ΕΙΣΗΓΗΣΗ Γ.ΣΠΙΛΑΝΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΙΑΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΘΕΡΜΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΥΕΞΙΑΣ. ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΝΗ;"

 


Χαίρομαι που είμαστε σήμερα όλη εδώ για να αρχίσουμε μια κουβέντα για την ουσιαστική αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Αμανής που μένουν πρακτικά ανεκμετάλλευτες και η λειτουργία τους συντηρείται από τη χρηματοδότηση του Δήμου. Αναφέρομαι σε ουσιαστική αξιοποίηση που θα τις μετατρέψει σε ένα πόλο ανάπτυξης.

 

Γιατί η Αμανή;

  • Έχει υδροθεραπευτήριο και έναν Δήμο που εμπλέκεται ουσιαστικά όχι μόνο στη λειτουργία του αλλά και στη προσπάθεια αναβάθμισης του.
  • Έχει μελέτες που αποτυπώνουν την αξία των νερών και διατυπώνουν προτάσεις αξιοποίησης τους
  • Έχει μια ΚΟΙΝΣΕΠ, άρα μια ομάδα ανθρώπων που έχει κατανοήσει -και το δείχνει στη πράξη- ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για την αξιοποίηση κοινών πόρων για το κοινό, δημόσιο συμφέρον.
  • Έχει άλλες ομάδες όπως τους Φίλους των Μονοπατιών που εργάζονται εθελοντικά αλλά συστηματικά όχι μόνο να διασώσουν αλλά και να αναδείξουν τα μονοπάτια της περιοχής αλλά και ολόκληρη τη περιοχή,
  • Έχει ήδη κατατεθειμένες επεξεργασμένες προτάσεις για τη μεγάλη εικόνα του σύγχρονου θερμαλισμού και του τουρισμού ευεξίας που δεν εξαντλείται απλά στον ιαματικό τουρισμό του ’60.
  • Έχει λίγους αλλά συνειδητοποιημένους επιχειρηματίες στο γεγονός ότι η Αμανή θα σωθεί από συλλογική προσπάθεια, ή θα χαθεί.
  • Έχει πρόσφατα μια ομάδα που κάτω από τη καθοδήγηση του έμπειρου αυτοδιοικητικού Μάρκου Μενή και συμμετοχή σημαντικών ανθρώπων της περιοχής με στόχο να δημιουργήσουν μια Τοπική Ενεργειακή Κοινότητα ώστε να αξιοποιήσουν το τοπικό ενεργειακό δυναμικό για παραγωγή ενέργειας από το νερό του Μαλαγκιώτη που μένει αναξιοποίητο
  • Που όμως έχει ιδιαίτερα κρίσιμα αναπτυξιακά προβλήματα που έχουν οδηγήσει σε διάλυση τον παραγωγικό ιστό και σε κατάρρευση τον δημογραφικό. Επομένως υπάρχει αναγκαιότητα για μια οργανωμένη, ολοκληρωμένη ουσιαστική αναπτυξιακή παρέμβαση και όχι για μικρο-έργα βασισμένα σε πληθυσμιακές ποσοστώσεις.

Ο καθένας από εσάς είναι πολύτιμος γιατί η Αμανή χρειάζεται τη βοήθεια του καθενός και της καθεμιάς από εσάς για να επιζήσει. Δεν θα περιγράψω μια κατάσταση που εσείς που την ζείτε την ξέρετε καλύτερα εμένα Δεν θα μιλήσω για τα λάθη που έχουν γίνει και για τις παραλείψεις που έφεραν τα πράγματα εδώ. Δεν είμαστε σήμερα εδώ γι' αυτό. Δεν θα κάνουμε στείρα κριτική και πολιτική εδώ. Εδώ είμαστε για να ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ όλοι μαζί να ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ να οραματιστούμε και να ΒΡΟΥΜΕ τον καλύτερο τρόπο να αντιστρέψουμε τη πορεία.

