ΑΓΝΟΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΟ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΙ ΒΕΡΜΠΑΛΙΣΜΟΙ ΑΝΕΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ


Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ απόλυτα συνεπής με τις προεκλογικές και μετεκλογικές δηλώσεις της- ότι θα συμβάλει με τις δυνάμεις της για τα προβλήματα που χρονίζουν- παρουσίασε έγκαιρα, χωρίς αιφνιδιασμούς, προτάσεις για επεξεργασία, όμως για άλλη μια φορά βρήκε την πόρτα κλειστή. Στον κόσμο της αριστείας που ζούμε, είναι προβληματικό και μεμπτό, από ότι φαίνεται,  να έχεις επεξεργαστεί και να καταθέτεις τεκμηριωμένες προτάσεις.

Είναι πραγματικά απογοητευτικό όχι μόνο μην να έχουν θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις όλοι εκείνοι που λόγω θέσης όφειλαν να έχουν, αλλά να μην «προλαβαίνουν» καν να επεξεργαστούν ακόμα και την έτοιμη τροφή. Τους περισσεύει όμως ο επαναστατικός βερμπαλισμός. Αυτά συμβαίνουν σε όποιους συγχρωτίζονται με …μόνιμους επαναστάτες. Δηλώνουν με πολύ αυτοπεποίθηση δημόσια ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την ανάπτυξη. Όταν η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν απορροφηθεί σημαντικά κονδύλια, όπως 7 εκατ.€ στον τακτικό προϋπολογισμό, 38εκ € ταμειακά υπόλοιπα  στο ΠΔΕ από Εθνικούς Πόρους (κατά δήλωση του κ. Βαλσαμίδη, που υπερηφανεύτηκε για την …. αναποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης Καλογήρου) και 200 εκ. € που παραμένουν στα αζήτητα από το ΕΣΠΑ, όπως επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά και στη πρόσφατη επίσκεψη των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Περιφέρεια.

Ποσά που κινδυνεύουν να χαθούν, σύμφωνα με την «απειλή» του Πρωθυπουργού στη πρόσφατη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες, όταν μίλησε για την ανάγκη για αποτελεσματικότητα και έργο. Αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Είναι καιρός να εμπεδώσουμε ότι ανάπτυξη δεν είναι να μοιράζεις χρήματα στην εκλογική σου πελατεία, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς πολλές-πολλές διαδικασίες. Οι πρακτικές αυτές μας έχουν οδηγήσει όχι μόνο σε πτώχευση της χώρας ολόκληρης, αλλά ειδικά ως Περιφέρεια κυριολεκτικά στον πάτο της ΕΕ από πλευράς ανταγωνιστικότητας, παραγωγής, απασχόλησης και εισοδήματος.
Δεν μπορούμε πια να συνεχίζουμε να σφυρίζουμε …..επαναστατικά τραγούδια, ούτε να κρυβόμαστε πίσω από το μεταναστευτικό.

Απαιτείται όραμα, στόχοι, διαβούλευση, σχέδιο, συνεργασίες και οργάνωση της δουλειάς. Τίποτα από αυτά δεν έχουμε δει από την Περιφερειακή Αρχή μέχρι τώρα.

Κάποιες από τις προτάσεις που καταθέσαμε εμείς είναι μεταξύ άλλων:
 • Μια σειρά παρεμβάσεων στα κρίσιμα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας σημαντικών προϊόντων (πχ. λάδι, κρασί, αρωματικά φυτά, μέλι κλπ). Για παράδειγμα σε ότι αφορά στο γάλα, έργα τόσο στη διαχείριση των βοσκοτόπων ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα της υπερβόσκησης που έχει φτάσει σε επίπεδο καταστροφής παραγωγής και περιουσιών στα περισσότερα νησιά -με πιο ακραίο παράδειγμα τη Ικαρία-, όσο στη στήριξη των τυροκόμων ώστε να βγουν στην αγορά με ποιοτικά προϊόντα και υψηλότερες τιμές που θα τους επιτρέπουν να δώσουν καλές τιμές στους παραγωγούς
 • Ένα διαφορετικό πρόγραμμα στον τουρισμό που να υπερβαίνει την αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος και επαναλαμβανόμενη σημερινή πολιτική προβολής. Ένα σχέδιο που να αξιοποιεί:
  • μύθους και «μυθικά» πρόσωπα παγκόσμια γνωστά όπως η Σαπφώ, ο Ομηρος, ο Πυθαγόρας, ο Ικαρος , ο Ηφαιστος, ο Θεόφραστος ο Αριστοτέλης, σημαντικά μνημεία και τόπους αλλά και τον σύγχρονο λαϊκό πολιτισμό για έναν δημιουργικό πολιτιστικό τουρισμό εμπειρίας,
  • τη δύναμη της γης όπως το Γεωπάρκο της Λέσβου, τα ιαματικά νερά στα 5 μεγάλα νησιά, τις μοναδικές προστατευόμενες φυσικές περιοχές και τα τοπικά προϊόντα για τη δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος τουρισμού ευεξίας σε νησιωτικούς προορισμούς και τέλος,
  • το μοναδικό Αιγαίο-αρχιπέλαγος για δραστηριότητες πέρα από τα όρια της ….ξαπλώστρας για την ανακάλυψη της θαλάσσιας φύσης (καταδυτικός τουρισμός,) αλλά της ευχαρίστησης του ψαρέματος (αλιευτικός τουρισμός), της άθλησης ή του ταξιδιού φτάνοντας και στα απομακρυσμένα μικρονήσια της και τη γνωριμία με τον μοναδικό πολιτισμό τους με τη δημιουργία μιας διαφορετικής εμπειρίας στον θαλάσσιο τουρισμό.
Δράσεις στον τομέα των μεταφορών σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών για την οδική ασφάλεια ώστε να μειωθούν τα ατυχήματα - ειδικά των νέων - που έχουν εξελιχθεί σε δημογραφική, κοινωνική και οικονομική μάστιγα στα νησιά μας.
 • Και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα ΑΜΕΑ που θα περιλαμβάνει δράσεις για χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό που θα πρέπει σε δεύτερη φάση να συμπληρωθούν από υποδομές. Δράσεις δηλαδή όπως:
  • η καταγραφή των ομάδων γονέων που απασχολούνται με ΑΜΕΑ και υποστήριξη της δράσης τους,
  • η δημιουργία σελίδας που να ενημερώνει τα άτομα ΑΜΕΑ για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και όπου θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήματα των ΑΜΕΑ,
  • επιμορφωτικά σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς για αναπηρία και αυτισμό,
  • δράσεις για τα παιδιά που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη και διευκόλυνση της καθημερινότητας των παιδιών όπως πχ. μουσικοκινητική, γυμναστική, απασχόληση, εξοπλισμός και δράσεις για παιδιά και ενήλικες – πχ. αθλητισμό,
  • ειδικά όργανα σε παιδικές χαρές, ειδικές κινηματογραφικές και θεατρικές παραστάσεις,
  • εκπαίδευση επαγγελματιών και γιατρών για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, χώρο για δημιουργική απασχόληση ΑΜΕΑ σε διάφορες ηλικίες, κλπ
Δράσεις που δεν έγιναν δεκτές, και ας μην είχαν προλάβει να στεγνώσουν οι δηλώσεις συμπαράστασης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Άτομα με ειδικές Ανάγκες.


Προτάσεις που, όπως φαίνεται, δεν έχουν θέση στον σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής.  Σχεδιασμός που καθυστερεί επειδή περιμένει να εκδώσει το Υπουργείο Εσωτερικών την εγκύκλιο για σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου της Περιφέρειας. Τόσο υψηλή αυτοδιοικητική αγωνιστικότητα.
Προς το παρόν όμως, και με ευθύνη και άλλων παρατάξεων πέραν αυτής του Περιφερειάρχη, αφήσαμε για το απώτερο μέλλον το χτίσιμο ενός προϋπολογισμού, που να σχηματοποιεί έστω σε αρχικό στάδιο το πλαίσιο των παρεμβάσεων της νέας Περιφερειακής Αρχής. Αναβάλαμε για άλλη μια φορά τις αποφάσεις για σημαντικά θέματα όπως το Σχέδιο Δράσης του Τουρισμού και την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, αφού δεν δημιουργήθηκε η ελάχιστη συναίνεση μετά από λάθη και του Προεδρείου.  Λες και έχουμε χρόνο για χάσιμο.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει τη δύναμη να κάνει προτάσεις που μπορούν να βγάλουν την Περιφέρεια από το τέλμα. Δεν έχει όμως τη δύναμη να τις επιβάλει. Επομένως ας περιμένουμε.

Σε ότι αφορά την προσωπική επίθεση της κας Αντωνέλλη στον επικεφαλής της παράταξης, που έρχεται μετά από ανάλογη επίθεση του κ.Χατζηκομνηνού στο προηγούμενο ΠΣ, μάλλον σχετίζεται με τον εκνευρισμό που τους δημιουργεί το γεγονός ότι η παράταξη μας έχει προτάσεις και ασκεί κριτική ουσίας αναδεικνύοντας τις δικές τους αδυναμίες. Καλό είναι να μάθει ότι προϋπολογισμός συντάσσεται πάντα στη βάση ενός προγράμματος και όχι "μοιράζουμε" τώρα τα λεφτά και μετά θα δούμε το πρόγραμμα ". Εκτός αν αυτό που θέλει να μας πει είναι ότι "η πολιτική που θέλει να υλοποιήσει η αρχή Μουτζούρη απλά είναι χωρίς πρόγραμμα»?

Επίσης καλό είναι να μην ξεχνά η κα Αντωνελλη που κόπτεται για την Δημοκρατία ότι καμία εντολή άσκησης της πολιτικής του δεν έδωσε ο λαός στον κ. Μουτζουρη. Του έδωσε 10 συμβούλους και τον υποχρέωσε, ως επικεφαλής της περιφερειακής εκτελεστικής εξουσίας, σε συνεργασίες μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που παραμένει, έστω και κολοβωμένο από την «Νέα Δημοκρατία» της κας Αντωνέλλη, το αποφασιστικό όργανο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις