Αποχώρηση από ΔΗΜΑΡ και κριτική στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη

Φίλες και φίλοι,
όπως θα δείτε συνυπέργαψα το κείμενο διαφωνίας για συμπόρευση ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ και κριτικής στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές.

Προσωπικά δεν θα μπορούσε να κάνω διαφορετικά αφού:

- ήμουν από εκείνους που διαφωνούσαν με τη δημιουργία της κεντροαριστεράς (Ελιά, 58 κλπ) εκ των άνω με συγκόλληση επώνυμων και με θέσεις μακρυά από αυτές που πιστεύω και με είχαν φέρει στη ΔΗΜΑΡ. Ταυτόχρονα δεν καταλαβαίνω πως άτομα που πριν 2 χρόνια ήταν κάθετα αντίθετα σ'αυτή τη συνεργασία και επιχειρηματολογούσαν δημόσια στα όργανα και όχι μόνο, τώρα έκαναν στροφή 180 μοιρών κάτω από πολύ δυσμενέστερες για τη ΔΗΜΑΡ συνθήκες και αφού άφησαν (αν δεν επιδότησαν κιόλας) να γίνει η προηγούμενη διάσπαση με την μετακίνηση στελεχών, μελών και οπαδών στο ΠΟΤΑΜΙ. Επιστέγασμα όλων η "προγραμματική συμφωνία" ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που απλά δεν λέει ......τίποτα.

- υποστήριξα τόσο στο συνέδριο του περασμένου Οκτωβρίου όσο και στη ΚΕ πριν από τις εκλογές του Γενάρη ότι η ΔΗΜΑΡ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία κόμματος όπου οι θέσεις του αποτελούν το κέντρο των διεργασιών (και βέβαια δικαιώθηκαν με τη συμφωνία του καλοκαιριού) για μη μονομερείς αποφάσεις, μη βιώσιμο χρέος, διαπραγμάτευση για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους εταίρους, αναπτυξιακή στρατηγική, κλπ και να βρίσκεται εκτός πολιτικού σκηνικού εξ αιτίας των επανειλημμένων λαθών στρατηγικής της ηγετικής ομάδας βασισμένων κυρίως στις προσωπικές τους αντιπάθειες και επιλογές και όχι στις κοινές αρχές που μας έφεραν στη ΔΗΜΑΡ.

- υποστήριξα μετά τις εκλογές του Γενάρη και με βάση τα όσα συνέβαιναν ότι δεν υπάρχει πολιτικός χώρος για τη ΔΗΜΑΡ γιατί από την μια τα βασικά που πρέσβευε τα υιοθετούσε πλέον, έστω και δια της βίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ "στα δεξιότερα", στην κεντροαριστερά, που δεν θέτει σε αμφισβήτηση τους κυρίαρχους λόγους της κρίσης, εσωτερικούς και εξωτερικούς, ενώ θεωρεί ότι η πολιτική της ύφεσης που βασίζεται και πάλι στη πλάτη των ίδιων υποζυγίων είναι μονόδρομος, τον χώρο κάλυπταν επαρκώς το ΠΟΤΑΜΙ και το αντιπολιτευόμενο πλέον ΠΑΣΟΚ. Για το λόγο αυτό, που το είχα εξηγήσει γραπτά και στους υποψήφιους προέδρους, δεν συμμετείχα στο τελευταίο συνέδριο.

Τις θέσεις μου αυτές τις υποστήριξα δημόσια και τις έχω κρατήσει δημόσιες μαζί με άλλες παρεμβάσεις μου για τα θέματα των νησιών και ειδικά της Περιφέρειας Β.Αιγαίου στο ioannispilanis.blogspot.com για να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να με ελέγχετε.

Πίστεψα στη ΔΗΜΑΡ και ότι μπορούσε να συμβάλλει στην αλλαγή των πραγμάτων. Θεωρώντας ότι και το "παλαιό σύστημα" (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) είχε αποδεχθεί τα λάθη του που μας έφεραν στη κρίση του 2009 δέχτηκα τη θέση του ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην τρικομματική κυβέρνηση και ευχαριστώ δημόσια όποιους με εμπιστεύθηκαν. Σύντομα κατάλαβα ότι το "παλαιό σύστημα" δεν ήθελε να θίξει τη ρίζα του κακού. Που βέβαια "χώρος" για νησιωτική πολιτική έστω και αν δύο μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων την παρουσιάζαμε στη Βουλή και αργότερα στους φορείς προσπαθώντας στη πράξη να συστήσω το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής που θεσμοθετήθηκε αργότερα (Απρίλιο 2013) χωρίς να λειτουργήσει μέχρι σήμερα. Πριν προλάβω να παραιτηθώ, αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ και γλίτωσα από την "εξουσία" που δεν παράγει έργο αλλά απλά αναπαράγεται.

Πίστεψα στη ΔΗΜΑΡ και γι'αυτό έγινα μέλος κόμματος πρώτη φορά στη ζωή μου το 2010. αποχωρώ απογοητευμένος από πολλά (κυρίως από τα πρόσωπα) αλλά σαφώς πλουσιότερος σε εμπειρίες. Και γι'αυτό ευχαριστώ όλους με τους οποίους συνεργάστηκα, μίλησα, διαφώνησα.

Καλή συνέχεια σε όποιον δρόμο αποφασίζει να πάρει ο καθένας, ελπίζοντας πάντα ότι θα συνεργαστούμε μπας και δούμε να βγαίνει η χώρα από τα δύσκολα που άλλοι την έβαλαν.

Γ.Σπιλάνης


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

1. Εκφράζουμε την λύπη μας για το γεγονός ότι η σημερινή ηγετική ομάδα του κόμματος μετέτρεψε την ΔΗΜΑΡ, σε πεδίο αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων και πρακτικών ξένων προς τις παραδόσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Μια μειοψηφία 35 μελών της Κ.Ε του κόμματος, παραγνωρίζοντας το γεγονός, ότι 40 μέλη της Κ.Ε, τάχθηκαν κατά της εκλογικής σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ, υλοποιεί σχέδιο υφαρπαγής του τίτλου και διάλυσης του κόμματος. Καταγγέλλουμε την αντιδημοκρατική αυτή στάση τους και την παραβίαση όλων των καταστατικών αρχών της ΔΗΜΑΡ.

2. Επί της ουσίας, η εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ που υλοποιούν, αντίκειται στις βασικές ιδρυτικές αρχές, τις αξίες και τον σκοπό της δημιουργίας της ΔΗΜΑΡ. Ακυρώνει τις μέχρι χθες αντιθέσεις μας, σε έναν κατ΄ όνομα «προοδευτικό πόλο», που στην πραγματικότητα είναι παραδομένος στη στρατηγική συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία. Και παραβιάζει την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου μας, ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συναινέσει σε συνεργασίες, που ορίζονται από το παλιό πλαίσιο συντηρητικών πολιτικών και αναλώνονται στην υπεράσπιση ενός πολιτικού παρελθόντος που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

3. Με βάση αυτά τα δεδομένα, δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να συμπράξουμε σε αυτές τις αντιδημοκρατικές και συντηρητικές πολιτικές που θέλει να επιβάλλει παράτυπα ένα τμήμα της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ.
Τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, μαζί με τα αντίστοιχα των Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλη την χώρα, παραιτούμεθα από μέλη της Κ.Ε, από μέλη όλων των οργάνων και από μέλη μιας «μεταλλαγμένης» ΔΗΜΑΡ.

4. Η συμφωνία της 12ης Αυγούστου παρά τα σοβαρά αρνητικά στοιχεία της αποτελεί τομή για τη χώρα. Επανατοποθετεί όλα τα πολιτικά δεδομένα της περιόδου 2010-2014 και αλλάζει τον πολιτικό χάρτη. Σταθεροποιεί όχι μόνο πολιτικά τη χώρα, αλλά και οικονομικά μέσα από την επίμονη και σταθερή διεκδίκηση νέων ρυθμίσεων για το μη βιώσιμο χρέος και την αναπτυξιακή ενίσχυση της χώρας, με ρεαλιστικές και συμβατές θέσεις και μεθοδολογία, ενταγμένες σε μια αριστερή προοδευτική πρόταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υλοποίηση της συμφωνίας πρέπει να γίνει με αξιόπιστο τρόπο, πολλαπλασιάζοντας τις επενέργειες των θετικών στοιχείων και δημιουργώντας οικονομικές - κοινωνικές αντισταθμίσεις και αντιρροπήσεις στα αρνητικά μέτρα της συμφωνίας. Για την προώθηση ενός τέτοιου προγράμματος, απαιτείται στη διακυβέρνηση της χώρας να βρίσκονται δυνάμεις που πιστεύουν και δεσμεύονται στην προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικής αλλαγής.
Απαιτείται, επίσης, η συσπείρωση όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που δεσμεύονται πολιτικά σε αυτή την κατεύθυνση.

5. Εν όψει των εκλογών, καλούμε όλα τα μέλη και τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και στη σταδιακή έξοδο της χώρας από την κρίση, στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το στοίχημα είναι να αποδειχθεί ότι η Αριστερά δεν είναι κατάλληλη μόνο για να αντιπολιτεύεται αλλά και ικανή να κυβερνά με κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη.
Σ’ αυτή την υπόθεση οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι, αφήνοντας κατά μέρος ιδιοτέλειες, σκοπιμότητες, προσωπικές στρατηγικές και «ανταλλάγματα». Συντασσόμαστε στον αγώνα για μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

1 Αλεβίζου Δήμητρα, μέλος ΚΕ
2 Αράβου - Παπαδάτου Σοφία, μέλος ΚΕ
3 Γάτης Γιάννης, μέλος ΚΕ
4 Γιαννακάκη Μαρία, μέλος ΚΕ
5 Διαμαντόπουλος Χρόνης, μέλος ΚΕ
6 Ζορκάδης Βαγγέλης, μέλος KE
7 Ιντζίδης Βαγγέλης, μέλος ΚΕ
8 Καλλιπολίτη Δώρα, μέλος ΚΕ
9 Καραντζόλα Ελένη, μέλος ΚΕ
10 Κλάδη Βαρβάρα, μέλος ΚΕ
11 Κουβέλη Μαρία, μέλος ΚΕ
12 Κουτρούκης Κώστας, μέλος ΚΕ
13 Μαυροκεφαλίδης Χρήστος, μέλος ΚΕ
14 Μαχαίρας Χρήστος, μέλος ΚΕ
15 Παλαμαριζής Γιώργος, μέλος ΚΕ
16 Παναγιώτου Παναγιώτης (ΠΑΝ ΠΑΝ), μέλος ΚΕ
17 Πετράκος Χρήστος, μέλος ΚΕ
18 Προβατάς Φώτης, μέλος ΚΕ
19 Στεφανής Νίκος, μέλος ΚΕ
20 Σχετάκης Αντώνης, μέλος ΚΕ
21 Ανδρονίδης Λόης, μέλος Οργάνωσης Σερρών
22 Αποστολίδης Γιώργος, μέλος Οργάνωσης Λάρισας
23 Αργυρός Γιώργος, μέλος Οργάνωσης Φιλοθέης- Ψυχικού
24 Βασιλάτος Τάκης, μέλος Οργάνωσης Κεφαλλονιάς
25 Βλάχος Γιάννης, μέλος Οργάνωσης Αχαϊας & Τομέα Παιδείας
26 Βουδούρης Λάζαρος, μέλος Γραμματείας Οργάνωσης Ν. Ιωνίας
27 Γαλάκου Σοφία, Γραμματέας Οργάνωσης Ν. Ιωνίας
28 Γάτη Ιωάννα, μέλος Οργάνωσης Δημ. Υπαλλήλων
29 Γεράση Σωτηρία, μέλος Οργάνωσης Λάρισας
30 Γεωργαντά Μαριγώ, μέλος Οργάνωσης Αχαρνών
31 Γιαμαλάκη Γιώτα, μέλος Οργάνωση Αγ. Βαρβάρας
32 Γκίκας Στέλιος, μέλος Οργάνωσης Βούλας, Αττικής
33 Δάγκουρας Νίκος, μέλος Γραμματείας Ν. Χαλκηδόνας- Ν. Φιλαδέλφειας
34 Δανιηλίδης Στέφανος, μέλος Συντονιστικού του Τομέα Πολιτισμού
35 Δελούκας Αλέξανδρος, μέλος Γραμματείας Ν. Ιωνίας
36 Δημητρίου Θωμάς, Γραμματέας Οργάνωσης Θεσπρωτίας
37 Διαμαντής Γιάννης, Γραμματέας Καλύμνου
38 Ευταξιοπούλου Βασιλική, μέλος Οργάνωσης Παγκρατίου
39 Ζαβερδινού Κάτια, μέλος Οργάνωσης Αχαρνών
40 Ζούμπερη Γεωργία, μέλος Οργάνωσης Αχαρνών
41 Θεοδοσάκη Μαρία, μέλος Οργάνωσης Μαρκόπουλου
42 Θεοδώρου Βασίλης, μέλος Οργάνωσης Εξαρχείων
43 Θεοφάνους (Τζούλης) Νερατζής, μέλος Οργάνωσης Κοζάνης
44 Θωμόπουλος Γιώργος, μέλος Οργάνωσης Βριλησσίων
45 Καβράκος Μίλτος, Γραμματέας Βούλας, Αττικής
46 Καλαθάκης Χρήστος, μέλος Οργάνωσης Εξαρχείων
47 Καπανάκης Στέφανος, μέλος Γραμματείας Αγ. Παρασκευής
48 Κάπιος Νίκος, μέλος Οργάνωσης Εξαρχείων
49 Καραγιώργου Αγγέλα, μέλος Συντονιστικού του Τομέα Πολιτισμού
50 Καρβουνιάρης Γιώργος, μέλος Οργάνωσης Πατρών
51 Κορόσογλου Ελένη, μέλος Οργάνωσης Εξαρχείων
52 Κοτσιφάκη Αριστέα, μέλος του Τομέα Υγείας
53 Κουβέλη Ευαγγελία, Γραμματέας Οργάνωσης Δικηγόρων
54 Κουγιουμτζίδης Μισαήλ, Γραμματέας Παιανίας - Γλυκών Νερών Αττικής, Υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας)
55 Κουζής Παναγιώτης (Τάκης), μέλος Οργάνωσης Ραφήνας
56 Κουφογιώργος Δημήτρης, μέλος Οργάνωσης Παγκρατίου
57 Μαγείρου Έλενα, μέλος Οργάνωσης Κυθήρων
58 Μαμαλάκη Αυγή, μέλος Οργάνωσης Εξαρχείων
59 Ματθαίου Γωγώ, μέλος Οργάνωσης Εξαρχείων
60 Μαυροκεφαλίδης Σωτήρης, μέλος Οργάνωσης Αμαρουσίου
61 Μηλιανός Μιχάλης, μέλος Γραμματείας Καλύμνου
62 Μηλιώνης Αθανάσιος, μέλος Οργάνωσης Θεσπρωτίας
63 Μηλιώνη Δέσποινα, μέλος Οργάνωσης Χαλανδρίου
64 Μηλιώνης Δημήτρης, μέλος Οργάνωσης Ηγουμενίτσας
65 Μηλωνάς Μιχάλης, μέλος Οργάνωσης Καλύμνου
66 Μοναστηριώτης Βαγγέλης, μέλος Γραμματείας Αγίας Παρασκευής
67 Μπαστούνα Αγγελική, μέλος Οργάνωσης Ικαρίας
68 Μπαστούνας Δημήτρης, μέλος Οργάνωσης Χαλανδρίου
69 Μπαστούνας Κωνσταντίνος, μέλος Οργάνωσης Ικαρίας
70 Μπερκέτη Ιακωβίνα, μέλος Οργάνωσης Καλύμνου
71 Μυλωνάς Νώντας, Γραμματέας Οργάνωσης Δημοσίων Υπαλλήλων
72 Νατσούλης Δημήτρης, μέλος Οργάνωσης Μελισσίων
73 Νίκας Αθανάσιος, μέλος Οργάνωσης Δικηγόρων
74 Νισύριος Ιωάννης, μέλος Οργάνωσης Α' Θεσσαλονίκης
75 Ντρίτσος Σταύρος, μέλος Οργάνωσης Θεσπρωτίας
76 Ξυθάλη Φωτεινή, μέλος Οργάνωσης Φιλοθέης- Ψυχικού
77 Παπαβασιλείου Ελένη, μέλος Οργάνωσης Γαλατσίου
78 Πάλλα Φωτεινή, μέλος Οργάνωσης Εξαρχείων
79 Παλούκας Γιάννης, μέλος Οργάνωσης Βριλησσίων
80 Παλούκας Ιωάννης, μέλος Οργάνωσης Βριλησσίων
81 Παντελιός Ανδρέας, μέλος Οργάνωσης Κεφαλονιάς
82 Παπαδάτος Τάσος, μέλος Οργάνωσης Κεφαλονιάς
83 Παρασκευάς Χρήστος, μέλος Γραμματείας Κω
84 Πετρόπουλος Σωτήρης, μέλος Γραμματείας Φιλοθέης- Ψυχικού
85 Πιτουρόπουλος Γιώργος, μέλος Οργάνωσης Γλυφάδας
86 Πολύμερος Γιώργος, μέλος της Οργάνωσης Δημοσιογράφων
87 Πολυχρονιάδου Δέσποινα, μέλος Οργάνωσης Γκύζη
88 Ραγαλίδη Βαρβάρα, μέλος Οργάνωσης Καλύμνου
89 Ρακοπούλου Καλλιόπη, μέλος Οργάνωσης Μελισσίων
90 Σαββάκη Χρηστίνα, μέλος Οργάνωσης Λέσβου
91 Σακελλαρίου Άντα, μέλος Οργάνωσης Καλλιτεχνών- μέλος Ν.Ε Α' Αθήνας
92 Σαπουτζής Χρήστος, Γραμματέας Οργάνωσης Πέλλας
93 Σόβολος Νίκος, μέλος Οργάνωσης Αγ. Παρασκευής
94 Σουρταγγιά Αικατερίνη, μέλος Οργάνωσης Εξαρχείων
95 Σούσουρα Δήμητρα, μέλος Οργάνωσης Εξαρχείων
96 Σπιλάνης Γιάννης, μέλος Γραμματείας Λέσβου
97 Στέλλας Νικήτας, μέλος Οργάνωσης Βούλας
98 Στεφανή Κωνσταντία, μέλος Οργάνωσης Φιλοθέης- Ψυχικού
99 Στεφανή Γεωργία, μέλος Οργάνωσης Φιλοθέης- Ψυχικού
100 Σωτηρίου Νίκος, μέλος Οργάνωσης Θεσπρωτίας
101 Τζώρτζή Θεοδώρα, μέλος Οργάνωσης Αμπελοκήπων
102 Τραυλός Βασίλης, Γραμματέας Αγ. Παρασκευής- μέλος Ν.Ε Β΄ Αθήνας
103 Τσιπιζίδης Χρήστος, μέλος Οργάνωσης Εξαρχείων
104 Φάρκωνα Αγγελική, μέλος Οργάνωσης Κώ
105 Φιοροβάντες Βασίλης, μέλος Οργάνωσης Κεφαλονιάς
106 Φουφρής Χρήστος, μέλος Οργάνωσης Μελισσίων
107 Χαλικιά Μαρία, μέλος Οργάνωσης Κεφαλονιάς
108 Χασαπλαδάκης Δημήτρης, μέλος Γραμματείας Κω
109 Χατζηνώτας Νίκος, μέλος Οργάνωσης Γκύζη
110 Χάρος Ορέστης, μέλος Οργάνωσης Φιλοθέης- Ψυχικού
111 Ψύλλος Λεωνίδας, μέλος Οργάνωσης Αγ. Παρασκευής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις