Συνέντευξη στο Εμπρός

- Κύριε Σπιλάνη ανάμεσα στα μέτρα που θα ληφθούν μετά τις εκλογές περιλαμβάνεται και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Οι έμποροι και οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται πως το μέτρο αυτό θα τους οδηγήσει στην καταστροφή. Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη άποψη που λέει πως το μέτρο δεν λειτουργεί επειδή δεν ωφελούνται οι τελικοί καταναλωτές. Ποια είναι η δική σας θέση για το ζήτημα αυτό;

Αξίζει να αναφερθούμε αρχικά στους λόγους  που οδήγησε στην υιοθέτηση του μειωμένου ΦΠΑ: τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (και ειδικά του τουρισμού που είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα) και τον περιορισμό του κόστους ζωής, του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα στα νησιά.
Οι λόγοι αυτοί όχι μόνο δεν έχουν αρθεί αλλά και άλλα γεγονότα όπως  η παγκοσμιοποίηση και η αύξηση της τιμής της ενέργειας έχουν οδηγήσει τα νησιά σε ακόμη δυσχερέστερη θέση, γεγονός που επιβάλλει την υιοθέτηση ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Τα κόμματα που διακυβέρνησαν τον τόπο για 40 χρόνια αλλά και οι «όψιμες» παραφυάδες τους (Ελεύθεροι Ελληνες, ΔΗ.ΣΥ, Κοινωνική Συμφωνία) περιορίζονται σε άναρθρες κραυγές λαϊκής κατανάλωσης και σε θεωρητικό ενδιαφέρον για τα νησιά, χωρίς καμία πρακτική σημασία. Αντίθετα αγνόησαν  τόσο το άρθρο 101 του Ελληνικού Συντάγματος όσο το άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας και τις δυνατότητες που δίνουν. Η Δημοκρατική Αριστερά όμως όχι. Εχει καταθέσει επερωτήσεις για το θέμα και θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα τις θέσεις της για τη Νησιωτική Πολιτική.

- Αν θέτατε πέντε προτεραιότητες για την ανάπτυξη του Αιγαίου ποιες θα ήταν αυτές;
Θα έβαζα 3 προτεραιότητες:
-         Δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας βασισμένων στην ποιότητα, στην αξιοποίηση των τοπικών χαρακτηριστικών και στη γνώση (ποιοτικά νησιά)
-         Ποιοτικές Υπηρεσίες Δημόσιου Συμφέροντος (μεταφορές, επικοινωνίες, υγεία, παιδεία) σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την υποστήριξη της λειτουργίας τους (νησιά ίσων ευκαιριών)
-         Διατήρηση του Περιβάλλοντος και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής (πράσινα νησιά)
Για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να ανατρέξετε στο αναλυτικό μας πρόγραμμα για τη νησιωτικότα. (http://www.dimarlesvou.blogspot.com/ καιhttp://www.ioannispilanis.blogspot.com/)

- Σε συνέντευξη του στο «Ε» ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως πρέπει να αρνηθούμε τις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου και να επαναδιαπραγματευτούμε το δημόσιο χρέος της χώρας. Κατά την άποψη σας είναι ρεαλιστικός αυτός ο στόχος;

Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες δυνάμεις που υποστηρίζουν την άρνηση της εξυπηρέτησης του χρέους, αρνούνται να τοποθετηθούν στο ουσιώδες που είναι πως δημιουργήθηκαν τα χρέη και πως αν σήμερα μας χάριζαν όλα τα χρέη, από αύριο θα ξεκίναγε νέα σώρευση χρεών γιατί θα έμεναν άθικτοι οι παράγοντες που τα δημιούργησαν: (α) χρόνια χαμηλή ανταγωνιστικότητα στην οικονομία με αποτέλεσμα οι εισαγωγές να είναι υπερδιπλάσιες των εξαγωγών με αποτέλεσμα η αύξηση του ΑΕΠ να βασίζεται σε δανεισμό με δημόσιες δαπάνες που υπερτερούσαν των φόρων και ιδιωτική κατανάλωση που υπερτερούσε των εισοδημάτων και (β) αναποτελεσματικός ευρύτερος δημόσιος τομέας που δεν παράγει τις κατάλληλες υπηρεσίες προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά με αποτέλεσμα τη διόγκωση φαινομένων διαφθοράς, φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, παραοικονομίας, παραπαιδείας, παρα-υγείας κλπ. Η βελτίωση της κατάστασης στο εσωτερικό μέτωπο θα δημιουργήσει θετικές προϋποθέσεις για αναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβάσεων αλλά και του ίδιου του χρέους. Υπάρχει όμως και μια εξωγενής προϋπόθεση για να υπάρξει επιτυχής έκβαση στη προσπάθεια: η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα ανατρέψει ή έστω θα μεταβάλει ουσιωδώς τη σημερινή κατάσταση όπου το χρηματοπιστωτικό σύστημα κυριαρχεί  επί των κρατών και των πολιτών. Για το λόγο αυτό χαιρετίζουμε ως ιδιαίτερα θετική την αλλαγή που φαίνεται να καταγράφεται στη Γαλλία.
Με βάση τα παραπάνω δεν θεωρώ ότι μια πρόταση για μονομερή άρνηση εξυπηρέτησης του χρέους θα φέρει αποτελέσματα.  

- Στις προσεχείς εκλογές όλα δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Έτσι την επομένη των εκλογών όλα τα κόμματα που θα βρεθούν στην Βουλή θα πρέπει να απαντήσουν αν θα προχωρήσουν σε συνεργασίες ή όχι. Η Δημοκρατική Αριστερά με ποιες κόμματα μπορεί να συνεργαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης; 

Ως δύναμη του αριστερού χώρου που είναι υπέρ της απλής αναλογικής, η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να υποστηρίζει δόγματα όπως αυτά της αυτοδυναμίας που επιθυμεί ο κ.Σαμαράς. Αλλωστε  οι αλλεπάλληλες κυβερνήσεις αυτοδυναμίας μας έφεραν σ’ αυτή τη κατάσταση, αφού προτεραιότητα τους ήταν ο έλεγχος και η άλωση του κράτους προς ίδιο όφελος και όχι το δημόσιο συμφέρον. Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί απαραίτητες τις συνεργασίες που θα βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις, σε αξιόπιστο πρόγραμμα και σε αξιόπιστα πρόσωπα. Πρόγραμμα έχουμε και αξιόπιστα πρόσωπα έχουμε. Όπως θα έχετε διαπιστώσει άλλωστε η Δημοκρατική Αριστερά τόλμησε να έχει θέσεις και για τη Λέσβο αλλά και για τη Νησιωτικότητα, όταν οι «άλλοι» απλά διοχετεύουν χρήμα για προσωπική προβολή.
Πιστεύουμε ότι  ο ελληνικός λαός θα μας δώσει στις εκλογές της 6ης Μαϊου τη δύναμη εκείνη μέσα στο Κοινοβούλιο ώστε να διαπραγματευτούμε για λογαριασμό του μια πολιτική με αριστερό πρόσημο. Είμαστε έτοιμοι για να παίξουμε αυτόν το ρόλο.
Επιπλέον η εμπειρία μας από το συνδικαλιστικό χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης είναι ότι τόσο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ όσο και στο χώρο του Συνασπισμού υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις με τις οποίες υπάρχει συναντίληψη για μια σειρά από θέματα. Αυτές τις δυνάμεις έχουμε καλέσει να συμπορευθούν μαζί μας για τις εκλογές διευρύνοντας ανάλογα και τα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ και προς αυτές τις δυνάμεις θα στραφούμε μετεκλογικά με τους όρους που ήδη τέθηκαν.
Ας ξεκαθαριστεί: η Δημοκρατική Αριστερά θα συμβάλει θετικά σε μια διακυβέρνηση με αριστερό πρόσημο. Επομένως το δίλλημα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» δεν μας αγγίζει.  

ΕΜΠΡΟΣ, 25/4/2012

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις