ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ
«2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ»

Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013 ο Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Σπιλάνης συμμετείχε μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Θήρας κ. Ζώρζου στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας του Δήμου «2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ», που διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου της Ακρόπολης, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσαυτάρης, η Υπουργός Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη, η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Καλογήρου, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κα Φτακλάκη, ο βουλευτής κ. Συρμαλένιος, κ.α.

Στην ομιλία του ο κ. Σπιλάνης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η προσπάθεια του Δήμου Θήρας εντάσσεται απόλυτα στη λογική του πρώτου άξονα της Ολοκληρωμένης Νησιωτικής Πολιτικής που προωθεί η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΝΠ) (www.ypai.gr) και αφορά στα «Ποιοτικά Νησιά» όπου δίνεται έμφαση στην αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών των νησιών μέσα από τη παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών ποιότητας. Υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι, στη προσπάθεια διαφοροποίησης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας, τα Υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρούν σε συνεργασία, καταλύτης της οποίας στο χώρο των νησιών μπορεί να είναι η ΓΓΑΙΝΠ.

Ο κ. Σπιλάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη επανεξέτασης του μοντέλου ανάπτυξης του τουρισμού ώστε να μην καταναλώσουμε τους πολύτιμους αλλά περιορισμένους πόρους των νησιών αλλά να τους αξιοποιήσουμε, και εστίασε στην αναγκαιότητα της σύνδεσης των δράσεων και έργων στα νησιά ανεξάρτητα από τον φορέα υλοποίησης τους κάτω την ενιαία στρατηγική της ΓΓΑΝΠ για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των επιμέρους πολιτικών.

Στη συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά το σχέδιο δράσης της ΓΓΑΙΝΠ στον τουρισμό που προβλέπει την ίδρυση Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, την προσπάθεια για διαφοροποίηση της τουριστικής εικόνας των νησιών αξιοποιώντας περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς πόρους πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων που θα δίνουν έμφαση στη ποιότητα και στη χρήση τοπικών αγροτικών προϊόντων, την υποστήριξη των αυτοδιοικήσεων για αναβάθμιση των υπηρεσιών τους στον τουρισμό, την διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ως κρίσιμου στοιχείου ώστε να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων.

Τέλος χαιρέτησε τη πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας που βρίσκεται στην ίδια λογική και  δεσμεύθηκε ώστε η Σαντορίνη να αποτελέσει ένα από τα νησιά πιλότους στην εφαρμογή της ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης με αιχμή του δόρατος την ποιότητα που προωθεί η ΓΓΑΙΝΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...