ΟΙ «ΛΥΣΕΙΣ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ Η ….. ΑΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.


Πρόσφατα ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Αθανασίου επιβεβαίωσε τη πολιτική των κλειστών-δομών φυλακών (το μέγεθος;.. θα τα βρούμε στο δρόμο, άλλωστε τρώγοντας έρχεται η όρεξη), ενώ ρίχνει πάντα στο τραπέζι και τη δυνατότητα «φιλοξενίας» (φύλαξης κατά τη κυβέρνηση και τον κ. Αθανασίου, αφού όλοι είναι παράνομοι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι) των προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά αντί των   5άστερων ξενοδοχείων (η Μόρια, η ΒΙΑΛ, το Βαθύ αλλά και η Αμυγδαλέζα είναι μερικά από αυτά).
Αυτά ανέφερε στη συγκέντρωση της Μόριας και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χατζηκομνηνός, αλλά όπως μας διαβεβαίωσε το έχει πει και στον Πρωθυπουργό, χωρίς ο απών κ. Μουτζούρης να αντιδράσει, αφού προφανώς οι απόψεις που κατέθεσε ο κ. Χατζηκομνηνός είχαν τη δική του έγκριση. Αντέδρασε όμως, ιδιαίτερα χαλαρά είναι αλήθεια, στην δήλωση του κ. Αθανασίου ότι οι αυτοδιοικητικοί έχουν συμφωνήσει στις κλειστές δομές και ειδικά σε αυτή της Μόριας. Και επειδή ο κ. Αθανασίου δεν μας έχει συνηθίσει να μην ξέρει τι λέει, προφανώς είπε φωναχτά όσα ψιθυρίζουν εδώ και καιρό οι νησιώτες. Άλλωστε ο κ. Μουτζούρης έχει δηλώσει πολλές φορές ότι είναι ευχαριστημένος με την νέα κυβερνητική πολιτική, αρκεί να μην υπήρχαν κάποιες …… τρύπες τα σύνορα.
 Στη Σάμο γίνεται αυτή τη στιγμή σιωπηρά η επέκταση του κέντρου Ζερβού που ξεκίνησε εδώ και 1,5 χρόνο για  1.200 άτομα ώστε να αποσυμφορήσει το Βαθύ, με έκταση που θα χωράει 5000+ άτομα. Όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης όταν έκανε τις επιτάξεις των χώρων με νομοθέτημα που ακόμη ισχύει και δημιούργησε τον ξεσηκωμό του περασμένου Φεβρουαρίου. Ο κ. Μουτζούρης που ήταν Σάμο πριν τρεις ημέρες, δεν ….. είχε το χρόνο να επισκεφθεί τη περιοχή και κατά συνέπεια να κάνει κάποια δήλωση. Αλλά όταν υλοποιείται ακριβώς το αντίθετο απ’ ότι διακήρυττες πριν μερικούς μήνες ως «οδηγός της επανάστασης» τι νόημα έχουν οι δηλώσεις, ιδιαίτερα όταν είναι χαμηλόφωνες. Η μήπως έχουν και το ξέρει αυτό ο κ. Αθανασίου που άλλωστε ήταν και ένας από τους πολιτικούς μέντορες του;
Πολλοί λένε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένη στρατηγική στο προσφυγικό. Εμείς πιστεύουμε το αντίθετο και μάλιστα ξεδιπλώθηκε σε δύο φάσεις:

Η πρώτη προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά με τη δημιουργία:
  • αισθήματος φόβου που καλλιεργείται εδώ και χρόνια ότι κινδυνεύουμε από τους αλλόθρησκους εισβολείς, με σφαγές και ισλαμοποίηση.
  • αισθήματος μίσους προς πρόσφυγες και μετανάστες ότι αυτοί απολαμβάνουν προνόμια που δεν έχουμε εμείς οι Έλληνες, ενώ γνώριζαν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα όποια χρήματα προέρχονται από ειδικά κονδύλια της ΕΕ και άλλες πηγές.
