ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ LESVOSNEWS.NET


Τι συμβαίνει τελικά με τη χρηματοδότηση των Πανεπιστήμιων; Θα επιβιώσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην εποχή του μνημονίου; Σενάρια για κατάργηση τμημάτων ακούγονται …  Ποια η θέση τη Δημοκρατικής Αριστεράς για τη χρηματοδότηση και αυτονομία των Πανεπιστημίων;
Είναι γεγονός ότι οι περικοπές στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και ειδικά του Πανεπιστημίου Αιγαίου που γνωρίζω καλύτερα είναι πάνω από 50% του προϋπολογισμού του 2008 και έχουν οδηγήσει ουσιαστικά σε αδυναμία λειτουργίας δεδομένου ότι δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές λειτουργικές δαπάνες (πχ. θέρμανση, σίτιση), ενώ έχουν θιγεί σοβαρά και δαπάνες που έχουν να κάνουν με τον πυρήνα της αποστολής ενός Πανεπιστημίου που είναι η εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία.
Προφανώς και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στα άλλα Πανεπιστήμια υπήρχαν σπατάλες που έπρεπε να μην είχαν γίνει και ο περιορισμός του προϋπολογισμού διόρθωσε κακώς κείμενα πχ. υπερβολικές ενοικιάσεις κτιρίων. Από την στιγμή που ολοκληρώθηκαν τα κτίρια του Λόφου θα έπρεπε να είχαν εγκατασταθεί όλα τα τμήματα σ’αυτά και τα χρήματα που δαπανήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια να είχαν διοχετευθεί σε πρόσθετα κτίρια για στέγαση της βιβλιοθήκης, για φοιτητικές κατοικίες, για ερευνητικά εργαστήρια αλλά και για ερευνητικά προγράμματα με βάση στρατηγικό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου.
Από την άλλη πλευρά δεν θα υπάρξει μέλλον σ’αυτή τη χώρα χωρίς σωστά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό διαρκώς επανακαταρτιζόμενο και χωρίς έρευνα που παράγει νέα γνώση, καινοτομίες, νέα ανταγωνιστικά προϊόντα και τελικά νέες θέσεις εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει πολύ υψηλά τον πήχη για το 2020: θεωρεί ότι το ποσοστό στόχος για άτομα με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 30-34 ετών είναι 31%. Το ποσοστό αυτό δεν έχει ούτε η Αττική, ενώ πολλές περιφέρειες είναι ακόμη και κάτω από το 20% γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για κλείσιμο ΑΕΙ. Το ίδιο συμβαίνει με τους δείκτες δια βίου εκπαίδευσης, καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη προσπάθεια στην ανώτατη εκπαίδευση και όχι περιορισμός της.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται πολλές και βαθιές αλλαγές και στη τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως και στις κατώτερες βαθμίδες ώστε οι γνώσεις που αποκτούνται να είναι πραγματικές και στέρεες και τα πτυχία με αντίκρισμα. Τα Πανεπιστήμια πρέπει να γίνουν κέντρα αριστείας σε εκπαίδευση και έρευνα, κέντρα παραγωγής και διάχυσης της γνώσης. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ υποστήριξε την ανάγκη αλλαγών που να οδηγούν προς αυτή τη κατεύθυνση και όχι στη πλήρη διάλυση της παραπαίουσας παιδείας.


Ας μας επιτρέψετε μια ερώτηση με δόση λαϊκισμού…. Σε άρθρα σας και ομιλίες συχνά κάνετε λόγο για αειφόρο και δίκαιη ανάπτυξη, παρουσιάζετε μελέτες για «ποιοτικά» και «πράσινα» νησιά. Τι θα πείτε στον άνεργο της Λέσβου που θα σας απαντήσει «πράσινα άλογα»
Χαίρομαι ιδιαίτερα ότι οι απόψεις που υποστηρίζω εδώ και 20 χρόνια προβληματίζουν εσάς και τους πολίτες. Δυστυχώς όμως δεν επηρέασαν τους επιχειρηματίες, τους πολιτικούς και τις πολιτικές που εφάρμοσαν τόσα χρόνια οδηγώντας τους κλάδους στους οποίους έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα όπως πχ. τον τουρισμό και τη γεωργία στην απαξίωση, τους μισθούς στα τάρταρα και την ανεργία στα ύψη.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια χώρα που να παράγει φτηνά προϊόντα και υπηρεσίες για να  ανταγωνιστεί χώρες με χαμηλούς μισθούς. Εδώ και χρόνια λέω στους τουριστικούς επιχειρηματίες της Λέσβου που φωνάζουν ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι ακριβός σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας όπως η Τουρκία, εκτός αν έδιναν μισθούς Τουρκίας. Δυστυχώς πολιτικοί όπως ο κ.Αλογοσκούφης υποστήριζε εδώ και χρόνια ότι αυτή ήταν η πολιτική που έπρεπε να εφαρμοστεί για να ανταγωνιστούμε τους γείτονες, του Αιγύπτιους, τους Μαροκινούς κλπ στον τουρισμό του ήλιου και της θάλασσας, αντί να θεωρεί ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και της Λέσβου ειδικότερα όπως ο πολιτισμός και το περιβάλλον υποβαθμίζονταν μένοντας αναξιοποίητα. Όταν οι παρατηρητές πουλιών πλήρωναν εκτός τουριστικής σαιζόν τιμές πάνω από διπλάσιες από αυτές της υψηλής περιόδου για να έρθουν σε έναν από τους 10 κορυφαίους προορισμούς του κόσμου προσδοκώντας υπηρεσίες και δραστηριότητες υψηλής ποιότητας, εμείς τους γυρίζαμε την πλάτη θέλοντας να γίνουμε μαζικός προορισμός όπως η Ρόδος χωρίς να έχουμε τα αντίστοιχα προσόντα και κυρίως όταν το τουριστικό προϊόν της Ευρώπης έχει αλλάξει μορφή.
Αντίστοιχα τα παραδείγματα στον άλλο βασικό τομέα της οικονομίας, τη γεωργία. Όταν η Λέσβος παράγει για χρόνια λάδι και άλλα προϊόντα ποιότητας υψηλής που πουλιόνται, εκτός λίγων εξαιρέσεων, ατυποποίητα σε εξευτελιστικές τιμές από χονδρέμπορους που θησαύριζαν, αντί με νέα πρότυπα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας να ωφελείται ο παραγωγός και να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για εκπαιδευμένα άτομα, η σημερινή κατάληξη είναι απλά φυσιολογική.
Οι ευκαιρίες για την υλοποίηση μιας άλλης ανάπτυξης χάθηκε με τις επιδοτήσεις που ενώ δόθηκαν για ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα κατέληξαν σε τσέπες επιτηδείων αλλά και στην πρόσκαιρη κατανάλωση, τα χρήματα για έργα και ενίσχυση των παραγωγικών υποδομών σε ημετέρους αλλά και σε επίορκους δημόσιους λειτουργούς, τα χρήματα που δόθηκαν για τη κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού σε εταιρείες φαντάσματα θρέφοντας στρατιές «εκπαιδευτών» και «εκπαιδευόμενων».
Ταυτόχρονα δεν αξιοποιούνται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λέσβου που είναι ο πολιτισμός και η φύση. Εμείς που επισκεπτόμαστε κάθε γωνιά του νησιού ανακαλύπτουμε γυναίκες και άντρες που παράγουν με τα χέρια και με την ψυχή τους αξιοποιώντας τη λεσβιακή φύση, τις δεξιότητες των προηγούμενων γενεών, τον πολιτισμό αυτού του τόπου χωρίς καμία βοήθεια, χωρίς στήριξη, χωρίς αναγνώριση και κυρίως χωρίς αξιοποίηση για το όφελος όλων, για τη πρόοδο του τόπου. Όλα αυτά αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου.  

Είναι θετικό ότι η Δημοκρατική Αριστερά πριν μερικούς μήνες άνοιξε το θέμα για τη μεγάλη επένδυση του ομίλου Ρόκα (ανεμογεννήτριες) στη Λέσβο με μια πετυχημένη εκδήλωση αλλά δεν έχουμε ακούσει ξεκάθαρη θέση. Είστε υπέρ ή κατά; 
Η ΔΗΜΑΡ οργάνωσε την εκδήλωση για να προβληματίσει τους πολίτες και κυρίως αυτούς που θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις. Η ΔΗΜΑΡ θέλει τους πολίτες ενημερωμένους και ενεργούς με άποψη και όχι οπαδούς ή κομματικούς στρατούς. Για το λόγο αυτό παρουσίασε και απόψεις υπέρ των Βιομηχανικών Αιολικών Εγκαταστάσεων (ΒΑΕ) και απόψεις κατά.
Επειδή προσωπικά ως επιστήμονας έχω μάθει να αναλύω με στοιχεία τα αναμενόμενα αποτελέσματα και στη συνέχεια να εκτιμώ αν οι επιπτώσεις των αποτελεσμάτων αυτών θα είναι θετικές για τη περιοχή στην οποία γίνεται το συγκεκριμένο έργο και για τη χώρα ευρύτερα, επιτρέψτε μου να πω ότι η μέχρι τώρα διαδικασία για τη λήψη μιας τόσο σοβαρής απόφασης για το μέλλον των νησιών είναι μονομερής ή έστω ατελής.
Βασικό πρόβλημα: η κατασκευή των ΒΑΕ δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο των νησιών. Η κατασκευή των ΒΑΕ παρουσιάζεται σαν έργο μικρής κλίμακας που δεν θα έχει επιδράσεις στους άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός. Σήμερα δεν ερωτούνται οι κάτοικοι της Λέσβου και των άλλων νησιών για να αποφασίσουν αν συμφωνούν με το μέλλον των νησιών σε 10 ή 20 χρόνια, αλλά αν θέλουν άμεσα πχ. 100 θέσεις εργασίας για όσα χρόνια θα διαρκέσουν τα έργα και ετήσια 2,3€ επιχορήγηση στο Δήμο ως αντιστάθμισμα για τις ζημιές που θα υποστεί το νησί. Ποιες είναι αυτές οι ζημιές για τις οποίες δίνονται τα αντισταθμιστικά οφέλη, πως εκτιμήθηκαν και πως αξιολογήθηκαν για το κοινωνικό σύνολο, για την ανάπτυξη του τόπου; Γιατί δεν μας τα λένε δημόσια και μιλάνε μόνο για οφέλη από την επένδυση;

Τελευταία και στη Λέσβο παρακολουθούμε τη κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για διάφορα θέματα. Ανακοινώσεις και σχόλια.  Η άποψή σας για αυτή τη κόντρα;
Δυστυχώς τη στιγμή που ο πολίτης της Λέσβου και της Ελλάδας γενικότερα αναζητά διεξόδους από μια προοδευτική διακυβέρνηση, υπάρχουν κόμματα που παραμένουν προσκολλημένα στο παρελθόν τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Κοινό χαρακτηριστικό των προτάσεων αυτών είναι η πλειοδοσία σε «επαναστατικότητα» και «εθνική αξιοπρέπεια». Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο κ.Καμμένος «έβλεπε» συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και τελικά συνεργάστηκε με τον κ.Δημαρά που διαπραγματεύονταν τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν λένε όμως τίποτα για την ουσία που ενδιαφέρει τον κόσμο. Φαίνεται σαν να μην θέλουν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα που έφεραν τη χώρα ως εδώ και κύρια το διεφθαρμένο, σπάταλο, αναποτελεσματικό και εχθρικό στο πολίτη κράτος, οι κομματικοί στρατοί που δούλευαν για ίδιο συμφέρον και όχι για το κοινωνικό σύνολο, το στρεβλό, κρατικοδίαιτο και παρωχημένο αναπτυξιακό μοντέλο.
Εμείς γι’αυτά τα θέματα συζητάμε με τους πολίτες και θα θέλαμε όλες οι αριστερές δυνάμεις να συμπορευθούν για μια διακυβέρνηση με αριστερό πρόσημο αντί να αναλώνονται για το ποιος έχει τα περισσότερα παράσημα «αγωνιστικότητας».

Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Λέσβο;
Στόχο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι να αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών αλλάζοντας το παγιωμένο σκηνικό ώστε να συμβάλει στην ανατροπή του τόσο τοπικά, όσο και πανελλαδικά. Οι θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για τα τοπικά έχουν κατατεθεί στους πολίτες για να τα κρίνουν. Πιστεύουμε ότι θα τους προβληματίσουν και ότι τελικά στις 6 Μαϊου θα μας δώσουν τη κοινοβουλευτική  εκείνη δύναμη ώστε να παρέμβουμε ουσιαστικά για τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος: χρειαζόμαστε ισχυρούς θεσμούς, μακροχρόνια αναπτυξιακή στρατηγική, καθημερινή στήριξη στους γεωργούς, τους επιχειρηματίες, στους αυτοαπασχολούμενους, με υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος στην υπηρεσία των πολιτών και όχι των προσωπικών συμφερόντων.

Ως πολίτης της Λέσβου πως είδατε τη κοινοβουλευτική θητεία των 3 Βουλευτών της Λέσβου; Μπορείτε να τους αξιολογήσετε ή θα μας δώσετε διπλωματική απάντηση…
Ασφαλώς θα γνωρίζετε από τη μέχρι σήμερα στάση μου ότι δεν είμαι του ….. διπλωματικού σώματος, αλλά επιστήμονας που αναλύω με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και μιλάω ανοιχτά.
Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης ενός βουλευτή; Η εκπλήρωση του κύριου ρόλου του που είναι η διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής και του πλαισίου εκείνου που θα διευκολύνει την χάραξη περιφερειακής και τοπικής πολιτικής μέσα από τη ψήφιση των νόμων. Η χώρα χρειάζονταν ισχυρούς και αποτελεσματικούς θεσμούς, πλαίσιο για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, πλαίσιο για τη λειτουργία του συστήματος των μεταφορών, των υπηρεσιών υγείας και παιδείας για το δημόσιο συμφέρον, ειδικό πλαίσιο για μια ευρωπαϊκή και εθνική νησιωτική πολιτική, πλαίσιο για μια αποτελεσματική δικαιοσύνη και πολλά άλλα.
Τι βλέπουμε να γίνεται χρόνια τώρα από τους βουλευτές; Κύρια να συμβάλλουν με το νομοθετικό τους καθήκον στη διατήρηση των σάπιων δομών και των προσωπικών διευκολύνσεων των ψηφοφόρων, κυρίως των ισχυρών. Αντίθετα δεν διαπιστώσαμε προσπάθειες ώστε τα κόμματα και η διοίκηση να λειτουργεί προς το δημόσιο συμφέρον. Το πώς δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των θαλάσσιων μεταφορών κυρίως στη Λήμνο και το Αη Στράτη αλλά και στη Λέσβο και τα άλλα νησιά με την υπερψήφιση των συνεχών παρατάσεων μη ανανέωσης του στόλου από τις ναυτιλιακές εταιρείες είναι γνωστό.
Παράλληλα, για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, βλέπουμε να αναλώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους με τη «προώθηση» αιτημάτων πολιτών ή ομάδων πολιτών, όταν πλέον αυτά τα θέματα πρέπει να επιλύονται τοπικά αφού είναι αρμοδιότητα της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με βάση  τις δημοσκοπήσεις, η Δημοκρατική Αριστερά θα έχει πιθανότατα στην επόμενη Βουλή τη δική της KO και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι μπορεί να προσφέρει άλλο ένα κομμάτι της Αριστεράς στο θολό και κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό;
Πράγματι το τοπίο είναι θολό και κατακερματισμένο για δύο λόγους:
-          Τα δύο κόμματα εξουσίας που έφεραν τη χώρα σ’αυτή τη κατάσταση προσπαθούν να ξαναπάρουν την εντολή επικαλούμενα τους κινδύνους της ακυβερνησίας, της εξόδου από το ευρώ, της ανεύθυνης ψήφου. Θέλουν να ξεχάσει ο ελληνικός λαός ότι με τη δική τους ανεύθυνη διακυβέρνηση η Ελλάδα σήμερα έχει φτάσει σε πρωτόγνωρη κρίση αλλά κυρίως σε πρωτόγνωρη αναξιοπιστία. Θα μπορούσα να πω ότι το τελευταίο εμένα προσωπικά με πληγώνει πολύ περισσότερο γιατί  το βλέπω στον τρόπο που με αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
-          Τα δύο κόμματα της αριστεράς μαζί με τους όψιμους επαναστάτες της δεξιάς απλά πλειοδοτούν σε «επαναστατικότητα», λέγοντας σε όλα όχι. Θέλουν να αγνοούν ότι χρειάζεται ευρύ ισχυρό μέτωπο με όλες τις αριστερές δυνάμεις που σήμερα βλέπουν την αδιέξοδη πολιτική Μέρκελ-Σαρκοζί, αλλά και ταυτόχρονα ότι χρειάζονται σαρωτικές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας. Η απλή αναλογική που επικαλούνται απαιτεί συνεργασίες πάνω σε συγκλίσεις και προγραμματικές συμφωνίες όπως γίνεται σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα αυτές τις μέρες στη Γαλλία με στόχο να αντιμετωπιστούν οι ουσιαστικοί «εχθροί».

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι έτοιμη με πρόγραμμα και απαντήσεις για μια διακυβέρνηση με αριστερό πρόσημο και ελπίζει βάσιμα ότι θα έχει τη λαϊκή εντολή να συμβάλει στην έξοδο από τη κρίση. 

Τελευταία γίνεται λόγος για μια κυβερνώσα Αριστερά. Αν βάλουμε όμως κάτω τα κουκιά (που έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης) δεν φτάνουν με δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ για συνεργασίες. Η Δημοκρατική Αριστερά πως εννοεί σε πρακτικό επίπεδο τη κυβερνώσα Αριστερά;

Εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που θα επιτρέψει κυβερνητική λύση με προοδευτική κατεύθυνση. Μπορεί η συνεργασία με το ΚΚΕ να είναι πρακτικά αδύνατη γιατί δεν φαίνεται να μπορούν να υπάρξουν οι προγραμματικές συγκλίσεις που προανέφερα, αλλά θεωρούμε ότι μπορούν να βρεθούν δυνάμεις που δεν θα λένε «Ναι σε όλα» ή «όχι σε όλα». Θα βρεθούν οι δυνάμεις εκείνες που θα συμφωνήσουν:
-          Στη παραμονή της χώρας στο ευρώ και σε μια Ευρώπη που δεν κατευθύνεται από το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο αλλά από τις ανάγκες των λαών της με την ενίσχυση των αριστερών δυνάμεων
-          Στη προώθηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα και κύρια σε ότι αφορά το φαύλο, πελατειακό, κομματικό και αναποτελεσματικό κράτος, αλλά και τη κρατικοδίαιτη και αναπαραγωγική δομή της οικονομίας.
-          Στη διεκδίκηση τροποποίησης των όρων του μνημονίου που οδηγούν σε μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα και ύφεση
-          Στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής
-          Στην ύπαρξη ενός σταθερού αναπτυξιακού προγράμματος που θα δίνει έμφαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία του περιβάλλοντος. Όλοι πλέον στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ότι η πολιτική συμπίεσης μισθών είναι όχι μόνο άδικη αλλά και αναποτελεσματική
-          Στην ανάγκη για πρόσωπα καθαρά και αξιόπιστες πολιτικές

Ο πρώην Υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι τις αποφάσεις δεν τις έπαιρνε μόνος του, αλλά το ΚΥΣΕΑ. Τελικά με την προφυλάκιση του κ. Τσοχατζόπουλου «καθάρισε» το πολιτικό σύστημα;  Η Αριστερά έχει ευθύνες για τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος;

Όσοι γνωρίζουν από διοίκηση κατανοούν ότι οι ευθύνες εκείνου που εισηγείται ένα θέμα σε ένα συλλογικό όργανο είναι κύριες. Η δική του θέση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τη διαδρομή που ακολούθησε το «μαύρο» χρήμα και από τα πρόσωπα που εμπλέκονται.
Δυστυχώς οι υποθέσεις διαφθοράς και συναλλαγής δεν περιορίζονται στον Τσοχατζόπουλο και ούτε μόνο στα πολιτικά πρόσωπα. Κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι το πολιτικό σύστημα σε άμεση διαπλοκή με τον κρατικό μηχανισμό που είχε αλωθεί από τα κόμματα αλλά και ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας ασχολήθηκε συστηματικά με τη προώθηση προσωπικών συμφερόντων (δωροδοκίες, διορισμούς, φοροκλοπή κλπ). Όλοι αυτοί λειτούργησαν σε βάρος των αδύναμων μελών αυτής της κοινωνίας και του κοινού συμφέροντος.
Οι κύριες πολιτικές ευθύνες είναι ασφαλώς των κομμάτων της εξουσίας που νομοθετούσαν, αποφάσιζαν και διαχειρίζονταν δημόσιο χρήμα και όλων εκείνων που συνέβαλαν ενεργά στην κατάσταση αυτή.
Οι όποιες ευθύνες της Αριστεράς εντοπίζονται στο ότι δεν αντιστάθηκε με κάθετο τρόπο στην εξέλιξη αυτή. Αν υπάρχουν και πρόσωπα της αριστεράς που έχουν συμμετάσχει στα φαινόμενα που περιέγραψα παραπάνω πρέπει να απομονωθούν.

Ένας φίλος θέλει να σας ψηφίσει αλλά λέει: φοβάμαι να ψηφίσω Δημοκρατική Αριστερά γιατί μπορεί να μου βγει ΠΑΣΟΚ. Τι έχετε να του πείτε;

Ως δύναμη του αριστερού χώρου που είναι υπέρ της απλής αναλογικής, η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί απαραίτητες τις συνεργασίες που θα βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις, σε αξιόπιστο πρόγραμμα και σε αξιόπιστα πρόσωπα. Πρόγραμμα έχουμε και αξιόπιστα πρόσωπα έχουμε. Είναι λογικό λοιπόν τις συνεργασίες και τις συγκλίσεις  αυτές να τις αναζητήσεις στους πολιτικά συγγενείς χώρους που είναι ο Συνασπισμός, οι Οικολόγοι – Πράσινοι και το ΠΑΣΟΚ, εφόσον οι προϋποθέσεις που ανέφερα προηγούμενα εκπληρωθούν.


Με το Μνημόνιο ΙΙ η χώρα μας έχει αναλάβει μακροχρόνιες δεσμεύσεις, γίνεται λόγος για νέα μέτρα τον Ιούνιο. Από την άλλη η Δημοκρατική Αριστερά αναγνωρίζει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας. Τι μπορεί λοιπόν να προσφέρει η Δημοκρατική Αριστερά εκτός από  αναδιαπραγμάτευση ρυθμίσεων του μνημονίου; Αυτό που λέει δηλαδή και ο Αντώνης Σαμαράς…

Ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ έχουν υπογράψει τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο ως έχει χωρίς διαπραγμάτευση. Ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ έχουν συμμετάσχει ενεργά στο να φτάσει η χώρα στη χρεωκοπία με όσα περιέγραψα προηγούμενα για το κράτος και τη «λειτουργία» του, για την έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής. Ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ υπέγραψαν τον διακανονισμό των χρεών για τα κόμματα, αλλά όχι για τους πολίτες. Ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ (Βορίδης, Γεωργιάδης) υπέγραψαν τις συμβάσεις των άγονων γραμμών σε πλοία και αεροπλάνα που κοστίζουν εκατομμύρια χωρίς να τηρούνται οι όροι και χωρίς να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Παράδειγμα: 13.000.000€ η σύμβαση της αεροπορικής γραμμής Ρόδου- Λήμνου και 56€ το εισιτήριο για πτήση 25’ (Μυτιλήνη-Λήμνος).
Η Δημοκρατική Αριστερά και ο Φώτης Κουβέλης μπορούν να προσφέρουν στην ανατροπή των παθογενειών αυτών που δεν μπορούν να κάνουν τα κόμματα της διαπλοκής και της χρεωκοπίας.

LESVOSNEWS.NET 27/4/2012
Συνέντευξη στο Εμπρός

- Κύριε Σπιλάνη ανάμεσα στα μέτρα που θα ληφθούν μετά τις εκλογές περιλαμβάνεται και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Οι έμποροι και οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται πως το μέτρο αυτό θα τους οδηγήσει στην καταστροφή. Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη άποψη που λέει πως το μέτρο δεν λειτουργεί επειδή δεν ωφελούνται οι τελικοί καταναλωτές. Ποια είναι η δική σας θέση για το ζήτημα αυτό;

Αξίζει να αναφερθούμε αρχικά στους λόγους  που οδήγησε στην υιοθέτηση του μειωμένου ΦΠΑ: τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (και ειδικά του τουρισμού που είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα) και τον περιορισμό του κόστους ζωής, του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα στα νησιά.
Οι λόγοι αυτοί όχι μόνο δεν έχουν αρθεί αλλά και άλλα γεγονότα όπως  η παγκοσμιοποίηση και η αύξηση της τιμής της ενέργειας έχουν οδηγήσει τα νησιά σε ακόμη δυσχερέστερη θέση, γεγονός που επιβάλλει την υιοθέτηση ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Τα κόμματα που διακυβέρνησαν τον τόπο για 40 χρόνια αλλά και οι «όψιμες» παραφυάδες τους (Ελεύθεροι Ελληνες, ΔΗ.ΣΥ, Κοινωνική Συμφωνία) περιορίζονται σε άναρθρες κραυγές λαϊκής κατανάλωσης και σε θεωρητικό ενδιαφέρον για τα νησιά, χωρίς καμία πρακτική σημασία. Αντίθετα αγνόησαν  τόσο το άρθρο 101 του Ελληνικού Συντάγματος όσο το άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας και τις δυνατότητες που δίνουν. Η Δημοκρατική Αριστερά όμως όχι. Εχει καταθέσει επερωτήσεις για το θέμα και θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα τις θέσεις της για τη Νησιωτική Πολιτική.

- Αν θέτατε πέντε προτεραιότητες για την ανάπτυξη του Αιγαίου ποιες θα ήταν αυτές;
Θα έβαζα 3 προτεραιότητες:
-         Δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας βασισμένων στην ποιότητα, στην αξιοποίηση των τοπικών χαρακτηριστικών και στη γνώση (ποιοτικά νησιά)
-         Ποιοτικές Υπηρεσίες Δημόσιου Συμφέροντος (μεταφορές, επικοινωνίες, υγεία, παιδεία) σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την υποστήριξη της λειτουργίας τους (νησιά ίσων ευκαιριών)
-         Διατήρηση του Περιβάλλοντος και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής (πράσινα νησιά)
Για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να ανατρέξετε στο αναλυτικό μας πρόγραμμα για τη νησιωτικότα. (http://www.dimarlesvou.blogspot.com/ καιhttp://www.ioannispilanis.blogspot.com/)

- Σε συνέντευξη του στο «Ε» ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως πρέπει να αρνηθούμε τις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου και να επαναδιαπραγματευτούμε το δημόσιο χρέος της χώρας. Κατά την άποψη σας είναι ρεαλιστικός αυτός ο στόχος;

Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες δυνάμεις που υποστηρίζουν την άρνηση της εξυπηρέτησης του χρέους, αρνούνται να τοποθετηθούν στο ουσιώδες που είναι πως δημιουργήθηκαν τα χρέη και πως αν σήμερα μας χάριζαν όλα τα χρέη, από αύριο θα ξεκίναγε νέα σώρευση χρεών γιατί θα έμεναν άθικτοι οι παράγοντες που τα δημιούργησαν: (α) χρόνια χαμηλή ανταγωνιστικότητα στην οικονομία με αποτέλεσμα οι εισαγωγές να είναι υπερδιπλάσιες των εξαγωγών με αποτέλεσμα η αύξηση του ΑΕΠ να βασίζεται σε δανεισμό με δημόσιες δαπάνες που υπερτερούσαν των φόρων και ιδιωτική κατανάλωση που υπερτερούσε των εισοδημάτων και (β) αναποτελεσματικός ευρύτερος δημόσιος τομέας που δεν παράγει τις κατάλληλες υπηρεσίες προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά με αποτέλεσμα τη διόγκωση φαινομένων διαφθοράς, φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, παραοικονομίας, παραπαιδείας, παρα-υγείας κλπ. Η βελτίωση της κατάστασης στο εσωτερικό μέτωπο θα δημιουργήσει θετικές προϋποθέσεις για αναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβάσεων αλλά και του ίδιου του χρέους. Υπάρχει όμως και μια εξωγενής προϋπόθεση για να υπάρξει επιτυχής έκβαση στη προσπάθεια: η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα ανατρέψει ή έστω θα μεταβάλει ουσιωδώς τη σημερινή κατάσταση όπου το χρηματοπιστωτικό σύστημα κυριαρχεί  επί των κρατών και των πολιτών. Για το λόγο αυτό χαιρετίζουμε ως ιδιαίτερα θετική την αλλαγή που φαίνεται να καταγράφεται στη Γαλλία.
Με βάση τα παραπάνω δεν θεωρώ ότι μια πρόταση για μονομερή άρνηση εξυπηρέτησης του χρέους θα φέρει αποτελέσματα.  

- Στις προσεχείς εκλογές όλα δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Έτσι την επομένη των εκλογών όλα τα κόμματα που θα βρεθούν στην Βουλή θα πρέπει να απαντήσουν αν θα προχωρήσουν σε συνεργασίες ή όχι. Η Δημοκρατική Αριστερά με ποιες κόμματα μπορεί να συνεργαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης; 

Ως δύναμη του αριστερού χώρου που είναι υπέρ της απλής αναλογικής, η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να υποστηρίζει δόγματα όπως αυτά της αυτοδυναμίας που επιθυμεί ο κ.Σαμαράς. Αλλωστε  οι αλλεπάλληλες κυβερνήσεις αυτοδυναμίας μας έφεραν σ’ αυτή τη κατάσταση, αφού προτεραιότητα τους ήταν ο έλεγχος και η άλωση του κράτους προς ίδιο όφελος και όχι το δημόσιο συμφέρον. Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί απαραίτητες τις συνεργασίες που θα βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις, σε αξιόπιστο πρόγραμμα και σε αξιόπιστα πρόσωπα. Πρόγραμμα έχουμε και αξιόπιστα πρόσωπα έχουμε. Όπως θα έχετε διαπιστώσει άλλωστε η Δημοκρατική Αριστερά τόλμησε να έχει θέσεις και για τη Λέσβο αλλά και για τη Νησιωτικότητα, όταν οι «άλλοι» απλά διοχετεύουν χρήμα για προσωπική προβολή.
Πιστεύουμε ότι  ο ελληνικός λαός θα μας δώσει στις εκλογές της 6ης Μαϊου τη δύναμη εκείνη μέσα στο Κοινοβούλιο ώστε να διαπραγματευτούμε για λογαριασμό του μια πολιτική με αριστερό πρόσημο. Είμαστε έτοιμοι για να παίξουμε αυτόν το ρόλο.
Επιπλέον η εμπειρία μας από το συνδικαλιστικό χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης είναι ότι τόσο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ όσο και στο χώρο του Συνασπισμού υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις με τις οποίες υπάρχει συναντίληψη για μια σειρά από θέματα. Αυτές τις δυνάμεις έχουμε καλέσει να συμπορευθούν μαζί μας για τις εκλογές διευρύνοντας ανάλογα και τα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ και προς αυτές τις δυνάμεις θα στραφούμε μετεκλογικά με τους όρους που ήδη τέθηκαν.
Ας ξεκαθαριστεί: η Δημοκρατική Αριστερά θα συμβάλει θετικά σε μια διακυβέρνηση με αριστερό πρόσημο. Επομένως το δίλλημα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» δεν μας αγγίζει.  

ΕΜΠΡΟΣ, 25/4/2012
Οι προτάσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
      Με βάση τη πρόβλεψη του Συντάγματος (άρθρο 101) για την αναγκαιότητα ειδικών πολιτικών για τα νησιά, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επεξεργάστηκε ειδικό πρόγραμμα για τα ελληνικά νησιά, βασισμένο στους 3 άξονες που ακολουθούν:

Α) Υπηρεσίες Δημόσιου Συμφέροντος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την υποστήριξη της λειτουργίας τους
Σύστημα αδειοδοτήσεων πρώτης εγκατάστασης ή ανανέωσης άδειας λειτουργίας επιχειρήσεων που να λειτουργεί με διαφάνεια.
Υπηρεσίες μεταφορών (θαλάσσιες και αεροπορικές) που να εξυπηρετούν τους κατοίκους, τους επισκέπτες αλλά και τις επιχειρήσεις.
Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων που να εξασφαλίζει την ίση μεταχείριση των νησιωτών σε ποιότητα και σε τιμές.
Υπηρεσίες υγείας ανασχεδιασμένες, με στελεχωμένες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υπηρεσίες που να λειτουργούν προς όφελος των χρηστών.
Υπηρεσίες γενικής, επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης αλλά και κατάρτισης αναβαθμισμένες ώστε να παρέχουν στους νέους και τις νέες μας κίνητρα να αποκτήσουν στέρεες αλλά και ουσιαστικές γνώσεις και δεξιότητες, αναγκαίες για κάθε σύγχρονο μικρό επιχειρηματία, επιστήμονα επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο, και στο πιο μικρό νησί.
Αναπτυξιακός σχεδιασμός και μηχανισμός αδειοδότησης και παραγωγής έργων υποδομής (συμπεριλαμβανόμενης της νομοθεσίας) προσαρμοσμένος στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου (μικρή κλίμακα).

Β) Δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας βασισμένων στην ποιότητα, στην αξιοποίηση των τοπικών χαρακτηριστικών και στη γνώση
Ο σχεδιασμός συστήματος κινήτρων για την υποστήριξη ανταγωνιστικών, υπεύθυνων επιχειρήσεων με έμφαση στην ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών με αξιοποίηση τοπικών πόρων, ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και τεχνογνωσίας, προστασία περιβάλλοντος.
Η υποστήριξη της επαγγελματικής αλιείας με τις αναγκαίες υποδομές αλλά και τη σωστή διαχείριση του αλιευτικού πλούτου.
Οι υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης και οι Συνεταιρισμοί πρέπει να μετεξελιχθούν από γραφειοκρατικούς και κομματικούς μηχανισμούς (παροχής επιδομάτων και τυπικών ελέγχων) σε ουσιαστικούς μηχανισμούς στήριξης των παραγωγών σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και μεταφοράς γνώσης για τις σύγχρονες τάσεις παραγωγής.
Η δημιουργία ευέλικτων δομών υποστήριξης των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας, με συνεχή επανεκπαίδευση-κατάρτιση-υποστήριξη εργοδοτών και εργαζομένων.
Η δικτύωση των επιχειρήσεων παροχής τουριστικών υπηρεσιών για αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών (βελτίωση εγκαταστάσεων, εκπαίδευση επιχειρηματιών και εργαζόμενων, χρήση τοπικών προϊόντων κλπ). Αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων των νησιών για την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων με δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Γ) Διατήρηση του Περιβάλλοντος - Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής
Πολεοδομικές παρεμβάσεις με αναπλάσεις των οικισμών για διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της φυσιογνωμίας των οικισμών των νησιών. Χωροταξικός σχεδιασμός για προστασία των δημόσιων χώρων, των φυσικών πόρων και του μοναδικού νησιωτικού τοπίου. Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και ανάπτυξη μικρής κλίμακας ΑΠΕ. Αποτελεσματικό σύστημα ανακύκλωσης και απόθεσης στερεών αποβλήτων. Διαχείριση υγρών αποβλήτων με αποκεντρωμένα συστήματα μικρής κλίμακας και επανάχρηση νερού για εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα. Ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων (πχ. έλεγχος των γεωτρήσεων, πριμοδότηση στην εξοικονόμηση νερού, κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης και μικρών αφαλατώσεων με ΑΠΕ).


Υπεύθυνος Νησιωτικής Πολιτικής ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Γιάννης Σπιλάνης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Από τις πρώτες επαφές μας με τους απλούς ανθρώπους που ζουν πάνω στο νησί και προσπαθούν να ξεπεράσουν τη κρίση που απειλεί να μας ισοπεδώσει όλους, είναι φανερή η αγωνία όλων, ανεξάρτητα πολιτικών πιστεύω, να τοποθετηθούμε ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ για το αύριο. Μόνιμο ερώτημα ήταν: και εσείς τι συγκεκριμένο προτείνετε για να βγούμε από τα αδιέξοδα που μας έφεραν.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ από τη μέρα που ιδρύθηκε τοποθετήθηκε σαν δύναμη συμβολής για ένα διαφορετικό αύριο που θεωρεί απαραίτητο τόσο την ανατροπή στο διεθνές πολιτικο-οικονομικό πλαίσιο με την επικράτηση νέου συσχετισμού δυνάμεων προοδευτικού χαρακτήρα, όσο και να μείνουν μακριά τα βαρίδια του παρελθόντος, το φαύλο, πελατειακό, αναποτελεσματικό κράτος, η κρατικοδίαιτη και αναπαραγωγική δομή της οικονομίας.
Για να συμβούν όμως αυτά πρέπει εμείς οι πολίτες να αντιδράσουμε, να απορρίψουμε τη «δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία» και τη λογική των προσωπικών «διευκολύνσεων» και να απαιτήσουμε μέσα από τη καθημερινή μας στάση και δράση την πρόταξη των συλλογικών λύσεων που να βασίζονται σε ισχυρούς θεσμούς και διαφανείς διαδικασίες. Πρέπει να απαιτήσουμε ένα πλαίσιο που να μην επιτρέπει τη δράση επίορκων πολιτικών και κρατικών λειτουργών, παρανομούντων πολιτών και επιχειρηματιών αλλά και να τιμωρεί παραδειγματικά όσους λειτουργούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Άλλωστε αποτελεί πάνδημη απαίτηση να προχωρήσει η παραδειγματική τιμωρία όσων με τις πράξεις τους έχουν οδηγήσει τη Λέσβο και την  Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση.
Αλλά όσο και αν το πλαίσιο λειτουργίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε, άλλο τόσο απαραίτητο είναι να προτείνουμε και τον «άλλο» δρόμο που θα ακολουθήσει η Λέσβος για την αναπτυξιακή της πορεία βασισμένη στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και νέων εισοδημάτων, νέας ευημερίας.
Από τις συζητήσεις προκύπτει ότι ένα παλαιότερο σλόγκαν που είχε προταθεί χωρίς να υιοθετηθεί «Λέσβος, το νησί της ελιάς και του ούζου, της φύσης και του πολιτισμού» μπορεί να καταγράψει πολύ σύντομα αυτά που οι πολίτες θεωρούν ισχυρά σημεία του νησιού και πρέπει να λειτουργήσουν ως βάση για τη διαμόρφωση της «νέας» αναπτυξιακής πρότασης.  Κατά συνέπεια και η πρόταση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για μετατροπή  του νησιού σε Γεωπάρκο είναι εναρμονισμένη με τη λογική αυτή αφού επιτρέπει την αξιοποίηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει:
-          Τη τοπική αγροτική παραγωγή με έμφαση τα προϊόντα ποιότητας. Ήδη υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις που έχουν κάνει αυτή τη στροφή (έστω και αβοήθητοι από τους θεσμικούς φορείς που πάντα έψαχναν τα εύκολα) και έχουν δικαιωθεί  σε τομείς όπως το λάδι, το τυρί, το κρασί, οι μαρμελάδες, τα γλυκά, το ούζο, το μέλι, τον τραχανά κλπ. φέρνοντας στην επιφάνεια την τοπική παράδοση και γαστρονομία. Χρειάζεται τώρα να υπάρξει γενίκευση αυτής της στροφής ώστε να αγγίξει το σύνολο των παραγωγών και μεταποιητών αξιοποιώντας την νέα γνώση που φέρνουν οι νέοι επιστήμονες από τον τομέα της γεωπονίας αλλά και της τεχνολογίας τροφίμων σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές τεχνικές και συνταγές.
-          Τις τουριστικές επιχειρήσεις με έμφαση στην «φιλοξενία» που φαίνεται να είναι το ισχυρό σημείο, αλλά με στροφή για αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν (πχ. πρωινό, γεύμα) αλλά και εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων που προσφέρουν στους επισκέπτες. Το ερωτηματολόγιο που έγινε στο Μόλυβο δείχνει το δρόμο για τις αναγκαίες αλλαγές.
-          Τη διατήρηση και την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων είτε αυτά είναι μνημεία και οικιστικά σύνολα, είτε αυτά είναι στοιχεία άυλου πολιτισμού (πχ. ποίηση με Σαπφώ και Ελύτη), είτε είναι εικαστικές τέχνες (πχ. Θεόφιλος και Τεριάντ, αλλά και Ιακωβίδης, ο Πέρρος και πολλοί άλλοι) είτε είναι  πολιτιστική παράδοση (πχ. διατροφικές παραδόσεις, γλώσσα, ήθη, έθιμα, χοροί και τραγούδια) αξιοποιώντας τόσο τη στροφή των σύγχρονων «Οδυσσέων» αλλά και  τις σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν σπουδάσει τα νέα παιδία που σήμερα ψάχνουν εναγώνια μια δουλειά.
-          Τη διατήρηση και την ανάδειξη της φύσης και των μοναδικών της στοιχείων της χλωρίδας και της πανίδας που πρωτοανακάλυψαν ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος, και συνεχίζουν να θαυμάζουν σήμερα οι πουλάκηδες και οι περιπατητές των βουνών, αλλά και το BBC χωρίς εμείς να κουνάμε το χέρι μας παρά μόνο για να τα υποβαθμίσουμε.
-          Τη διαχείριση και την ανάδειξη του θαλάσσιου πλούτου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας με τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων και περιοχών προστασίας από την αλιεία, την ανάδειξη των κόλπων Καλλονής και Γέρας και γενικότερα του νησιού σε κέντρο ναυταθλητικού τουρισμού.
Αυτή η στροφή αγγίζει όλα τα επαγγέλματα, τόσο τα παραδοσιακά όσο και τα σύγχρονα που αξιοποιούν παράλληλα τη παράδοση και τη σύγχρονη γνώση: χρειαζόμαστε από τους οικοδόμους  και όλα τα επαγγέλματα που συνδέονται με τον κατασκευαστικό κλάδο που να είναι πραγματικοί μάστορες ώστε να διατηρηθούν τα στοιχεία αυτά που ικανοποίησαν τους επισκέπτες αλλά κάνουν και εμάς περήφανους, τις γυναίκες που «κεντάνε» κυριολεκτικά με τα χέρια τους τα αμυγδαλωτά φέρνοντας σε μας μια ποιότητα που έρχεται από μακριά, αλλά και τους επιστήμονες και τεχνολόγους στον τουρισμό, στην πληροφορική, στη προστασία και ανάδειξη περιβάλλοντος που γνωρίζουν να χειριστούν τα νέα «εργαλεία».
Για να πετύχουν τα παραπάνω απαιτείται  πρώτα απ’όλα να διώξουμε τους ανθρώπους που εκφράζουν το χρεοκοπημένο τρόπο διακυβέρνησης.
Γιάννης Σπιλάνης, Οικονομολόγος – Περιφερειολόγος, Πανεπιστημιακός
Υποψήφιος ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Ν.Λέσβου

"Τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ" - Τρίτη 24/4/2012
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ: Ο ΜΟΛΥΒΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ
Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα χρονολογείται μόλις από το 2008, αλλά η κρίση του ελληνικού τουρισμού άρχισε πολύ νωρίτερα, όταν παρατηρήθηκε στασιμότητα ή και μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων, ειδικά των αλλοδαπών τουριστών, μείωση της τουριστικής δαπάνης, μείωση της διάρκειας της τουριστικής περιόδου και μείωση της πληρότητας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Παρόμοια προβλήματα καταγράφηκαν και στη Λέσβο όπου τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται συνεχής μείωση ημεδαπών και κυρίως αλλοδαπών τουριστών.
Οι τοπικές αρχές και οι επαγγελματικοί φορείς του τουρισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια υποστήριξαν ότι το κύριο πρόβλημα ήταν η ελλιπής διαφήμιση του νησιού, παρά το γεγονός ότι δαπανούνταν συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο σε εκθέσεις, φυλλάδια, φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων και ιστοσελίδες. Είναι αλήθεια όμως ότι παρά τα υπέρογκα έξοδα που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την τουριστική προβολή, από τα αποτελέσματα της κρίνεται ως  αναποτελεσματική.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από την έρευνα ικανοποίησης τουριστών που υλοποίησε ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου το καλοκαίρι του 2011 και παρουσιάστηκε πρόσφατα σε σχετική εκδήλωση, όπου φάνηκε ότι  οι ικανοποιημένοι τουρίστες αποτελούν τον καλύτερο διαφημιστή ενός προορισμού (40%), ενώ το διαδίκτυο αυξάνει διαρκώς το ρόλο του στην πληροφόρηση των τουριστών σε βάρος των εκθέσεων, των εντύπων και των πρακτόρων, δηλαδή των συμβατικών καναλιών διανομής. Όμως, το πρόβλημα είναι βαθύτερο, αφού ιδιαίτερα χαμηλή ικανοποίηση κατέγραψαν η σχέση ποιότητας / τιμής σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι επιχειρήσεις, η έλλειψη ποικιλίας σε δραστηριότητες με έμφαση σε αυτές του πολιτισμού, η καθαριότητα, η ηχορύπανση και το κυκλοφοριακό, όπου οι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι τουρίστες είναι λιγότεροι από 30-40%. Οι προτάσεις που γίνονται εδώ και χρόνια για στροφή στη ποιότητα και για αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού που είναι ο πολιτισμός και το περιβάλλον, «πέφτουν» διαρκώς στο κενό:
-           Ο τουρισμός παρατήρησης πουλιών με επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, όχι μόνο δεν υποστηρίχθηκε αλλά υπονομεύθηκε από τη συνεχή υποβάθμιση των υγροτόπων.
-          Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας παρά το γεγονός ότι εξασφάλισε για ολόκληρη τη Λέσβο Βραβείο Προορισμού Αριστείας και διαφημίζει το νησί σε όλο τον κόσμο, συναντά εμπόδια στην προσπάθειά του να αναδείξει ολόκληρη τη Λέσβο ως Γεωπάρκο- Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς κάτω από την αιγίδα της Ουνέσκο.
-          Η σύνδεση της Λέσβου με τον Αριστοτέλη και τον Θεόφραστο, τους πατέρες της Οικολογίας, μέσα από τη δουλειά του BBC, αλλά και άλλων επιστημόνων, παραμένει αναξιοποίητη.
-          Δράσεις για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, όπως τα περιπατητικά μονοπάτια, υποβαθμίζονται από παράνομες δραστηριότητες.
-          Η προσπάθεια για την ανάδειξη του πολιτισμού του αλατιού που έγινε πριν από μερικά χρόνια από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν συνεχίστηκε.
-          Οι πολιτιστικοί πόλοι έλξης του νησιού που συνδέονται με τις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία και την ποίηση, αλλά και τα μνημεία και τα οικιστικά σύνολα, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια και τόσα άλλα στοιχεία, όχι μόνο δεν έχουν αναδειχτεί με βάση τα διεθνή πρότυπα, αλλά υποβαθμίζονται διαρκώς από «αναπτυξιακές» παρεμβάσεις.
-          Η γαστρονομία και η σύνδεσή της με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση (τυρί, ούζο κλπ), τον λαϊκό πολιτισμό, και την αρχιτεκτονική κληρονομιά δεν αναδείχτηκαν ικανοποιητικά.
Η αξιοποίηση των παραπάνω στοιχείων, που θα μπορούσαν να αναπτύξουν τουρισμό δραστηριοτήτων όλο το χρόνο και νέες θέσεις απασχόλησης για εκπαιδευμένα άτομα, «προσκρούουν» στην εμμονή για τα εύκολα, τον τουρισμό παραλίας, όπου η Λέσβος δεν πλεονεκτεί .
Ευτυχώς, υπήρχαν και τα θετικά σημεία που επισήμαναν οι επισκέπτες και που συντηρούν σε κάποιο βαθμό την τουριστική κίνηση στο Μόλυβο. Η ποιότητα του οικισμού, η ευγένεια και η φιλοξενία και η ασφάλεια τους ικανοποίησαν σε ποσοστό άνω του 80%. Όμως, ούτε και αυτά τα ισχυρά σημεία αξιοποιούνται κατάλληλα αφού με τον θόρυβο, τα σκουπίδια, την έλλειψη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, υποβαθμίζεται η ποιότητα του οικισμού.
Τα προβλήματα που επεσήμαναν οι τουρίστες έρχεται να αντιμετωπίσει ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, παίζοντας πρακτικά το ρόλο του Διαχειριστή Προορισμού, καθώς:
-          Καταγράφει και αναλύει τις εντυπώσεις των επισκεπτών
-          Συζητά με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικά για θέματα που τους απασχολούν
-          Παρεμβαίνει και μετατρέπει τις διαπιστώσεις, τις παρατηρήσεις και παράπονα τουριστών σε δράσεις
-          Επιμορφώνει τουριστικούς επιχειρηματίες και εργαζόμενους
-          Συμβάλλει στη δικτύωση των επιχειρήσεων
-          Ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί σε δράση τους κατοίκους
-          Συμβάλει στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος ολόκληρης της Λέσβου, μέσω της αναβάθμισης του Μολύβου.
Έτσι, 60 χρόνια μετά από τις πρωτοβουλίες που πήραν οι κάτοικοι του Μολύβου για να ξεκινήσουν συνεργατικά την ανάπτυξη του τουρισμού στο χωριό τους αξιοποιώντας τη φύση, τον πολιτισμό και το δομημένο περιβάλλον του οικισμού τους, κάτω από μια εμπνευσμένη καθοδήγηση, ξαναέρχονται σήμερα στο προσκήνιο. Οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά όχι ανυπέρβλητες για να καταρτιστεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που επισημάνθηκαν.
Η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να βρει μιμητές σε ολόκληρο το νησί, ώστε οι φορείς να λειτουργήσουν συνεργατικά και συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Άλλωστε, ένας είναι ο προορισμός, η Λέσβος, και αυτόν έχουν όφελος να αναδείξουν όλοι μαζί.
Γιάννης Σπιλάνης
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
30-3-2012

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...