Και όμως λεφτά υπάρχουν: 20 εκατομμύρια απορρόφητα κονδύλια του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων της Περιφέρειας μεταφέρονται στο 2018

Και όμως λεφτά υπάρχουν: 20 εκατομμύρια απορρόφητα κονδύλια του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων της Περιφέρειας μεταφέρονται στο 2018

Η είδηση που βγήκε από το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο του 2017, από το στόμα του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ.Βαλσαμίδη, είναι ότι, σε περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και ενώ όλοι διαμαρτύρονται για έλλειψη χρηματοδότησης,  το μόνο που τελικά δεν λείπει από την ΠΒΑ είναι τα χρήματα: 20 εκατομμύρια ευρώ θα μεταφερθούν στον προϋπολογισμό του 2018 επειδή δεν ήταν δυνατόν να αξιοποιηθούν. Αντίθετα αυτό που φαίνεται να λείπει εντελώς είναι η οργάνωση και το σχέδιο όχι απλά να απορροφηθούν οι πόροι, αλλά κυρίως να δώσουν ορατά αναπτυξιακά αποτελέσματα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους πολίτες των νησιών.

Ετσι ενώ το ΠΔΕ έχει μετατραπεί σε ένα βαρέλι δίχως πάτο στο οποίο «μπαινο - βγαίνουν» έργα κυρίως οδικού δικτύου, καθαρισμού χειμάρρων και λιμενικά έργα (οι τρεις αυτές κατηγορίες καλύπτουν περίπου το 75% του προϋπολογισμού των εγγεγραμμένων έργων με βάση τον προϋπολογισμό τους). Παράλληλα λειτουργούν «δεξαμενές» έργων, δηλαδή δεξαμενές πολιτικών υποσχέσεων για ένταξη έργων που συχνά είναι εντελώς ανώριμα αλλά χρησιμεύουν στο να «χαϊδεύουν» αυτιά προς κάθε κατεύθυνση, αφού εκεί εντάσσεται το κάθε αίτημα από όπου και να προέρχεται.

Όμως και όσοι πόροι απορροφούνται αυτό αφορά έργα που δεν παράγουν προστιθέμενη αξία, δεν κινητοποιούν άλλες δραστηριότητες και επιχειρήσεις, δεν αξιοποιούν τους παραγωγικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους - τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών-, δεν αξιοποιούν ανθρώπινο δυναμικό που φεύγει απογοητευμένο από την αδράνεια ετών, δεν αξιοποιούν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που έχει τεχνογνωσία σε μια σειρά από κρίσιμους για τη περιφέρεια τομείς (τουρισμός, αγροδιατροφή, πολιτισμός, ναυτιλία, σχεδιασμός προϊόντων, τηλεπικοινωνίες, εκπαίδευση, περιβάλλον, θαλάσσιοι πόροι). Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί οι επιλογές που γίνονται έχουν άλλες προτεραιότητες πέρα από το συμφέρον των νησιών και των νησιωτών.

Εχουν περάσει περισσότερα από 3 χρόνια που η κα Καλογήρου με την ομάδα της βρίσκεται στο τιμόνι της Περιφέρειας και φαίνεται να έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αυτοσχεδιασμού και ρητορικών αναφορών σε αναπτυξιακά θέματα με εξαιρετική επικοινωνιακή επιτυχία αλλά πενιχρά μέχρι σήμερα ουσιαστικά αποτελέσματα. Η επίκληση των φυσικών καταστροφών, του μεταναστευτικού και γενικά της αναπτυξιακής καθυστέρησης των νησιών έστρεψε το βλέμμα των κυβερνητικών υπεύθυνων που πρόσφεραν συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις και ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, που όμως αποδεικνύονται στη πράξη ότι είναι ……άχρηστα.

 Χωρίς να έχει δυναμώσει την Διεύθυνση Σχεδιασμού της Περιφέρειας -που από τον νόμο οφείλει να είναι ο συντονιστής της δράσης της Περιφέρειας- και έχοντας κυριολεκτικά διαλύσει τα όποια αναπτυξιακά εργαλεία παρέχει ο νόμος για την υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων (Αγροδιατροφική Σύμπραξη, Αναπτυξιακή Εταιρεία, ΚΕΚ Λέσβου και Σάμου, Συμβούλιο Καινοτομίας) αναθέτοντας τα σε κομματικούς φίλους όπως τον …..άμισθο σύμβουλο της ΝΔ, τον κ.Ν.Κωστόπουλο, τον κ.Μανάρα και τον κ.Λαμπρόπουλο (Γραφείο Βρυξελλών), το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Ετσι για ότι δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να υλοποιήσει δηλώνει …..αναρμοδιότητα όταν είναι γνωστό στη πράξη ότι πχ. με προγραμματικές συμβάσεις και άλλους τρόπους τα εμπόδια ……παρακάμπτονται όταν υπάρχει η πολιτική βούληση.

Παράλληλα τα «Δελτία τύπου» προσπαθούν να δημιουργήσουν την αίσθηση κινητικότητας και δραστηριότητας, ενώ οι «επιστολές» προς πάσα κατεύθυνση προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλοθι για λάθη και παραλήψεις. Το πιο γνωστό αφορά την επιδημία της ευλογιάς αφού χωρίς επιτυχία προσπάθησε να επιρρίψει σε άλλους τις ευθύνες για τη διάλυση της κτηνιατρικής υπηρεσίας, την έλλειψη εγγεγραμμένων πιστώσεων στον προϋπολογισμό και την επίδειξη «χαμηλών αντανακλαστικών» ενώ τα κρούσματα ήταν σε έξαρση από τις αρχές Σεπτεμβρίου (και έχοντας ως προηγούμενο τα κρούσματα του περασμένου Δεκεμβρίου) αναγκάστηκε να κινηθεί ζητώντας βοήθεια αφού η νόσος είχε εξαπλωθεί με τα γνωστά αποτελέσματα. Αλλωστε η απουσία της ίδιας και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη από δύο πολύ σημαντικές ημερίδες που έγιναν στη Λέσβο για την αγροτική πολιτική και για τη σύνδεση αγροδιατροφής-τουρισμού δείχνουν την εικόνα του πραγματικού ενδιαφέροντος για εμπλοκή στα διαρθρωτικά προβλήματα της περιφέρειας και επίλυσης τους. Αυτά απαιτούν δουλειά και όχι «επικοινωνία».

Ταυτόχρονα σε τοπικό επίπεδο η αλαζονική συμπεριφορά αναδεικνύεται καθημερινά τόσο στο επίπεδο του Περιφερειακού Συμβουλίου το οποίο έχει υποβαθμιστεί σε μηχανισμό λήψης των αναγκαίων από τον νόμο αποφάσεων από τη περιφερειακή πλειοψηφία όσο και στο επίπεδο της συνεργασίας με τους άλλους τοπικούς φορείς δείχνοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση στις μονομερείς αποφάσεις, όταν η έννοια της αυτοδιοίκησης είναι συνυφασμένη με την έννοια της συνεργασίας. Ετσι για παράδειγμα αναφέρεται ότι ενώ τη προηγούμενη άνοιξη γινόταν προσπάθεια για τη δημιουργία ενός έκτακτου σχεδίου δράσης για τη τουριστική προβολή, η αδυναμία συνεργασίας και κατάθεσης ενιαίας πρότασης από όλους τους φορείς – όπως ήταν η απαίτηση της Υπουργού Τουρισμού- οδήγησε σε ακύρωση της όποιας προσπάθειας.

Ανάλογη συμπεριφορά έδειξε και στη πρόταση του Επιμελητηρίου Λέσβου για την ίδρυση αναπτυξιακού Ταμείου Βορείου Αιγαίου την οποία δεν δέχεται να συζητήσει μην τυχόν και φανεί ότι κάποιος άλλος πήρε τη πρωτοβουλία. Ενώ η ύπαρξη λιμναζόντων πόρων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση.   

Τα παραδείγματα  που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω είναι σχεδόν καθημερινά και λίγο-πολύ γνωστά. Όμως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν μπορεί βγει από τα διαρθρωτικά της προβλήματα που την ταλανίζουν και κρατάνε την οικονομία και την κοινωνία στη σημερινή κατάσταση χωρίς συλλογική προσπάθεια που να στηρίζεται σε σχέδιο με όραμα. Και αυτό προϋποθέτει αλλαγή πορείας.

Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχει καταθέσει δημόσια τις προτάσεις του και επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία τη διαθεσιμότητα για ουσιαστική συμβολή προς τη κατεύθυνση αυτή.

Γιάννης Σπιλάνης

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ   

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΣ 28/12/2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΣ 28/12/2017

ΘΕΜΑ2ο: ΕΓΚΡΙΣΗ 12ης  ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2017
Η «ξαφνική» εμφάνιση αναγκών που δεν είχαν προβλεφθεί στον ετήσιο σχεδιασμό, η κυριαρχία των έργων που αφορούν οδοποιία και η κατάτμηση των έργων σε μικροποσά ώστε να γίνονται αναθέσεις των έργων και όχι διαγωνισμοί αποτελεί το χαρακτηριστικό και της κατανομής των ΚΑΠ που ήρθαν μετά από πολλά χρόνια «απουσίας».
Για παράδειγμα εμφανίζεται από το πουθενά το έργο «συγκέντρωση στοιχείων για την έκδοση οδηγών καλής πρακτικής για τη καλλιέργεια & παραγωγή αγροτικών προϊόντων» χωρίς να  έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό της Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ απορία δημιουργεί κατά πόσο το θέμα αυτό αφορά μόνο τη Λέσβο και Λήμνο και όχι όλη τη Περιφέρεια.
Ταυτόχρονα, για τη προστασία από τις πλημμύρες συνεχίζεται η εύκολη λύση του καθορισμού των χειμάρρων και όχι η αναζήτηση πιο μακροχρόνων λύση ενώ δεν φαίνεται να αξιοποιήθηκε η μελέτη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων που προσδιόρισε για πρώτη φορά στη χώρα μας τις περιοχές με υψηλό κίνδυνο πλημμύρας.
Δυστυχώς το μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού κατανέμεται και πάλι σε κλασσικά έργα κυρίως οδοποιίας και δεν αξιοποιείται η ευκαιρία για να ενταχθούν παρά ελάχιστα έργα άμεσα αναπτυξιακού αντικειμένου με στήριξη της επιχειρηματικότητας στους τομείς του τουρισμού, της αγροδιατροφής και της μεταποίησης.
Μια θετική εξέλιξη που κινδυνεύει να μην δώσει ουσιαστικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα με τον τρόπο που χρησιμοποιείται, δηλαδή χωρίς σχέδιο.

ΘΕΜΑ3ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018.
Η ΠΑ αρχή ξεπέρασε και τον ίδιο της τον εαυτό αφού έφερε προς ψήφιση έναν μη προϋπολογισμό, ένα μη σχέδιο δράσης αφού οι πίνακες που έχουμε μπροστά μας αναφέρουν απλά προϋπολογισμούς έργων και όχι το ποσό που εκτιμάται από τις υπηρεσίες ότι θα απορροφήσει το κάθε έργο το 2018. Επομένως μας είναι αδύνατον να κάνουμε την όποια τοποθέτηση και σχολιασμό σε ένα μη πρόγραμμα δράσης. 
Θα επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά ότι της πρότασης δράσης για ένα έτος προηγείται ο απολογισμός της τρέχουσας περιόδου ώστε να κρίνει το σώμα τι υλοποιήθηκε σε σχέση με τον προγραμματισμό που έγινε πέρσι τέτοια εποχή ώστε να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης. Αυτό δεν είναι απαραίτητο μόνο για την αντιπολίτευση για να κάνει τη κριτική της, αλλά κυρίως για τη συμπολίτευση και την υπηρεσία ώστε να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας.
Η δήλωση του κ.Βαλσαμίδη ότι θα μεταφερθεί στο 2018 ποσό περίπου 20 εκ € μεταφράζεται σε αδυναμία της Περιφερειακής Αρχής να παράξει έργο. 

ΘΕΜΑ7ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2018 (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ Α' ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2018 ).
Για 3η συνεχόμενη χρονιά έρχεται η πρόταση για χρηματοδότηση εκθέσεων προβολής αγροτικών προϊόντων χωρίς να υπάρξει ούτε οικονομικός, αλλά ούτε ουσιαστικός απολογισμός των μέχρι τώρα συμμετοχών.
Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ανάγκη για ολοκληρωμένη στήριξη σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας για να μπορέσουν να είναι εξωστρεφείς, η δράση της Περιφέρειας περιορίζεται απλά στη παρουσία σε κάποιες εκθέσεις χωρίς την ανάλογη προετοιμασία. Η ίδια η εισήγηση επιβεβαιώνει ότι η προβολή για να αποδώσει θα έπρεπε να υπακούει σε ένα στρατηγικό σχέδιο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως επικοινωνιακό concept, τεκμηρίωση, μελέτη δεδομένων, αναλύσεις, επιλογή αγορών κλπ. Τη προετοιμασία αυτή θα έπρεπε να έχει αναλάβει σε σταθερή βάση η ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ που με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και ένα χρόνο.
Αναφέρεται στην εισήγηση ότι η συμμετοχή στις εκθέσεις είναι ένα τμήμα της όλης προσπάθειας  γι’αυτό που ονομάζεται ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο. Δυστυχώς όμως για τους παραγωγούς των νησιών μας η πραγματικότητα είναι διαφορετική αφού το σχέδιο που ζητάμε από την αρχή της θητείας της ΠΑ δεν έχει έρθει προς συζήτηση κάτι σχετικό. Αντίθετα η Περιφέρεια λάμπει δια της απουσία της όταν συζητούνται σημαντικά θέματα-πολιτικές που αφορούν τον κλάδο, όπως ήταν πρόσφατα η ημερίδα για τη σύνδεση μεταξύ αγροδιατροφής και βιομηχανίας με τον τουρισμό. Ετσι οι σχετικές αναφορές που γίνονται από την ηγεσία της Περιφέρειας σε διάφορες ευκαιρίες έχουν απλά επικοινωνιακό χαρακτήρα αφού δεν συνοδεύονται από τις κατάλληλες δράσεις εφαρμογής.

ΘΕΜΑ 8ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018.
Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της εισήγησης φαίνεται ότι μεταξύ των ελληνικών περιφερειών η ΠΒΑ συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών με τις χαμηλότερες επιδόσεις στον τουρισμό. Στη πράξη η Περιφέρεια έχει «μείνει μετεξεταστέα»  και εμείς αντί να ασχοληθούμε για την πλήρη αναμόρφωση του τουριστικού προϊόντος, περιοριζόμαστε μόνο σε θέματα προβολής.
Η προβολή, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ενίσχυση της ηλεκτρονικής προβολής, παραμένει χωρίς στόχευση, ενώ η μη συνεργασία με τους άλλους φορείς που εμπλέκονται στη παραγωγή του τουριστικού προϊόντος, δεν αναμένεται να δώσει αποτελέσματα. Αντίθετα θα επιτείνει την ήδη υπάρχουσα «απουσία» και «σύγχυση» αφού άλλη στρατηγική ακολουθούν οι επιμέρους Δήμοι και άλλη οι Περιφερειακές Ενότητες που έχουν σχεδιαστεί να δρουν παράλληλα και όχι συνεργατικά. Ενδεικτικό της έλλειψης συνεργασίας είναι ότι στον Φορέα Τουρισμού Λέσβου που ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του, συμμετέχουν από τη πλευρά της Περιφέρειας άλλα άτομα από αυτά που επέλεξε η Επιτροπή Τουρισμού για να συμμετάσχουν στη τοπική επιτροπή της ΠΕ Λέσβου στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και άλλοι φορείς. Δηλαδή 2 επιτροπές με το ίδιο αντικείμενο και τους ίδιους φορείς αλλά διαφορετικά άτομα που θα λειτουργούν παράλληλα!!!! Ετσι αντιλαμβάνονται ορισμένοι τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα.
Παράλληλα η Περιφέρεια όχι μόνο δεν αναλαμβάνει κάποια πρωτοβουλία για την αναβάθμιση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, αλλά και ότι έχει «πιεστεί» να αναλάβει όπως το ΣΑΡΛΙΤΖΑ δεν φαίνεται να προχωρά, ή τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία ενημέρωση γι’αυτό.
Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχει ανταποκριθεί σε κάθε πρόσκληση για να συνεργαστεί και στον τομέα του τουρισμού καταθέτοντας προτάσεις στην αρμόδια εντεταλμένη σύμβουλο. Όμως καμία ανταπόκριση δεν υπάρχει σήμερα και δεν μπορεί να κατηγορούμαστε από την κα Γόμου για άρνηση συνεργασίας επειδή δεν υπερψηφίζουμε τις προτάσεις της πλειοψηφίας που κινούνται προς λάθος κατεύθυνση. 

ΘΕΜΑ9ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΚΑΠΕΛ Α.Ε.  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ».
Χαιρόμαστε που βλέπουμε μετά από 3,5 χρόνια να ενεργοποιείται για πρώτη φορά το ΚΕΚΑΠΕΛ. Μια δομή που σε περίοδο κρίσης θα έπρεπε να είναι στην αιχμή των παρεμβάσεων της ΠΑ για να αντιμετωπίσει προβλήματα κατάρτισης και επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Ισως να οφείλεται στο γεγονός ότι Δ/νων Σύμβουλος του ΚΕΚΑΠΕΛ εξακολουθεί να είναι ο κ. Κωστόπουλος που ενώ συνεχίζει να μισθοδοτείται από τη Περιφέρεια παρέχει τις υπηρεσίες του στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ ως ……. άμισθος σύμβουλος του τομέα επιστημονικών φορέων. Θα μπορούσε να ήταν σήμερα εδώ να εισηγηθεί το θέμα και να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη του και να μας παρουσιάσει το έργο του ΚΕΚΑΠΕΛ από το 2014 και τον προγραμματισμό μέχρι της λήξης της θητείας της παρούσας ΠΑ. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει με την ευκαιρία του ετήσιου απολογισμού της Περιφέρειας ώστε να μάθουμε με τι ασχολείται το ΚΕΚΑΠΕΛ τα τελευταία 3 χρόνια.
Η εισήγηση είναι εντελώς γενική, δεν υπάρχει καμία εκτίμηση για τον αριθμό των ατόμων που θα καταρτιστούν και για τις περιοχές που θα αφορά, δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης προϋπολογισμός.
Ταυτόχρονα το ΚΕΚΑΠΕΛ με δύο μόνο εργαζόμενους δεν μπορεί να αναλάβει ένα τόσο μεγάλης έκτασης έργο, ούτε και έχει την ανάλογη εμπειρία. Εκτίμηση μας είναι ότι το έργο προτείνεται για να επιβιώσει οικονομικά το ΚΕΚΑΠΕΛ αλλά και ευκαιρία για να μοιραστούν χρήματα όπως τον παλιό καλό καιρό του «μαζί τα φάγαμε»  αφού εκτελείται με αυτεπιστασία από το ΚΕΚΑΠΕΛ που δεν έχει ούτε το προσωπικό ούτε τη τεχνογνωσία για να το υλοποιήσει, ενώ τα ποσά που προβλέπονται στις επιμέρους δράσεις είναι εξωφρενικά ειδικά για την εποχή μας.

Γ.ΣΠΙΛΑΝΗΣ

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ ΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 

Ανθρώπινα Δικαιώματα προσφύγων απέναντι στα Δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών: ένα πολύπλοκο puzzle που ζητά λύση.

Ανθρώπινα Δικαιώματα προσφύγων απέναντι στα Δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών: ένα πολύπλοκο puzzle που ζητά λύση.

Όταν ένα θέμα έρχεται για συζήτηση στο ΠΣ –και επειδή δεν είμαστε Όμιλος Προβληματισμού αλλά όργανο λήψης αποφάσεων – θα πρέπει να προσδιορίσουμε αρχικά ποιο είναι το πρόβλημα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, να εξετάσουμε τι κάναμε μέχρι τώρα και ποια αποτελεσματικότητα είχε και τέλος να συζητήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα. Και έχουμε ένα πολύ-επίπεδο και δύσκολα διαχειρίσιμο πρόβλημα που καταρχήν θα επιχειρήσουμε να χαρτογραφήσουμε.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι η συνέπεια ταυτόχρονα πολλών ανοιχτών και συγκαλυμμένων πολέμων καθώς και της αποσταθεροποίησης μεγάλου αριθμού «τεχνητών χωρών» της Ασίας και της Αφρικής που δημιουργήθηκαν μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και σήμερα μαστίζονται από πολιτικές, θρησκευτικές, οικονομικές, επισιτιστικές και περιβαλλοντικές κρίσεις. Είναι μια πολύ χειρότερη έκδοση των φαινομένων που ζήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες με την ανατολικο-ευρωπαϊκή κρίση και τα αντίστοιχα μεταναστευτικά ρεύματα.

Η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα που πρόκειται να διαρκέσει, γιατί υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων σε Τουρκία και Β. Αφρική παράλληλα με τις ανοιχτές πληγές που οδηγούν νέους πληθυσμούς να αναζητούν ένα ασφαλέστερο καταφύγιο προς την Ευρώπη. Αυτά που συμβαίνουν στη Λιβύη και ο κίνδυνος που παίρνουν οι πρόσφυγες διασχίζοντας τη Μεσόγειο δείχνουν το βαθμό της απελπισίας τους.  Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο να βρεθούν λύσεις στη διαχείριση των ροών.

Μέσα στο γενικό αυτό πλαίσιο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη καθημερινή διαχείριση του προβλήματος, που παρουσιάζει:
-           Συνεχείς αλλαγές στα χαρακτηριστικά του, που απαιτούν μια διαρκώς  προσαρμοζόμενη πολιτική από μια μη προετοιμασμένη ΕΕ (με μια  συμφωνία , Δουβλίνο ΙΙ , ακατάλληλη γι’ αυτό). Έτσι, από τον τεράστιο αριθμό προσφύγων του 2015 περάσαμε μετά τη συμφωνία με τη Τουρκία σε πολύ μικρότερες ροές που όμως φαίνεται να αυξάνονται και πάλι από το καλοκαίρι.
-          Μεγάλη αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική σε ότι αφορά στη διαχείριση των ροών: κατά τη πρώτη περίοδο υιοθετήθηκε μια πολιτική ανοιχτών συνόρων με αποτέλεσμα το Β. Αιγαίο και γενικότερα η Ελλάδα να αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό. Μετά, τα σύνορα έκλεισαν, με τους πρόσφυγες να «παγιδεύονται» στη χώρα μας μέσα από την ανάπτυξη αργών διαδικασιών επανεγκατάστασης, είτε σε χώρες της Δύσης, είτε στη Τουρκία, είτε ακόμη στις χώρες τους μέσα από την απονομή ή όχι ασύλου.
-          Τεράστια πίεση προς την Ελλάδα, από τους Ευρωπαίους, να πάρει μέτρα για να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες να έρχονται. Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτό ήταν - και παραμένει - το σύνθημα ενός τμήματος της ελληνικής πολιτικής σκηνής, που δεν διστάζει να φτάσει σε θέσεις όπως «κλείστε τα θαλάσσια σύνορα», το οποίο βέβαια δεν απέχει πολύ σε τελικό αποτέλεσμα από το πρόσφατο «πετάξτε τους στη θάλασσα». Ή ακόμα, λίγο πιο κομψά, «κλειστά κέντρα, μαζικές επαναπροωθήσεις».
-          Πίεση από διάφορες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών μέσω της εγκατάστασης τους σε σπίτια και βελτίωση των συνθηκών όσων παραμένουν στα camps, συναντώντας όμως πολλές αντιδράσεις.
Έτσι, ένα παγκόσμιο πρόβλημα, μετεξελίχτηκε σε ελληνικό. Με τις κοινωνίες των νησιών να βρίσκονται στη μέση, δημιουργώντας συναισθήματα θυμού αδιάκριτα προς δικαίους (αυτούς που δημιούργησαν και συντηρούν τις προσφυγικές ροές) και αδίκους (τους πρόσφυγες).

Επιπλέον των προηγούμενων, η κατάσταση επιβαρύνεται από:
-          Την περιορισμένη πληροφόρηση για το ρόλο του κάθε εμπλεκόμενου (ελληνικής πολιτείας, E.E., ΜΚΟ, Ύπατης Αρμοστείας, τοπικών αρχών) που μαζί με την έλλειψη διαφάνειας για τη χρήση των πόρων (χρηματικών και υλικών) δημιούργησαν υποψίες για το ρόλο τόσο των διεθνών ΜΚΟ όσο και του ΟΗΕ. Επιπλέον σύγχυση στην κοινωνία δημιουργήθηκε λόγω άγνοιας των διαφορών  μεταξύ εθελοντών και «επαγγελματιών» της αλληλεγγύης (ΜΚΟ, υπάλληλοι Ηνωμένων Εθνών).
-          Την έλλειψη  συνειδητοποίησης ότι οι διαφορετικές ομάδες πληθυσμού έχουν διαφορετική στάση σε θέματα, όπως το προσφυγικό. Κανείς δεν μπορεί να απαιτεί από έναν ολόκληρο πληθυσμό να έχει θετική στάση προς τους πρόσφυγες και αυτό θα έπρεπε να είναι γνωστό με ότι συνέβη πριν 100 περίπου χρόνια στην ίδια περιοχή, αλλά και παρόμοιες στάσεις σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Υπάρχει ανάγκη για κατανόηση, για σεβασμό και τελικά για συνεργασία μεταξύ ανθρώπων που έχουν εντελώς διαφορετική στάση, αντί να προσπαθεί κανείς να πιέσει, να επιβάλει, γιατί η αντίδραση στη πίεση μπορεί να είναι βίαιη.
-          Την οικονομική κρίση, που έχει το δικό της ρόλο, αφού έχει δημιουργήσει στη χώρα μας σημαντικές ομάδες πληθυσμού χωρίς τα απαραίτητα προς το ζην, γεγονός που αυξάνει τις κοινωνικές τριβές. Έτσι, συνθήματα του τύπου «φροντίζετε περισσότερο τους μετανάστες από τους Έλληνες» βρήκαν πρόσφορο έδαφος. 
-          Το γεγονός ότι αναπτύχθηκαν ξενοφοβικές απόψεις από τους «επαγγελματίες του φόβου», με πολλούς κατοίκους να τις ασπάζονται σταδιακά. Ο φοβικός αυτός λόγος έχει πολλές όψεις και προσαρμόζεται ανάλογα με το ακροατήριο. Να υπογραμμίσουμε ότι πάνω στον φόβο αυτό χτίζονται σήμερα πολιτικές καριέρες, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Ο φόβος του τοπικού πληθυσμού έχει πολλές πηγές:
-          Φόβος που προέρχεται από τους διαφορετικούς ανθρώπους και τον τρόπο ζωής τους
-          Φόβος από την αύξηση της ανασφάλειας που συχνά αποδίδεται στους πλέον «ευάλωτους» πληθυσμούς (μετανάστες, τσιγγάνους, φτωχούς ….), ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις - που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε παγκόσμιο επίπεδο - βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση
-          Φόβος για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Η απόδοση των προβλημάτων που υπάρχουν στον τουρισμό αποκλειστικά στο μεταναστευτικό και η κινδυνολογία ότι ολόκληρη η οικονομία «υποφέρει», παρά τα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί στις τοπικές αγορές από πρόσφυγες, ΜΚΟ, Ε.Ε., Ηνωμένα Έθνη κλπ, έχει  βρει πρόσφορο έδαφος.
-          Φόβος ότι το «προσφυγικό σύστημα» συντηρείται για να διατηρούνται χρηματοροές και θέσεις εργασίας στις ΜΚΟ, τα Η.Ε. και για κάποιους - τοπικού χαρακτήρα «λύκους» - που καταφέρνουν να επωφεληθούν από την αναμπουμπούλα σε βάρος του συνόλου.
-          Τέλος, φόβος για τον εξισλαμισμό της κοινωνίας και ειδικά των νησιών. Ο τουρκικός-μουσουλμανικός κίνδυνος ήταν πάντα ζωντανός στη χώρα και ειδικά στα νησιά υπάρχουν δημοσιεύματα που φτάνουν μέχρι να υποστηρίξουν ότι το μεταναστευτικό ρεύμα είναι στημένο από τον τουρκικό δάχτυλο για να εξισλαμιστούν τα νησιά. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τα ίδια άτομα να υποδέχονται τους Τούρκους τουρίστες ως καλούς πελάτες.

Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι οι τοπικές κοινωνίες να ταλαντεύονται μεταξύ της αυθόρμητης αλληλεγγύης - που έδειξαν σε υπέρτατο βαθμό όταν οι πρόσφυγες έφταναν κατά χιλιάδες - και του φόβου, του θυμού και τελικά της εχθρικής στάσης «απέναντι» σε πρόσφυγες, «επαγγελματίες» της αλληλεγγύης και αναποτελεσματικές δημόσιες δομές (τοπικές, εθνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες). Και εδώ ο ρόλος των «επαγγελματιών» του φόβου είναι καθοριστικός.

Στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διαχείριση ταυτόχρονα των «ανθρώπινων» δικαιωμάτων των προσφύγων και των «δικαιωμάτων» των τοπικών κοινωνικών για μια φυσιολογική ζωή. Δεν υπάρχει λύση win-win.

Όμως αποτελεί μονόδρομο, στο τοπικό επίπεδο που συζητάμε, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη ότι:
 -  Από τη μια μεριά υπάρχουν οι πρόσφυγες - που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή επικαλούμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα- και έχουν να αντιμετωπίσουν τη διάκριση του καθεστώτος του πρόσφυγα από αυτό του μετανάστη, την εφαρμογή της συμφωνίας του Δουβλίνου, τις διαδικασίες αίτησης ασύλου και τέλος τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Όλα αυτά και ειδικά το τελευταίο δεν δίνει στους ανθρώπους αυτούς το δικαίωμα να ζήσουν αξιοπρεπώς και να ελπίζουν για μια καλύτερη ζωή. Το κλείσιμο των συνόρων απαιτεί άλλες λύσεις αφού τα στρατόπεδα (ανοιχτά ή κλειστά) δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικοί χώροι για μακροχρόνια παραμονή, παρά τις όποιες προσπάθειες μπορεί να καταβάλλονται. Χρειάζεται αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη και τροφή, αλλά και κάτι παραπάνω.
- Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι τοπικοί πληθυσμοί που απαιτούν το δικαίωμα  για μια ήσυχη καθημερινότητα, όπως αυτοί το αντιλαμβάνονται. Είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε να απαιτούμε από όλο το πληθυσμό να έχει φιλο-προσφυγική στάση και ότι χρειάζονται οι κατάλληλοι χειρισμοί για να γίνουν αποδεκτές λύσεις που αφορούν τη στέγαση, την καθημερινή διαβίωση, την εκπαίδευση, την απασχόληση κλπ, όσων και για όσο αναγκαστικά παραμένουν.

Και με όλα αυτά τι έκανε η κα Καλογήρου και η Περιφερειακή πλειοψηφία σε αυτό το διάστημα;
-          Ανέθεσε, μέσω της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ, μια μελέτη για την αποτύπωση των επιπτώσεων του προσφυγικού και προτάσεις για δράση. Ούτε ρωτηθήκαμε πριν την ανάθεση και μετά από συνεχή αιτήματα, μας κοινοποιήθηκε μόλις σήμερα.
-          Δημιούργησε Επιτροπή για το Μεταναστευτικό, που δεν συνεδρίασε ποτέ.
-          Δημιούργησε Επιτροπή για τη διαχείριση της κρίσης στον τουρισμό τον Σεπτέμβριο του 2015, που λειτούργησε στοιχειωδώς για 3 μήνες και μετά διαλύθηκε σιωπηρά σαν να μην υπήρχε πλέον πρόβλημα.
-          Ανήγγειλε δημιουργία δομής για τα ασυνόδευτα παιδιά με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και μετά απόλυτη σιωπή.

Πήρε ελάχιστες πρωτοβουλίες, και αυτές δεν ήταν σε θέση να τις φέρει σε πέρας. Τι θα μπορούσε να κάνει; Ο ρόλος της Περιφέρειας προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αρμοδιότητες της με βάση το νόμο. Έτσι, με δεδομένο ότι ούτε έχει, ούτε διεκδίκησε ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού (ούτε καν στην επικοινωνιακή πτυχή), θα έπρεπε έστω να εστιάσει τη δράση της εκεί που έχει αρμοδιότητες, δηλαδή στα θέματα ανάπτυξης ώστε να αντιμετωπίσει μια από τις εστίες δημιουργίας προστριβών.
Τι έκανε πρακτικά η κα Καλογήρου πέρα από το να μιλά δεξιά και αριστερά, αναφερόμενη στα προβλήματα που δημιούργησε το προσφυγικό διεκδικώντας πρόσθετες χρηματοδοτήσεις. Για ποιο σκοπό; Για να φτιάξει νέους δρόμους, όπως πρότεινε στο ΠΔΕ αλλά και στο Ειδικό Αναπτυξιακό.
Δεν κατάφερε να κάνει το παραμικρό ούτε καν στον τουρισμό πέρα από 2-3 συναντήσεις για τα μάτια των θιγόμενων επιχειρηματιών και εργαζόμενων που βέβαια δεν κατέληξαν σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης αλλά ούτε και των χρόνιων προβλημάτων που μαστίζουν τον κλάδο. Ούτε μία συζήτηση ουσίας μέσα στο ΠΣ, ούτε με τους φορείς. Απλά μονόλογοι και δελτία τύπου, χωρίς κανένα αποτέλεσμα μετά από 3 χρόνια.
Ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η ΠΑ και σήμερα περιμένουμε τουλάχιστον προτάσεις για αυτό το ελάχιστο. Δεν μπορούμε, μετά από 4 φορές που έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό, να φύγουμε πάλι από την αίθουσα αυτή χωρίς ούτε ένα ελάχιστο σχέδιο δράσης.  

Γ.ΣΠΙΛΑΝΗΣ

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ

Εισήγηση στο ΠΣ για το θέμα της πρότασης της Περιφέρειας για τη τουριστική προβολή 2018-20 στο ΕΣΠΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η σημερινή συζήτηση για τη πρόταση που οφείλει να υποβάλει η Περιφέρεια προς τη ΔΑ για το πρόγραμμα Προβολής 2018-20 ξεκινά από λάθος βάση για τους παρακάτω λόγους:
-          Η Περιφερειακή Αρχή θεωρεί ότι η Περιφέρεια έχει μοναδική αρμοδιότητα στον τουρισμό τη προβολή. Προφανώς αγνοεί ότι στο άρθρο 186 Δ παράγραφος 19 αναφέρεται ρητά ως αρμοδιότητα «η κατάρτιση προγραμμάτων για τον τουριστικό σχεδιασμό, καθώς και για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιφέρειας, σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ και τους δήμους της περιφέρειας». Αυτό εξηγεί ότι μέχρι σήμερα η ΠΑ δεν έχει καταρτίσει πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης και δεν χρηματοδοτήσει παρά ελάχιστες ευκαιριακές δράσεις πέρα της προβολής. Εξ αιτίας του γεγονότος αυτού η πρόταση αυτή έρχεται εντελώς «ξεκάρφωτη» σε σχέση με τις όποιες διαπιστώσεις έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και γνωρίζουμε από τώρα ότι δεν θα αντιμετωπίσει τα όποια διαπιστωμένα από την ίδια την έκθεση προβλήματα.
-          Η Περιφερειακή Αρχή, όπως και οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό, πιστεύουν εδώ και πολλά χρόνια ότι η χαμηλή τουριστική ανάπτυξη οφείλεται στη περιορισμένη προβολή και όχι στα χρονίζοντα προβλήματα του τουριστικού προϊόντος. Συνέπεια αυτού ήταν για χρόνια στη περίοδο των παχιών αγελάδων να δαπανούνται 10πλάσια ποσά από ότι σήμερα (η κάθε νομαρχία ξόδευε για ένα χρόνο όσα τώρα η Περιφέρεια για 3 χρόνια) χωρίς αποτέλεσμα. Ούτε σήμερα δεν θέλουν να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες αναλύσεις πχ. του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού που έχουν παραλάβει εδώ και 1,5 χρόνο που επισημαίνουν προβλήματα και προτείνουν λύσεις.
-          Η Περιφερειακή Αρχή, όπως και πολλοί άλλοι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό, θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση στον τουρισμό, όπως και στους άλλους παραγωγικούς τομείς, οφείλεται στο προσφυγικό. Είναι η εύκολη λύση για να βγάλετε από πάνω σας τις ευθύνες σας. Το προσφυγικό είναι ένα τσουνάμι που παρέσυρε το καρυδότσουφλο του τουρισμού που εδώ και 15 χρόνια πορεύεται χωρίς στόχο και χωρίς καπετάνιο. Ταυτόχρονα θα θέλαμε να είχαμε λάβει ως ΠΣ τη μελέτη για την «Αποτίμηση Επιπτώσεων Προσφυγικού Μεταναστευτικού Ρεύματος στα Νησιά του Βορείου Αιγαίου / Προσδιορισμός Προγράμματος Δράσης» (για την οποία δεν γνωρίζουμε ούτε το περιεχόμενο της, ούτε το ποιος την εκπόνησε, ούτε πόσο στοίχησε) και να δούμε τι προτείνει και τι από αυτά εσείς θα υλοποιήσετε στο πλαίσιο της δράσης 2 για την αποκατάσταση της εικόνας των νησιών
-         Η Περιφερειάρχης και η ΠΑ θεωρεί ότι αρκεί η επίκληση γενικών στόχων για να υλοποιηθούν. Ετσι ησύχασαν αναφέροντας ότι στόχοι του επιχειρησιακού προγράμματος τουρισμού είναι η μείωση της εποχικότητας, την παραγωγή διαφοροποιημένων και υψηλής ποιότητας τουριστικών προϊόντων τα οποία θα σέβονται τα τοπικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες καθώς και θα αξιοποιούν τις υπάρχουσες υποδομές του κάθε νησιού, τη σύνδεση του τουρισμού με την αγροτική παραγωγή και πολλά παρόμοια ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ούτε μια σχετική δράση.
-          Ο σχεδιασμός της παρούσας πρότασης βασίζεται στη πρόταση της εταιρείας V&O που υλοποιήθηκε μετά από απευθείας ανάθεση και η οποία δεν έχει ποτέ παρουσιαστεί και εγκριθεί από το ΠΣ, ενώ στη μοναδική παρουσίαση που έγινε στη Λέσβο τη περασμένη άνοιξη έτυχε σοβαρών παρατηρήσεων από όλους τους παρευρισκόμενους που δεν λήφθηκαν υπόψη.
-          Ο σχεδιασμός της παρούσας πρότασης έγινε χωρίς τη διαβούλευση με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στον τουρισμό όπως τις δημοτικές αρχές και τους επαγγελματίες του τουρισμού (εργοδότες και εργαζόμενους). Η δικαιολογία δεν υπήρχε χρόνος δεν μπορεί να τεκμηριωθεί αφού βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο της θητείας της ΠΑ, ενώ αποδεικνύεται ότι ήταν λανθασμένη η άρνηση της περιφερειακής πλειοψηφίας να μην συσταθεί Επιτροπή Τουρισμού από την αρχή της θητείας σας όπως σας είχαμε υποδείξει τον Οκτώβριο του 2016.
-          Η πρόταση που έχει έρθει για συζήτηση παρουσιάζει αρκετές ατέλειες που κινδυνεύουν να καταστήσουν αναποτελεσματική τη όλη δράση αν η ΔΑ δεν επιτρέψει να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις μέχρι να γίνει η προκήρυξη του έργου. Πιο συγκεκριμένα δεν φαίνεται μέσα από τη πρόταση με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθούν οι διαπιστώσεις που αναφέρονται στο εισαγωγικό σημείωμα όπως πχ. ότι 80% των τουριστών αναζητά πληροφορίες και κάνει κρατήσεις μέσα από το διαδίκτυο ή ότι 50% και ειδικά οι στόχοι τόσο της Περιφέρειας όσο και του ίδιου του προγράμματος όπως αναφέρονται στο κείμενο. Οι περιγραφές των στόχων είναι τόσο γενικόλογές και είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα που θα παραλάβετε θα είναι πρακτικά άχρηστο.
-           

Επειδή ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχουμε αποδείξει κατ’επανάληψη ότι βρισκόμαστε εδώ όχι για στείρα αντιπολίτευση, αλλά για να κάνουμε εποικοδομητική κριτική και να υποβάλουμε προτάσεις, έστω σε αυτιά μη ακουόντων. Για το λόγο αυτό:
-          Δέχτηκα τη πρόταση των συναδέλφων για συμμετοχή στην Επιτροπή Τουρισμού και στη θέση του Αντιπροέδρου. Όμως η παραμονή μου στη θέση αυτή συναρτάται από τη πρόθεση της πλειοψηφίας να υπάρξει παραγωγή συγκεκριμένου έργου σε ότι αφορά τον τουριστικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των Τοπικών και της Κεντρικής Επιτροπής Τουρισμού σε θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με την αναπτυξιακή τουριστική στρατηγική, τα βασικά τουριστικά προϊόντα ανά νησί, τη πρόταση έργων τουριστικού ενδιαφέροντος για το ΠΔΕ και τις άλλες χρηματοδοτικές πηγές, την ανάδειξη της εικόνας και το branding κάθε νησιού, κλπ. με την ενεργή συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων. Για το λόγο αυτό προτείνω να αξιοποιηθεί επιτέλους το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και το οποίο αγνοείτε μέχρι τώρα επιδεικτικά.
-          Κατέθεσα στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής σειρά προτάσεων για τη βελτίωση του σχεδίου που ήρθε σήμερα προς ψήφιση σε ότι αφορά στην ανακατανομή των ποσών μεταξύ των αξόνων με ενίσχυση του άξονα 6 που αφορά την αξιολόγηση των δράσεων, στη διαφοροποίηση του χρόνου και του τόπου οργάνωσης των διημερίδων αλλά και του περιεχομένου τους, στη πρόβλεψη διαδικασιών ελέγχου των παραδοτέων σε σχέση με τους επιδιωκόμενους στόχους κλπ. Δυστυχώς ο ελάχιστος χρόνος που είχαμε στη διάθεση μας για τη μελέτη του τεχνικού κειμένου, αλλά και η παντελής έλλειψη πλαισίου μέσα στο οποίο οφείλει να λειτουργεί η συγκεκριμένη πρόταση προβολής δεν επέτρεψε να υπάρξει πληρέστερος σχολιασμός και προτάσεις
-          Εισηγήθηκα όπως στο πρόγραμμα δράσης του 2018 -που θα έρθει σύντομα για ψήφιση- να ενταχθούν δράσεις που θα συμβάλλουν στην αναδιαμόρφωση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος με αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών όπως πχ. αξιοποίηση των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων για την ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού, την αξιοποίηση των υπαρχουσών λιμενικών εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού, την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, των μονοπατιών κλπ για την ανάπτυξη τουρισμού υγείας-ευεξίας κλπ. Βέβαια μετά το κλείσιμο της ΕΝΑ δεν υπάρχει πλέον φορέας που θα μπορούσε να αναλάβει να τρέξει τέτοιου είδους δράσεις, αφού η υπηρεσία δεν έχει ούτε τα στελέχη, ούτε και την αρμοδιότητα.


Κα Περιφερειάρχα, συνάδελφοι της πλειοψηφίας,

Ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ είμαστε συνεχώς υποχρεωμένοι να παρεμβαίνουμε επισημαίνοντας τα βασικά δομικά λάθη της λειτουργίας σας που έχουν αρνητική επίπτωση στη κοινωνία και στην οικονομία των νησιών μας. Οι δείκτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην 7η έκθεση Οικονομικής, Κοινωνικής και Εδαφικής Συνοχής επιβεβαιώνουν τη κακή πορεία της Περιφέρειας που παραμένει μη ελκυστική για εγκατάσταση ανθρώπων και δραστηριοτήτων και οι δράσεις που εσείς προκρίνετε και υλοποιείτε απέχουν πολύ από το να αντιμετωπίζουν τα αίτια των προβλημάτων αυτών.
Η μέχρι σήμερα στάση σας τα 3 χρόνια που πέρασαν δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία ότι επιθυμείτε πραγματικά να αλλάξετε τρόπο λειτουργίας ώστε μέσα από μια ουσιαστική συνεργασία να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την πορεία της Περιφέρειας.
Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να σας πιέζουμε προς τη κατεύθυνση αυτή.

Γ.Σπιλάνης

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ  

Ανοιχτή επιστολή προς Περιφερειάρχη

Αγαπητή κα Περιφερειάρχης, αγαπητοί συνάδελφοι

Ομολογώ ότι ο εκνευρισμός μου όταν έλαβα τη τελευταία πρόσκληση του ΠΣ ήταν ανάλογος με αυτόν της κας Κυρίτση για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του αλλά και για τη πλήρη αδιαφορία σε ένα στοιχειώδη δημοκρατικό διάλογο. Δεν είναι δυνατόν ένα αίτημα της αντιπολίτευσης για τη λειτουργία του ΠΣ να παραμένει ανολοκλήρωτη μετά από 7 μήνες. Εστω για να τηρούνται τα προσχήματα, αφού τη πράξη τη βιώνουμε καθημερινά. 

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τη συνάδελφο ότι η Περιφερειακή Αρχή (ΠΑ) αδυνατεί να πράξει τα στοιχειώδη: να προγραμματίσει στοιχειωδώς το έργο της με αποτέλεσμα να καλεί μέσα σε μερικές μέρες μια ακόμη συνεδρίαση με θέματα αμειγώς διαχειριστικά. Αλλωστε όλα τα θέματα έχουν καταλήξει να είναι διαχειριστικά, αφού και τα αμειγώς πολιτικά όπως ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα έρχονται στο ΠΣ χωρίς πολιτική εισήγηση και υποστηρίζονται από τα στελέχη της Περιφέρειας και όχι από τη πολιτική της ηγεσία. Και πολλά άλλα σημαντικά όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή οι προτάσεις για το ειδικό αναπτυξιακό δεν έρχονται καν προς συζήτηση.

Διαβάζοντας με περισσότερη προσεχή τα θέματα της ημερίσιας διάταξης ο εκνευρισμός μου μετατράπηκε σε οργή σε ότι αφορά το 6ο θέμα, αυτό της προγραμματικής σύμβασης με το ΚΕΚΑΠΕΛ για πολλούς λόγους:
 - πρώτα απ'όλα για ακόμη μια φορά για ένα θέμα που πιθανά να έχει ενδιαφέρον δεν κατατέθηκε η εισήγηση ούτε μέχρι τη Κυριακή. Πιθανά θα κατατεθεί κατά τη προσφιλή συνήθεια της ΠΑ το πρωί της ημέρας της συνεδρίασης ή ακόμη καλύτερα την ώρα της συνεδρίασης.    
 - δεύτερο γιατί με αυτή τη κίνηση σας ακυρώνετε στη πράξη την προ διμήνου απόφαση για συγκρότηση επιτροπών τουρισμού: σε τοπικό επίπεδο και σε περιφερειακό επίπεδο με συμμετοχή και των φορέων και σε επίπεδο ΠΣ. Χωρίς να έχουν συγκληθεί οι επιτροπές και να ξεκινήσουν στοιχειωδώς τη λειτουργία τους, παρακάμπτονται με τον πλέον χοντροκομένο και αντιδημοκρατικό τρόπο. Αραγε πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη επιμόρφωσης των εμπλεκόμενων στον τουρισμό που αφού καθυστέρησε .....3 ολόκληρα χρόνια, τώρα έρχεται με τρόπο κατεπείγοντα (αυτό τουλάχιστον εξηγεί το γεγονός ότι η εισήγηση δεν έχει ετοιμαστεί έγκαιρα) που να δικαιολογεί την κατ'ουσία κατάργηση των επιτροπών. Ερώτηση: έτσι σκέφτεστε να λειτουργήσετε τις επιτροπές και μάλιστα ενόψη της υποχρεωτικής έγκρισης του Προγράμματος Τουρισμού για το 2018, δηλαδή σε λιγότερο από 45 ημέρες; Αν είναι, ας μας το πείτε έγκαιρα για να παραιτηθώ, αφού δέχομαι να συμβάλλω με τις οποιες δυνάμεις να αλλάξουν τα πράγματα στον τουρισμό, δεν δέχομαι να είμαι το άλλοθι στις αυθαιρεσίες και αντιδημοκρατικές ενέργειες της ΠΑ
- τρίτο: προχωράτε σε προγραμματική σύμβαση με το ΚΕΚΑΠΕΛ ΑΕ, ενώ αρνηθήκατε να το κάνετε αυτό για την ΕΝΑ Β.Αιγαίου αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν το επέτρεπε ο Επίτροπος. Τώρα τι άλλαξε;

Δυστυχώς δεν άλλαξε τίποτα. Εξακολουθείτε κα Περιφερειάρχης και κυρίες/κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας να προχωράτε χωρίς πρόγραμμα, με δράσεις "μια στο καρφί και μια στο πέταλο", αναιρώντας ακόμη και τις δικές αποφάσεις πριν προλάβουν καλά καλά να καθαρογραφούν. Προχωράτε "αγνοώντας" τα ουσιαστικά θέματα που ταλανίζουν τη Περιφέρεια και είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ αρμοδιότητα όπως φάνηκε και με τη πλήρη αποτυχία σας στη διαχείριση του προβλήματος της ευλογιάς όπου κατά τη προσφιλή σας συνήθεια "πετάξατε τη μπάλα στην εξέδρα".  Το ίδιο κάνατε με τα θέματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας κλείνοντας την ΕΝΑ, αυτό κάνετε με τα θέματα τουρισμού με όσα υλοποιείτε (όπως τη διαβόητη μελέτη στρατηγικής τουριστικής προβολής που υλοποίησαν οι κομματικοί σας φίλοι) και κυρίως με όσα δεν υλοποιείτε  σε μια σειρά από θέματα.

