H κλεμμένη γοητεία της Δημοκρατικής Αριστεράς
Γιάννης Σπιλάνης,  Ανανεωτική 21/05/2012

Από το 1974 που εμφανίστηκε η Ανανεωτική Αριστερά στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας κυριάρχησαν δύο φαινόμενα:

- Η Ανανεωτική Αριστερά αποτέλεσε τη μήτρα νέων ιδεών γύρω από θέματα εκδημοκρατισμού στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, στην ανάπτυξη με περιβαλλοντική προστασία, στη προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος, στη λειτουργία του κράτους για την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών και όχι πελατειακών συμφερόντων κλπ.

- Η Ανανεωτική Αριστερά παρά την απήχηση που είχαν οι ιδέες της στη κοινωνία, αλλά και την αποδοχή των ηγετών της από μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού (και ορισμένες φορές από τη πλειοψηφία του), αυτό δεν μετουσιωνόταν σε αντίστοιχη εκλογική δύναμη.

Στις πρόσφατες εκλογές οι προσεγγίσεις και οι προτάσεις για έξοδο από τη κρίση που διατύπωσε η Δημοκρατική Αριστερά από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, αν και λοιδορήθηκαν είτε ως ανεφάρμοστες από τα κόμματα του νεοφιλελευθερισμού και της χρεοκοπίας τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είτε ως «συντηρητικές» από τον ΣΥΡΙΖΑ, τελικά υιοθετήθηκαν από όλους, τουλάχιστον ως προς το λεκτικό τους. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν πριν από τις εκλογές και κυρίως μετά από αυτές, να συζητούνται από όλους οι θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς ως μοναδικό πεδίο ρεαλιστικής και αξιόπιστης διακυβέρνησης. Το 6,1% που πήρε η Δημοκρατική Αριστερά ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα που ποτέ απόσπασε το όποιο κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς από το 1974 και μετά. Παρά την 7η θέση που έλαβε η ΔΗΜΑΡ, ο ρόλος που διαδραμάτισε στον μετεκλογικό διάλογο για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική υποστήριξη ήταν καθοριστικός. Ο λόγος της αποτυχίας βαρύνει όσους δεν ήθελαν να δεσμευτούν γραπτά σε προγραμματική συμφωνία για να μπορούν να συνεχίσουν τις πρακτικές του παρελθόντος με τα ίδια αναξιόπιστα πρόσωπα που μας έφεραν εδώ, αλλά και όσους προσέβλεπαν σε νέες εκλογές με αποκλειστικό στόχο την αύξηση της εκλογικής τους δύναμης και όχι την σωτηρία της χώρας.

Οι θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς που διατυπώθηκαν με σαφήνεια είναι:

- παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ με τις αναγκαίες αλλαγές στις ευρωπαϊκές πολιτικές που θα βάζουν τις αγορές κάτω από έλεγχο των κρατών και των λαών (αριστερός ευρωπαϊσμός).

- εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας με επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής (2018 αντί του 2015) αλλά και εφαρμογή μέτρων (πχ. ευρωομόλογα) που θα μειώνουν τις επιβαρύνσεις από τόκους και τις εξαρτήσεις από τις κερδοσκοπικές αγορές.

- επαναδιαπραγμάτευση για σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο που αφορά την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας με ταυτόχρονη ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας,

- εκπόνηση ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με στόχο την έξοδο από την ύφεση τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τη προστασία του περιβάλλοντος.

- μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό χαρακτήρα ώστε οι υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος (υγεία, παιδεία, μεταφορές, επικοινωνίες, ενέργεια κλπ) να λειτουργούν υπέρ του κοινωνικού συνόλου και όχι υπέρ των ποικιλώνυμων συμφερόντων.

- δημιουργία αποτελεσματικού κοινωνικού συστήματος για την υποστήριξη των πλέον αδυνάτων που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο φτώχειας.

- άρση των νόμων που γκρέμισε τους κατώτατους μισθούς και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση.

- διάλυση του κελύφους του αδιαφανούς, αυταρχικού και πελατειακού κράτους που λειτουργεί προς όφελος των λίγων και οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κράτους που να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος πολεμώντας τη διαφορά, την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή που λειτουργεί υπέρ των ισχυρών εκμαυλίζοντας το σύνολο της κοινωνίας.

- Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με έμφαση την καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του bonus των 50 εδρών και την κατάργηση των προνομίων των πολιτικών.

Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί τους Ελληνες πολίτες υιοθετώντας τις παραπάνω θέσεις να αντισταθούν στα ψευτοδιλήμματα που θέτουν τα κόμματα της χρεοκοπίας και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θέλουν να διατηρήσουν τα «κεκτημένα» τους σε βάρος των ευρύτερων κοινωνικών ομάδων. Τους καλεί ταυτόχρονα να αντισταθούν στους αριστερο-δέξιους «λαϊκισμούς» που υποστηρίζουν ότι αρκούν μονομερείς πολιτικές αποφάσεις για να ξαναγίνουν στην Ελλάδα όλα όπως ήταν πριν την εκδήλωση της κρίσης.

Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί τους Ελληνες πολίτες να την ενισχύσουν στις εκλογές και να αγωνιστούν μαζί μας ώστε να επικρατήσουν οι ιδέες για ριζική μεταρρύθμιση όλων όσων οδήγησαν τη χώρα στην σημερινή κατάσταση κλείνοντας τ’ αυτιά τους στις σειρήνες όλων αυτών που όψιμα υιοθετούν το λεκτικό των θέσεων μας και κάνουν ψευδεπίγραφες επιθέσεις φιλίας και συνεργασίας για να τους παραπλανήσουν για μια φορά ακόμη.

Γιάννης Σπιλάνης

Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Υποψήφιος Βουλευτής Δημοκρατικής Αριστεράς Λέσβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...