Ημερίδα – Έκθεση «Πέτρινοι φάροι: από το χτες στο σήμερα»

Τη Παρασκευή 17 Αυγούστου οργανώθηκε από την Δ/νση Πολιτισμού της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής» στο πλαίσιο της Aegean Regatta 2012  εκδήλωση με θέμα «Πέτρινοι φάροι: από το χτες στο σήμερα». Η εκδήλωση οργανώθηκε στους χώρους του Επιμελητηρίου Λέσβου με την συνδρομή της Εφορείας  Νεωτέρων Μνημείων Β.Αιγαίου, της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Σπιλάνης υπογράμμισε το γεγονός ότι οι φάροι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ναυτικής παράδοσης της χώρας και ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν μαζί με τα άλλα στοιχεία της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας που βρίσκεται σε μακροχρόνια κρίση. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σχέδιο για νέα χρήση, όπως είναι η δημιουργία κέντρων παρατήρησης της παράκτιας χλωρίδας και της πανίδας, γιατί μόνο στη περίπτωση αυτή η διατήρηση τους είναι εφικτή.

Η καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα Ιωάννα Παπαγιάννη παρουσίασε τα συμπεράσματα ευρωπαϊκής μελέτης δίνοντας έμφαση στη πολύπλευρη αξία των φάρων και ειδικά στην εξέλιξη της τεχνολογίας των υλικών κατασκευής, των μηχανισμών ακριβείας, των ενεργειακών συστημάτων και των συστημάτων ανάκλασης του φωτός, στοιχείων απαραίτητων για τη λειτουργία ενός φάρου.

Η διδάκτορας του ίδιου Πανεπιστημίου κα Βασιλική Πάχτα παρουσίασε προτάσεις αξιοποίησης των φάρων για την ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες καθώς και τις θετικές εμπειρίες που απεκόμισαν ως Εργαστήριο Δομικών Υλικών από εκθέσεις και δραστηριότητες που είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών.

Ο προϊστάμενος έργων της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού κος Παναγιώτης Χιώτης παρουσίασε τις προσπάθειες της υπηρεσίας του για τη συντήρηση του ιδιαίτερα εκτεταμένου φαρικού συστήματος της χώρας.

Τέλος η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Βορείου Αιγαίου κα Μαρία Δανιά παρουσίασε το έργο της υπηρεσίας για την ανακήρυξη των φάρων του Β.Αιγαίου ως μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς δίνοντας έμφαση στη προσπάθεια αναστήλωσης και επανάχρησης του φάρου της Μυτιλήνης.

Ολοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων και συντονισμένη προσπάθεια ώστε να προχωρήσουν τα έργα επισκευής και αξιοποίησης αυτού του σημαντικού στοιχείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να δημιουργήσουμε ως χώρα για την έξοδο από τη κρίση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στη σχετική έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου.      


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Ζερδελής, η Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Τουρισμού Λίτσα Λύκου ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Γιάννης Βατός και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θράσος Καλογρίδης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις