ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ! ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ


Εννιά μήνες για την ακρίβεια από την ανάληψη καθηκόντων από τη Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη μετά τις εκλογές του Μαΐου 2019 και ας δούμε τι έχει αλλάξει στο Β. Αιγαίο.

Η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να αδυνατεί να κατανοήσει ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες της περιφέρειας ως αυτοδιοικητικής βαθμίδας. Ειδικά στα θέματα ανάπτυξης. Δεν συνειδητοποιεί ως φαίνεται ποιος είναι ο ρόλος της ως εκτελεστικής εξουσίας και αυτό δυστυχώς αποτυπώνεται καθημερινά στα λόγια, στα έργα και στις παραλήψεις.

Η απλή αναλογική όμως, παρά τις παραμορφωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, «υποχρεώνει» τουλάχιστον σε διαβούλευση τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, σκηνικό άγνωστο στη «εποχή Καλογήρου».

Έτσι στα δύο βασικά θέματα της χθεσινής συνεδρίασης, τη ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και τη τροποποίηση του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής, οι πιέσεις της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ έπιασαν τόπο, ώστε να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση και αποδοχή κάποιων θέσεων.

Υπήρξε ένα πρώτο νοικοκύρεμα σε ό,τι αφορά το τεχνικό πρόγραμμα. Η προηγούμενη αρχή της κας Καλογήρου είχε φρόντισε να το φορτώσει με τίτλους έργων και προϋπολογισμούς, παρόλο που γνώριζε πολύ καλά ότι ούτε επρόκειτο να τα υλοποιήσει, αλλά και καμία σχέση με κάποια αναπτυξιακή στρατηγική δεν είχαν. Είχαν όμως μεγάλη με την αρχή των πελατειακών σχέσεων.

Είναι επαρκείς οι αλλαγές αυτές; Όχι, και οι λόγοι είναι πολλοί:
  • Δεν περάσαμε σε κανένα αναπτυξιακό σχεδιασμό με στόχους και ιεραρχήσεις προτεραιοτήτων και δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και τους εκπροσώπους των πολιτών των νησιών μας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας των νησιών μας. Κάτι που ζητά εδώ και πολύ καιρό η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.
  • Δεν εξαφανίζεται ο κίνδυνος να χαθούν τα 40εκ. του ΠΔΕ και τα 150 εκ. του ΕΣΠΑ που λιμνάζουν, με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας και στις επιχειρήσεις των νησιών μας, στη νέα ύφεση που έφερε η πανδημία. Είναι αναγκαίο να υπάρξει στελέχωση της Δ/νσης Προγραμματισμού και ανάληψη της ευθύνης του σχεδιασμού και της επιχειρηματικότητας από πολιτικό πρόσωπο, ικανό να λύνει προβλήματα και να κατευθύνει την περιφερειακή μηχανή στην εκτέλεση έργου και στην απορρόφηση πόρων.
Παρόλα αυτά ψηφίσαμε τη πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, με το αίσθημα ευθύνης που διακρίνει τη μέχρι σήμερα προσπάθεια μας να μην περιοριζόμαστε σε στείρα πολιτική αντιπαράθεση, αλλά να καταθέτουμε προτάσεις με την ελπίδα να τις «κλέψουν» οι άλλοι και να γίνουν κοινός τόπος. Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες θα παρακολουθούμε Δήμους και Περιφέρεια στην εκτέλεση του προγράμματος, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η εκτέλεση των έργων προς όφελος των πολιτών και όχι ποιος θα φωτογραφηθεί δίπλα στις ταμπέλες.

Με το ίδιο σκεπτικό κάναμε κριτική στην αδυναμία της περιφερειακής αρχής να προχωρήσει στην εκτέλεση του προγράμματος που είχαμε συνδιαμορφώσει πριν έξι μήνες για τον τουριστικό κλάδο, τους επιχειρηματίες και εργαζόμενους του κλάδου των καταλυμάτων, της εστίασης, των μεταφορών, του εμπορίου και της αναψυχής και του οποίου τώρα πρότεινε την τροποποίηση.

Η απορία μας είναι:
  • με ποιο σχέδιο προχωρά;
  • ποιος το έχει εκπονήσει αφού η Π.Α. απέτυχε να βρει εμπειρογνώμονες που θα το ετοίμαζαν;
  • με ποιους έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί τα όσα έφερε προς ψήφιση, αφού δεν  υπάρχει Περιφερειακή Επιτροπή Τουρισμού που να εξασφαλίζει διαφάνεια στις διαδικασίες; Ποιοι είναι οι συνομιλητές και ποιες είναι οι θέσεις;
  • ποια μπορεί να είναι η εικόνα των νησιών μας στον έξω κόσμο αφού η ηλεκτρονική μας προβολή παραμένει σε μηδενικό επίπεδο;
  • ποιος διαχειρίζεται στα κοινωνικά δίκτυα την εικόνα αυτή;
Παρότι η κριτική μας είναι βάσιμη και επί της ουσίας - οι προτάσεις μας βρίσκονται στο τραπέζι και στο διαδίκτυο για όλους -  ψηφίσαμε θετικά με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες που προσδοκούν να υπάρξει ανάσχεση της εξαιρετικά δύσκολης μετά την πανδημία κατάστασης στον τομέα αυτό, συνοδεύοντας τη ψήφο μας με προτάσεις προσέλκυσης Ελλήνων παραθεριστών προς τα νησιά μας που η Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να υλοποιήσει διεκδικώντας απ’ την Κυβέρνηση την ειδική ρύθμιση για το μεταφορικό ισοδύναμο.

Σε θετική πορεία φαίνεται να μπαίνει το θέμα της αναζήτησης ευθυνών για την ΑΕΝΑΛ και το LESVOS SHOP. Η δικαιοσύνη και η δημόσια διοίκηση, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση φαίνεται να κινούν επιτέλους ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλαπλές οικονομικές ζημιές σε επιχειρήσεις και πρόσωπα, αλλά και απέχθεια για μελλοντικά αυτοδιοικητικά και συνεργατικά εγχειρήματα.

Επαναλάβαμε, αυτό που φωνάζουμε χρόνια τώρα, την ανάγκη να γίνει άμεσα κάθε ενέργεια που θα αποτρέψει τη παραγραφή των ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών, κάτι που με πολύ επιμέλεια επιχειρείται τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από παραλείψεις και σκόπιμες αδράνειες των προηγουμένων διοικήσεων της Περιφέρειας.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης, η «επιτυχημένη» προσπάθεια να μην συζητηθούν και πάλι οι ερωτήσεις που έχουμε υποβάλει για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την υγεία, αλλά και τις συνέπειες της εφαρμογής του περιβαλλοντοκτόνου νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ο χρόνος δεν έφτασε ή μήπως λείπει η διάθεση; Πως αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι ενώ ήταν στο συρτάρι της Περιφερειακής Αρχής ένα μήνα τώρα οι ερωτήσεις μας, δεν βρήκε τον τρόπο και το χρόνο να οργανώσει ένα έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο στο μεσοδιάστημα για τη συζήτηση τους;

Άραγε, δεν είναι σοβαρό θέμα το γεγονός ότι 7 μήνες μετά την ομόφωνη υιοθέτηση της απόφασης του ΠΣ για ενίσχυση των υγειονομικών δομών της Περιφέρειας τη στιγμή που – με το μεταναστευτικό ανοιχτό- τα νησιά μας, μικρά και μεγάλα, οφείλουν να υποδεχτούν Έλληνες και αλλοδαπούς τουρίστες, ακόμη και από τη Τουρκία; Αρκούν οι διαπιστώσεις στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα; Έτσι φαίνεται.

Την ίδια τύχη είχε και η επίκαιρη πρόταση που καταθέσαμε ώστε να συζητηθούν οι δράσεις της Περιφερειακής Αρχής προκειμένου να τεθούν προς την Κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ οι ζημιές που προκάλεσε στην ανθοφορία του ελαιώνα ο πρώιμος καύσωνας και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις.

Ένα χρόνο μετά, εμείς στην ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα εξακολουθήσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα αλλά και να προτείνουμε τρόπους επίλυσης τους με γνώμονα πάντα τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας υποστηρίζοντας πάντα ότι επίλυση των αναγκών μας απαιτεί την ενεργοποίηση όλων των πολιτών.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Μια συζήτηση που δεν έγινε για 2η φορά με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής με την σύμπνοια των άλλων παρατάξεων που δεν μπορούν τα δύσκολα. 

Πριν από ένα μήνα καταθέσαμε μια ερώτηση μας με στόχο την συντεταγμένη ενεργοποίηση της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που προκαλεί το shut down λόγω της πανδημίας. Είχαν προηγηθεί και άλλες προτάσεις που δεν είχαν ληφθεί υπόψη. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους -που από τις δημόσιες τους αντιδράσεις είναι όλοι δυσαρεστημένοι- η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι οι επιτροπές αυτές πρέπει να συσταθούν έστω και στο και 5’.

Προτείναμε τη σύσταση των επιτροπών αυτών αντί μιας γενικής συζήτησης στην ολομέλεια του ΠΣ για δύο κυρίως λόγους:
  • Δεν έχει κανένα νόημα μια γενικόλογη συζήτηση στο ΠΣ χωρίς εντατική προετοιμασία ανά θέμα και γραπτές προτάσεις, αφού το ΠΣ για να αποφασίσει χρειάζεται συγκεκριμένο κείμενο. Δυστυχώς η μη λειτουργία της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης που θα είχε αυτόν το ρόλο αφήνει κενό.
  • Η σύσταση των επιτροπών που προτείναμε θα έχουν το ρόλο εκτός από την επεξεργασία των αρχικών προτάσεων, να παρακολουθούν την υλοποίηση των όσων αποφασιστούν και να παρεμβαίνουν διαρκώς με νέες προτάσεις, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στο ΠΣ.

Ακολουθεί η αρχική πρόταση που κατατέθηκε στις 27 Απριλίου και δεν συζητήθηκε στο ΠΣ στις 29/4.


Κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, με δημόσιες τοποθετήσεις μας εντός και εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο γεγονός ότι απουσιάζουν από τον δημόσιο διάλογο, αλλά και τη θεματολογία του Περιφερειακού Συμβουλίου οι συζητήσεις για την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας και το αν αξιοποιούνται και πως οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι που βρίσκονται στα ταμεία της Περιφέρειας.

Πρόσφατα εξ αιτίας της επερχόμενης οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας από τον κορωναϊό, τοποθετηθήκαμε για την ανάγκη να γίνει συζήτηση για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό, τον τομέα που θα θιγεί περισσότερο από κάθε άλλο τομέα της οικονομίας. Μάλιστα για το θέμα αυτό σας καταθέσαμε προτάσεις τις οποίες, αφού εμπλουτίσαμε μέσα από τις επαφές μας με τους φορείς του τουρισμού, επανακαταθέτουμε.

Με έκπληξη μας διαπιστώνουμε ότι στην ημερήσια διάταξη του ερχόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έχετε προβλέψει μια τέτοια συζήτηση έτσι ώστε να διαμορφώσουμε τόσο τις προτάσεις που πρέπει να υποβάλουμε στη Κυβέρνηση, όσο και το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας για το σκοπό αυτό.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί προτείνουμε:

Α) Να συσταθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 29.4.2020 γνωμοδοτικές επιτροπές σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 164 του ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης «Πρόγραμμα Καλλικράτης», όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 97 του ν.4555/18 για τα θέματα τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης, αγροδιατροφής και επιχειρηματικότητας εν γένει, και απασχόλησης. Οι Επιτροπές αυτές που αποτελούνται από εκπροσώπους των περιφερειακών παρατάξεων, εκπροσώπους των επαγγελματικών τάξεων και υπηρεσιακούς παράγοντες θα πρέπει να κληθούν να υποβάλουν εντός 10ημέρου προτάσεις προς το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα αφορούν τόσο προτάσεις προς τη κυβέρνηση όσο και προτάσεις δράσης της περιφερειακής αρχής. Προκειμένου να συγκληθεί Περιφερειακό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό για να συζητήσει επ’ αυτών και να πάρει αποφάσεις για την στήριξη της κοινωνίας των νησιών μας
Οι επιτροπές αυτές θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά τη παράδοση του αρχικού πορίσματος, ώστε να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να εμπλουτίζουν τις προτάσεις τους ανάλογα, ενώ θα παρακολουθούν και την υλοποίηση των δράσεων.

Β) Να ενεργοποιηθεί η διάταξη του άρθρου 93 του Ν.4555/18 που προβλέπει ότι «Οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες δύνανται να συγκαλούν τους περιφερειακούς συμβούλους της οικείας περιφερειακής ενότητας και να διαβουλεύονται επί των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους σύμφωνα με την παράγραφο αυτή, καθώς και για κάθε άλλο θέμα που αφορά την οικεία περιφερειακή ενότητα.». Μέσα από αυτό το άτυπο όργανο στο οποίο ανάλογα με την θεματολογία μπορούν να καλούνται εκπρόσωποι των ΟΤΑ και των φορέων, θα εξειδικεύσει τα μέτρα ανά ΠΕ και θα παρακολουθεί την υλοποίηση τους.


Για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στο Βόρειο Αιγαίο

Γ.Αργυρουδη, Μ.Κάρλας, Μ.Νικολάρα, Γ.Σπιλάνης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ


Κύριε Αντιπεριφερειάρχη

Ο καύσωνας που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρας και του Βόρειου Αιγαίου Μάιο μήνα, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στους ελαιοπαραγωγούς για την επίπτωση του στη φετινή σοδειά , καθώς συνέπεσε με την περίοδο ανθοφορίας ή και στην καρπόδεση σε κάποιες περιπτώσεις των ελαιοδένδρων. Οι ανησυχίες των καλλιεργητών εντείνονται μάλιστα από την κακή παραγωγή των δύο προηγούμενων χρόνων εξαιτίας της δακοπροσβολής αλλά και καιρικών φαινομένων, που επέφερε σημαντικότατη μείωση στο εισόδημά τους.

Ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας η ανησυχία αυτή προκαλεί συσκέψεις με αντικείμενο την δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων αφού πρώτα γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι

Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί για τρίτη συνεχή χρονιά οι αγρότες της Λέσβου κυρίως αλλά και της Σάμου και της Χίου να αντέξουν τη μείωση του εισοδήματός τους, ιδιαίτερα σε μία χρονιά που εξαιτίας του κορονοϊού βλέπουν οι περισσότεροι να πλήττονται και οι άλλες πηγές εισοδήματος τους.

Στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρούμε πως είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσουν άμεσα έλεγχοι και να βρεθεί τρόπος αποζημίωσής τους είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από άλλα προγράμματα του Υπουργείου. Παρακαλώ να μας γνωρίσετε αν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες από σας ή από την αρμόδια Διεύθυνση και τι σκοπεύετε να πράξετε.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ << ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ >>

Μια συζήτηση που αναβλήθηκε για 2η φορά με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής 

Με τον τρόπο που αφήνετε ως ΠΑ τα πράγματα να εξελίσσονται, σήμερα δεν μιλάμε για νομοσχέδιο, αλλά για νόμο του κράτους. Έναν νόμο που όλοι που συμμετείχαν στον διάλογο τον έκριναν περιβαλλοντοκτόνο και ότι επαναφέρει μια αναπτυξιακή λογική που θεωρούμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας αφού δεν είχε αποδώσει και είναι αντίθετη με τις σύγχρονες τάσεις. Έναν νόμο που κατέκριναν μεταξύ άλλων και τα καθ’ ύλη αρμόδια τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Περιβάλλοντος, Ωκεανογραφίας, Γεωγραφίας) και η ίδια η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου με ειδικό ψήφισμα.

Το ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε ως ΠΣ είναι κατά πόσο όταν μιλάμε για ιδιαίτερα σημαντικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον στα νησιά μας που πρέπει να αξιοποιηθεί και αναδειχτεί, θεωρούμε ότι:
  • Από τη μια μεριά ο νόμος διευκολύνει ή δυσκολεύει; Και η ερώτηση δεν είναι ρητορική όταν γνωρίζουμε τα φαραωνικά σχέδια για ΒΑΠΕ στο Β.Αιγαίο. Είναι συμβατοί ο κολοσσοί αυτοί και τα τεράστια χωματουργικά έργα που απαιτεί η διάνοιξη δρόμων ώστε να φτάσουν στις κορφές των βουνών μας με το Απολιθωμένο Δάσος του Σιγρίου, με το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι στη Σάμο, με το Πηλιναίο, τους λαλάδες και τον Ανάβατο στη Χίο, το Δράκανο της Ικαρίας, τη Χορταρόλιμνη της Λήμνου κλπ.
  • Από την άλλη μεριά και βλέποντας τη δική σας αδράνεια ή τον τρόπο δράσης σας σε προβλήματα όπως είναι:
    • η διαχείριση θεμάτων Πολιτικής Προστασίας που οδηγεί όχι σε διαχείριση των ρεμάτων που να εξασφαλίζει τόσο το νερό που αρχίζει να λείπει από τα νησιά μας όσο και τη μοναδική φύση για την τουριστική ανάπτυξη, αλλά σε παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν τους εργολάβους,
    • η ρύπανση ποταμών όπως ο Ευεργέτουλας είναι αποδεκτή;
    • η θανάτωση πολλών ατόμων φώκιας, ειδικά της προστατευόμενης monachus-monachus

Επαναφέρουμε την ερώτηση: θεωρούμε το φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιηθεί για την ευημερία των νησιωτών και ποιο είναι το σχέδιο για να το προστατεύσουμε.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ προτείνουμε:
  • Όπως η ΠΒΑ ενώσει τη φωνή της μαζί με όσους άλλους θεωρούν ότι ο νόμος για τον εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι περιβαλλοντοκτόνος υιοθετώντας την άποψη των ειδικών – που τυγχάνει να είναι και επιστημονικός σύμβουλος μας - όπως αυτή του Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Όπως η ΠΒΑ προχωρήσει στη σύνταξη ενός σχεδίου προστασίας και αναπτυξιακής αξιοποίησης του περιβάλλοντος της.

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ Β.ΑΙΓΑΙΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΠΟΧΗ


Το θέμα της Δημόσιας Υγείας και του συστήματος δημόσιας παροχής υγείας συζητήθηκε πριν 7 μήνες στη Χίο. Αφού το ΠΣ διαπίστωσε τα προβλήματα που υπάρχουν σε ότι αφορά προσωπικό, και εξοπλισμό, αποφάσισε να δώσει εντολή στη Περιφερειακή Αρχή να κινηθεί σε δύο άξονες:
  • Ο πρώτος αφορούσε τα αιτήματα προς τη κεντρική κυβέρνηση που είναι η κύρια αρμόδια για να αντιμετωπίσει προβλήματα που σχετίζονται με τη στελέχωση των δομών υγείας, την συμπλήρωση και ανανέωση του εξοπλισμού, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και τη διασύνδεση των νησιωτικών μονάδων με μεγάλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, την ανάγκη για ειδικές παρεμβάσεις για τους μετανάστες κλπ
  • Ο δεύτερος αφορούσε την ίδια τη Περιφέρεια που θα πρέπει να εργαστεί για απορρόφηση των χρημάτων του ΕΣΠΑ αλλά και για το σχεδιασμό ενός ειδικού συστήματος υγείας για την νησιωτική Ελλάδα.
Από τη περίοδο εκείνη μέχρι σήμερα, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά με την έλευση της πανδημίας η κατάσταση έγινε ακόμη περισσότερο επισφαλής στο διπλό μέτωπο της υγείας του μόνιμου πληθυσμού αλλά και αυτής των προσφύγων. Αντί για μόνιμες λύσεις που είχε το ΠΣ αιτηθεί ειδικά σε ότι αφορά στη στελέχωση της δευτεροβάθμιας υγείας στα 5 νοσοκομεία των νησιών και στη δημιουργία μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας στα ΚΥΤ είδαμε μόνο έκτακτες «ενισχύσεις» με χρηματοδοτήσεις και σε υλικό που μπορεί να είναι υποβοηθητικές για την ανακούφιση έκτακτων αναγκών χωρίς όμως να αγγίζουν την ουσία του προβλήματος. Ουσία που επανέρχεται ξανά με ένταση ειδικά μέσα από την ανάγκη για προσαρμογή στην μετά πανδημία εποχή και ειδικά την προσπάθεια να πάρουν τα νησιά του Β.Αιγαίου ένα κομμάτι από τη μικρή τουριστική πίτα.

Μεταξύ άλλων θεμάτων που οφείλουν να αντιμετωπιστούν τώρα είναι:
  • Πως τα νησιά της Περιφέρειας έχουν χαρακτηριστεί 2ου και 3ου βαθμού επικινδυνότητας λόγω των υγειονομικών τους υποδομών, θα θωρακιστούν χωρίς ουσιαστικές ενισχύσεις, κυρίως στα 5 νησιά που έχουν νοσοκομείο, ώστε να είναι εφικτή τόσο η ασφαλής διάγνωση όσο και η διαχείριση κρουσμάτων; Τι θα γίνει με τα μικρά νησιά της Περιφέρειας όπου υπάρχουν 1 έως 2 άτομα για τη λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου και είναι αδύνατον να υποστηρίξει τουριστικές επιχειρήσεις για το όποιο πρόβλημα υπάρξει.
  • Πως θα λειτουργήσουν τα νησιά ως πύλες εισόδου είτε από χώρες της ΕΕ εφόσον διατηρηθούν κάποιες πτήσεις charter αλλά κυρίως αν ανοίξουν τα σύνορα με την Τουρκία; Γνωρίζουμε ότι οι εγκαταστάσεις των πυλών εισόδου είναι περιορισμένες και ειδικά των λιμανιών εντελώς ανεπαρκείς για την οργάνωση ουσιαστικών ελέγχων και βέβαια με ποιο ειδικά εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό. Ήδη οι διαμαρτυρίες των αρμοδίων έχουν εκφραστεί δημόσια
Επιπλέον παραμένει το πρόβλημα του ελέγχου τόσο των νέων προσφύγων που εξακολουθούν να φτάνουν, έστω και σε μικρούς αριθμούς, αλλά και ο έλεγχος των προσφύγων που παραμένουν αφού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τους εγκαταλείψει στα νησιά μέχρι να αποδεχτούμε τις κλειστές δομές-φυλακές που έχουν αποφασίσει, που μεγαλώνουν ή μικραίνουν ανάλογα με τις δικές μας αντιδράσεις στα νησιά. Μια πολιτική που αλλάζει διαρκώς περιεχόμενο και μέτρα, αλλά όχι στόχο.