Στόχος μας λοιπόν είναι μέσα σε αυτή τη συζήτηση να βρούμε όχι μόνο πως θα εκμεταλλευτούμε την πηγή αυτή αλλά κυρίως πως θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα γύρω της που θα φέρει ανάπτυξη για όλη την περιοχή για να μην πω για όλη τη Χίο. Ένα οικοσύστημα όχι απλά περιβαλλοντολογικό αλλά αειφόρο οικοσύστημα με ισορροπία μεταξύ οικονομίας, φύσης και ανθρώπου τέτοιο που θα δώσει ξανά ζωή στην Αμανή. Μια άλλη ζωή από αυτήν που είχε 50, 70 και 100 χρόνια πριν, γιατί τότε ζούσαμε σε έναν άλλο κόσμο.

Προσωπικά έχω ένα όραμα.. ΟΙ ΘΕΡΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ Ο ΑΞΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. Εδώ και 34 χρόνια που ζω στα νησιά ακούω για τόσο σημαντικά ιαματικά νερά έχουν τα νησιά, αλλά όχι μόνο δεν είδαμε κάτι να βγαίνει από αυτό, αλλά αντίθετα να βλέπουμε να σφραγίζονται.

Το πίστευα πάντα και γι’ αυτό με αφορμή το περσινό σφράγισμα όλων των υδροθεραπευτηρίων ζήτησα από το Περιφερειακό Συμβούλιο να δημιουργηθεί η Επιτροπή Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας της οποίας που ανέθεσαν τη προεδρεία. Από τότε που άρχισα να δουλεύω με την Επιτροπή είδα ξεκάθαρα ότι καθόμαστε επάνω σε ένα κρυμμένο θησαυρό και τον απαξιούμε. Από τότε δουλεύω με όλη μου τη δύναμη για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα.

Οι περισσότεροι από εσάς ειλικρινά τι φαντάζεστε όταν σκεφτόσαστε για την ιαματική πηγή και τον άνθρωπο που την επισκέπτεται; Πως τον βλέπετε;

Μέχρι τώρα ο τρόπος λειτουργίας και εκμετάλλευσης (με ελάχιστες εξαιρέσεις) βασίζεται στη λογική ικανοποίησης των αναγκών του ηλικιωμένου και πάσχοντα πελάτη που περιμένει να του πληρώσει το ΙΚΑ την συμμετοχή του και την διαμονή του για να ισιώσει τα πονεμένα του κόκκαλα, για να θεραπευτεί. Και κρίνοντας από αυτό, δεν του προσφέρουμε μέχρι τώρα και πολλά-πολλά γιατί δεν έχει να τα πληρώσει. Δεν αξιοποιούμε καν την ευρωπαϊκή νομοθεσία να φέρουμε και ευρωπαίους τουρίστες που έχουν ανάγκη για θεραπεία, αλλά θα ενδιαφερόντουσαν να την κάνουν κάνοντας παράλληλα διακοπές σε ένα νησί. Ας μην ξεχνάμε ότι από τους αρχαιότατους χρόνους η «χαλάρωση» και η «κοινωνική συνεύρεση» αποτελούσαν ακόμη δύο πυλώνες του θερμαλισμού.

Δίπλα σε αυτόν τον πελάτη που έχει ανάγκη ιατρικής θεραπείας υπήρχε πάντα και μια διαφορετική πελατεία που αυξομειώνονταν ανάλογα με τις εποχές και πήγαινε σε μεγάλες πόλεις όπως η Βουδαπέστη, τo Karlovy Vary, σε παραδοσιακές λουτροπόλεις όπως , το Baden-Baden, το Vichy, το Bath και στα δικά μας η Αιδηψός, το Λουτράκι, τα Καμένα Βούρλα κλπ. Τον έχουμε αυτόν τον πελάτη στα νησιά σε μικρούς αριθμούς όπου αφού ανακαλύψει, συχνά τυχαία, τα θερμά νερά τα επισκέπτεται ξανά και ξανά.

Σήμερα έχει δημιουργηθεί μια εντελώς διαφορετική και διευρυμένη πελατεία που δεν έχει ανάγκη 15 λούσεις κάθε χρόνο για να θεραπευτεί, αλλά διαφορετικές υπηρεσίες για να νοιώσει καλύτερα. Διαβάζουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 500 εκ τέτοιοι πελάτες που ξοδεύουν ήδη 150 δις € σε διαφορετικά μέρη του κόσμου που τους προσφέρουν διαφορετικά προϊόντα θερμαλισμού και ευεξίας. Σας καλώ να την δούμε μαζί και μαζί να προσπαθήσουμε να την φέρουμε στον τόπο μας προσφέροντας ένα προϊόν που θα βασίζεται στην ίδια φιλοσοφία, αλλά θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, αυτά των νησιών μας, αυτά των Αγιασμάτων, της Αμανής, της Χίου.

Βλέπω τον τουρίστα αυτό που θέλει έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών να έρχεται να αποτοξινωθεί από μια ζωή καθιστική και γεμάτη στρες. Έχει δουλέψει όλη την χρονιά και θέλει να φροντίσει τον εαυτό του. Θέλει να το κάνει «υγιεινά» και να το κάνει με άνεση και ορισμένες φορές με πολυτέλεια, γιατί μπορεί.

  • Δεν θέλει υποχρεωτικά να βρεθεί σε ένα τεράστιο απρόσωπο ξενοδοχείο, έστω και πολυτελείας. Άρα μια μικρή ποιοτική μονάδα με τοπικό χαρακτήρα του ταιριάζει.
  • Δεν θέλει να φάει πλαστικό τυρί και άγευστες ντομάτες, τα τυποποιημένα παγκόσμια προϊόντα, τη διεθνή κουζίνα, αλλά θέλει να γευτεί το τοπικό, το αυθεντικό: το αρνί με τα χερίσια μακαρόνια, το τοπικό τυρί, τη τοπική μαρμελάδα, το τοπικό γιαούρτι και μέλι, τη σαλάτα με άρωμα, να πιεί τοπικό κρασί και μπύρα αλλά και τσάι του βουνού.
  • Δεν θέλει να ξεκουραστεί σε μια ξαπλώστρα και να διασκεδάσει σε ένα beach bar, αλλά θέλει να περπατήσει και να ανακαλύψει τη φύση, να αθληθεί τρέχοντας ή ποδηλατώντας σε μονοπάτια και βουνα, να βουτήξει στη θάλασσα και να εξερευνήσει το βυθό, τα βράχια, τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, να μάθει για τους μύθους και τις ιστορίες του τόπου, να μάθει τη γλώσσα, να μάθει να χορεύει και να μαγειρεύει ελληνικά.
  • Θέλει να πάει σε ένα μοντέρνο αλλά με ιδιαίτερο χαρακτήρα λουτροθεραπευτήριο αλλά να έχει τη δυνατότητα να κάνει και μια βουτιά στη θάλασσα
  • Θέλει να μπει σ’ ένα γενικό πρόγραμμα αναζωογώνησης με yoga, thai chi, σωστή διατροφή και σωματική άσκηση, για να έρθει σε ισορροπία και να αντέξει τις δύσκολες συνθήκες της καθημερινής του ζωής, αλλά θέλει να ξεφύγει από το κέντρο spa της πόλης του.
  • Θέλει τον ήλιο και το καλό καιρό σε σχέση με τον καιρό της πατρίδας του αλλά δεν ενδιαφέρεται υποχρεωτικά να «ξεροψηθεί» τον Αύγουστο συνωστισμένος με άλλα εκατομμύρια τουρίστες σε αεροπλάνα, ξενοδοχεία, παραλίες, εστιατόρια.

Έχει χρήματα και θέλει να τα ξοδέψει σωστά γιατί τα βγάζει δύσκολα. Θέλει να νιώσει φροντισμένος, αγαπητός, καλοδεχούμενος. Του αρέσει η περιπέτεια αλλά όχι η κοροϊδία. Ξέρει τι θέλει και ξέρει να εκτιμά την καλή ποιότητα. Επίσης δεν το κάνει αυτό μόνο το καλοκαίρι, αλλά ανάλογα με το επάγγελμα που έχει σε διαφορετικές εποχές του χρόνου.

Αυτός είναι ο δικός μου πελάτης. Το θέμα όμως είναι αν εσείς τον θέλετε αυτόν τον πελάτη. Γιατί αν τον θέλετε αυτόν τον πελάτη πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί -Περιφέρεια -Δήμος - ΚΟΙΝΣΕΠ- επιχειρήσεις – πολιτιστικοί φορείς αλλά και ο καθένας από εσάς προσωπικά. Ενωμένοι όλοι για τον ίδιο σκοπό. Από αύριο κιόλας φτιάχνοντας μια ομάδα δουλειάς. Καμία ευκαιρία δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη.

Μην με ρωτήσετε που θα τον βρούμε αυτόν τον πελάτη. Υπάρχουν αυτές οι αγορές και ο λόγος που δεν τις ξέρουμε εμείς εδώ είναι γιατί δεν έχουμε το προϊόν για να απευθυνθούμε σε αυτές και αν θέλετε είναι ευτύχημα που δεν έχουμε απευθυνθεί ακόμα εκεί γιατί θα είχαμε κάψει το χαρτί αυτό. Τις ξέρουν οι ειδικοί και σε αυτούς θα απευθυνθούμε όταν θα έχουμε έτοιμο το προϊόν.

Ας δούμε τον πόρο σαν μαγνήτη και ας σχεδιάσουμε γύρω του άλλες δραστηριότητες υψηλής ποιότητας με ένα καθαρό χιώτικο χαρακτήρα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ και μετά ας βγούμε να το διαφημίσουμε αυτό παγκόσμια. Με επιμονή και υπομονή, με σχέδιο χρησιμοποιώντας όλα τα καινούργια εργαλεία προώθησης που έχουμε στα χέρια μας και που μας δίνουν απίστευτες δυνατότητες. Ας εμπιστευτούμε και ας εμπνεύσουμε τα νέα παιδιά, τα παιδιά μας να δουλέψουν μαζί μας, να δουλέψουν για το δικό τους μέλλον. Αυτά σίγουρα θα μπορέσουν να το κάνουν αυτό καλύτερα από μας έχοντας σύγχρονες γνώσεις και τη δυνατότητα να βρουν τις απαραίτητες πληροφορίες.

Πριν φτάσουμε όμως να μιλήσουμε σε αυτόν τον πελάτη πρέπει πρώτα εμείς να φτιάξουμε αυτά που πρέπει να φτιαχτούν, να φτιάξουμε το προϊόν. Γι' αυτό αυτή η συνάντηση πρέπει να είναι η αρχή από μια σειρά συναντήσεων αν θέλουμε να αλλάξουμε τη πορεία της Αμανή που για να είμαστε εδώ φαντάζομαι ότι αυτό θέλουμε. Και αν σήμερα είμαστε εδώ με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής μας, της ΚΟΙΝΣΕΠ και του Δήμου, στο μέλλον πρέπει εσείς οι άνθρωποι της Αμανής να είστε αυτοί που απαιτούν για να γίνονται αυτές οι συζητήσεις - ώστε να είναι ξεκάθαρο που θέλουμε να πάμε και πως θα γίνει αυτό - και στη συνέχεια τα χτιστούν τα σχέδια δράσης.

Ας χρησιμοποιήσουμε τον πόρο σαν μαγνήτη … μαγνήτη για δημιουργία επιχειρήσεων, θέσεων εργασίας, εισοδημάτων και ανάπτυξης .. Ενωμένοι και με τον ίδιο στόχο.

Είναι μια κρίσιμη ευκαιρία ανάπτυξης για την Αμανή και τη Χίο. Επίσης είναι ευκαιρία ότι αυτό πρέπει να γίνει σχεδόν από το μηδέν σχεδόν γιατί μπορούμε να το σχεδιάσουμε σωστά ώστε να κρατήσει για να μην πω αναδείξει όλα τα θετικά στοιχεία της περιοχής αντί να την αλλοιώσει και να καταστρέψει το χρώμα της.

Σκοπός είναι όλοι μαζί να αποφασίσουμε τι ανάπτυξη θέλουμε για την περιοχή και τι ρόλο θέλει και μπορεί να παίξει ο καθένας από εμάς για να κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα.

Γιατί το ερώτημα είναι σαφές: Πως μπορούμε να κάνουμε την Αμανή γνωστή, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ αν μου επιτρέπετε, με κινητήρια δύναμη τα θερμά νερά της χωρίς να χάσει τίποτα από το χρώμα και το χαρακτήρα της;

Προσωπικά είμαι διαθέσιμος για κάθε βοήθεια είτε μέσα από τον ρόλο μου ως Προέδρου της επιτροπής είτε ως περιφερειακός σύμβουλος είτε ως επιστήμονας για το στόχο αυτό

Γιατί έχω ένα όραμα ..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...