Η δεύτερη, μετά την επανασύσταση του Υπουργείου Μετανάστευσης, με δύο στόχους:
  • να δημιουργήσει τόση πίεση από τους μετανάστες ώστε οι τοπικοί πληθυσμοί να δεχτούμε με ανακούφιση τη δημιουργία κλειστών κέντρων-φυλακών όσο μακρύτερα γίνεται από κατοικημένες περιοχές, ακόμη και σε ξερονήσια.
  • να δημιουργήσει μια στρατιά «ωφελούμενων» από το προσφυγικό είτε μέσα από διορισμούς (ήδη τοποθέτησε τους «διευθυντές στα κέντρα αυτά, ενώ προσλαμβάνει συνοριοφύλακες), είτε με κάθε είδους αναθέσεις και προμήθειες που αφορούν στη κατασκευή και στη λειτουργία τους, αλλά και σε άλλες θέσεις που αφορούν στη διαχείριση του μεταναστευτικού (πχ. νομικές υπηρεσίες) χωρίς να ξεχνάμε και τα περιβόητα μυστικά κονδύλια. Ένας πακτωλός χρημάτων που η Κυβέρνηση παίρνει σιγά-σιγά στα χέρια της για να ελέγξει όλο το παιχνίδι με σαφείς εκλογικούς στόχους.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ πιστή στη θέση της ότι δεν αντιπολιτεύεται, αλλά πολιτεύεται στη προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στα πολύπλοκα προβλήματα της περιφέρειας όπως το μεταναστευτικό, έχει υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να διαχειριζόμαστε το πρόβλημα σαν να είναι πρόβλημα μεταξύ νησιών και υπόλοιπης χώρας, πόσο μάλλον ως πρόβλημα μεταξύ των χωριών του ίδιου νησιού με τη διοργάνωση κινητοποιήσεων εσωτερικής κατανάλωσης. Από πολύ νωρίς υποστήριξε ότι:
  • Πρέπει να υπάρξει η αποσυμφόρηση των νησιών όπως την υποσχέθηκε προεκλογικά ο πρωθυπουργός και την υπόσχεται κάθε μήνα ο Υπουργός Μετανάστευσης ώστε να υπάρξει ειλικρινής διάλογος σε κλίμα εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της χώρας
  • Χρειάζεται πρέπει να λειτουργεί μόνιμη επιτροπή διαχείρισης κρίσης του μεταναστευτικού με εκπροσώπους των Υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας από τη μια πλευρά και Περιφέρειας και Δήμων από την άλλη που να ασχολείται καθημερινά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν για να μειωθούν τα προβλήματα της καθημερινότητας
  • Χρειάζεται χάραξη εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενημερωθεί από τους νησιώτες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τη προεδρεία της
  • Χρειάζεται εμείς οι νησιώτες να ενημερώσουμε τα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα που εμπλέκονται με το προσφυγικό για το πρόβλημα που βιώνουμε και να πιέσουμε μέσω της κοινής γνώμης να υπάρξουν αποφάσεις που να μην θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των κατοίκων των νησιών και άλλων περιοχών της ΕΕ και των προσφύγων. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκο-τουρκικό και δεν είναι ούτε διένεξη Ελλάδας -Τουρκίας (όπως το έχει υποβιβάσει η κυβέρνηση παίζοντας την ασπίδα της Ευρώπης για τριάκοντα αργύρια), ούτε βέβαια εσωτερικό πρόβλημα της χώρας μεταξύ νησιών και υπόλοιπης Ελλάδας.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι εδώ για να στηρίξει πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν την ελληνική κοινωνία, αλλά που χρησιμοποιούν όποιο πρόσφορο μέσο στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης για να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες και να πάρει όποια οφέλη μπορεί για τις τοπικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...