Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΎΣΗ

 


 Η διακοπή της καθημερινής συγκοινωνίας των Φούρνων με Σάμο και Ικαρία λόγω διακοπής των δρομολογίων της τοπικής άγονης  φέρνει στο προσκήνιο ένα σημαντικό θέμα που είναι η σύνδεση των μικρών νησιών με τα μεγαλύτερα, το πρόβλημα της διπλής νησιωτικότητας.

 

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά η άμεση σύνδεση των νησιών αυτών με την ηπειρωτική χώρα, δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή σε ότι αφορά τη σύνδεση τους με τα νησιά από τα οποία εξαρτώνται για θέματα καθημερινότητας. Στα νησιά αυτά η τοπική σύνδεση λειτουργεί ως ΚΤΕΛ δηλαδή φεύγει από τα νησιά το πρωί των εργάσιμων ημερών για να μεταφέρει τους κατοίκους τους στη «πρωτεύουσα» και τους επιστρέφει το μεσημέρι.

 

Τα δρομολόγια αυτά εκτελούνται από μικρά, αργά και συχνά παλιά πλοία, όχι τα πλέον κατάλληλα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών. Ας υπογραμμιστεί εδώ ότι οι αποστάσεις που διανύονται δεν είναι μικρές και το ταξίδι γίνεται σε ανοιχτό πέλαγος με έντονο κυματισμό όταν ο καιρός δεν είναι καλός.

 

Τα πλοία αυτά ανήκουν σε μικρές εταιρείες που συνήθως δεν διαθέτουν άλλο πλοίο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης του όταν παθαίνει βλάβη ή όταν όπως συμβαίνει τώρα χρειάζεται να αποσυρθεί για την ετήσια συντήρηση. Παράλληλα δεν υπάρχουν στην αγορά διαθέσιμα πλοία, αντίστοιχων χαρακτηριστικών, για να τα αντικαταστήσουν. Και το κυριότερο: οι εταιρείες αυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα πλοία αυτά με καινούργια υψηλότερων προδιαγραφών.

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ από τη προεκλογική περίοδο είχε καταθέσει δύο προτάσεις:

-          Η πρώτη αφορούσε την ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συνδυασμένων μεταφορών για τη βελτίωση της ικανοποίησης των αναγκών μικρών και μεγάλων νησιών. Η ανάπτυξη του δικτύου υδροπλάνων θεωρούμε ότι θα προσφέρει μια ουσιαστική βελτίωση της εξυπηρέτησης των αναγκών των μικρών νησιών τουλάχιστον σε ότι αφορά στην εξυπηρέτηση των επιβατών.

-          Η δεύτερη αφορούσε την επεξεργασία μιας πρότασης για ένα ειδικό πρόγραμμα για τη ναυπήγηση πλοίων που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των μικρών νησιών με προδιαγραφές τέτοιες που να προσφέρουν υπηρεσίες αντάξιες του 21ου αιώνα. 

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ προτείνει ότι- πέραν της ανάγκης να βρεθούμε δίπλα στους μικρονησιώτες της Περιφέρειας μας για την επίλυση άμεσα του προβλήματος που προέκυψε - η ΠΒΑ πρέπει να προετοιμάσει σχετική πρόταση και στη συνέχεια να καλέσει τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...