ΕΓΚΡΙΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ << ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ >>

Μια συζήτηση που αναβλήθηκε για 2η φορά με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής 

Με τον τρόπο που αφήνετε ως ΠΑ τα πράγματα να εξελίσσονται, σήμερα δεν μιλάμε για νομοσχέδιο, αλλά για νόμο του κράτους. Έναν νόμο που όλοι που συμμετείχαν στον διάλογο τον έκριναν περιβαλλοντοκτόνο και ότι επαναφέρει μια αναπτυξιακή λογική που θεωρούμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας αφού δεν είχε αποδώσει και είναι αντίθετη με τις σύγχρονες τάσεις. Έναν νόμο που κατέκριναν μεταξύ άλλων και τα καθ’ ύλη αρμόδια τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Περιβάλλοντος, Ωκεανογραφίας, Γεωγραφίας) και η ίδια η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου με ειδικό ψήφισμα.

Το ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε ως ΠΣ είναι κατά πόσο όταν μιλάμε για ιδιαίτερα σημαντικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον στα νησιά μας που πρέπει να αξιοποιηθεί και αναδειχτεί, θεωρούμε ότι:
  • Από τη μια μεριά ο νόμος διευκολύνει ή δυσκολεύει; Και η ερώτηση δεν είναι ρητορική όταν γνωρίζουμε τα φαραωνικά σχέδια για ΒΑΠΕ στο Β.Αιγαίο. Είναι συμβατοί ο κολοσσοί αυτοί και τα τεράστια χωματουργικά έργα που απαιτεί η διάνοιξη δρόμων ώστε να φτάσουν στις κορφές των βουνών μας με το Απολιθωμένο Δάσος του Σιγρίου, με το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι στη Σάμο, με το Πηλιναίο, τους λαλάδες και τον Ανάβατο στη Χίο, το Δράκανο της Ικαρίας, τη Χορταρόλιμνη της Λήμνου κλπ.
  • Από την άλλη μεριά και βλέποντας τη δική σας αδράνεια ή τον τρόπο δράσης σας σε προβλήματα όπως είναι:
    • η διαχείριση θεμάτων Πολιτικής Προστασίας που οδηγεί όχι σε διαχείριση των ρεμάτων που να εξασφαλίζει τόσο το νερό που αρχίζει να λείπει από τα νησιά μας όσο και τη μοναδική φύση για την τουριστική ανάπτυξη, αλλά σε παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν τους εργολάβους,
    • η ρύπανση ποταμών όπως ο Ευεργέτουλας είναι αποδεκτή;
    • η θανάτωση πολλών ατόμων φώκιας, ειδικά της προστατευόμενης monachus-monachus

Επαναφέρουμε την ερώτηση: θεωρούμε το φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιηθεί για την ευημερία των νησιωτών και ποιο είναι το σχέδιο για να το προστατεύσουμε.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ προτείνουμε:
  • Όπως η ΠΒΑ ενώσει τη φωνή της μαζί με όσους άλλους θεωρούν ότι ο νόμος για τον εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι περιβαλλοντοκτόνος υιοθετώντας την άποψη των ειδικών – που τυγχάνει να είναι και επιστημονικός σύμβουλος μας - όπως αυτή του Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Όπως η ΠΒΑ προχωρήσει στη σύνταξη ενός σχεδίου προστασίας και αναπτυξιακής αξιοποίησης του περιβάλλοντος της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις