ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δραστηριότητες Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής
Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης  παρευρέθηκε την Πέμπτη 11/10/2012 στην έναρξη της 24ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που διεξάγεται στην Σάμο και διοργανώνεται από την ΓΓΑΙΝΠ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου και τον Δήμο Σάμου. Στην συνάντηση συμμετέχουν 21 ερασιτεχνικοί θίασοι απ’ όλους τους νομούς του Αρχιπελάγους και ως τις 21 Οκτωβρίου θα παρουσιάσουν θεατρικές παραστάσεις αξιόλογων έργων πολυποίκιλου ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης έγινε συνάντηση με τον Αντιπεριφρειάρχη κ.Θ.Παπαθεοφάνους, τον Δήμαρχο κ.Θάνο και υπηρεσιακούς παράγοντες για θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας, ενώ υπήρξε συνάντηση με τον πρόεδρο και την διευθύντρια του Ιδρύματος Δημητρίου για θέματα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στη προσπάθεια ανανέωσης και διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουν τα νησιά του Αιγαίου.
Το τριήμερο 12-14 Οκτωβρίου  ο Γ.Γ. παρέστη σε μια σειρά εκδηλώσεων που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην Σίφνο, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η απονομή του μεταλλίου της EUROPA NOSTRA για την ανάδειξη της αρχαίας Ακρόπολη στου Αγ.Ανδρέα στη Σίφνο, η Ημερίδα του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς με θέμα «Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών και Σύγχρονος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός», η συνάντηση του Δικτύου Καλών Πρακτικών του Προγράμματος Αειφόρο Αιγαίο και η ενημέρωση για την εξέλιξη του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού», αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Σίφνου και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Ο Γ.Γ. παρουσίασε τόσο τη στρατηγική του Υπουργείου για τον νησιωτικό χώρο και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο για τη προώθηση της νησιωτικής πολιτικής (αυξημένη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία για αντιμετώπιση του πρόσθετου κόστους νησιωτικότητας και ειδικές διατάξεις στις κλαδικές πολιτικές, νομοθετική ρύθμιση για την εφαρμογή του άρθρου 101 του συντάγματος), αλλά και για την αναθεώρηση της αναπτυξιακής στρατηγικής στα νησιά που να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (πλεονεκτήματα και περιορισμούς). Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πως μπορούν να αναδειχθούν οι προσπάθειες που έχουν γίνει στη Σίφνο για ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και παραγωγής τοπικών προϊόντων μέσα από την ανανέωση του τουριστικού μοντέλου ανάπτυξης. Τέλος με τις τοπικές αρχές συζητήθηκαν θέματα ακτοπλοϊας και αναλήφθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες.
Την Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Οκτωβρίου ο κ. Σπιλάνης βρέθηκε στην Χίο στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου «Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - Συνεργαζόμενοι για μια καλύτερη Χίο», που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης Μ.Κ.Ο., υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και με την συνεργασία του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Σκοπός του συνεδρίου ήταν η εξέταση και σύνταξη προτάσεων για την ανακούφιση της Χίου και την επούλωση των πληγών της από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Παράλληλα στόχος ήταν να τεθούν οι βάσεις ισχυρών υποδομών τόσο για την πρόληψη, αντιμετώπιση και καταστολή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Στο τέλος εκδόθηκε ψήφισμα το οποίο ενέκρινε ομόφωνα η ολομέλεια του Συνεδρίου, με διαπιστώσεις και προτάσεις και επιδόθηκε από τον Ιδρυτή του Ιδρύματος Παναγιώτη Ν. Τσάκο στον Γενικό Γραμματέα για να το διαβιβάσει στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ως εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Ο ΓΓ δεσμεύθηκε ότι οι προτάσεις που εγκρίθηκαν θα ενταχθούν σε επιχειρησιακό πρόγραμμα ώστε να είναι εφικτή η παρακολούθηση του από την επιστημονική επιτροπή που η ΓΓ έχει συστήσει για το σκοπό αυτό.
Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής απονομή τιμητικών επαίνων σε όλες τις ομάδες  εθελοντών πυροσβεστών που συμμετείχαν στις προσπάθειες για τη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Συνολικά  βραβεύθηκαν 13 ομάδες και 360 εθελοντές.
Το πρωί της 18ης Οκτωβρίου  ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου 7 Νησιωτικής Πολιτικής ταξίδεψε στον Άη Στράτη, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του ακριτικού μικρονησιού. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων συζήτησε με τον Δήμαρχο κ.Χ.Μακρή για τη πρόοδο της δράσης «Αη Στράτης – Πράσινο Νησί» και συμφωνήθηκε να υπάρξει παρέμβαση ώστε να προχωρήσουν οι ενέργειες για τη κήρυξη θαλάσσιων ζωνών ως προστατευόμενες περιοχές τόσο για την ενίσχυση των ιχθυοαποθεμάτων τόσο και για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στη προώθηση Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στο Αιγαίο.  
Επιστρέφοντας στη Λήμνπ ο ΓΓ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και το Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κκ Χατζηδιαμαντή και Αδαμίδη με τους οποίους συζήτησε θέματα ακτοπλοΐας, ΔΟΥ, νοσοκομείου και γενικά για το επίπεδο υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος που είναι απαραίτητο για την βελτίωση της ελκυστικότητας των νησιών. Συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό κ. Κ.Μουσουρούλη και σχετικές παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία στο πλαίσιο της συνολικής αντιμετώπισης των θεμάτων στο πλαίσιο της πολιτικής νησιωτικότητας.
Μυτιλήνη, 19 Οκτωβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...