ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Στις 28 Απριλίου 2020 υποβάλαμε ερώτηση στην Περιφερειακή Αρχή του Βορείου Αιγαίου σχετικά με την πορεία υλοποίησης της απόφασης 122 της 27/11/2019 του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνεδρίασε στη Χίο και είχε σαν θέμα: «Συζήτηση-ενημέρωση και λήψη απόφασης για τον τομέα της Δημόσιας Υγείας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (συνημμένα 2)». Ρωτούσαμε λοιπόν τότε, πριν ένα μήνα περίπου την Περιφερειακή Αρχή:
  • Σε ποιες ενέργειες προέβη για την υλοποίηση της ως άνω απόφασης, όσον αφορά στα θέματα που είναι στην άμεση αρμοδιότητα της και ποια είναι τα αποτελέσματα.
  • Σε τι κινήσεις και δράσεις προχώρησε προς την κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθούν τα αιτήματα μας και τι απαντήσεις έλαβε.
Όπως γνωρίζετε η διασφάλιση δωρεάν και υψηλής στάθμης Δημόσιας Υγείας αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας προς κάθε πολίτη. Σήμερα τα θέματα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα αλλά κυρίως στην νησιωτική μας Περιφέρεια αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Η σωστή και πλήρης ανάπτυξη και στελέχωση των δομών υγείας είναι εργαλείο ζωής και μοχλός προόδου παντού και ιδιαίτερα στα νησιά μας που λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών (νησιωτικότητα) έχουν ανάγκη από ένα ειδικών προδιαγραφών σύστημα Υγείας.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα στο υγειονομικό σύστημα των νησιών μας.

Εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό παρά τις προσλήψεις που δρομολογήθηκαν πρόσφατα όπως επίσης και στα πληρώματα του ΕΚΑΒ και των ασθενοφόρων του ΕΣΥ καθώς και στον τομέα των αεροδιακομιδών. Υπάρχουν επίσης ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες όπως πνευμονολόγου, παθολόγων και παιδιάτρων στη Σάμο όπου παρά τις συνεχείς προκηρύξεις δεν παρατηρείται ενδιαφέρον. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζουν και τα άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας, ιδιαίτερα της Λήμνου και της Ικαρίας.
Εδώ χρειάζονται άμεσες ειδικές πολιτικές προσέλκυσης γιατρών με θεσμικά και οικονομικά κίνητρα, τα οποία κυρίως το Υπουργείο αλλά και η Περιφέρεια μπορούν και πρέπει να θεσπίσουν.
Είναι απαράδεκτο αντί των μονίμων προσλήψεων το Υπουργείο να προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, όπως συνέβη τελευταία με την απαράδεκτη μετακίνηση παιδιάτρου από το Νοσοκομείο Ικαρίας στο Νοσοκομείο της Σάμου.
Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Ο μεγάλος πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του υγειονομικού συστήματος των νησιών μας.
Οι δομές υγείας που λειτούργησε η Περιφέρεια στις παρυφές των ΚΥΤ για τον έλεγχο του κοροναϊού είναι ένα θετικό βήμα που πρέπει να συνεχιστεί αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι οι υγειονομικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τους ειδικούς γιατρούς και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό και την ανάλογη εργαστηριακή υποδομή (ενισχυμένα ΚΥ) που απαιτούνται εντός των ΚΥΤ για την άρτια εξυπηρέτηση των αναγκών των προσφύγων – μεταναστών και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων μας.
Τα κονδύλια ύψους 320000€ περίπου που διένειμε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στα νοσοκομεία μας ήταν επίσης ένα θετικό βήμα που θα μπορούσε να  επαναληφθεί παρά το ότι όλα αυτά είναι υποχρέωση του κεντρικού κράτους.
Με το πρώτο κύμα της πανδημίας η Ελλάδα γενικότερα αλλά και η Περιφέρεια μας ειδικότερα τα καταφέραμε καλά. Όμως ελλοχεύουν κατά τους ειδικούς και άλλα κύματα και εξάρσεις της νόσου και μάλιστα σχετικά σύντομα γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση και προσπάθεια όσο το δυνατόν καλύτερης πρόληψης μαζί με την όσο το δυνατόν καλύτερη στελέχωση των δομών υγείας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμια επίπεδο.
Παράλληλα χρειάζεται η αξιοποίηση των Υγειονομικών του Στρατεύματος καθώς και των ιδιωτών. Χρειάζεται υγειονομικός έλεγχος στις πύλες εισόδου από την Τουρκία και ενδεχομένως στα αεροδρόμια μας σύμφωνα με την γνώμη επιδημιολόγων και ειδικών. Πρέπει να γίνει, το συντομότερο δυνατόν, υπόμνηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας, Οικονομικών, Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη κλπ ώστε στους χώρους αυτούς να γίνεται ο βασικός υγειονομικός έλεγχος ορθώς και αδιαλείπτως. Πρέπει επίσης να εξασφαλίζονται στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία μας πλήρης επάρκεια υγειονομικού υλικού για την προστασία από τον κοροναϊό, αντιδραστήρια ανίχνευσης με PCR και με ταχεία μέθοδο, θάλαμοι αρνητικής πίεσης για νοσηλεία και κάψουλες αερομεταφοράς ασθενών.
Πρέπει ακόμα να γίνονται επιδημιολογικές έρευνες σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Για να τα καταφέρουμε όλα αυτά χρειάζεται διαρκής συστράτευση αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, παραγωγικών φορέων, εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, της διοίκησης των νοσοκομείων και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.
Πρέπει να δημιουργηθούν ανά Αντιπεριφέρεια επιτροπές που θα συγκεντρώνουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας.
Η Περιφερειακή Αρχή κωδικοποιώντας τις ελλείψεις πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία να επισκεφθεί τον Υπουργό Υγείας και τα κόμματα της Βουλής και να απαιτήσει άμεσες λύσεις. Είμαστε πολιτικό όργανο και έχουμε τη δύναμη να πιέσουμε και να καταφέρουμε πολλά αξιοποιώντας τη λαϊκή εντολή για τη διασφάλιση δωρεάν και υψηλής στάθμης δημόσιας υγείας στα νησιά, ανεξαρτήτως κόστους.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου αποφασίζει κατά πλειοψηφία:
  1. Διαμαρτύρεται έντονα για τις ελλείψεις ιατρικού, παραϊατρικού, διοικητικού και προσωπικού του ΕΚΑΒ σε υγειονομικές μονάδες των νησιών μας.
  2. Καταγγέλει τον Υπουργό Υγείας κύριο Κικίλια για την απαξίωση του να συναντήσει των χωρικό Αντιπεριφερειάρχη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Σάμο.
  3. Στηρίζει τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κύριο Βρουλή στις προσπάθειες του να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία των πυλών εισόδου.
  4. Συστήνει επιτροπές στα νησιά για την καταγραφή των προβλημάτων υγείας και την κωδικοποίηση τους.
  5. Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη μαζί με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και των εργαζομένων στον χώρο της υγείας να επισκεφθεί το Υπουργείο Υγείας και τα κόμματα της Βουλής διεκδικώντας την άμεση επίλυση των προβλημάτων στο υγειονομικό σύστημα των νησιών με στόχο τη δημιουργία ενός ειδικού νησιωτικού συστήματος υγείας στο Αιγαίο αρχιπέλαγος.


Μανώλης Ν. Κάρλας

Περιφερειακός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...