη για τα 2-3 επόμενα χρόνια λόγω της ανασφάλειας που έχει κυριαρχήσει ειδικά για αεροπορικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Το σχέδιο αυτό προτείνεται να περιλαμβάνει:
  • ένα σχέδιο προβολής των προορισμών με στόχο τη προώθηση μιας νέας εικόνας των νησιών απέναντι στην ασφυκτική πίεση που ασκούν ήδη ΤΟ, πλατφόρμες κρατήσεων και αεροπορικές εταιρείες για προσφορές ώστε να εξισορροπήσουν τις φετινές τους απώλειες.
  • Παρέμβαση στη βελτίωση των επιμέρους στοιχείων της προσφοράς έτσι ώστε η εικόνα αυτή να μπορεί να υποστηριχθεί από αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες.
Η πρόταση έχει τους παρακάτω άξονες:
  • Δημιουργία της τουριστικής εικόνας κάθε προορισμού που να βασίζεται στην ενίσχυση της «εναλλακτικής και βιώσιμης τουριστικής προοπτικής» του συνόλου της Περιφέρειας (Alternative Aegean, a Natural and Safe Choice) και την υποστήριξη της μέσα από δράσεις που θα συναποφασιστούν.
  • Παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και στήριξη των εναλλακτικών δραστηριοτήτων που έχουν ήδη ή προσπαθούν να δημιουργήσουν ιδιώτες και φορείς εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν προς τη κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουρισμού εμπειριών αξιοποιώντας τοπικούς πόρους και ενισχύοντας την διαφορετικότητα των νησιών της Περιφέρειας.
  • Παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις με στόχο -σε συνδυασμό με τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας που υλοποιεί η κυβέρνηση- να αναβαθμίσουν τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους
  • Δικτύωση επιχειρήσεων και φορέων για την παροχή ολοκληρωμένων προϊόντων με παράλληλη μείωση των εξόδων προώθησης
  • Παρεμβάσεις για κατάρτιση μόνιμων και εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό με προτεραιότητα όσων η θέση βρίσκεται σε κίνδυνο αλλά και ατόμων που θέλουν να ειδικευτούν σε νέες δραστηριότητες ενεργοποιώντας την ΕΛΟΡΙΣ (πρώην ΚΕΚΑΠΕΛ), το ΚΑΕΚΤ Σάμου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
  • Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών (δημόσιοι χώροι, παραλίες και πρόσβαση, μονοπάτια, πρόσβαση σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, δίκτυο δημόσιων μεταφορών κλπ).
  • Δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας προβολής ανά νησί-προορισμό με ενίσχυση της ψηφιακής προώθησης (digital marketing) με στόχο κυρίως τη δημιουργία «προσωπικής» πελατείας και της υποστήριξης της για εξατομικευμένες κρατήσεις μέσα από ειδικές πλατφόρμες ανά νησί με στόχο να υπάρξει μερική απεξάρτηση από τους ΤΟ.
  • Δημιουργία ομάδας για τη συνεχή διαχείριση της εικόνας των προορισμών στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα, σε συνεργασία με την Επιτροπή Διαχείρισης Εικόνας και Κρίσεων που θα πρέπει να έχει η Περιφέρεια στο πλαίσιο του όποιου φορέα σχεδιασμού.
  • Δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου-οργάνου και διαδικασιών λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Περιφέρειας με ταυτόχρονη εξειδίκευση ανά προορισμό, με τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων, ενεργοποιώντας άμεσα το πρόγραμμα δημιουργίας DMMO που οφείλει να υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας «ΕΛΟΡΙΣ».
Η υλοποίηση των παραπάνω μπορεί να γίνει τόσο από εθνικούς πόρους (ΠΔΕ) όσο και από κοινοτικούς (ΕΣΠΑ). Ηδη τρέχουν σχετικές προκηρύξεις στο ΕΣΠΑ που κινδυνεύουν να μην καλυφθούν λόγω της αδυναμίας της Περιφέρειας να στηρίξει μια αναπτυξιακή πρόταση και ένα όραμα για τα νησιά μας.
Ειδικά σε ότι αφορά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων υποστηρίζουμε τη πρόταση που έχει κάνει το Επιμελητήριο Λέσβου για τη δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης Β.Αιγαίου που θα χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων και τους πόρους του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα και θα μπορεί να προκηρύσσει δράσεις με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας αλλά και το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε.
Με βάση τις διάσπαρτες συζητήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί αλλά και τις δράσεις που βρίσκονται υπό εξέλιξη στα διάφορα νησιά χωρίς συντονισμό, ικανοποιητική χρηματοδοτική και τεχνική στήριξη, τρεις φαίνεται είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους φαίνεται ότι μπορούν οι προορισμοί του Β.Αιγαίου να προσελκύσουν τουρίστες (απαντώντας στο ερώτημα για ποιο λόγο να ταξιδέψει ένας τουρίστας σε έναν προορισμό) αναπτύσσοντας τις δραστηριότητες τους, τα αφηγήματα του τόπου τους και εν τέλει την εικόνα τους, χωρίς να αποκλείεται η αξιοποίηση και των άλλων πόρων:
  • Τουρισμός της θάλασσας πέρα από τις ξαπλώστρες με δράσεις που ξεκινούν από το γιωτιγκ, την ιστιοπλοϊα και τα θαλάσσια σπορ φτάνοντας μέχρι την παρατήρηση της θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας, τις καταδύσεις, τον αλιευτικό τουρισμό (ειδικά στους ψαρότοπους των Φούρνων, των Ψαρών, του Αη Στράτη) συνδέοντας τα και με την διαφορετική ναυτική παράδοση των νησιών (πχ. καραβομαραγκοί και παραδοσιακά σκάφη σε Πλωμάρι Λέσβου και Ηραίο Σάμου, έμποροι, πλοιοκτήτες και ναυτικοί στη Χίο, στις Οινούσσες, στα Ψαρά κλπ), την κουζίνα που βασίζεται στα θαλάσσια προϊόντα, τα ήθη και τα έθιμα (πχ. καραβάκια Χίου). Αυτής της μορφής ο τουρισμός αποτελεί ειδικά το συγκριτικό και ίσως το μοναδικό πλεονέκτημα των πέντε μικρών νησιών της Περιφέρειας που διαθέτουν περιορισμένους χερσαίους πόρους.
  • Τουρισμός θερμαλισμού και ευεξίας αξιοποιώντας τα σημαντικά ιαματικά νερά στα πέντε μεγάλα νησιά συνδέοντας τα με δραστηριότητες ευεξίας, με αθλητικές δραστηριότητες (περπάτημα, ποδήλατο, τρέξιμο αλλά και το αρχαίο πένταθλο στη Λήμνο ή αγώνες αεροπλοΐας στην Ικαρία), για την ανακάλυψη της μοναδικής φύσης (πχ. Γεωπάρκο και Απολιθωμένο Δάσος, Aristotle Lagoon στη Λέσβο, σημεία παρατήρησης πουλιών σε Σάμο, Λέσβο, Λήμνο) αλλά και των πολιτιστικών μνημείων των νησιών. Τέλος τη γαστρονομία βασισμένη στα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα (που οφείλουν να πιστοποιηθούν) και ποτά (ούζο, κρασί) των νησιών που αποτελεί τμήμα της διαφορετικής καθημερινότητας των νησιών.
  • Τουρισμός πολιτιστικών δραστηριοτήτων με βάση τις διαφορετικές διαδρομές των νησιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα πχ. μουσικής και λυρικής ποίησης στη Λέσβο (Σαπφώ, Αρίων, Αλκαίος), του Πυθαγόρα και της τεχνολογίας στη Σάμο (Πυθαγόρειο, Ευπαλίνειο, Ηραίο κλπ), του Ομήρου αλλά και της έντονης βυζαντινής παρουσίας στη Χίο (με κάστρα, πύργους, εκκλησίες, Μαόνα-μαστίχα). Αξιοποιώντας μύθους, ιστορικά γεγονότα, παραδόσεις και μνημεία δημιουργούνται θεματικά «φεστιβάλ» με διαφορετικών τύπων ποιοτικές εκδηλώσεις κυρίως εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου με στόχο να προσελκύσουν διαφορετικά κοινά (ειδικούς, ευρύ κοινό, νέους, παιδιά).
Τα επόμενα βήματα: ενσωμάτωση τυχόν παρατηρήσεων από τους ενδιαφερόμενους εταίρους και προώθηση του στον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού που θα αναλάβει προχωρήσει τις διαδικασίες έγκρισης.

Γ.Σπιλάνης
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ


Περιφερειάρχης εναντίον κορονοϊού σημειώσατε….

Υπεροπτικά εμφανίζεται να αντιμετωπίζει τον κορονοϊό τις τελευταίες μέρες ο κ. Περιφερειάρχης. Μήπως πήρε το ελεύθερο απ τον κ. Χαρδαλιά ;

Σίγουρα πάντως είναι πρόσκληση προς τους πολίτες’’ του ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ’’ , που δεν μπόρεσαν να δουν αυτές τις μέρες τα αγαπημένα τους πρόσωπα ακόμα και στο διπλανό χωριό, ή απέναντι στις επιχειρήσεις που ανεβαίνουν- και θα εξακολουθήσουν για καιρό- το δικό τους Γολγοθά ο κ.Περιφερειάρχης να προκαλεί με την συμπεριφορά του.

Πότε σιγοντάροντας τον ιερέα της Χίου που άνοιξε το Ναό παρά την απαγόρευση και σήμερα φωτογραφιζόμενος να απολαμβάνει τον καφέ του , σε ανοιχτό καφέ!!!! της Αγιάσου με παρέα και μάλιστα χωρίς την τήρηση μέτρων αποφυγής συγχρωτισμού.

Ξεχνάει μάλλον ότι η θέση του, του επιβάλλει να προασπίζεται τη δημόσια Υγεία και όχι να την εκθέτει σε κίνδυνο όπως και τους συμπολίτες μας….

ΑΠΟΧΗ ΤΗΣ ΣΥΠΜΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ "ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ" ΠΣ ΩΣ ΕΚΦΡΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΑΠΡΑΞΙΑΣ


Κε Περιφερειάρχη, κε Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από δύο μήνες απραξίας σήμερα καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε μια συνεδρίαση "δια περιφοράς" με αφορμή την πανδημία.

Τρεις παρατηρήσεις:
  • Θεωρούμε απαράδεκτο για μια Περιφέρεια που λειτουργεί "με τηλεδιάσκεψη", εδώ και 6 χρόνια να μην μπορεί να οργανώσει μια συνεδρίαση "εξ αποστάσεως", όταν αυτό έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα σε πολλές περιπτώσεις. Ακόμη και η κλασσική συνεδρίαση στις 5 αίθουσες της τηλεδιάσκεψης δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη.
  • Θεωρούμε απαράδεκτο ότι ενώ επιλέχθηκε αυτή η διαδικασία, επιμένετε στο μόνο θέμα που είναι ουσίας - η τροποποίηση του προϋπολογισμού- να έρχεται όπως συνήθως χωρίς εισήγηση και να καλούμαστε εμείς να επικοινωνήσουμε με την αρμόδια υπάλληλο για να ενημερωθούμε.
  • Θεωρούμε απαράδεκτο ότι το ΠΣ συνεδριάζει μετά από 2 μήνες σοβαρών εξελίξεων και με μια τεράστια ύφεση μπροστά μας και κανένα ουσιαστικό θέμα δεν έρχεται προς συζήτηση σε ότι αφορά την επόμενη μέρα από την ίδια τη Περιφέρεια με την Περιφερειακή Αρχή να δρα ως θεατής των όσων συμβαίνουν στέλνοντας επιστολές και μηνύματα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, αγνοώντας ή θέλοντας να αγνοεί το δικό της ρόλο στην επόμενη μέρα. Σε ότι αφορά το τελευταίο σας έχουμε στείλει επιστολές επισημαίνοντας τους κινδύνους που απορρέουν από την αδράνεια σας αυτή, καταθέτοντας τις προτάσεις μας οι οποίες και έχουν μείνει αναπάντητες.
Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καταγγέλλουμε αυτή τη πρακτική αυτή που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους πολίτες των νησιών μας και σε ένδειξη ελάχιστης διαμαρτυρίας θα απέχουμε από τη σημερινή διαδικασία.

Αξιοποιώντας την όχι ιδιαίτερα ευχάριστη ευκαιρία, σας ευχόμαστε σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Γ.Σπιλάνης

Κ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ, ΕΙΣΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ


Κε Μουτζούρη, είστε κυβερνήτης του τόπου και όχι τροχονόμος προβλημάτων. Δεν είναι ώρα για «δια περιφοράς» συνεδριάσεις, αλλά για σχέδιο δράσης που να αντιμετωπίζει τις πολλαπλές κρίσεις.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ γνωρίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας των νησιών μας, που επιβαρύνονται από το μεταναστευτικό, ειδικά εξ αιτίας της αποτυχημένης διαχείρισης του, ζητά από την αρχή της θητείας της περιφερειακής αρχής την κατάρτιση συγκεκριμένου και στοχευμένου αναπτυξιακού σχεδίου. Ενός σχεδίου που θα δημιουργεί προοπτικές στον τόπο, νέα εισοδήματα, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, μέσα από την αξιοποίηση των τοπικών πόρων.

Αυτό που ήταν αναγκαίο χτες, σήμερα έχει γίνει επιτακτικό. Το σταμάτημα της οικονομίας έχει προκαλέσει μια έντονη ύφεση με οριζόντιο χαρακτήρα στο σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων, αλλά και ιδιαίτερη ένταση σε ορισμένους κλάδους όπως ο τουρισμός. Μια ύφεση που θα αφήσει πολλές επιχειρήσεις χωρίς έσοδα και πολλούς εργαζόμενους χωρίς δουλειά, και όλους μαζί να εκλιπαρούν για 800 € μεικτά για να επιβιώσουν.
Όμως τι βλέπουμε; Μετά από δυο μήνες αδράνειας να μας προσκαλούν σε μια «δια περιφοράς» συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για μια σειρά τυπικής φύσεως θεμάτων και τη συνηθισμένη τροποποίηση του προϋπολογισμού, που όμως προβλέπει πολλές μετακινήσεις ποσών από δράση σε δράση χωρίς να υπάρχει καμιά αιτιολόγηση. Και αφού είναι συνεδρίαση «δια περιφοράς», κανένα από τα θέματα επικαιρότητας δεν μπορούν να τεθούν έστω προφορικά.
Θέματα λοιπόν όπως το προσφυγικό, το μεταναστευτικό και κυρίως το αναπτυξιακό έχουν μπει στον αυτόματο πιλότο. Η Περιφέρεια ολόκληρη έχει μπει στον αυτόματο. Μήπως κύριε Πρύτανη πιστεύετε ότι η αυτοδιοίκηση είναι σαν το Πανεπιστήμιο, όπου τα Τμήματα παράγουν το διδακτικό και ερευνητικό έργο τους χωρίς να χρειάζονται άνωθεν εντολές και παρακολούθηση σε καθημερινή βάση; Αν ναι, σφάλετε και οφείλατε να το έχετε καταλάβει και να το έχετε διορθώσει, πριν βρεθούμε στα βράχια.

Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την έντονη ανησυχία μας τόσο δημόσια όσο και με επιστολές προς εσάς και τους επικεφαλής των παρατάξεων για την έλλειψη σχεδίου δράσης, καταθέτοντας παράλληλα και προτάσεις για όλους τους τομείς. Ειδικά τώρα, που λόγω της πανδημίας επανέρχεται η ύφεση με μεγάλη ένταση, η Περιφέρεια έπρεπε να έχει βάλει «φουλ τις μηχανές» ώστε να αξιοποιήσει τους λιμνάζοντες πόρους, κατευθύνοντας τους στη πραγματική οικονομία και στις υποδομές. Αντί αυτού βλέπουμε να περιορίζεται σε κινήσεις «δημοσίων σχέσεων» και μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα, επισημαίνοντας προβλήματα σε άλλους για να τα λύσουν. Κύριε Μουτζούρη, είστε κυβερνήτης για να λύσετε προβλήματα και όχι τροχονόμος των προβλημάτων.   
Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι τα 40 εκ. από εθνικούς πόρους, που είναι βαλτωμένα εδώ και αρκετά χρόνια, κινδυνεύουν σήμερα περισσότερο από ποτέ να χαθούν για πάντα από τα νησιά μας. Ενώ τα 150 εκ € από το ΕΣΠΑ έχουν πλέον μπει στο στόχαστρο της Κυβέρνησης για να εξυπηρετήσει το εθνικό της σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα αφήσει και πάλι αναπτυξιακά ψίχουλα στο Β. Αιγαίο. Ένα σχέδιο στο οποίο οι μεγάλες δομές φιλοξενίας μεταναστών θα φαντάζουν πλέον ως μάνα εξ ουρανού.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ απευθύνει δραματική έκκληση στη Περιφερειακή Αρχή και στους επικεφαλής των παρατάξεων καλώντας τους σε συναγερμό. Συναγερμό ώστε να δρομολογήσουμε άμεσα τις δράσεις εκείνες που θα δώσουν όχι απλά δαπάνες, αλλά και προοπτική στο τόπο μας. Γιατί τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να δράσουμε.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


Κε Περιφερειάρχη, κε Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού,

Η Οικονομική Επιτροπή  στην προηγούμενη συνεδρίαση της προχώρησε στην αναστολή  της πρόσκλησης για την απευθείας «Ανάθεση Έργου Παροχής Υπηρεσιών Συμβούλου Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημοσιότητας και Δημόσιων Σχέσεων» για τις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου και Σάμου, με την αιτιολογία ότι κάποιες από τις δράσεις του έργου δεν μπορούν να υλοποιηθούν αυτόν τον καιρό εξαιτίας των απαγορεύσεων της πανδημίας. Μια πρόσκληση, ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τουριστικό τομέα που ταλανίζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις, για την οποία μάλιστα δεν είχαμε ενημερωθεί παρότι αποτελεί αντικείμενο της εξειδίκευσης του ετήσιου σχεδίου δράσης.

Θεωρούμε ότι η διαδικασία σχεδιασμού, λήψης απόφασης και υλοποίησης των αποφάσεων στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο με μια μακροχρόνια προοπτική και όχι ad hoc λύσεις διάρκειας ενός έτους. Αυτό  σημαίνει ότι περεταίρω καθυστερήσεις ,πλέον των 7 μηνών που έχουν ήδη χαθεί, λειτουργούν αρνητικά για τα νησιά μας ,την ώρα που ήδη έχουν αρχίσει οι κρατήσεις για το 2021 και τα νησιά του Β.Αιγαίου έχουν να καλύψουν πολλαπλά εμπόδια. Για το λόγο αυτό δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί αναστείλατε τη διαδικασία αφού είναι γνωστό ότι μέχρι να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει ένα έργο χρειάζεται έτσι ή αλλιώς αρκετός χρόνος. Θα συμφωνούσαμε με αυτό αν πρόθεση σας είναι να αλλάξετε το περιεχόμενο των προκηρύξεων ή ακόμη και τη φιλοσοφία τους, δεδομένου ότι εντοπίζουμε αρκετά προβλήματα στους όρους της. Αλλά και πάλι αυτό θα πρέπει να γίνει ταχύτατα. Πέρα από το τυπικό της διαδικασίας, υπάρχει και το ουσιαστικό που, ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, μας ενδιαφέρει περισσότερο και αφορά τον συνολικό τουριστικό σχεδιασμό.

Η άποψη μας ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι:
  • Να δημιουργηθεί μια γνωμοδοτική επιτροπή του άρθρου 164 παρ .3 του ν.3852/2010 για τον τουριστικό σχεδιασμό με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παρατάξεων και των φορέων, εμπειρογνωμόνων και υπηρεσιακών που θα αναλάβει την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης για τον τουρισμό. Που θα περιλαμβάνει εκτός από τα θέματα προβολής και όλες τις άλλες αναγκαίες δράσεις που έχει ανάγκη το τουριστικό προϊόν των νησιών μας, αλλά και τα θέματα εξόδου από τη κρίση της πανδημίας που οφείλουμε να διαχειριστούμε
  • Να δημιουργηθεί Επιτροπή Τουρισμού και Αγροδιατροφής του άρθρου 164 παρ.1 για να υπάρχει δυνατότητα ταχείας λήψης αποφάσεων
  • Να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα που διαχειρίζεται η ΕΛΟΡΙΣ ώστε να δημιουργηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα Φορέας Διαχείρισης και Προβολής Προορισμού που θα αναλάβει την υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου.

Κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Όπως η παράταξή μας έχει τονίσει πολλές φορές,ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα που υπάρχουν στη Περιφέρεια μας δεν μπορούν να λυθούν με αποσπασματικές ενέργειες, αλλά χρειάζονται σχέδιο, διαβούλευση και συνέργειες.  Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είμαστε στη διάθεση σας να συμβάλουμε στη κατεύθυνση αυτή.

Για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στο Βόρειο Αιγαίο

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι

Γιάννης Σπιλάνης, Γιούλα Αργυρούδη, Μανώλης Κάρλας, Μαρία Νικολάρα

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΓΡΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Κύριε Περιφερειάρχη, Κύριοι Αντιπεριφερειάρες,

Από τον τύπο ενημερωθήκαμε ότι σε έκτακτη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ στην ΠΕ Λέσβου  δημιουργήθηκε Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης για το θέμα του κορωνοϊού που θα περιλαμβάνει υπηρεσιακούς και αιρετούς. Περιμένουμε λοιπόν την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη σύνθεση της, το αντικείμενο της επιτροπής, τον τρόπο λειτουργίας της ώστε να συμβάλουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Σταθερή μας πρόταση που έχουμε υποβάλει εδώ και καιρό,  εξ αιτίας της σύνδεσής του και με το προσφυγικό είναι ότι χρειάζεται η σύσταση τέτοιας ομάδας σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία που είναι καθ' ύλη αρμόδια. Μάλιστα στη πρόσφατη σύσκεψη σ' αυτό το θέμα των επικεφαλής των παρατάξεων, επαναλάβαμε ότι δεν είναι δυνατόν η Περιφερειακή Αρχή να ενημερώνεται μέσω των ΜΜΕ για θέματα που την αφορούν άμεσα και να μην υπάρχει άμεση και συνεχής συνεργασία με εκπροσώπους των αρμόδιων Υπουργείων Υγείας, Πολιτικής Προστασίας και Μετανάστευσης για τα φλέγοντα και αλληλοεπηρεαζόμενα αυτά θέματα.

Ο συντονισμός, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των ενεργειών που αναλαμβάνονται από τους καθ’ ύλη αρμόδιους φορείς αποτελεί αδήριτη ανάγκη και η έλλειψη του  είναι εμφανής και στον τελευταίο πολίτη των νησιών μας με σημαντικούς κινδύνους για όλους μας. Για το λόγο αυτό είναι έκδηλη η αγωνία τόσο της κοινωνίας όσο και  φορέων διεθνώς. Όπως μαθαίνουμε σας έχουν υποβληθεί και σχετικές προτάσεις που αφορούν την μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του ιού εντός των ΚΥΤ για τις οποίες θα θέλαμε να ενημερωθούμε και να συμβάλλουμε.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε την ανάγκη να υπάρξει διάβημα προς τα αρμόδια υπουργεία να ορίσουν τον εκπρόσωπο τους συνολικά για το Β. Αιγαίο και η Περιφέρεια να λειτουργήσει αντίστοιχες επιτροπές και στα άλλα νησιά.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ στο Β. Αιγαίο

Γ. Σπιλάνης, Γ. Αργυρούδη, Μ. Κάρλας και Μ. Νικολάρα

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...