Και βέβαια δεν αναφέρομαι στις συζητήσεις που "επιβάλει" είτε η αντιπολίτευση, είτε η πραγματικότητα που εξακολουθείτε να αγνοείτε και οι οποίες γίνονται υποχρεωτικά, αλλά δεν καταλήγουν πουθενά αφού ενώ δεν έχετε να προτείνετε ένα σχέδιο δράσης με αρχή, μέση και τέλος, δεν αποδέχεστε ούτε να συζητήσετε καν τις προτάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης 


Αγαπητοί συνάδελφοι της πλειοψηφίας,
Η ευθύνη για όσα περιγράφω παραπάνω και έχουν καταγγελθεί κατ'επανάληψη και μέσα στο ΠΣ βαρύνει και εσάς. Η δημόσια σιωπή σας, τα αμήχανα χαμόγελα και οι "off the record" εξομολογήσεις σας δεν σας απαλλάσσουν των ευθυνών σας


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Γιάννης Σπιλάνης
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ

ΥΓ 1. δεν απευθύνω τη διαμαρτυρία μου στον Πρόεδρο του ΠΣ αφού στις προηγούμενες σχετικές ερωτήσεις μου, μου έχει απαντήσει ότι την ημερίσια διάταξη την φτιάχνετε εσείς και εκείνος απλά την διεκπεραιώνει
ΥΓ 2. Στο αυριανό ΠΣ δεν θα παρευρεθώ γιατί ενώ έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο ότι έχω σταθερές εκπαιδευτικές υποχρεώσεις, επιμένει να βάζει συνεδριάσεις αυτή τη μέρα αφού εσείς το ζητάτε όπως έχει κατ'έπανάληψη πει

Ιδέες για τοπική ανάπτυξη υπάρχουν όμως οι τοπικές αρχές μένουν προσκολλημένες στο χθες

Σήμερα το πρωί άκουσα στο Ραδιο Αιολος συζήτηση του κ.Κουτσκουδή με την Α.Παζιάνου σχετικά με τη Γιορτή του Κάστανου που οργανώνεται για 10η φορά στην Αγιάσο.

Με εντυπωσίασαν οι απόψεις του κ.Κουτσκουδή σχετικά με την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στην οργάνωση της γιορτής που έχει φτάσει στα όρια της με τη σημερινή μορφή που διαρκεί 1 μόλις ημέρα και συγκεντρώνει υπερβολικό κόσμο. Και μετά ...τίποτα.

Ανέφερε μια σειρά ιδεών σχετικά με την ανάδειξη και την αξιοποίηση του καστανιώνα, του ορεινού όγκου και της ζωής της υπαίθρου που είχαν κατατεθεί από τους συμβούλους ανάπτυξης-εμψυχωτές του προγράμματος EQUAL και έμειναν στα χαρτιά αφού κανείς δεν μπήκε στο κόπο να τις ωριμάσει και να τις υλοποιήσει. Και ολοκλήρωσε τη παρέμβαση του παροτρύνοντας τους κατοίκους της Αγιάσου να δραστηριοποιηθούν προς τη κατεύθυνση αυτή.

Ακούγοντας τον κ.Κουτσκουδή ήταν φανερή η απογοήτευση του για το πως:
- πολλές εργατοώρες και ιδέες πήγαν χαμένες και δεν υλοποιήθηκαν από τις επόμενες δημοτικές αρχές που βλέπουν ως αναπτυξιακά εργαλία μόνο τις "σκληρές" υποδομές (κυρίως δρόμους) και όχι αϋλες ενέργειες ,
- πως θεσμοί όπως οι "σύμβουλοι ανάπτυξης-εμψυχωτές τοπικών κοινωνιών" απαξιώθηκαν αφού δεν κρίθηκαν "διατηρήσιμοι" χωρίς τη κοινωτική χρηματοδότηση
- πως έχουν αδρανοποιηθεί οι τοπικοί πληθυσμοί που περιμένουν από τους άλλους (ποιούς άραγε;) να κινηθούν για λογαρισμό τους.

Η συζήτηση αυτή μου θύμισε παλαιότερες συζητήσεις που είχα κάνει με τον Α.Βάλεση όταν ήταν στο ΔΣ της Αγιάσου σχετικά με το πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί η περιοχή. Μάλιστα μια από τις συζητήσεις είχε γίνει στο Αναγνωστήριο. Η συζήτηση είχε εστιαστεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά-πλεονεκτήματα της και πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Αγγειοπλαστική, Κάστανο, Κεράσι, Καρναβάλι, Παναγία Αγιάσου, Φυσικό και δομημένο περιβάλλον θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πλέγμα πάνω στο οποίο θα μπορούσε να πατήσει μια εναλλακτική πρόταση ανάπτυξης προφανώς με τη διατήρηση και αναζοωγόνηση της πρωτογενούς παραγωγής.

Μάλιστα σήμερα με την ανάπτυξη του AirBnb πολλά κλειστά σπίτια της Αγιάσου θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καταλύματα με ιδιαίτερα φυσιογνωμία δίνοντας νέα ζωή στο χωριό.

Και επειδή φαίνεται ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και τις αναπτυξιακές τους εταιρείες να δουν αυτή τη διάσταση των πραγμάτων, η πρόταση μου είναι να διερευνήσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Αγιάσου την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου της Κοινωνικής Οικονομίας.

Και κάτι ακόμη: στη Κορσική όπου βρέθηκα τέτοια εποχή πέρσι με εκπαιδευτική άδεια είχα τη τύχη να βρεθώ σε ανάλογη γιορή και ειδικά στην έκθεση τοπικών προϊόντων. Ηταν απλά εντυπωσιακή. Ειχα την ευκαιρία να αγοράσω προϊόντα κάστανου όπως κάνω κάθε φορά που βρίσκομαι στο νησί, ανεξάρτητα εποχής. Μια οργανωμένη επίσκεψη στη Κορστική ή Καλλίστη θα σας πείσει.

Κύριε Κουτσκουδή, φίλοι Αγιασώτες, τολμήστε το

Απάντηση σε επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου σχετικά με την ίδρυση Αναπτυξιακού Ταμείου στο Β.Αιγαίο

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Λάβαμε την επιστολή που απευθύνατε στο Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου για να εισάγει το θέμα της δημιουργίας «Αναπτυξιακού Ταμείου Β.Αιγαίου». Αποψη μου είναι ότι με την επιστολή αυτή χτυπάτε λάθος πόρτα και σε λάθος χρόνο.

Χτυπάτε λάθος πόρτα, όχι μόνο γιατί ο Πρόεδρος του ΠΣ δεν καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, αλλά γιατί η Περιφερειακή Αρχή της κας Καλογήρου δεν ενδιαφέρεται για την επιχειρηματικότητα, έχει την άποψη ότι την ανάπτυξη την φέρνουν ….οι εργολαβίες, ενώ ταυτόχρονα δεν ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με άλλους φορείς, όπως έχει αποδείξει με τις πράξεις της εδώ και 3 χρόνια. 

Πιο συγκεκριμένα:
-          Απαξίωσε τη Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης η οποία, με βάση τον νόμο, είναι ο θεσμός στον οποίο θα έπρεπε να εξετάζονται τα προβλήματα και οι αναπτυξιακές δυνατότητες της περιφέρειας και να διατυπώνονται γνώμες επ’αυτών. Στη Επιτροπή αυτή – στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων – θα έπρεπε να εισαχθεί το θέμα για τη δημιουργία του Ταμείου αυτού ως εργαλείου για την των αντιμετώπιση των συσσωρευμένων αναπτυξιακών προβλημάτων της Περιφέρειας και να ακουστούν οι απόψεις όλων των φορέων και να υπάρχει κοινή δέσμευση πάνω σε προτάσεις.  
-          Κατάρτισε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας χωρίς τη παραμικρή διαβούλευση, ενώ το «ξέχασε» μόλις τελείωσε αυτή με βάση το νόμο υποχρεωτική διαδικασία. Εκεί θα διαπιστώνατε ότι η επιχειρηματικότητα αναφέρεται μεν, αλλά δεν προβλέπεται τίποτα γι’αυτήν στη πράξη.
-          Υλοποιεί το ΠΕΠ του Β.Αιγαίου χωρίς να συμβουλεύεται κανέναν φορέα, ενώ μετά από 3 χρόνια κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο έχει πετύχει τους αναπτυξιακούς στόχους του.
-          Καταρτίζει και υλοποιεί το ΠΔΕ της Περιφέρειας εδώ και 3 χρόνια -χωρίς τη παραμικρή διαβούλευση ούτε καν μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο- αφιερώνοντας το 75% των πιστώσεων ετήσια σε έργα οδοποιίας και το 0% σε έργα που συνδέονται με την επιχειρηματικότητα, τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, την απασχόληση και τη κατάρτιση κλπ. Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι έχει συμβεί και με τις προτάσεις της Περιφέρειας στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Β.Αιγαίου που δεν ήρθαν ποτέ για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
-          Δεν ενεργοποίησε την Αγροδιατροφική Σύμπραξη (στην οποία συμμετέχουν οι παραγωγοί) για να υποστηρίξει με σχέδιο δράσης το σημαντικότερο κλάδο της μεταποίησης των νησιών, αλλά και τον πρωτογενή τομέα (με τις συνέπειες να είναι σήμερα καταστροφικές) και δεν προχώρησε στον όποιο σχεδιασμό στον τουρισμό πέρα από τη συμβατική παρουσία σε εκθέσεις, ενώ οι Επιτροπές Τουρισμού (Περιφερειακές, Κεντρική) που δημιουργήθηκαν με καθυστέρηση 3ετίας δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.

Γενικά, τίποτε δεν έχει προχωρήσει για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας που αφορούν στους παραγωγικούς, περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς πόρους της, που χρειάζεται συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, παρά τις σχετικές εξαγγελίες στα διάφορα εθνικά και διεθνή fora στα οποία η κα Περιφερειάρχης λαμβάνει μέρος.

Τέλος χτυπάτε τη πόρτα της ΠΒΑ καθυστερημένα γιατί την ίδια ημέρα που μας στέλνατε την επιστολή σας, εμείς στο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζαμε τη λύση και εκκαθάριση του μοναδικού φορέα της Περιφέρειας που θα μπορούσε να αναλάβει την ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Ταμείου που ήταν η Αναπτυξιακή Εταιρεία της ΠΒΑ, η ΕΝΑ Β.Αιγαίου ΑΕ. Ο λόγος; Γιατί η Περιφέρεια δεν έβρισκε πώς να την ενεργοποιήσει, ποιο έργο να της αναθέσει ώστε να της επιτρέψει να είναι βιώσιμη και να συμβάλει στην ανάπτυξη των νησιών μας. Προφανώς όλα τα αναπτυξιακά θέματα της Περιφέρειας έχουν αντιμετωπιστεί και δεν υπήρχε λόγος ύπαρξης. Μάλιστα βασικό επιχείρημα ήταν ότι δεν μπορούσε η Περιφέρεια να συμμετάσχει μόνη στην απαραίτητη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να είχε ζητηθεί η συμμετοχή των Επιμελητηρίων και της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων, ώστε αντί πολλών και αδύναμων εταιρειών να αποκτήσει η Περιφέρεια ένα δυνατό όπλο.

Αγαπητέ Πρόεδρε,
Όλα τα παραπάνω τα έχουμε επισημάνει ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ σε πολλαπλές παρεμβάσεις μας τόσο στο ΠΣ όσο και μέσω των περιφερειακών ΜΜΕ (μπορείτε να δείτε τις ανακοινώσεις μας στο ioannispilanis.blogspot.gr) χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα σε πρόσφατη ανακοίνωση υπογραμμίζαμε: «Εχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει αντιληφθεί ότι η βασική της αρμοδιότητα με βάση τον νόμο είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός. Εχουμε μάλιστα επιμείνει ότι αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν ταυτίζεται με εργολαβίες έργων υποδομής (βασικά δρόμων), αλλά με την πολλαπλή παρέμβαση στήριξη των παραγωγικών δράσεων του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης, των υπηρεσιών (τουρισμού και δημιουργικής οικονομίας) ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους γεγονός που θα οδηγήσει στη αύξηση του ρόλου τους στην οικονομία των νησιών: στο Β.Αιγαίο οι 4 αυτοί τομείς παράγουν μόλις το 22% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 34-38% σε Ιόνια, Κρήτη, Ν.Αιγαίο. Αντίθετα η οικονομία και το εισόδημα μας βασίζεται υπερβολικά πολύ στον δημόσιο τομέα που παράγει 32% του ΑΕΠ της Περιφέρειας σε σύγκριση με 22% κατά μέσο όρο στη χώρα και 16% στις άλλες τρεις νησιωτικές περιφέρειες (στοιχεία 2014). Προβλήματα με βαθιές ρίζες που προϋπάρχουν όλων των κρίσεων που βιώνουμε σήμερα (οικονομική, προσφυγική) ή που αναμένεται να έρθουν (ΦΠΑ).»

 Καμία απάντηση δεν υπήρξε στα παραπάνω, ούτε κάποια αντίδραση που να δείχνει ότι υπάρχει πρόθεση για αλλαγή πορείας, έστω σιωπηρά, αντιλαμβανόμενη η κα Καλογήρου ότι έχει κάνει λανθασμένες επιλογές. Αλλαγή πορείας -και όχι διακηρύξεις άνευ αποτελέσματος- που είναι απαραίτητη για να βγει η Περιφέρεια από τη μακροχρόνια καθίζηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων που έχει ως αποτέλεσμα πληθυσμιακή στασιμότητα και επικίνδυνη γήρανση.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ούτε και αν ακόμη η κα Καλογήρου «πιεστεί» πολιτικά από το αίτημα σας – που είναι και αίτημα του ΕΟΑΕΝ από τη ΓΣ του περασμένου Μάιου όταν κάναμε τις συζητήσεις με τον Πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ που ήταν παρών- και προτείνει τελικά τη σύσταση του Αναπτυξιακού Ταμείου, τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα αφού δεν υπάρχει ο απαραίτητος μηχανισμός για να κινητοποιήσει επιχειρήσεις και να μοχλεύσει πόρους. 

Αγαπητέ Πρόεδρε,
Ελπίζω να διαψευστώ σε όλα όσα ανέφερα παραπάνω και να δούμε τελικά την πρόταση σας να αποτελεί την αφορμή για μια ουσιαστική αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Περιφέρειας μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Αν όμως η πρόταση που θα έρθει στο ΠΣ δεν είναι πολιτικά και τεχνοκρατικά άρτια ώστε να εξασφαλίζεται η επιτυχία του εγχειρήματος, σας ενημερώνω ότι δεν θα υποστηρίξω τη πρόταση σας, αν και συμφωνώ επί της αρχής. Θα είναι αδιανόητο, μετά το «ναυάγιο» της Αναπτυξιακής Εταιρείας που υποστηρίξαμε θερμά από την αρχή βάζοντας προϋποθέσεις που δεν εισακούσθηκαν, να βιώσουμε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και ένα δεύτερο.


Με φιλικούς χαιρετισμούς

Γιάννης Σπιλάνης

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ  

ΙΔΑΙΤΕΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ


ΙΔΑΙΤΕΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ 

Ιδιαίτερα ανησυχητικές ή και καταστροφικές εξελίξεις με τους άμεσα εμπλεκόμενους να πετούν, ως συνήθως, .....τη μπάλα στην εξέδρα. 
Και κυρίως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει ......αυτοδιοίκηση. Δηλαδή πως κάνω σχέδιο για να προλάβω τις εξελίξεις που τρέχουν από την αρχή του Σεπτέμβρη (απόλυτα αναμενόμενες με τις ζωονόσους να περικυκλώνουν το νησί και τις παράνομες αλλά και άφρονες εισαγωγές ζώων και μεταχειρισμένου εξοπλισμού, αλλά και του προηγούμενου κρούσματος στη Γέρα στο τέλος του 2016), ενημερώνοντας σωστά τους κτηνοτρόφους (και όχι αφήνοντας την ενημέρωση σε χέρια .....τρίτων), και επιβάλλοντας προληπτικά μέτρα.
Πολλά τα ερωτήματα:
- γιατί αφού το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς (αυτό στη Γέρα) ήταν πρόσφατο δεν υπήρξε "κόκκινη επιφυλακή" με συγκεκριμένα μέτρα; γιατί δεν υπήρξε δέσμευση ποσού τόσο στον τακτικό προϋπολογισμό όσο και στο ΠΔΕ;
- γιατί δεν πληρώθηκαν όσοι είχαν εργαστεί για την αντιμετώπιση του προηγούμενου κρούσματος ευλογιάς με αποτέλεσμα σήμερα να αρνούνται να δουλέψουν; Υπήρχαν άλλες προτεραιότητες και ποιές;
- γιατί δεν "επιστρατεύθηκαν" οι ιδιώτες κτηνίατροι του νησιού που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ώστε να συνδράμουν αποτελεσματικά στο σταμάτημα της εξάπλωσης της νόσου, αλλά επιμένουν (κατόπιν καταστροφής) στις προσλήψεις νέων και χωρίς εμπειρία κτηνιάτρων που όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να γίνουν
- γιατί δεν αξιοποιήθηκαν η τοπική τηλεόραση, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μια καμπάνια ενημέρωσης των κτηνοτρόφων με απλά και ξεκάθαρα μηνύματα.
Είπαμε χθες στις συναντήσεις τόσο του Συντονιστικού Οργάνου Λέσβου όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι η αποτυχία της Περιφερειακής Αρχής να σχεδιάσει και να προλάβει εξελίξεις, οδηγεί στην αναγκαιότητα διαχείρισης της κρίσης που ούτε αυτό μπορεί να κάνει.
Αλλά πως να γίνουν αυτά όταν άφησε την Δ/νση Κτηνιατρικής να συνεχίζει την ανεξέλεγτη πορεία που είχε εδώ και χρόνια (με τις προηγούμενες διοικήσεις να έχουν πλήρη ευθύνη για τη κατάσταση που επικρατούσε) και χωρίς να έχει καταστρώσει ένα στοιχειώδες σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης.
Είναι απαραίτητα:
- κατεπείγον σχέδιο δράσης για να ελεχθεί η εξάπλωση της νόσου
- παράλληλος σχεδιασμός μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνεπάγονται η σφαγή κοπαδιών, οι περιορισμοί στη σφαγή και πώληση ζώων, οι περιορισμοί στη διακίνηση γάλακτος ανάλογα με την τελική έκταση του προβλήματος ώστε να υποστηριχθούν όσοι υποστούν ζημιά
- σχέδιο για την μεσοπρόθεσμη ανασύσταση του παραγωγικού κεφαλαίου.
Και όλα αυτά ενταγμένα σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό παραγωγικής ανασυγκρότησης του τομέα της αγροδιατροφής.
Κροκοδείλια λοιπόν τα δάκρυα για τον βασικό παραγωγικό τομέα του νησιού από τη Περιφερειακή Αρχή που συνεχίζει να θεωρεί ότι ο μόνος ρόλος της είναι να φτιάχνει δρόμους.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ. ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ. ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Εχω τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα για το θέμα σε ανάλογες περιστάσεις στο παρελθόν, αφού το θέμα της μείωσης του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ στα νησιά βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τη πλευρά των πιστωτών της χώρας ήδη από το 2012, όταν ήμουν ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η θέση μου είναι ξεκάθαρη:
-          Είμαι γενικά αρνητικός σε υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ γιατί υποκρύπτουν αρνητική προοδευτικότητα στο φορολογικό σύστημα. Για να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη θα πρέπει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του να το αντλεί από τη φορολογία εισοδημάτων και περιουσίας. Δυστυχώς το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει στον φορολογικό μηχανισμό οδηγεί όλες τις κυβερνήσεις στις εύκολες λύσεις του ΦΠΑ και των άλλων έμμεσων φόρων.
-          Είμαι αρνητικός σε υψηλούς συντελεστές εμμεσης φορολογίας γιατί αντί να αυξάνουν τα έσοδα, αυξάνουν τη φοροκλοπή των χρημάτων που πληρώνουμε εμείς οι καταναλωτές για το ΦΠΑ και τη φοροδιαφυγή, αφού δεν δηλώνονται αντίστοιχα έσοδα των επιχειρήσεων. Δυστυχώς αυτό το κλίμα έχει εμπεδωθεί εδώ και χρόνια όπως διαπιστώνεται από τα χαμηλά έσοδα του κράτους διαχρονικά και κανείς (συμπεριλαμβανομένων και των φορέων των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, αλλά και των κομμάτων που διαμαρτύρονται σήμερα) δεν είπε και κυρίως δεν έκανε κάτι για να σταματήσει η κατάσταση αυτή. Και τον λογαριασμό τον πληρώνουμε διαχρονικά οι ίδιοι, οι μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και οι συνταξιούχοι όπως δείχνουν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.
-          Είμαι αρνητικός στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ που αποτελεί μερική αντιστάθμιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών των νησιών όπως έχω τονίσει σε όλα τα διεθνή φόρα που έχω βρεθεί συνεργαζόμενος με την Επιτροπή Νησιών της CRPM από το 1989 και έχω γράψει στη μελέτη για τα ευρωπαϊκά νησιά (EUROISLANDS) που εκπονήθηκε κάτω από την επιστημονική μου επίβλεψη τη περίοδο 2008-2011 (βλ. Ευρωπαϊκά Νησιά και Πολιτική Συνοχής σ.228).

