Ημερίδα για τη νησιωτική πολιτική από ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣΗμερίδα για τη νησιωτική πολιτική οργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ στον Πειραιά.

Ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Κωστής Μουσουρούλης αναφέρθηκε εκτενώς στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα υλοποιήσουν την συνταγματική επιταγή για ειδική νησιωτική πολιτική αλλά και την αναδιοργάνωση της ΓΓΑΙΝΠ που θα επιτρέψει να διαδραματίσει τον ρόλο συντονιστή – μέσα από το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής - και επισπεύδοντα της πολιτικής αυτής σε συνεργασία με τα βασικά υπουργεία που είχαν κληθεί στην ημερίδα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα ύπαρξης στρατηγικής που θα λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας όπως την αδυναμία παραγωγής χαμηλού κόστους, την ανεπάρκεια των φυσικών πόρων και την έλλειψη ίσων ευκαιριών. Η στρατηγική αυτή που βασίζεται στην Στρατηγική Ευρώπη 2020 εξειδικεύεται στα νησιά στο τρίπτυχο «ποιοτικά, πράσινα, και ίσων ευκαιριών».

Ο ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Σπιλάνης εστίασε τη παρουσίαση του στην αναγκαιότητα της σύνδεσης των δράσεων και έργων στα νησιά ανεξάρτητα από τον φορέα υλοποίησης τους με την ενιαία στρατηγική για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των πολιτικών. Εθεσε τον προβληματισμό για το είδος των θεσμικών ρυθμίσεων και κατευθύνσεων πολιτικής που πρέπει να αναλάβουν τα άλλα κεντρικά Υπουργεία στον τομέα ευθύνης τους και παρουσίασε τις δράσεις που έχει ή θα αναλάβει η ΓΓΑΙΝΠ προς τη κατεύθυνση υλοποίησης της νησιωτικής πολιτικής σε καίριους τομείς.

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι Γενικοί Γραμματείς Επενδύσεων και Ανάπτυξης Γιώργος Γιαννούσης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μόσχος Κορασίδης, Περιβάλλοντος Μάρω Ευαγγελίδου, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας Αννα Δαλλαπόρτα, Εσωτερικών   Γιάννης Ιωαννίδης και Δια Βίου Μάθησης Ελένη Καραντζόλα που παρουσίασαν τις δράσεις του υπουργείου τους για τα νησιά και τις προτάσεις τους για ενσωμάτωση της νησιωτικότητας στη πολιτική τους.

Την ημερίδα παρακολούθησαν και έλαβαν το λόγο τοποθετούμενοι στα επιμέρους θέματα που έθιξαν οι ομιλητές οι Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, οι αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας- Ιθάκης  και Νησιών Αργοσαρωνικού, Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι πολλών νησιών, Πρόεδροι Επιμελητηρίων κλπ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις