Η συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην έρευνα και στην ανάδειξη των νησιωτικών ταυτοτήτων


Η προσπάθεια της ΓΓΑΙΝΠ στον σχεδιασμό και την προώθηση ειδικής αναπτυξιακής στρατηγικής για τον νησιωτικό χώρο δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει ένα από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών που είναι ο πολιτισμός.

Από την σύσταση του το Υπουργείο Αιγαίου στόχευσε στην ανάδειξη των διαφορετικών πτυχών του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού όπως αυτός αναπτύχθηκε δια μέσου των αιώνων και σημάδεψε τον χώρο αυτόν με τοπία, μνημεία, κτίρια, οικιστικά σύνολα αλλά και με όλα εκείνα στοιχεία του υλικού και άυλου πολιτισμού δίνοντας έναν μοναδικό χαρακτήρα, μια μοναδική ταυτότητα στο Αρχιπέλαγος. Στοιχεία που όχι μόνο συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όσων έχουν επιλέξει να κατοικούν στον ιδιαίτερο αυτόν χώρο, αλλά δημιουργούν πόλους έλξης για επισκέπτες απ’ όλο τον πλανήτη.

Η ανάδειξη των στοιχείων του πολιτισμού κάθε τόπου σε συνδυασμό με τα φυσικά του χαρακτηριστικά αλλά και τους μύθους και τα ιστορικά στοιχεία που συνοδεύουν τη ζωή των ανθρώπων που έζησαν και πέθαναν πάνω σ’αυτά, επιτρέπει να αναδειχθεί η ξεχωριστή διαδρομή κάθε νησιού μέσα στην κοινή πορεία του μοναδικού αυτού συμπλέγματος. Κοινή πορεία που ξεκινά εκατομμύρια χρόνια πριν με τον σχηματισμό των νησιών μέσα από φυσικές διεργασίες και συνεχίστηκε πλέοντας το ένα δίπλα στο άλλο γνωρίζοντας ακμή και παρακμή, δόξες και καταστροφές, πλούτο και φτώχια, κατακτητές και ηγεμόνες. Αλληλουχία γεγονότων που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους.

Αυτά τα ίχνη εμείς σήμερα καλούμαστε να φέρουμε στο φως, να τα «διαβάσουμε», να τα σώσουμε και να μεταφέρουμε σε όλο τον κόσμο αλλά και στις επόμενες γενιές «γράφοντας» την ιστορία του κάθε νησιού, αναδεικνύοντας την ξεχωριστή του ταυτότητα. Μια προσπάθεια που ενώνει επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και απλούς ανθρώπους που εδώ και δεκαετίες σκύβουν με υπομονή και προσοχή πάνω από λαμπρά κτερίσματα ή ταπεινά ευρήματα για να διαβάσουν για μας την ιστορία των τόπων. Σ’αυτούς τους εργάτες, επώνυμους και ανώνυμους, που συνέβαλαν ο καθένας με τον τρόπο του στο σημερινό αποτέλεσμα, αφιερώνεται ο παρών τόμος.

Γιάννης Σπιλάνης
ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...