Παρά το γεγονός ότι είμαι αντίθετος με την αύξηση του ΦΠΑ γενικά και ειδικά στα νησιά, αρνούμαι πλήρως να συμπαραταχθώ με το κύμα καταστροφολογίας που έχει εξαπλωθεί στη χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά για δύο κυρίως λόγους:
-          Ο πρώτος έχει να κάνει ειδικά με τον τομέα του τουρισμού και ειδικά του τουρισμού των νησιών για τον οποίον «χύνονται άφθονα κροκοδείλια δάκρυα» ειδικά στη Περιφέρεια μας. Από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν για τον τουρισμό το φετινό Πάσχα σε Σαντορίνη, Μύκονο και Πάρο υπήρξε κοσμοσυρροή. Ολως τυχαίως τα νησιά αυτά είναι μεταξύ των 6 νησιών στα οποία έχει καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ από το 2015. Καμία καταστροφή δεν υπήρξε, ούτε υπήρξε μετακίνηση τουριστών από τα «ακριβά» νησιά στα «φτηνά». Επομένως η κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό των νησιών δεν οφείλεται στο επίπεδο του ΦΠΑ, αλλά στο προϊόν που παράγουν και πωλούν οι διάφοροι προορισμοί. Ειδικά σε ότι αφορά στη Σαντορίνη είναι «χωρίς» αεροδρόμιο (δηλαδή με ανεπαρκείς κτηριακές εγκαταστάσεις), «χωρίς» λιμάνι (δηλαδή με υποτυπώδες λιμάνι για να υποδεχτεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό επιβατών ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας, «χωρίς» νερό (η λειτουργία αφαλατώσεων και υδροφόρων καλύπτει τις ανάγκες) και άλλα προβλήματα, έχει σε μια «καλή» μέρα τόσους τουρίστες όσους όλο το Β.Αιγαίο σε ένα χρόνο. Και βέβαια με διπλάσιες τιμές. Μην ψάχνετε να φορτώσετε τα προβλήματα σε ανύπαρκτες αιτίες. Η αποτυχία του Β.Αιγαίου να αναπτύξει τουρισμό όσα χρόνια είχε χαμηλό ΦΠΑ είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σε ότι αφορά τον τουριστικό σχεδιασμό. Η Σαντορίνη, που βρίσκεται στη κορυφή των παγκόσμιων προορισμών, κάνει και σήμερα σοβαρές προσπάθειες για να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών (πχ. 2013 - Ετος γαστρονομίας) και να διαφοροποιήσει το τουριστικό της προϊόν με ανάπτυξη του αρχαιολογικού και του περιπατητικού-φυσιολατρικού τουρισμού. Εμείς; Η Σαντορίνη έχει 15 επισκέψιμες μονάδες παραγωγής κρασιού με γευσιγνωσία έχοντας και σαν εργαλείο το Aegean Cuisine. Εμείς; Η Σαντορίνη τυποποιεί και προωθεί παραγωγές ΠΟΠ (ντοματάκι, φάβα) και μέσα από τον τουρισμό. Εμείς τι κάνουμε με πολλαπλάσιες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα; Ακόμη και το η προσπάθεια για τοπικό πρωϊνό έχει «βουλιάξει». Χρειαζόμαστε μια τουριστική πολιτική που δεν έχουμε με δική μας ευθύνη.
-          Ο δεύτερος έχει να κάνει με το γεγονός που υπαινίχθηκα προηγούμενα: οι συντελεστές του ΦΠΑ αποτελούν μία μόλις παράμετρο μιας νησιωτικής πολιτικής που οφείλει να είναι πολυεπίπεδη και πολυτομεακή. Πολυεπίπεδη αφού αφορά μέτρα και δράσεις που πρέπει να υλοποιήσουν ΕΕ, Κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση. Πολυτομεακή γιατί αφορά πολλές διαφορετικές πολιτικές: αγροτική-ανάπτυξης υπαίθρου, μεταφορών, ενέργειας, κρατικών ενισχύσεων, παροχής υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος, λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, ενός σχεδιασμού με διαφορετικό περιεχόμενο για την  αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών που αποτελούν τα εργαλεία για τη βελτίωση της ελκυστικότητας των νησιών και για παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας, για πράσινα νησιά και για νησιά ίσων ευκαιριών. Και τέτοια πολιτική δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα παρά το γεγονός ότι οι νομοθετικές βάσεις για την αξιοποίηση του άρθρου 101 του Συντάγματος έχουν μπει ήδη από το 2013.
Δυστυχώς καμία πρωτοβουλία δεν έχει ξεκινήσει προς αυτή τη κατεύθυνση από τους άμεσα ενδιαφερόμενους από τα όργανα τους όπως είναι η ΕΝΠΕ, η ΚΕΔΕ, ο ΕΟΑΕΝ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο κλπ για την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας. Αντίθετα περισσεύουν τα ταξίδια, οι κινήσεις δημοσίων σχέσεων και πρόσκαιρου εντυπωσιασμού μέσω Δελτίων Τύπου που ξεχνιούνται την επόμενη μέρα και οι γενικόλογες δηλώσεις που ακούγονται «ευχάριστα» χωρίς όμως να αντιστοιχούνται σε δράσεις. Αυτό που λείπει είναι η συστηματική δουλειά, ο μακροχρόνιος σχεδιασμός που να πατά πάνω σε πραγματικά δεδομένα.

Μιλώντας για δεδομένα, οι αυτοδιοικητικοί και επιχειρηματικοί φορείς της Περιφέρειας θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι το 34% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Β.Αιγαίου παράγεται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 17% οφείλεται στον τομέα εκμετάλλευσης σπιτιών και καταστημάτων (πραγματικά και τεκμαρτά ενοίκια από ιδιόχρηση), 10% από το εμπόριο και μόλις 5% από τον πρωτογενή τομέα, 4% από τη μεταποίηση και 7% από τον κλάδο ξενοδοχείων-εστιατορίων. Με τα στοιχεία αυτά γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομία των νησιών στηρίζεται στη κατανάλωση που τροφοδοτεί ο δημόσιος τομέας και όχι από τα έσοδα του ιδιωτικού τομέα που δεν μπόρεσε να γίνει μέχρι σήμερα ανταγωνιστικός. Με βάση αυτά και άλλα δεδομένα (όπως για παράδειγμα τα στοιχεία του ΦΠΑ) θα έπρεπε να προχωρά πρώτα η ανάλυση, μετά ο σχεδιασμός με βάση τα υπάρχοντα εργαλεία (εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για αναβάθμιση υποδομών, παραγωγικού, ανθρώπινου και φυσικού κεφαλαίου), και στη συνέχεια τα αιτήματα για αλλαγές στις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές ώστε να λάβουν υπόψη τη νησιωτικότητα. Χρειαζόμαστε και νέες επενδύσεις αλλά στη συζήτηση για τον νέο αναπτυξιακό νόμο είμαστε απόντες. Εμείς προτάσεις έχουμε και τις καταθέτουμε.
κα Περιφερειάρχη,
-          Δεν αρκεί να πηγαίνετε στα διάφορα διεθνή φόρα όπως πριν μερικές ημέρες στο Ντουμπρόβνικ και να λέτε ότι το Β.Αιγαίο χρειάζεται μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού, αλλά ταυτόχρονα να απουσιάζετε πλήρως από τη συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο, να μην είστε η πρώτη που πετυχαίνει χρηματοδοτήσεις από το πακέτο Γιούγκερ αφού όλοι γνωρίζουν ότι το προσφυγικό έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα τα νησιά μας, να φτιάχνεται γραφείο στις Βρυξέλλες που δεν ξέρει κανείς τι κάνει, να μην προχωράτε δράσεις όπως το Κέντρο Φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και την αναστήλωση των θερμοπηγών στη Θερμή που εσείς πομπωδώς ανακοινώσατε ως μεγάλες επιτυχίες σας.
-          Δεν μπορείτε να αναφέρεστε δεξιά και αριστερά για ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού για τουρισμός 365 ημερών όπως κάνατε προχτές στην Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη και να μην έχετε κάνει απολύτως τίποτα για την ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας, του του θαλάσσιου τουρισμού, του συνεδριακού τουρισμού, του φυσιολατρικού τουρισμού, του  των νησιών αξιοποιώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα και υπαρκτές υποδομές.
-          Δεν μπορείτε να ανακοινώνετε τη δημιουργία επιτροπής του ΠΣ για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και των συνεπειών της –γεγονός που θα επέτρεπε να συζητήσουμε επιτέλους το αναπτυξιακό θέμα των νησιών- και 3 μήνες μετά να μην έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Που είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο σας 16 μήνες μετά την ανάληψη της Περιφέρειας; Φαίνεται να αγνοείτε ότι η ευθύνη της χάραξης και της υλοποίησης της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι δική μας αρμοδιότητα και ευθύνη.

Η αύξηση του ΦΠΑ στη χώρα είναι πράγματι μια αρνητική εξέλιξη για μόνιμους κατοίκους και τουρισμό και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των νησιών επίσης. Δεν είναι όμως η καταστροφή όπως ισχυρίζεστε. Καταστροφή αποτελεί η συνέχιση της πολιτικής των προκατόχων σας να προχωράτε έτσι χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχους. Γιατί και με μηδενικό ΦΠΑ τα πράγματα δεν θα ήταν καλύτερα.
Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ και εγώ προσωπικά είμαστε εδώ για να καυτηριάσουμε τα λάθη και να συμβάλουμε σε λύσεις με τις προτάσεις μας.

Γιάννης Σπιλάνης
Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...