Ερώτηση με θέμα Θέμα «Πορεία Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Β.Αιγαίου»

Γραπτή Ερώτηση
Προς
Χρ. Καλογήρου, Περιφερειάρχη
Γ. Μανάρα, Περιφερειακό Σύμβουλο, Πρόεδρο ΕΝΑ Π.Β.Αιγαίου

Θέμα «Πορεία Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Β.Αιγαίου»

Εχουν περάσει περίπου 2 χρόνια από τότε που η Περιφερειακή Αρχή αποφάσισε να αναβιώσει την ΕΝΑ Χίου μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια να δημιουργήσει νέα εταιρεία και ένα χρόνο μετά την απόφαση του ΠΣ να διορίσει μέλη στο προσωρινό ΔΣ της Εταιρείας ώστε να προχωρήσουν οι κατά νόμο διαδικασίες για τη λειτουργία της εταιρείας. Τον περασμένο Γενάρη εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και ο διορισμός των μελών της νέας διοίκησης αποκλειστικά από μέλη της περιφερειακής πλειοψηφίας. Και μετά …..σιωπή.
Τον περασμένο Ιούνιο , στο πλαίσιο επίσκεψης στη Χίο, ζήτησα συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας συνάδελφο κ. Γ.Μανάρα ώστε να ενημερωθώ για τον προγραμματισμό της Εταιρείας. Τα ερωτήματα στράφηκαν γύρω από 3 θέματα:
-          Αν ολοκληρώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ώστε να μπορέσει η Εταιρεία να λειτουργήσει
-          Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πήρε η Εταιρεία σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή ώστε να εξασφαλιστούν τουλάχιστον έσοδα που να καλύπτουν τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες της για το 2017 ώστε να μην σημειώσει παθητικό
-          Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πήρε η Εταιρεία σε συνεργασία πάντα με τη Περιφερειακή Αρχή ώστε να δρομολογηθούν δράσεις που να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της αλλά και στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, που αποτελεί και το σκοπό λειτουργίας της.
Στη συνάντηση αυτή ουσιαστικά δεν πήραμε καμία απάντηση. Για το λόγο αυτό του δήλωσα ότι η ΕΝΑ κινδυνεύει να πέσει στα βράχια αν δεν υπάρξει άμεση ενεργοποίηση. Σήμερα, 3 μήνες μετά επαναφέρουμε τα ίδια ερωτήματα.
-          Τί έχει γίνει με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου; Οι πληροφορίες της εφημερίδας Πολίτης της Χίου αναφέρουν ότι η επίτροπος απέρριψε ως μη σύννομη την αύξηση της συμμετοχής της ΠΒΑ στην εταιρεία πάνω από 50%. Αν αληθεύει η πληροφορία γιατί η Περιφέρεια έκανε αυτό το λάθος και δεν επεδίωξε να βρει άλλους φορείς να συμμετάσχουν όπως πχ. Την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Β.Αιγαίου, τα Επιμελητήρια του Β.Αιγαίου, ώστε και να αυξηθεί η αντιπροσωπευτικότητα της και να θεσμοθετηθεί η συνεργασία με τους αναπτυξιακούς φορείς;
-          Πως προχωρά η κάλυψη των άμεσων λειτουργικών δαπανών; Θα περίμενε κανείς ότι η Περιφέρεια θα ανέθετε με προγραμματικές συμβάσεις την ωρίμανση άυλων δράσεων, την ωρίμανση των έργων της ΟΧΕ των μικρών νησιών, δράσεις για αξιοποίηση της περιουσίας της Περιφέρειας ή δράσεις για την αξιοποίηση ανενεργών υποδομών. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει συμβεί όπως γνωρίζουμε ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
-          Το ΠΣ δεν έχει ενημερωθεί ποια είναι τα ευρύτερα σχέδια αξιοποίησης αυτού του εργαλείου. Πιθανά δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια. Αν πράγματι δεν υπάρχουν ιδέες, ας «αντιγράψετε» αυτά που κάνουν άλλες επιτυχημένες εταιρείες ή ας χρησιμοποιήσετε στο ΔΣ της Εταιρείας ανθρώπους που γνωρίζουν αντί να αναθέτετε τη διοίκηση του νευραλγικού αυτού εργαλείου σε ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ υποστήριξε από την αρχή θερμά την λειτουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας και υπερψήφισε την αναβίωση της ΕΝΑ. Είχε όμως επισημάνει τους κινδύνους που υπάρχουν από λανθασμένες αντιλήψεις και επιλογές όπως έδειξε το πρόσφατο παρελθόν.
 Σήμερα ζητάμε από τη Περιφερειακή Αρχή να απαντήσει στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα και μας παρουσιάσει τις προτάσεις της.

Γ.Σπιλάνης

Περιφερειακός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...