Την έλλειψη της κυβερνητικής δράσης προσπάθησε να καλύψει η Περιφέρεια με τη δημιουργία «μονάδων» ελέγχου μετακινούμενων μεταναστών, αλλά αυτή η δράση εκτός από ότι ήταν μια ασπιρίνη για την αντιμετώπιση μιας πληγής που έχει κακοφορμίσει εξ αιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να μετακινήσει τους μετανάστες εκτός των νησιών, αλλά δείχνει και τα όρια της όπως φάνηκε από τη δήλωση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη.  Ως επιβεβαίωση της κυβερνητικής ηθελημένης αδράνειας είναι και η πραγματοποίηση εγκαινίων δομής παροχής υγείας στο ΚΥΤ της Μόριας που δημιούργησε η Ύπατη Αρμοστεία από τον Υπουργό Μετανάστευσης. Αντίθετα ο Υπουργός Υγείας παραμένει άφαντος.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι το υγειονομικό δυναμικό έχει ενισχυθεί ώστε να υπάρξει τουριστική ζήτηση κυρίως από το εξωτερικό δεν υπάρχει καμία σχετική κίνηση. Για το λόγο αυτό επανερχόμαστε στο θέμα και ζητάμε από την Περιφερειακή Αρχή να πιέσει έντονα τη πολιτική ηγεσία για ουσιαστικές παρεμβάσεις.

ΘΕΡΜΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΥΕΞΙΑΣ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ



Την Δευτέρα οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας Γιάννη Σπιλάνη, μια πολύ σημαντική διαδικτυακή συζήτηση για τον Θερμαλισμό και του Τουρισμό Ευεξίας με εισηγητές τους εμπειρογνώμονες και μέλη της Επιτροπής κ. Ζήση Αγγελίδη, Σύμβουλο Παγκόσμιας Οργάνωσης Θερμαλισμού-Τουρισμού και  κ. Αντώνη Χατζηδιαμαντή, Σύμβουλο Ανάπτυξης επιχειρήσεων και ΟΤΑ και τη συμμετοχή μελών της επιτροπής, Δημάρχων και Αντιδημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ενημέρωσε αρχικά για την πρόοδο των εργασιών της Επιτροπής και την πορεία των αδειοδοτήσεων, τόσο από τις δημοτικές αρχές ως ιδιοκτήτες, όσο και από τη πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού, ως αρμόδια αρχή. Υπογράμμισε ότι στόχος της Επιτροπής είναι αρχικά να υποστηρίξει όπου χρειάζεται τους ιδιοκτήτες των πηγών να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης και αξιοποιώντας πόρους της τρέχουσας περιόδου, να πραγματοποιήσουν μια πρώτη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, προκειμένου να λειτουργήσουν άμεσα. Κυρίως όμως να οδηγήσει στην ωρίμανση ενός σχέδιο ανάπτυξης του Θερμαλισμού και του Τουρισμού Ευεξίας στο Β. Αιγαίο, το οποίο να ενταχθεί στο υπό σχεδίαση ΕΣΠΑ, με τη μορφή των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ).

Ο κ. Ζήσης Αγγελίδης εστίασε στο γεγονός ότι η ανάπτυξη του θερμαλισμού δεν είναι απλά θέμα εγκαταστάσεων, αλλά ουσιαστικής κινητοποίησης της κοινότητας γύρω από αυτό τον πόρο, αξιοποιώντας τη μακραίωνα ιστορία του θερμαλισμού, συμβάλλοντας στην υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον των περιοχών που διαθέτουν τους πόρους αυτούς. Αυτό θα δημιουργήσει ένα σύστημα θερμαλισμού-τουρισμού με την ανάπτυξη μιας διαφορετικής μορφής δραστηριοτήτων και συνεργιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Υπογράμμισε ότι το Β. Αιγαίο είναι μία από τις τρεις ελληνικές Περιφέρειες (μαζί με την Κεντρική Μακεδονία και την Στερεά Ελλάδα) που έχουν σημαντικό θερμαλιστικό απόθεμα και επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλες πηγές με διαφορετικά χαρακτηριστικά, εκτός από τις 14 καταγεγραμμένες από το Υπ. Τουρισμού που βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης, γεγονός που εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες ανάπτυξης. Επεσήμανε στις δυνατότητες που δίνουν οι πρακτικές σε παγκόσμιο επίπεδο που υπερβαίνουν τις παραδοσιακές μορφές θεραπείας, τονίζοντας ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμη και τη θάλασσα, με τη δημιουργία Κέντρων Αναζωογόνησης. Και τέλος αναφέρθηκε στην δυνατότητα ίδρυσης Σχολής Θερμαλισμού στο Β. Αιγαίο για να εκπαιδεύσει την τοπική κοινωνία προς τη κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής ξεκίνησε την τοποθέτηση του εστιάζοντας στην υποχρέωση που έχουν οι Δήμοι για υποβολή σχεδίου αξιοποίησης της περιουσίας τους και στην έλλειψη τεχνικής και διοικητικής επάρκειας που έχουν για να το υλοποιήσουν. Υπογράμμισε ότι η θεσμοθέτηση αναπτυξιακών οργανισμών στην αυτοδιοίκηση και η δέσμευση τουλάχιστον 5% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για ολοκληρωμένες δράσεις προερχόμενες από τοπικές πρωτοβουλίες ενισχύουν αυτή τη δυνατότητα σε συνδυασμό ότι έχει ήδη εκπονηθεί προμελέτη για τον Θερμαλισμό και του Τουρισμό Ευεξίας στη ΠΒΑ, που όμως χρειάζεται επικαιροποίηση. Επεσήμανε την ανάγκη εκπόνησης ενός «οδικού χάρτη» που θα περιλαμβάνει όλα τα βήματα που απαιτούνται για να εκπονηθεί ένα σχέδιο ΟΧΕ και την αναγκαιότητα να ξεκινήσουν δράσεις ωρίμανσης των προαπαιτούμενων μελετών και δράσεων αξιοποιώντας υπάρχοντες πόρους.

Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση με τους συμμετέχοντες για τους λόγοι που έχουν εμποδίσει την μέχρι σήμερα αξιοποίηση των πηγών, αλλά και για τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται μέσα από τη στροφή που παρουσιάζεται παγκοσμίως σε θέματα υγείας, υγιεινής διατροφής, άσκησης και δραστηριοτήτων υπαίθρου, αξιοποίησης των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων και τις ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώνει αυτό. Τόνισαν την αξία τέτοιων συναντήσεων και την αναγκαιότητα συνεχούς και ουσιαστικής συζήτησης προκειμένου να αξιοποιηθεί η ευκαιρία αυτή ανάπτυξης.

Συνοψίζοντας ο κ. Σπιλάνης δεσμεύθηκε για τη άμεση σύγκλιση της Επιτροπής προκειμένου να συζητήσει και να υποβάλει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα ξεκάθαρο σχέδιο δράσης για τα απαραίτητα βήματα ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αξιοποίηση αυτού του σημαντικού πυλώνα ανάπτυξης για το Β. Αιγαίο και υποσχέθηκε ότι η συζήτηση αυτή θα έχει και συνέχεια.

Η συζήτηση καταγράφηκε και βρίσκεται αναρτημένη στο Facebook https://www.facebook.com/113398356682040/videos/523467001655282/ 
και στο YouTube
https://youtu.be/VmbrAwvsjA0
για όποιον θα ήθελε να την παρακολουθήσει.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΒΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ


Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας είναι ήδη εδώ. Η οικονομική δραστηριότητα ξεκινά πολύ μουδιασμένα. Η επιβίωση των επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων είναι το ερώτημα. Ενώ και οι αριθμοί των ανέργων έχουν πάρει την ανηφόρα στο Βόρειο Αιγαίο.

Και ενώ η ανάγκη για ενεργή υποστήριξη γίνεται όλο και πιο επιτακτική, η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει με τους ίδιους «χαλαρούς ρυθμούς» όπως πάντα. Ασχολούμενη με την επικοινωνία παρά με την ουσία των προβλημάτων. Μόνο από τους αριθμούς ανέργων του Μαρτίου και τις απολεσθείσες θέσεις εργασίας του Απριλίου στη Περιφέρεια (σύμφωνα με τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ»), αντιλαμβάνεται κανείς πως το νέο κοινωνινο-οικονομικό τσουνάμι είναι ήδη εδώ. Και ενώ θα περίμενε πως όλος ο μηχανισμός της Π. Β. Αιγαίου να είχε μπει σε εγρήγορση για να μειώσει τις ζημιές και να σχεδιάσει ένα διαφορετικό αύριο, τίποτα δεν βλέπουμε να κινείται. Με δεδομένο δε ότι η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των οικονομικών επιπτώσεων στα νησιά μας με τα χρήματα που διαχειρίζεται και τις αρμοδιότητες της, δίνοντας στήριξη στους αδύναμους.

Αυτό ήταν το μήνυμα της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ που δόθηκε τη Παρασκευή

Ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Σπιλάνης έδωσε έμφαση στη πρόταση που κατέθεσαν στα τέλη του Απριλίου για τη άμεση δημιουργία επιτροπών του Περιφερειακού Συμβουλίου για θέματα επιχειρηματικότητας, αγροτικής παραγωγικής, αγροδιατροφής, τουρισμού και απασχόλησης με συμμετοχή περιφερειακών συμβούλων όλων των παρατάξεων, των αντίστοιχων φορέων, εμπειρογνωμόνων και υπηρεσιακών παραγόντων και με στόχο την υποβολή βιώσιμων προτάσεων στήριξης των κλάδων που πλήττονται.

Η Περιφερειακή Αρχή, συνεπικουρούμενη και από άλλες παρατάξεις, δήλωσαν «ανέτοιμες για συζήτηση» και το παρέπεμψαν- όπως φαίνεται από την ησυχία που επικρατεί- στις καλένδες.

Για το λόγο αυτό, η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ αποφάσισε να καλέσει ανοιχτά, Επιμελητήρια, Φορείς Τουρισμού, Φορείς κοινωνικής Οικονομίας, Συνεταιρισμούς, συλλόγους, Εργατικά Κέντρα κ.α., σε κλαδικές συζητήσεις πάνω στους 5 άξονες, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και να δημιουργηθούν προτάσεις που να μεταφερθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ανακοίνωσε δε ότι επόμενες μέρες θα υπάρξουν στοχευμένες προσκλήσεις για θεματικές τηλεσυσκέψεις.

Το πρότυπο άλλωστε της Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας, που ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, μας δείχνει το δρόμο. Εκεί ήδη έχουν γίνει ενθαρρυντικά βήματα ενεργοποιώντας τους φορείς. Ο στόχος να λειτουργήσουν από φέτος όσες περισσότερες πηγές γίνεται με άδεια και να προετοιμαστεί ένα σχέδιο για την αναβαθμισμένη λειτουργία όλων, παράλληλα με τη κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να αναπτυχθεί ο θερμαλισμός και ο τουρισμός ευεξίας φαίνεται να προχωρά.

Η Μαρία Νικολάρα εστίασε στην ανάγκη να προχωρήσουν έργα αναπτυξιακά και εντάσεως απασχόλησης, έργα και δράσεις για την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον τον πρωτογενή τομέα και τη στήριξή του, την μεταποίηση, την κοινωνική πολιτική, ως αποτελεσματικά εργαλεία στην Covit-19 εποχή. Υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί κάθε πόρος και να διεκδικηθούν πρόσθετοι, προκειμένου να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις των νησιών μας, που είναι και η πλειονότητα στα νησιά μας, η επιχειρηματικότητα των νέων, ο αγροτικός κόσμος, οι δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας και στήριξης των χαμηλόμισθων. Κάλεσε επίσης την Π.Α να φροντίσει δράσεις κοινωνικής πολιτικής που «να παρέχουν στήριξη με αξιοπρέπεια, μακριά από την πελατειακή λογική της σακούλας τροφίμων».

Αναφέρθηκε στο κίνδυνο να χαθούν πολλά χρήματα από έργα που μένουν στάσιμα εξ αιτίας της προχειρότητας και του «χαϊδέματος αυτιών για υφαρπαγή ψήφων», με αποτέλεσμα τα δύο τρίτα των ενταγμένων έργων να μην έχουν απορρόφηση, γιατί δεν υπήρχε καμία προετοιμασία πριν ενταχθούν. Παράλληλα αγνοείται η τύχη δράσεων που είχαν ανακοινωθεί, με πομπώδη τρόπο από τη προηγούμενη περιφερειακή αρχή, για την ανάδειξη τοπικών προϊόντων του Β. Αιγαίου ή για επίλυση προβλημάτων του πρωτογενή τομέα και παραμένουν ανενεργές γιατί δεν φρόντισαν καν την σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων ή άλλων που ολοκληρώθηκαν μεν αλλά κανείς δεν ξανάκουσε γι’ αυτές, γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να ενεργοποιήσει μηχανισμούς αξιοποίησης τους.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζητάει επιτακτικά άλλη μια φορά να υπάρξει πλήρης επαναξιολόγηση όλων των ενταγμένων έργων με βάση κριτήρια όπως:
  • συγκεκριμένοι αναπτυξιακοί στόχοι,
  • ωριμότητα και
  • συμβολή στη δημιουργία απασχόλησης
γιατί κάθε ευρώ είναι πολύτιμο και πρέπει να αξιοποιείται σωστά.

Η Γιούλα Αργυρούδη επικεντρώθηκε στα θέματα περιβάλλοντος. Υπογράμμισε τους κινδύνους από την εφαρμογή του νέου περιβαλλοντικού νόμου και ειδικά στις προστατευόμενες περιοχές Natura, ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τα νησιά μας. Αναφέρθηκε επίσης στην αδυναμία της Περιφέρεια στην εκτέλεση έργων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού και τη προστασία από πλημμύρες, αφού χάνονται προθεσμίες και δεν εντάσσονται έργα και επεσήμανε τις επιπτώσεις στο μέλλον.

Ο Μανώλης Κάρλας εστίασε τη παρέμβαση του στα θέματα υγείας που έχουν ειδική βαρύτητα τη περίοδο που ζούμε. Τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται συζητήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να λαμβάνονται αποφάσεις και η Περιφερειακή Αρχή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Περιφέρειας, να μην ασχολείται για την υλοποίηση τους.

Ο Γ. Σπιλάνης έκλεισε τη συνέντευξη αναγγέλλοντας την έναρξη πρωτοβουλίας της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ. Σε συνεργασία με τους άμεσα ενδιαφερόμενους ανήγγειλε σειρά συζητήσεων για την επόμενη μέρα αρχικά στον τουρισμό με στόχο την συνδιαμόρφωση πλαισίου πολιτικών και προτάσεων για κατάθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί όπως είπε δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΡΓΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Προς τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κουφέλο

                                                                                                                       Μυτιλήνη, 4/5/2020
Αγαπητέ Συνάδελφε,

Στη πρόσφατη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την προγραμματική σύμβαση της ΠΒΑ με το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ σε ότι αφορά την ταυτοποίηση του λεσβιακού γλυκάνισου, η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ υπέβαλε την ερώτηση σχετικά με προηγούμενη μελέτη που η κα Καλογήρου είχε αναθέσει στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και αφορούσε σειρά αυτοφυών αρωματικών φυτών και σπόρων, μεταξύ των οποίων τον γλυκάνισο, τα συμπεράσματα της, τον βαθμό αξιοποίησης της και τη συσχέτιση της με τη παρούσα μελέτη.
Η απάντηση που πήραμε είναι ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι αναρτημένα, χωρίς καμία επιπλέον διευκρίνιση.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ρωτάμε:
  • Αν ολοκληρώθηκε και παραλήφθηκε η προηγούμενη μελέτη. Εφόσον αυτό έγινε θα θέλαμε να μας δοθούν οι σχετικές εκθέσεις καθώς και τα έγγραφα σχετικά με την παραλαβή της
  • Εφόσον ολοκληρώθηκε η μελέτη, πως έχει αξιοποιηθεί από την υπηρεσία μέχρι τώρα και πως σκέφτεται να την αξιοποιήσει στο μέλλον
  • Ειδικά σε ότι αφορά τον γλυκάνισο, τι συμπεράσματα έχουν εξαχθεί από τη προηγούμενη μελέτη και πως αυτά τα συμπεράσματα θα αξιοποιηθούν στη νέα μελέτη ή απ’ευθείας από τους παραγωγούς γλυκάνισου και ούζου των νησιών μας (αφού αφορούσε τον γλυκάνισο όλων των νησιών)
Τέλος ζητάμε ενημέρωση για τις μελέτες που έχει αναθέσει η ΓΔ Αγροτικής Ανάπτυξης τη προηγούμενη περίοδο και πως έχουν αξιοποιηθεί τα αποτελέσματα τους

Για ερωτώντες περιφερειακοί σύμβουλοι
Γ.Σπιλάνης, Γ.Αργυρούδη, Μ.Κάρλας, Μ. Νικολάρα

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΩΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ;


Καταγράφουμε τις μέρες να περνούν και τη περιφερειακή αρχή να συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα σε ότι αφορά στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης εξ αιτίας της που έχει ξεκινήσει εξ αιτίας της πανδημίας με αποτέλεσμα οι φορείς να στέλνουν τις προτάσεις τους στο πρωθυπουργικό γραφείο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Όπως διαπιστώσαμε όλοι, τόσο με τα θέματα του προηγούμενου ΠΣ όσο και με θέματα του αυριανού, αυτή η πρακτική συνεχίζεται. Για το λόγο αυτό ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στείλαμε επιστολή προς όλους τους περιφερειακούς συμβούλους αύριο προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης πρόταση για σύσταση επιτροπών που θα επεξεργαστούν τις προτάσεις των φορέων και θα ζητήσουμε να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης. Και εκεί ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του.


Κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, με δημόσιες τοποθετήσεις μας εντός και εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο γεγονός ότι απουσιάζουν από τον δημόσιο διάλογο, αλλά και τη θεματολογία του Περιφερειακού Συμβουλίου οι συζητήσεις για την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας και το αν αξιοποιούνται και πως οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι που βρίσκονται στα ταμεία της Περιφέρειας.

Πρόσφατα εξ αιτίας της επερχόμενης οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας από τον κορωναϊό, τοποθετηθήκαμε για την ανάγκη να γίνει συζήτηση για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό, τον τομέα που θα θιγεί περισσότερο από κάθε άλλο τομέα της οικονομίας. Μάλιστα για το θέμα αυτό σας καταθέσαμε προτάσεις τις οποίες, αφού εμπλουτίσαμε μέσα από τις επαφές μας με τους φορείς του τουρισμού, επανακαταθέτουμε.

Με έκπληξη μας διαπιστώνουμε ότι στην ημερήσια διάταξη του ερχόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έχετε προβλέψει μια τέτοια συζήτηση έτσι ώστε να διαμορφώσουμε τόσο τις προτάσεις που πρέπει να υποβάλουμε στη Κυβέρνηση, όσο και το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας για το σκοπό αυτό.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί προτείνουμε:

Α) Να συσταθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 29.4.2020 γνωμοδοτικές επιτροπές σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 164 του ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης «Πρόγραμμα Καλλικράτης», όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 97 του ν.4555/18 για τα θέματα τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης, αγροδιατροφής και επιχειρηματικότητας εν γένει, και απασχόλησης. Οι Επιτροπές αυτές που αποτελούνται από εκπροσώπους των περιφερειακών παρατάξεων, εκπροσώπους των επαγγελματικών τάξεων και υπηρεσιακούς παράγοντες θα πρέπει να κληθούν να υποβάλουν εντός 10ημέρου προτάσεις προς το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα αφορούν τόσο προτάσεις προς τη κυβέρνηση όσο και προτάσεις δράσης της περιφερειακής αρχής. Προκειμένου να συγκληθεί Περιφερειακό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό για να συζητήσει επ’ αυτών και να πάρει αποφάσεις για την στήριξη της κοινωνίας των νησιών μας
Οι επιτροπές αυτές θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά τη παράδοση του αρχικού πορίσματος, ώστε να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να εμπλουτίζουν τις προτάσεις τους ανάλογα, ενώ θα παρακολουθούν και την υλοποίηση των δράσεων.

Β) Να ενεργοποιηθεί η διάταξη του άρθρου 93 του Ν.4555/18 που προβλέπει ότι «Οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες δύνανται να συγκαλούν τους περιφερειακούς συμβούλους της οικείας περιφερειακής ενότητας και να διαβουλεύονται επί των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους σύμφωνα με την παράγραφο αυτή, καθώς και για κάθε άλλο θέμα που αφορά την οικεία περιφερειακή ενότητα.». Μέσα από αυτό το άτυπο όργανο στο οποίο ανάλογα με την θεματολογία μπορούν να καλούνται εκπρόσωποι των ΟΤΑ και των φορέων, θα εξειδικεύσει τα μέτρα ανά ΠΕ και θα παρακολουθεί την υλοποίηση τους.


Για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στο Βόρειο Αιγαίο

Γ.Αργυρουδη, Μ.Κάρλας, Μ.Νικολάρα, Γ.Σπιλάνης

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...