ΑΝΤΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ Ή ΚΑΤΥΤΕΡΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ


Πολύ συζήτηση έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τα θέματα των εκλογικών νόμων τόσο σε ότι αφορά στην κεντρική κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση. Όπως γίνεται συνήθως, τουλάχιστον από την εποχή του Βυζαντίου, δημιουργήθηκαν δύο ομάδες που αντάλλαξαν και ανταλλάσσουν ακόμη πυρά, παρά επιχειρήματα. Όμως διάλογος δεν γίνεται με τον τρόπο αυτό και οι πολίτες προσπαθούν να καταλάβουν και να επιλέξουν, μάλλον με βάση το «ποιος έχει το πάνω χέρι».

Όμως ξεχνάμε, ή κάποιοι θέλουν να ξεχνάμε, κάτι βασικό: ότι τα εκλογικά συστήματα που δίνουν ισχυρές ομάδες διακυβέρνησης τα δοκιμάσαμε τουλάχιστον εδώ και 50 χρόνια. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε εθνικό επίπεδο (πτώχευση της χώρας με τη δημιουργία ενός τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας κλπ), τα βιώνουμε μέχρι και σήμερα, ενώ θα μας απασχολούν για πολλές δεκαετίες ακόμη και δεν χρειάζεται να επεκταθούμε.

Παρόμοια αποτελέσματα βιώνουμε και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και το σύνολο των θεμάτων που ήρθαν στο τελευταίο Περιφερειακό συμβούλιο της απερχόμενης αρχής έχουν σχέση με αυτό. Αναφέρομαι στην εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ και στην πληρωμή υποχρεώσεων της που έχουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά και στην πρόταση του αντιπεριφερειάρχη και νέου Δημάρχου Χίου κ.Κάρμαντζη για ικανοποίηση δικαστικών αποφάσεων για χρέη της ΕΝΑ Χίου που εκκρεμούσαν από το 2011.

Παρακολουθούμε το ίδιο έργο που παίχτηκε σε εθνικό επίπεδο με εξαιρετική επιτυχία το 2009, και γι’ αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι σήμερα την πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση των δύο, και όχι μόνον, Αναπτυξιακών Εταιρειών των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ενώ γνωρίζουμε ότι τα χρέη δημιουργήθηκαν επί των ημερών των Π.Βογιατζή και Π.Λαμπρινούδη, σε Λέσβο και Χίο αντίστοιχα. Αντίθετα ζήτησαν, μέσω του σημερινού Περιφερειακού Συμβουλίου και μάλιστα στη τελευταία του συνεδρίαση και μετά τις εκλογές, ώστε να μην επηρεάσει πολιτικά η όποια συζήτηση (τυχαίο, δεν νομίζω), να αναλάβει αυτά τα χρέη το κοινωνικό σύνολο αφού υποχρεωτικά περιορίζεται ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για άλλες πολιτικές. Δηλαδή το κοινωνικό σύνολο να πληρώσει για τα πολιτικά παιχνίδια των προηγούμενων που είχαν αποκλειστικό στόχο να ικανοποιήσουν τους προσωπικούς τους σχεδιασμούς ώστε να συνεχίσουν να εκλέγονται (είτε οι ίδιοι, είτε οι πολιτικοί τους φίλοι) και να έχουν το χέρι (όχι το δάχτυλο) στο μέλι.

Οι οπαδοί της κυβερνησιμότητας θέλουν να ξεχνάμε ότι τα ισχυρά πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα έφεραν αλαζονεία, αδιαφάνεια, οικογενειοκρατεία, διαφθορά και διαπλοκή. Έφεραν την Περιφέρεια μας στο επίπεδο χαμηλής ανάπτυξης, τον πρωτογενή τομέα σε διάλυση να προσπαθεί να στηριχθεί στα δεκανίκια των επιδοτήσεων, την μεταποίηση υπό εξαφάνιση, τον τουρισμό στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των περιφερειών, τον πολιτισμό και το περιβάλλον να τα επικαλούνται ως άλλοθι σε όμορφους αλλά κενούς περιεχομένου λόγους. Και βέβαια έφεραν το ΠΣ να συζητά αν θα εγκρίνει την εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ και αν θα πληρωθούν οι πιστωτές της σε Λέσβο και Χίο με τους πρωτεργάτες της κατάστασης αυτής στο απυρόβλητο.

