Εξισωτικές αποζημιώσεις και νησιωτική αγροτική πολιτική

Εξισωτικές αποζημιώσεις και νησιωτική αγροτική πολιτική
Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ αναφέρει ότι στη Λέσβο θα χαθούν τα μισά χρήματα από την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων της Λέσβου εξ αιτίας της εφαρμογής του νέου τρόπου εκτίμησης της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, αλλαγή που θίγει ειδικά τις μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές.
Οταν πρωτοεμφανίστηκε το θέμα πριν μερικούς μήνες, είχαμε επισημάνει ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση για ειδική ρύθμιση για ολόκληρο τον νησιωτικό χώρο, δηλαδή την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας και γενικά την εφαρμογή νησιωτικής γεωργικής πολιτικής που να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες συνολικά του νησιωτικού χώρου. Δυστυχώς οι βουλευτές και οι άλλοι παράγοντες του νησιού έκαναν μόνο συσκέψεις και προσωπικές παρεμβάσεις παλαιοκομματικού τύπου για να δείξουν στους ψηφοφόρους τους ότι ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Το γεγονός ότι για ακόμη ένα θέμα αποδείχτηκαν αναποτελεσματικοί και ότι τα προβλήματα συσσωρεύονται σε όλους του τομείς (ακτοπλοϊκό, τουρισμός, εκπαίδευση, υγεία, περιβάλλον, δημόσιες υποδομές κλπ) αποτελεί λεπτομέρεια.
Καλείται η νεοεκλεγείσα Περιφερειάρχης κα Χρ. Καλογήρου, που με αυτήν την ευκαιρία την συγχαίρω και δημόσια για την επιτυχία της, να πάρει από τώρα όλες εκείνες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την υιοθέτηση αποτελεσματικής νησιωτικής πολιτικής που θα συμπεριλαμβάνει και το αγροτικό ζήτημα.
Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ, που είχε από τη προεκλογική περίοδο επεξεργαστεί προτάσεις πολιτικής για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τη Περιφέρεια, θέτει τις γνώσεις και τον σχεδιασμό του στη διάθεση της.  Αξίζει να υπογραμμιστεί εδώ ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εργάστηκα συστηματικά και με επιτυχία ώστε να υπάρξουν και οι νομοθετικές ρυθμίσεις και η εκπόνηση ειδικής αναπτυξιακής στρατηγικής που σήμερα περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο εθνικό ΕΣΠΑ 2014-20. Στο χέρι μας είναι να πιέσουμε ώστε τα εργαλεία αυτά να αξιοποιηθούν.

Γιάννης Σπιλάνης

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...