ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ


Την πρώτη δεκαετία του 2000 έγινε προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης του μύθου του Ικάρου με την ίδρυση της Διεθνούς Ικάριας Αεραθλητικής Ακαδημίας (ΦΕΚ 316Α/16/12/2002, νόμος 3082).
Στα πλαίσια αυτά ορίστηκε προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (άμισθη), δαπάναις του κράτους διαμορφώθηκε βωμός της Ικάριας Αεραθλητικής Φλόγας στην θέση Φοντάνα του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας με συναπτό αμφιθέατρο και δαπάναις της Αυτοδιοίκησης έγινε διαμόρφωση παράλιου χώρου στην θέση Ίκαρης του οικισμού Χρυσοστόμου όπου και ο ομώνυμος βράχος εντός της θαλάσσης που κατά την παράδοση είναι ο μαρμαρωμένος Ίκαρος.
Το 2001 και το 2009 έγιναν τελετές αφής της φλόγας για τις Διεθνείς Αεραθλητικές Ικαριάδες της Βαρκελώνης και του Τορίνο και η φλόγα ταξίδεψε μέχρι εκεί. 
Το 2010 η τότε κυβέρνηση κατάργησε πλειάδα Οργανισμών μεταξύ των οποίων και τη Διεθνή Ικάριο Αεραθλητική Ακαδημία παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης και φορέων της Κοινωνίας και του Αεραθλητισμού.
Έκτοτε υπάρχει πλήρης στασιμότητα στο εγχείρημα και την προοπτική του τόσο τοπικά όσο και κεντρικά. 
Στις 17/7/2020 η Ικαρία γιόρτασε την επέτειο της Ικαριακής Επανάστασης του 1912 ενάντια στον τουρκικό ζυγό και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής.
Σε συζήτησή μας ανέδειξα το θέμα και με προέτρεψε να τον ενημερώσω εγγράφως.
Πιστεύω ότι πρέπει σαν Σώμα να ζητήσουμε σε συνεννόηση και συνεργασία με την Δημοτική Αρχή και τους φορείς της Ικαρίας καθώς και με φορείς του Αεραθλητισμού από τα συναρμόδια Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Μεταφορών την ανασύσταση της Διεθνούς Ικάριας Αεραθλητικής Ακαδημίας και σε κάθε περίπτωση την με κάθε πρόσφορο τρόπο ανάδειξη και αξιοποίηση του μύθου του Ικάρου για λόγους εθνικούς, πολιτιστικούς, τουριστικούς και προαγωγής εν γένει της φιλίας και της συναδέλφωσης των Λαών στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι. 
Η Ικαρία γνωστή στα πέρατα της Γης για τον Ίκαρο, τις ιαματικές της πηγές και την μακροζωία, για την εξαίσια φύση της και για την απαράμιλλη φιλοξενία και το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της επενδύει όπως πάντοτε στην αειφορία, στα μεγάλα και υψηλά της Οικουμένης, στον Άνθρωπο και αξίζει δικαιωματικά την κάθε στήριξη και βοήθειά μας.

Μανώλης Ν. Κάρλας
Γιούλα Αργυρούδη
Μαρία Νικολάρα
Γιάννης Σπιλάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...