Το τσουνάμι των αρνητικών εξελίξεων δεν σταματά εδώ. Η ΑΕΝΑΛ και η ΕΝΑ Χίου είναι 2 από τα παραδείγματα συλλογικών προσπαθειών στο Βόρειο Αιγαίο που κατέρρευσαν όπως οι Ναυτιλιακές Λέσβου και Χίου, όπως οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, όπως η Συνεταιριστική Τράπεζα και άλλες δομές. Δηλαδή όλα τα εργαλεία ανάπτυξης που είχε η Περιφέρεια στη διάθεση της πτώχευσαν, από την ίδια ομάδα ανθρώπων που σήμερα επιμένει ότι πρέπει να έχουμε «κυβερνησιμότητα», δηλαδή κανέναν έλεγχο στη λήψη αποφάσεων από μια πλειοψηφία που δίνει ο νόμος και όχι οι πολίτες.

Από την Κυριακή αναλαμβάνει η νέα Περιφερειακή Αρχή (ΠΑ) σε ένα πλαίσιο που πολύ μοιάζει με αυτό που ζούμε μέχρι σήμερα αφού η νέα κυβέρνηση, εχθρός του συστήματος της απλής αναλογικής, τροποποίησε σημαντικές διατάξεις του Κλεισθένη προσπαθώντας να μας «επαναφέρει στην κανονικότητα της κυβερνησιμότητας» στήνοντας ανύπαρκτες πλειοψηφίες. Η νέα ΠΑ δεν μπορεί να κάνει μια νέα αρχή αφού έχει να διαχειριστεί τα βαρίδια των προηγούμενων σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως, γιατί από τα πρώτα βήματα της φαίνεται να περπατά πάνω στα χνάρια τους.   

Όπως μέχρι σήμερα με την παράταξη ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έτσι και στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο με την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στο Βόρειο Αιγαίο οι προσπάθειες μου θα έχουν τον ίδιο στόχο: να δημιουργήσουν το πλαίσιο εκείνο που θα επιτρέψει στο Β.Αιγαίο να αλλάξει πορεία σε ότι αφορά την κοινωνικο-οικονομική του ανάπτυξη αξιοποιώντας ιδιαιτερότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν.


ΥΓ.  Δεν εκπλήσσει κανέναν ότι διαχρονικά μέλη του ΠΣ που συμμετείχαν με θέσεις ευθύνης της εποχή της κατάρρευσης των δύο αυτών εταιρειών που είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν υψηλά χρέη προς εργαζόμενους, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις – με αποτέλεσμα επιχειρήσεις να κλείσουν και εργαζόμενοι να παραμείνουν άνεργοι και χωρίς χρήματα – έρχονται σήμερα και μας κουνάνε το δάχτυλο γιατί θέλουμε να τηρήσουμε την νομιμότητα στις διαδικασίες. Μια λέξη που γι’ αυτούς ήταν πάντα ψιλά γράμματα, αφού καταφέρνουν να χρησιμοποιούν τους δημόσιους πόρους προς ίδιο όφελος, έχοντας εξασφαλισμένη την ατιμωρησία μέσα από τα δίκτυα της εξουσίας στα οποία εμπλέκονται. Προφανώς και είμαστε υπέρ της εξόφλησης των χρεών που αυτοί δημιούργησαν, με τις πράξεις ή/και τις παραλήψεις ή/και την ανοχή τους. Και και μάλιστα, προτείνουμε να ενημερωθούν όλοι που έχουν να λαμβάνουν από τις εταιρείες των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ώστε να προχωρήσουν δικαστικά για την έκδοση αποφάσεων υπέρ τους, και δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε το αίτημα τους για εξόφληση τους από την Περιφέρεια. Επίσης δεσμευόμαστε να πιέσουμε ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση του αμαρτωλού Lesvos Shop που αποτέλεσε ταφόπλακα πολλών μικρών τοπικών επιχειρήσεων. Αυτό όμως που θέλουμε να αποτρέψουμε είναι να επαναληφθεί αυτή η κατάσταση.

Γιάννης Σπιλάνης
Περιφερειακός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...