ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΡΑΤAΞΗΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Κύριε Πρόεδρε,

Η Παράταξη ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ συμφώνησε στην δια περιφοράς σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να μην υπάρξει η υπόνοια ότι λειτουργούμε με παραταξιακά κίνητρα σε βάρος του κοινού οφέλους, παρά το γεγονός ότι η παράταξη της πλειοψηφίας κινείται ακριβώς από τα αντίθετα κίνητρα όπως έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη.

Είναι περιττό να υπογραμμίσουμε ότι η Περιφερειακή Αρχή υποβαθμίζει διαρκώς τη λειτουργία του ΠΣ, αλλά αυτό συμβαίνει και στις τακτικές συνεδριάσεις με τη διαδικασία που έχει επιλέξει να το λειτουργεί.


Σε ότι αφορά τα επιμέρους θέματα η τοποθέτηση μας είναι η ακόλουθη:

ΘΕΜΑ 1: ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Τ.Π. LEADER (CLLD) 2014-2020 ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΧΙΟΥ & ΣΑΜΟΥ.

Ο ορισμός εκπροσώπου της ΠΒΑ στην Επιτροπή Διαχείρισης Τ.Π. LEADER (CLLD) 2014-2020 δεν αποτελεί μια τυπική διαδικασία αφού ο εκπρόσωπος αυτός οφείλει να μεταφέρει τις τεκμηριωμένες αναπτυξιακές προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που έχουν προκύψει μετά από εμπεριστατωμένη συζήτηση και όχι τις προσωπικές του απόψεις. Όμως για να γίνει αυτό θα έπρεπε η ΠΣ να έχει συγκροτημένη άποψη για την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας και πως αυτή θα υλοποιηθεί αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους περιορισμένους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Αλλά, παρά τις συνεχείς μας υποδείξεις και συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση αξιοποιώντας προς τη κατεύθυνση αυτή κάθε ευκαιρία που ένα σχετικό θέμα ερχόταν σε συζήτηση στο ΠΣ,  η Περιφερειακή Αρχή προτιμά την εύκολη λύση του μη σχεδιασμού και των έργων βιτρίνας (και ανάλογου ψηφοθηρικού περιεχομένου) γεγονός που δεν επιτρέπει στη ΠΒΑ να αντιμετωπίσει τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της υπανάπτυξης της.
Προφανώς θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή της Περιφέρειας στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των επιμέρους περιφερειακών ενοτήτων και τα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν.
Με βάση τα παραπάνω ψηφίζουμε λευκό

ΘΕΜΑ:2ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ << ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΩΡΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΜΗΘΥΜΝΑΣ >>.

Η επισκευή του χώρου παραστάσεων του Κάστρου Μήθυμνας δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε επείγουσα, αφού το πρόβλημα δεν μπορεί να παρουσιάστηκε τον Ιούλιο αλλά να προϋπήρχε, ούτε αρμοδιότητας της Περιφέρειας αφού οι εκδηλώσεις που φιλοξενούνται εκεί είναι εδώ και χρόνια αρμοδιότητας του Δήμου. 
Δυστυχώς και με αυτή την ενέργεια η Περιφερειακή Αρχή επιβεβαιώνει την άποψη μας ότι προτιμά να λειτουργεί χωρίς σχέδιο ανάδειξης του πολιτισμού σε εργαλείο αναπτυξιακής στρατηγικής σε ολόκληρη την Περιφέρεια, αλλά με βάση «άμεσες ανάγκες» που εξυπηρετούν την πελατειακή της στρατηγική.
Με βάση τα παραπάνω ψηφίζουμε αρνητικά


Γιάννης Σπιλάνης
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και την συνεπή εφαρμογή της.

 Προς:  Κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κοι...